DOGS AND SPORTS


Nieuws 2008

 Oud en Nieuw 2008 - 2009

De jaarwisseling is hier rustig verlopen. Rond 22.00 uur zijn ze alledrie in de auto geladen en buiten het dorp bij het bos uitgelaten. Thuisgekomen gingen Jessy en Nicky in de Benches. Ze lagen rustig te slapen en vonden het wel prima zo. Biko liep door de kamer en bekeek de lekkernijen op de tafel. Af en toe een afdwalend neusje, maar verder niets. Rond 1.00 uur werden Biko en Jessy verwisseld en ging Biko in de bench om daar de nacht door te brengen. Nicky bleef er lekker in, daar vind hij rust bij al dat geknal.

Kerst 2008


Aan iedereen prettige kerstdagen gewenst en een gezond en sportief 2009!!

14 december 2008 workshop bij Birgit van der Kamp
We hebben 5 workshop dagen gepland bij Birgit. Ikzelf met Biko, Miranda, Conny en Olav, Hans, John, Anne en Nicky. Tamara gaat soms met Nicky ook mee. We gaan allemaal 2 sessies van ongeveer 20 minuten en dan werk je aan dat wat je op dat moment wil verbeteren. De een doet GG en de ander Obedience, het kan allemaal. Ondanks dat het in de hal was hadden we het allemaal erg koud. Iedereen kroop onder de terrasverwarmer wanneer hij niet aan de
beurt was. Biko deed erg zijn best en ik was zeer tevreden.

12 december 2008 dierenarts

Biko wordt om zijn ogen steeds kaler. Eerst denk je nog dat je het je verbeeld, maar vandaag was de maat vol. Ik vertrouwde het niet. De dierenarts krabte wat huid weg bij zijn oog en legde dat onder de microscoop. Jawel demodex, een mijt. Biko kreeg een vies goedje wat je moest verdunnen met water om elke dag op te brengen op de aangedane huid en verder Advocate, druppels voor in de nek. Hiermee kunnen we het ongedierte te lijf. Krijg jeuk bij de gedachte. Ook heeft hij oogdruppels om de zwelling die bij het rechter oog zit te verminderen. Hij laat het allemaal netjes gebeuren. Voor blokjes kaas gaat hij ervoor zitten. 14 januari 2009 hebben we om 10.00 uur een afspraak voor rontgenfoto's van de heupen en ellbogen. Dan wordt er ook weer naar zijn ogen gekeken en krijgt hij een APK keuring.


 5 december 2008 Sint Nikolaas

Ook Biko wil weten wat er nu zo interessant is aan dit hele gebeuren.

Maandag 1 december 2008 tuincentrum Overvecht
We moesten nog wat leuke kerstspullen hebben en dus op naar tuincentrum Overvecht voor de daar overbekende kerstshow. Tamara en ik moesten ons even beraden....Biko mee of niet. Een warenhuis vol met kerstballen en andere zeer breekbare dingen en dan ons ongeleid projectiel daar tussen..hmmmm. we waagden het erop. Goed voor de socialisatie en het was daar toegestaan. Hij deed ons weer verbaast staan. Gedroeg zich keurig en blafte niet naar de bewegende beelden die in de prachtig opgestelde kerstvoorstellingen stonden. We hebben heel veel foto's gemaakt, net als andere mensen dat deden met hun kinderen. Soms was hij wat voorzichtig als de herten of ijsberen bewogen, maar altijd ging hij kennis maken en met zijn neusje er tegen aan. Hij was het meest gefascineerd door een kerstmannetje op een fiets die in de lucht over een koord heen fietste. Hij bleef maar zittend op zijn bibs, in de lucht kijken en dat mannetje volgen. Alsof je een kind voor de TV met een Bambi dvd had gezet. Weer buiten gekomen had hij niets kapot gemaakt en zich weer keurig gedragen.


Winner 2008Zondag naar de Winner in de Amsterdamse RAI. Met de auto naar parkeerplaats 15. Met de overvolle pendelbus naar de RAI. Binnen gekomen lekker shoppen. We hebben een prachtige halsband voor Biko gevonden met een mooie lijn eraan. Verder nog wat speeltjes en lekkers. Biko deed het geweldig. Hij wilde alleen niet plassen op de uitlaatplaats. Hij heeft de gehele periode vanaf de auto en weer terug bij de auto niets gedaan. Hij vond het te vies buiten, en binnen mocht hij uiteraard niet, maar dat wilde hij gelukkig ook niet. Bij de auto aangekomen heb ik hem meteen aan de katrol gedaan en ja hoor een grote plas in het schone gras. We waren met de sedan in plaats van de bus, dus hij lag op de terug weg heerlijk opgerold op de achterbank te slapen.


22 november 2008 obedience wedstrijd te Bleiswijk


Vandaag met Biko en Nicky naar Bleiswijk geweest. Wat een slecht weer zeg. Regen, sneeuw en hagelbuien onderweg en veel wind. Wat vreselijk fijn dat de wedstrijd dan binnen is!  Jessy was niet mee, ze was te kreupel. Zij werd thuis door Aeilko verwend. Biko kreeg s'morgens eerst zijn dolle 10 minuten. Hij kwam uit zijn kennel en stierde letterlijk de tuin in en denderde door de sneeuw. Hij rolde, ploegde en schoof dat een lieve lust was. Daarna sneeuwballen gooien met Tamara. Tjonge, en dat om 7.00 uur in de ochtend! In Bleiswijk in de veilinghal zat hij weer in zijn stoffen bench en vond dat heerlijk. Hier en daar wat brommen als er direct oogcontact was, maar alles controleerbaar. Hij is bijna de gehele dag bij me gebleven. Ook als ik aan de ring zat om te kijken. Nicky liep een geweldig trainingsrondje. Biko heeft achter in de hal ook getraind en dat ging heel goed. Hij liep prima in positie en de wendingen gingen heel goed. Sinterklaas kwam ook nog voorbij met een aantal pieten en na even gekeken te hebben, zijn we gewoon doorgegaan met de training. Hij Liet ook de fietsers in de hal voor gezien. Apport was erg goed. Ik heb 2 keer mee gedaan met de blijfoefeningen buiten de ring en de laatste keer heeft hij de volle Novice tijd uit gezeten en gelegen. Super. Thuis had Aeilko de buiten kennel voorzien van kerstlampjes. Het wordt daar zo gezellig dat we binnenkort met zijn allen in de kennel zitten!


8 november 2008 Obedience wedstrijd te bleiswijk

Met de hele bubs naar de wedstrijd te Bleiswijk. Biko was er voor het eerst geweest toen hij net 1 dag bij ons was. We hebben een heel kamp opgebouwd door de karren in de veilinghal zo om te zetten dat we een kleine nis hadden. In de karren hebben we de stoffen benches opgebouwd en van een warme deken en gevulde waterbak voorzien. Alle drie een eigen bench en eigen kar. Voor Biko was het de eerste keer dat hij in een stoffen bench zat. Het is weliswaar een grote (1.20 x 80 x 80) maar hij is wel van stof! Ik was bang dat hij binnen 5 seconden weer buiten zou staan. Ik had zijn eigen deken mee genomen zodat het toch vertrouwd was en wonder boven wonder bleef hij keurig binnen. Hij duwde wel zijn neusje tegen de voorkant en ging tegen de zijkant liggen die helemaal meegaf. Na wat verken werk was er rust en ging hij op zijn gemak liggen. Geen gepiep en geen uitbraak pogingen. Geweldig! Zelfs als er voor zijn bench werd getraind, ingelopen en gespeeld. We hebben met hem ook getraind, geapporteerd en buiten de ring meegedaan met de blijf oefeningen. Dit ging heel goed. Er zit steeds een stijgende lijn in. s'Middags  heb ik hem bij me gehouden aan de ring. Hij ging er lekker bij liggen, alhoewel je nog steeds moet oppassen dat hij geen kamp gaat bewaken.  Helaas was er die dag ook een duitse herder die tegen hem uitviel en moest ik zijn ontvlambare karakter weer corrigeren. jammer. Jessy werd deze dag 1e in de novice!!! Zouden die pijnstillers stiekem doping zijn??

Zondags lekker naar het bos en s'middags trainen in Zeist. Toen we thuis kwamen liet ik Biko uit de auto en deze liep, zoals gewoonlijk, meteen de tuin in. Een andere hond van buren verderop schoot langs ons heen ook onze tuin in. Dat werd  Biko teveel en hij zette het meteen op een grommen. Hij hing over deze hond heen, een reu kruising hollandse herder collie, en uiteindelijk stond het rechtop tegenover elkaar. Er klonk alleen gegrom van Biko en toen de anderen hond afdroop pakte Aeilko Biko rustig bij de halsband en deden we de poortdeur opgelucht dicht. Biko lostte dit best netjes op. Ben wel blij dat ik niet eerst jessy had los gelaten, dan had er zeker bloed gevloeid.


Donderdag 6 november 2008 trainen bij Birgit van der kampVandaag zij Tamara met Nicky en ik met Biko naar Birgit van de Kamp in Nieuwerkerk aan de Ijssel geweest om daar les te krijgen en de puntjes op de i te zetten. Heerlijk trainen in een hal, alhoewel het best wel hard werken is en je weer een hoop informatie en ideeen meekrijgt. Biko deed erg zijn best. Ook Tamara en Nicky hadden weer een paar verhelderende momenten. Tevreden gingen we weer huiswaarts.


2 november 2008 trainen in Zeist en op weg met het openbaar vervoer

Zaterdag nog wezen kijken op het terrein bij de KC Zeist met Biko om hem in contact te houden met de bedrijvigheid en andere honden. Soms even langs de behendigheid, daar even bij het parcours staan en naar de trainende combinaties kijken. Biko heeft nog moeite met zich rustig houden wanneer er zoveel pret wordt gemaakt. Wanneer een hond hem uitscheld vlamt hij op en dan moet er weer gewerkt worden aan zijn zelfcontrole en concentratie op mij. Het gaat zeker niet verkeerd!Zondag 2 november was er een trainingsdag door en voor de behendigheid. Het was erg gezellig en er werd door de ingeschreven combinaties en de uitgenodigde instructeur keihard gewerk! Tamara, Anne en ik zijn gaan trainen op het zijveld. Biko liet prachtige stukjes heelwork zien, zijn linkse wending is goed, zijn rechter wending is soms iets los. Hier moet nog aan gewerkt worden. Hij heeft een prachtige verheven draf. Bij het voorkomen op een kruk, gaat het goed dus nu ook gedaan als Tamara hem vast houd en dan bij voorroepen loslaat. Zoals je op de foto kunt zien moet hij nog leren afremmen :)) Bij send away de alley hoop aanraken gaat ook prima, hij rent terug voor zijn beloning. Het apporteren wordt ook al een completere oefening. Hij blijft keurig zitten bij het uitgooien van het blok (voer boven zijn neus), gaat keurig uit, pakt het blok direkt en correct op en draait meteen voor het terug komen. Hij verpakt het blok niet en verbijt ook niet. Hij komt in terwijl ik nog steeds op een kruk zit. Ik vind dit al heel wat!  (met dank aan Anne de Haan voor de foto's).
´s Middags met Tamara en Biko naar Utrecht. Het was daar koop zondag. Biko moest nog nader kennismaken met het openbaar vervoer en dit was de gelegenheid. Met de auto naar de bushalte, met de bus naar Amersfoort centraal, met de trein naar Utrecht centraal waar je meteen op Hoog Catharijne staat. Nooit geweten dat bussen ook aan formule 1 races doen. Jemig wat scheuren die bussen. Ze trekken keihard op en remmen pas op het allerlaatste moment. De bochten ga je schuin door, je hebt bijna een helm nodig. Voor Biko was het een toer om zich staande te houden en toen hij ging liggen schoof hij alle kanten op. Voor hem en ons alles behalve comfortabel dus. Op het treinperron keek hij zijn ogen uit, maar bleef cool. Rennende mensen, rollende koffers, hij bekeek het op zijn gemak. Hij mocht mee met een honden kaartje wat Tamara speciaal voor hem had gekocht. De trein instappen was eng, eenmaal binnen vond hij het allemaal wel best. Hij kreeg aandacht en ging er op een gegeven moment maar bij liggen in het gangpad. Alleen passerende treinen die rakelings langs de onze kwamen keek hij even raar van op. In Utrecht was het bere druk. We hebben daar rond gelopen op de markt en door de winkelstraat. Ook over Hoog Catharijne door de massa menigte. Hier en daar werd hij geaaid en ook lieten mensen vaak hun hand over zijn rug gaan als we voorbij liepen. Hij liet het allemaal toe. Daarna terug naar de treinen. Op de terug reis even op schoot gehangen om uit het raampje te kijken. Daarna weer zo'n scheurbus in naar de auto. We waren allemaal bekaf en blij weer thuis te zijn. Biko had zich prima gedragen!!


25 en 26 oktober 2008  Wedstrijd te Kerkwijk en de tentoonstelling van de URV

Zaterdag met de hele ploeg naar de obedience wedstrijd geweest te Kerkwijk. Jessy liep een geweldig rondje en werd na een run-of 7e. Nicky heeft training gelopen, wat hij erg goed deed. Biko was in het begin erg bezig met de omgeving en moest eerst even bedaren. Toen hij eenmaal gesetteld was ging het stukken beter. Ik heb hem bijna de hele dag bij me gehouden. Hij heeft een stukje  training gelopen wat in het begin erg moeilijk was vanwegen de drukte in de hal. Hij kon zijn hoofd er niet bij houden. Later ging het in een lege ring beter. Anne was er ook met Judy, en daar heeft hij heerlijk mee gerend en gespeeld in de weilanden bij Martin. Judy deed een geweldige training in de hal en hield haar koppie er netjes bij. Echt een kanjertje! Bij de prijsuitreiking werd er steeds geklapt en dat vond Biko erg raar. Hij pakte de hand van de buurvrouw Marjan vast en hield die stil. Daar er tijdens de uitreiking wel zo'n 50 keer wordt geapplaudiseerd hebben we gelijk erop getraind. Halverwege ging het hem alleen nog om de koekjes die het goede gedrag opleverde en ging hij er maar rustig bij liggen.

Zondag naar de Utrecht geweest, de tentoonstelling van de URV. S'morgens eerst naar het bos om de stoom even af te blazen en na een puppentukje en borstelbeurt op pad. Eenmaal binnen ook hier even grommen uit onzekerheid en drukte maken. Daarna vrijwel meteen ontspanning en alles bekijken. Hij heeft met vele honden kennis gemaakt, daarbij ook rassen die hij waarschijnlijk niet zo vaak zou tegenkomen normaal gezien. De winkeltjes met lekkers hadden duidelijk de voorkeur. Aeilko zocht nog een mooie sierhalsband, maar kon niet slagen. Wel hebben we weer grote en kleine lekkere bedding voor ze gekocht, zodat ze weer lekker zacht liggen. Ook ging er een grote zak oren mee, wat Biko erg kon waarderen. Terug in de auto kroop hij lekker tegen me aan op de achterbank en viel in slaap. Eigenlijk wilde ik nog naar het vliegtuig museum, maar hij was te moe en had genoeg gehad. Het was al 14.00 uur en je kunt niet blijven socialiseren tot hij er letterlijk bij neervalt. Morgen weer een dag. Vandaag deed hij het prima!

Vandaag ook nog even verder getraind met apporteren. We zijn nu zover dat ik voer uitgooi, het blok op de grond leg en bij inkomen naar het blok wijs. Hij pakt het nu van de grond en komt er mee in! zonder verkauwen! KANJER!

23 oktober 2008 Jessy daagt uit voor spel ?

Vanmiddag viel echt mijn klus op het dek! Biko zat heerlijk in de onoverdekte buiten kennel en Jessy loopt er , zoals altijd, schijnbaar ongeinterresseerd langs. Vervolgend zoekt ze contact met Biko en maakt een spelboog en scheurt de tuin in. Biko rent het trimhokje in en weer uit als een soort kanonskogeltje. Daarna gaan ze door de tralies heen elkaar aftasten en uiteindelijk gaat Jessy er ook nog bij liggen! Gelukkig heeft Tamara van uit het slaapkamer raam foto's gemaakt, anders zou ik het achteraf niet meer hebben geloofd.  Ik gooi ze voor geen goud los bij elkaar, maar het is toch fijn dit te zien.

19 oktober 2008 Gockinga BokaalVandaag wezen kijken bij de Gockinga wedstrijd in Hilversum. De Kc Zeist had twee teams ingeschreven. Met Biko overal even langs gewandeld en gekeken. Hij gedroeg zich prima. Bij het uitlaten buiten het terrein nog even een reprimande gegeven vanwege het willen stellen van tegemoed komende fietsers. Het blijft moeilijk voor hem. Bij de kraam van Van Driel nog even een Hurtta tuig gepast. Het stond geweldig, maar hij is nog niet uitgegroeid, dus we wachten nog even.


Oktober 2008 trainen en opvoeden

Biko is de afgelopen week heftig aan het puberen geslagen en probeert zijn grenspaaltjes stevig te verleggen. We trekken nu een nog duidelijkere grens en zijn zeer rechtlijnig ten opzichte van hem. Hij is nu eindelijk zover dat hij toegeeft en er ook rust in vind. Pffffff, dan is africhten toch makkelijker dan opvoeden. Ik heb ook zijn schedel en oren weer geschoren en zijn poten en bips weer geknipt. Een beetje ontwollen en flink doorkammen en hij is het heertje weer. Aeilko, zijn baas, vind zijn staart naturel het mooist, dus daar doe ik niets aan, alleen kammen.  Wanneer hij 's avonds binnen ligt gaat hij bijna altijd op een vetbed liggen sabbelen. Hij zoekt dan het puntje op en toddekt er dan op als een kleine baby. Ook maakt hij dan melk trap bewegingen. Hij kan uren mee in zijn bek liggen en valt zo ook in slaap. Het is en blijft gewoon een grote baby!

De training gaat prima. Er is hier en daar wat klein verzet, maar uitproberen hoort erbij. Hij loopt al goed in positie en ook de stay's krijgen al vorm. Ineens heeft hij de achterwaartse af door! Nu nog verder met het apport. Karin Spanhaak die regelmatig bij de obedience wedstrijd staat met haar winkeltje verkoopt speelgoed waar hij helemaal verslingert aan is. Ze importeerd het uit America. Het zijn onverwoestbare rubberen aarbeien en aubergines aan een touwtje. Hij is er gek op! We hebben ook grote rubberen ballen van hetzelfde product en die stuiteren en zijn prima om de hond te ontstressen. Zelfs Jessy krijgt ze niet kapot.
Extra large kennel
Biko heeft een extra kennel gedeelte gekregen. Hij heeft nu een overdekte kennel van 4,50 meter X 1.80 meter waarin een nachthok, een doorloopluik naar een trimhokje van 2.00 m. X 2.00 m. en daar weer aan vast een onoverdekte kennel van 3,5 m. X 2.00 m. De overdekte kennel is aan de voorkant geisoleerd met plexiglas, dus wind en waterdicht. In het trimhokje ligt ook een slaapbed en daarboven hangt een warmtelamp. Daar hij niet graag door het doorloopluik liep hebben we daar plastic anti -tocht flappen gemaakt. De extra kennel kan in de zomer ook gebruikt worden voor Jessy wanneer Biko los loopt.

24 september 2008 ATAR
ATAR  is de naam van de hondenuitlaatservice van Piet Nieuwendijk. Ik kwam deze man voor de eerste keer tegen met zijn uitlaatroedel en verschoot meteen van kleur. Er liep een airdale terrier mee en die kwam direct op Biko af. Dat gaat nooit goed dacht ik. Het ging echter prima! Ook met de rest van de honden ging het uitstekend. Ik mocht meelopen, en Biko had vreselijk schik. Piet heeft erg veel verstand van honden gedrag en vind het geen punt dat te delen. Ik mocht en mag nog steeds meelopen wanneer hij in de buurt is en dan leer ik steeds weer meer. Ook Biko leert zich te gedragen naar verschillende soorten honden toe en de hondentaal goed te interpreteren. Biko is hier gelukkig veel beter in, want ik vind het vaak toch nog erg eng. Het gaat er soms verbaal aan toe en dan zijn ze gewoon aan het spelen. Voor mij is het nieuw dat ik een hond, zeker in de pubertijd, zo lekker zijn gang laat gaan en met alles laat spelen. Een hond africhten is niet nieuw voor mij, maar dit is toch andere koek. Ik probeer zo veel mogelijk informatie op te nemen en het gedrag goed te lezen. Heel moeilijk is het om mijn mond te houden en Biko het zelf uit te laten zoeken. Vandaag had hij voor het eerst een conflict, maar lostte dat volgens Piet prima op. Ik heb na zo'n wandeling altijd een stevige bak koffie verdiend vind ik zelf, pfffffff.  Nu proberen het natuurlijke gedrag ook te behouden en gebruiken in de training. Het betekent soms een denkomslag, maar het is het waard!  Met dank aan Piet Nieuwendijk.

21 september 2009 Bouvierdag te Heteren 


Biko is vandaag precies 9 maanden. We gaan naar de bouvier evenementendag te Heteren. Er was een jonge honden show, en er werd ook een B-C-E wedstrijd gehouden. Caya, de fokker van Biko keurde de showhonden. Biko vond de puppen geweldig en wilde best spelen. Werd hij aangekeken door een hond van zijn eigen leeftijd of ouder begon hij te grommen. Leve de halty. Er was spoedig geen bal meer aan voor hem. Bij de wedstrijd even een stoel uit de auto gehaald, en daar heerlijk de boel bekeken. Biko dacht dat hij het fort moest bewaken. Niemand mocht in de buurt komen. Dat is niet zoals ik me dat voorstel. Ik bewaak mijzelf wel en als ik hem nodig heb roep ik wel. Dat kostte wat moeite maar uiteindelijk ging hij rustig liggen en liet het aan mij over.
 

14 september  2008 dierentuin in RhenenBiko gaat aan de halty. Zijn neiging om snel naderende fietsers en joggers te bespringen hier op het fietspad wordt ons te gortig en aan de halsband is hij niet geneigd blijvend (voor ons) goed gedrag te vertonen. De halty bespaart me een hoop gedoe, ik keer zijn hoofd naar me toe en zijn lijf volgt. Geen strijd, geen foei, geen getrek. Daar staat hij dan appelig te kijken met een blik van ,nou zeg! Weer een slag gewonnen. Gisteren ermee begonnen en vandaag gaan we ermee naar de dierentuin in Rhenen. Wat een drukte! Wat een hoop schreeuwende kinderen! De decibels vliegen je om de oren, en om sommige kinderen had ik met liefde ook een halty gedaan...hi. Biko vind het vreselijk leuk. Hij wil alles zien en klimt na uitnodiging overal op met zijn voorpoten om het nog beter te kunnen bekijken. Ook door de speeltuin gelopen waar kinderen van alle leeftijden aan hem zitten. Hij ondergaat het gelaten. Ook heb ik hem vooraf keurig uitgelaten en tijdens de gehele dierentuin wandeling op drie plaatsen nog laten plassen. Verder mocht hij nergens markeren en dat ging ook prima. Neus aan neus met een hert, leeuwen bekijken vanuit een tunnel, grote karpers bestuderen in de vijvers (nee, vangen mocht niet) en natuurlijk wolven en beren bekijken in het berebos. Hij gedroeg zich prima! Niet blaffen, netjes meelopen en lekker nieuwschierig. Bij onzekerheid kwam hij even contact maken. Thuis gekomen waren we allemaal net zo moe als hij.

13 augustus 2008 individuele coaching manon van Hal
 

Woensdag samen met Tamara naar Manon van Hal geweest in Velsen voor prive les met betrekking tot het aanvankelijk pakwerk leren. We hebben weer veel geleerd en Biko vond het geweldig. Hij pakte het snel op en kwam zijn rolletje steeds terug brengen door tegen je op te springen. Oefenen voor een goede stille bewaking en opbouwen met een gezonde dosis buitdrift. Dit en andere dingen, kortom ik kan weer verder aan de slag.

4-5-6 augustus 2008 Texel


We zijn drie dagen naar Texel geweest en hebben Biko en Nicky meegenomen. s'Morgens eerst naar het bos, de rit is toch best wel lang. Tijdens de heenweg hebben we nog een pitstop gemaakt, en toen door naar de boot. We misten hem net, en moesten een half uur wachten. Op Texel aangekomen lekker naar het strand bij de vuurtoren. Daar maakte Biko voor het eerst kennis met de zee. Nicky herkende het meteen en was in alle staten. Na wat voorzichtig onderzoek brandde Biko los. Gelukkig had hij niet de neiging om van het zeewater te drinken. Hij genoot vreselijk en ging helemaal los. Op Texel ook nog naar de paarden geweest. Er staan bij De Koog er altijd zo'n 50 bij elkaar voor strandritten en dergelijke. Het blaffen bleef meteen steken bij het zien van zoveel paarden tegelijk die hem ook nog eens totaal niet interessant vonden. Weer iets bereikt! Je kunt foto's blijven maken wanneer honden zoveel pret hebben. We hebben ook nog een paar uur in de duinen gezeten met uitzicht op zee en de honden los om ons heen. Biko groef steeds onder de stoelen door, zodat je steeds moest verkassen anders viel je om. Bij de slaaphut een schapennet geplaatst waar hij netjes achter bleef. Kortom, hij heeft zich prima gedragen en weer veel nieuwe indrukken opgedaan.


28 juli 2008 wassen - fohnen - knippenJawel, zo lig je nog relaxt in de tuin aan je bot te knabbelen en vervolgens sta je aan het hek in de shampoo. Dat was een afknapper! Tijdens het afdrogen nog geprobeerd door te grommen de hele zaak een goeie wending te geven, maar helaas dat leverde al helemaal niets op. Op de trimtafel onder de fohn en de ventilator en vervolgens met de efileerschaar onder handen genomen.

26 juli 2008 obedience wedstrijd te KerkwijkVandaag naar het Dogcenter van Martin en Esther Brouwer te Kerkwijk waar de DOS een Jubileum wedstrijd organiseerde. Biko mee voor de gewenning aan het oefenen in een hal met al deze gezellige drukte. Hij deed het prima, al was het soms moeilijk voor hem wanneer een andere hond ging spelen en hij niet mee mocht doen..hi.

16 juli 2008 fundering controle


Het graven zit hem in het bloed!
In een onbewaakt ogenblik zat Biko bijna onder het huis. Hij inspecteerde de fundering grondig en liet het opruimwerk aan zijn baas over.

29 juni 2008 luieren in de tuinLekker in de tuin luieren en spelen, spiervlees eten en je laten fotograveren door Niels. Samen met Nicky gaat dat prima. Nicky gaat zelfs spelen en zit Biko achterna. Vaak nodigt Biko hem uit en gaat dan rennen, maar het is ook al voorgekomen dat Nicky een spelletje rennen begint!

16 juni 2008 training Zeist


15 juni nog gespeurd, wat heel goed ging. Vandaag eerst alle GG wedstrijd attributen op het veld gezet en ook linten gespannen als veldafscheiding. Biko bekeek de hele boel even en vond het verder niet meer interessant. Prima! De training begonnen met een handtouch en dan op de rechter circel. Ging goed. De push vind hij nog moeilijk, maar er zit wel vordering in. De achterhand beweging tot piffit gaat steeds vlotter. Ben begonnen met de achterwaartse af. De sta doet hij ook ongevraagd...hi. Recht inkomen terwijl ik tegen een boom geleund sta gaat goed.    

Daarna verder met de oefening los en kijken over het speeltje heen voor een goede stille bewaking later, zonder inpitten.  Eerst met een grote flos en later met een jute speeltje. Tijdens het bewaken probeert Tamara hem met een ander speeltje af te leiden en dat gebeurt hem nu steeds minder. Hij heeft hier schik in.

Ook het rivieren gedaan nu voor het eerst om stoelen om te zien of hij het commando en de uitvoering ervan al kon generaliseren. Dat kon hij!

8 tot en met 12 juni 2008

Biko en ik zijn zondag 8 juni naar de GG wedstrijd te Amersfoort geweest.  Het was die dag bloedheet. De honden hadden het zwaar te verduren en sommigen presteerden dan ook niet zoals verwacht. Biko mocht gewoon een beetje ronddobberen en van de entourage genieten. Aan de overkant van het wedstrijdterrein lag een bos met een meertje. Nooit geweten. Liesbeth vroeg of ik met haar en 2 van haar Tervuerense herders ( Evi en Binky ) meeging om met Biko te zwemmen.  Dat werd een feest voor Biko. Hij speelde tussen de andere honden en rende achter Evi aan. Bij het water aangekomen dook hij er meteen in en zwom rondjes. Hij kwam er alleen uit als we weer weggingen, zo'n 10 minuten later. Terug  op het wedstrijd terrein onder een parasol naar de veschillende combinaties gekeken en toen ging Liesbeth met de andere twee (Hagar en Ice) naar het meertje. Ook nu weer met een inmiddels uitgerustte Biko mee. Hij gedroeg zich prima tenmidden van de twee volwassen reuen! Ik kreeg nog even de kriebels toen er twee paarden door het water gingen, maar ook toen bleef hij bij de roedel. Als je zoveel plezier hebt is het komen op bevel wel heel moeilijk voor hem.  Daar moet zeker nog aan gewerkt worden. In de auto en thuis in de kennel was hij vredig en voldaan aan het slapen.

9 juni, voetbal, Nederland - Italie. We hadden s'middags een boswandeling gemaakt en Biko de gehele  middag en deel van de avond los laten lopen. Hij was dus moe toen de wedstijd begon. Ik rekende erop dat het buiten nog wel eens gehorig zou kunnen worden vanwege de voetbalwedstrijd. Toen Nederland ging scoren was dat ook het geval. Vuurwerk en toeters en schreeuwende kinderen. Biko bleef er rustig onder en keek af en toe alleen maar op. Klasse.

10 juni dinsdag. Een afspraak gemaakt bij Birgit van de Kamp in Nieuwerkerk aan de Ijssel. Zij heeft daar een honden school waar ze (prive)lessen geeft. Dit kan overdekt in een hal, wat in het nederlandse klimaat soms erg prettig kan zijn! We hadden een half uurtje prive en dat liep een beetje uit. Weer aan wat puntjes gewerkt en wat tips gekregen. Biko deed zijn best! Birgit had ook leuke halsbanden hangen met kluifjes erop. Rood met zwart. Uiteraard konden we die niet laten hangen!

11 juni woensdag. Naar Hoofddorp geweest naar de BD Haarlemmermeer. Daar had ik een afspraak met Ron en Manon van Hal. Gekeken naar hun opbouw van pakwerk en geluisterd naar de achterliggende theorie. Geweldig! Deze weg wil ik ook gaan inslaan met Biko. Ik heb met Biko niet gewerkt, maar hij heeft wel wat rondgekeken daar.  Al met al zeer leerzaam. 23 Augustus geven ze een seminar mer Geert de Bolster over clickeren en positieve training in o.a. pakwerk, en daar heb ik op ingeschreven.

12 juni donderdag. Ben vanmorgen naar het bos geweest en heb daar lekker balletjes gegooit. Biko brengt ze nu goed terug en gaat dan klaar staan voor de volgende. Hij brengt ze nog niet in de hand, maar brengt wel alles terug. Vallen ze in het struikgewas dan blijft hij hardnekkig doorzoeken totdat hij hem heeft. Rond 12.30 uur Tamara halen daar er geen bussen rijden.  We  zijn op de terugweg nog even lekker naar de Soester Duinen geweest om Biko daar even in het zand te laten raggen.  Er waren daar veel kinderen met een soort evenement bezig, dat mocht voor Biko de pret echter niet drukken. Hij gedroeg zich prima. Na 15 minuten weer naar huis, het is immers nog maar een dreumes van 5,5 maand.

2 juni 2008 oormijt

Gisteravond naar de KC geweest om te trainen. Het was vreselijk warm en erg benauwd. Er kwam dan ook weinig uit. Biko had al een boswandeling gehad en in zijn badje gespeeld thuis. Verder had hij een aantal uren door het huis en de tuin gelopen en hij was dan ook gewoon moe. We hebben alleen even een balletje gegooid. Hij werd door liesbeth (Dierenarts) bekeken en wat ik al vermoedde, oormijt. Hij kreeg Surolan in het oor en ook voor thuis mee. Nu maar weer behandelen tot dit euvel weer verholpen is. Ook voor de andere twee een apart flesje mee om preventief te behandelen.

1 juni 2008 speuren en trainen te Zeist
Vandaag lekker getraind en vooraf even gespeurd. Biko begint nu te begrijpen wat er van hem tijdens het speuren gevraagt wordt en dat er op het einde van het spoor een leuke beloning ligt.  Na het speuren even rust en dan wat oefeningen voor het appel later. Hij loopt met een mooi gangwerk aan de handtouch en probeert ook de voorkant al goed omhoog te krijgen. De push wordt ook al wat en het voorkomen gaat prima. Ook de achterhand draaien zodat hij later een piffit kan maken gaat prima. De commando's zit en af zijn bevestigt en hij gaat ook achterwaarts staan op 1 commando. Ben nu begonnen met het achterwaarts liggen op het commando down en dat pakt hij ook snel op. Daarna een begin gemaakt met het rivieren om een voorwerp. Met de clicker en een spelbeloning ging dit heel snel!  Nu nog uitbouwen en bevestigen en daarna generaliseren. Hij had vandaag een topdag.

KennelAeilko heeft aardig wat aan de kennel van Biko geklust. Er is een heel nieuw dak opgemaakt met dikke houtplanken onder de nieuwe golfplaten. Er hangt nu ook een gedeelte over de voorkant. Er is een plexiglas wand gemaakt achter het liggedeelte voor het nachthok en er is een volledig tocht en waterdichtte rand gemaakt voor de kennel. Zo weten we zeker dat hij droog en tochtvrij ligt, ook als het hoost van de regen en er een fikse wind staat. Van de herfst komen er dan nog plexiglas wanden voor de kennel. We hebben een groot waterdicht kussen gekocht, 1.35 X 1.60,  en daar ligt hij erg graag op!  Ook heeft hij een eigen parasol om de zon uit de kennel te houden. Wanneer hij los is sleept hij van alles mee de kennel uit en vind je het door de tuin en het huis. Nicky steelt dan ook als de raven uit zijn kennel.

12 mei 2008 Erkemeder hondenstrandWeer zo'n warme dag. We gaan met Biko en Nicky naar het Erkemeder hondenstrand. Frits en Yvonne zaten er al met hun Daltons en hadden ook nog een kennis met pup mee. Het was er gezellig druk met aan alle kanten honden die het water in en uit gingen. Bij het water aangekomen mocht Biko van de lijn. Yvonne die in het water stond riep hem en jawel, hij spurtte regelrecht op haar af. Plons het water in en zwemmen maar. We stonden allemaal paf. Het was de eerste keer dat hij kennis maakte met het zwemmen. Hij beleefde erg veel plezier en was het water amper uit te krijgen. Hij bleef er lekker in staan en zat vooral Nicky achterna die de ballen apporteerde. Biko ging ook achter de ballen aan en probeerde ze uit het water te pakken. Hij miste ze in het begin nog wel eens en dook dan met zijn koppie onder water, terwijl de bal naast zijn hoofd dreef. We hebben hem er uiteindelijk uit gekregen en even aan een grondpen gelegd om hem wat rust te geven. Later mocht hij nog een keer en heeft hij Kimmo achterna gezeten. Moe en voldaan lag hij nadien thuis in de kennel. We hebben het de rest van de dag maar erg rustig gehouden. We weten in ieder geval dat hij een natuurtalent is met zwemmen, en dat er straks geen poeltje meer veilig is.

11 mei 2008 obedience wedstrijd URVWe hebben ingeschreven voor de obediencewedstrijd op het URV terrein te Utrecht. Het is warm en zonnig weer, maar gelukkig mocht de auto mee het terrein op. Biko maakt kennis met de Kyam tent en leert aan een grondpen te liggen. Hij heeft even leuk getraind in de ochtend toen het nog niet zo verzengend was. Verder op de dag kwam hij nog vele andere honden tegen en natuurlijk was het winkeltje van Jan van Driel favoriet.
Helaas zijn de foto's wat donker en blauw, daar ik met het wisselen van de batterijen aan een verkeerd knopje had gezeten ;))

10 mei 2008 laatste puppenles


Vandaag is de laatste puppenles. Het is erg leuk om te zien dat al die kleine wolbaaltjes nu van die slungels zijn geworden. Biko verheugd zich al bij aankomst op al zijn speelmakkers. Buiten dat heeft hij nog steeds aandacht om bij de les te blijven wanneer er wat van hem gevraagd word. Vandaag zijn er maar een paar herhalingsoefeningen, daarna is er een behendigheidsbaantje opgezet ter afsluiting. Jeanette en Riet bedankt voor alle leuke lessen!

Naast de fiets leren lopen


We zijn rustig begonnen met Biko naast de fiets te leren lopen. Hij is natuurlijk nog veel te jong, maar hij kan wel leren wat het commando naast betekent. Daar zijn we eerst mee begonnen. gewoon met een stilstaande fiets. Hij leert dat je achter de fiets om moet lopen om aan de rechterkant te belanden en dat daar dan de beloning is op te halen. Daarna zijn we voorzichtig gaan lopen met de fiets tussen ons in. Toen dat goed ging en de neiging tot nadere bestudering van de spaken over was, zijn we op de fiets gaan zitten en steppen maar. Na deze sessie steeds een stapje verder en uiteindelijk kunnen we nu fietsen. Het is maar 100 meter, maar toch!  Nu een beetje bijhouden en wachten tot hij ouder wordt.

26 april 2008 Clubdag KC ZeistMet Biko naar de clubdag van de KC Zeist geweest.
Daar lekker gekeken naar alle wedstrijdlopers en natuurlijk de kraampjes. Biko steelt als de raven, bij elk kraampje heeft hij wel een speeltje gestolen. Het resulteerde wel in twee aankopen. Tussendoor lekker in de bus slapen en eten.  Annika ( de KC Zeist fotograaf) heeft een paar leuke foto's van hem gemaakt.

8 mei 2008 de Daltons breiden uit

Yvonne noemt haar jongens de Daltons. Nu gingen we vandaag weer met haar mee inclusief de buggy. We waren nog maar net op weg toen er zich een mevrouw aansloot met drie labrador teven. Ze had verder nog een kindje in een buggy en een jongetje op een fietsje bij zich. We hebben de gehele boswandeling samen gelopen en het was voor Biko weer een prima ervaring. Ook hier weer een gespeel en geren, en zonder een grom of grauw. Helaas had ik mijn fotocamera niet bij me.  Thuis gekomen even in het kinderbadje poedelen en dan lekker in de kennel met een schone grote waterbak. Dat slapen wilde wel lukken.

Snotneus

Biko heeft een snotneus. Er komen groene klodders uit en hij heeft een lekneusje. Liesbeth (dierenarts) verteld dat het kennelhoest is, ondanks dat hij niet hoest. Hij schijnt er niet ziek van te zijn , maar we houden hem even in de gaten. Hopelijk wordt het niet erger voor hem, hij is er wel voor geent, dus duimen maar. Nu wordt behalve zijn oog gedruppeld ook steeds de omgeving van zijn neus schoongemaakt. De groene snot blijft in zijn snorretje hangen en dat moet toch schoon. Gelukkig laat hij zich uitstekend verzorgen.

5 mei 2008 met Yvonne en haar jongens mee
Vandaag hebben we met Yvonne afgesproken. Zij heeft 2 Gordon setters, Pelle en Beer en een Ierse Setter genaamd Kimmo. Ze loopt daarmee tentoonstellingen en haar honden winnen bijna altijd. Deze drie reuen zijn uitermate sociaal en het is dus voor Biko heel erg leuk om in deze roedel mee te gaan het bos in. Ook ging Loes mee, een buurvrouw van Yvonne met haar oude Ierse Setter van 13 jaar. Deze teef is erg ziek en heeft niet meer zo lang te leven. Ze mag mee in de honden buggy en bepaalt zelf wanneer ze een stukje wil lopen of liever gereden wil worden. Zo'n honden buggy mocht ik ook van Yvonne lenen om Biko in te vervoeren. Het zou anders te vermoeiend voor zo'n jonge hond worden.  Biko stapte er met gemak in en vond het geen punt om op deze manier van de wereld te genieten. In het bos mocht hij eruit en heeft daar geweldig gespeelt, gegraven, gerend enz. Hij werd steeds weer in de kar gezet als we het genoeg vonden en als hij weer uitgerust was mocht hij weer even eruit. Hij ging er zelf in en uit, en vond het een prima rustplaats. Nu zelf even zo'n extra buggyset op mijn fietskar kopen en dan heeft hij zijn eigen buggy.

4 mei 2008 reddingshondVandaag op bezoek geweest bij het Veterinaire Reddingshonden Team. Ze trainden in Austerlitz.
Biko mocht ook een slachtoffer zoeken en zijn speeltje daar scoren. Hij vond het geweldig en de tweede sessie was hij er helemaal op voorbereid. Hij sprong, blafte en joelde het uit en eenmaal los gelaten ging hij er als een speer vandoor. Met dank aan het VRT voor de gastvrijheid.

Braderieën

Wat een feestdagen allemaal. Met Biko op 30 april naar de oranjemarkt geweest in Zeist en daar wat rondgewandeld. Hij maakte kennis met veel mensen, kinderen die hem allemaal wilde aaien, ballonnen en al die andere dingen die een braderie eigen zijn. Hij bekeek alles op zijn gemak en was nergens van onder de indruk. We zijn een half uurtje gebleven en voor de drukte uit weer naar huis gegaan.

Op hemelvaart 1 mei was er een oude ambachtenmarkt in Soest. Ook daar zijn we heen geweest en hebben weer van alles gezien. Een koe met kalf vond Biko erg interessant. Ook het beslaan van een paard was voor hem wel 10 minuten het kijken waard. Een poppenkast voorstelling met allemaal juichende en klappende kinderen, een voorstelling van oude volksdansen met accordeon muziek, een draaiorgel , enz, enz. Ook hier zijn we niet te lang gebleven, het werd snel warm en met de oplopende drukte zien de mensen hem misschien over het hooft met alle gevolgen van dien.

Al met al leuke en leerzame momenten voor Biko.

23 april 2008 de trimsalonBiko zijn eerste kennismaking met de trimsalon. Hij moest even zijn wilde puppyharen kwijt. natuurlijk was hij nog niet te plukken en daarom werd hij met de efileerschaar volledig in model geknipt. Het was een hele beleving voor hem. Na afloop was hij best wel moe. In bad, daarna de grote fohn en dan nog dat geknip en als toetje wordt je kop geschoren. Hij deed het best wel goed het resultaat was geweldig.

22 april 2008 Soester DuinenVandaag naar de Soester Duinen geweest. We waren daar om 9.00 uur en het was er heerlijk. Biko vind het zand heerlijk om in te graven en te schuiven. Ook probeert hij het met zijn voorpoten aan te stampen door er op te springen. heel komisch om naar te kijken. We kwamen een roedel ierse setters tegen waarin zich ook een pup bevond. daar kon hij even lekker mee uit rennen. We zijn niet zo ver gegaan maar hebben hem gewoon even 20 minuten laten ontdekken en spelen in de grote zandbak.  Daarna weer naar huis voor de broodnodige puppenrust.

Biko en Nicky


Zo kan het ook. Nicky heeft een (gewapende) vrede met Biko. Hij wordt samen met hem uitgelaten en gaan samen naar het bos. Ook gaan ze samen in de tuin en naar binnen. Dat levert leuke plaatjes op. Nicky vertoond zelfs spelgedrag, maar wanneer Biko dat dan ook wil krijgt hij weer te verstaan dat deze sheltie dat dan weer niet wil. Het gaat best goed tussen deze twee en dat is een hele opluchting.

Je kunt er als babysitter wel aardig vermoeid van raken.


6 april 2008 dierentuin Amersfoort

Vandaag zijn Tamara en Niels met Biko naar de dierentuin in Amersfoort geweest.

4 april 2008 Biko en NicoVandaag is er een border collie, genaamd Nico, op bezoek geweest om met Biko te spelen in de tuin. Nico is 7 maanden oud en erg sociaal. Nadat Nico de tuin had verkend kon de pret beginnen. Ze speelden erg leuk en deden trekspelletjes aan hetzelfde speelgoed. Ook rollebollen en daarbij in elkaars achterpoten bijten en elkaar nazitten was een feest. Omdat Biko nog zo jong is hebben we het spel na een kwartier afgebroken en was het feest over. Volgende week komt Nico weer voor een speelpartijtje op bezoek.

24 maart 2008 wandelen in de sneeuw

Vandaag heerlijk in het bos gelopen en sneeuwpret gehad. Dit was echter ook de laatste keer dat Biko met jessy samen heeft gelopen, daar Jessy 300 meter voor de auto weer pardoes op Biko dook. Ze blijkt onbetrouwbaar op dat gebied.Biko kon echt van de sneeuw genieten. Hij rende de beentjes onder de bibs uit en nam sneeuwbaden.  

19 maart 2008 trainen met TamaraBiko heeft vandaag onder andere ook eens lekker getraind met Tamara. Het ging erg goed. Hij is gek op eten maar nog gekker op spel. Hij ruikt nog wel eens aan de clickerhand, maar herstelt zich meteen en gaat dan touchen. Hij komt nu snel en recht in terwijl nu de knieen van de geleider gesloten zijn. De sta achterwaarts gaat soepel en moet nog aan het commando gekoppeld. Spelen en lossen gaat prima. Hij brengt het flosje terug alhoewel soms met een schijnbeweging. Hij vind het trekspel zo leuk dat hij het met plezier komt brengen. De handtarget gaat ook goed, hij krijgt al een beter loopje.

15 maart 2008 puples en markt / restauranttraining


 
Vandaag weer naar de puples geweest en daar werd kennis gemaakt met paraplu's en rare geluiden (Riet en Jeanette liepen te toeteren en ratelen), het leek wel een stadion. Verder kwam er een Pyrinese berghond (Singha van Annika Sakkers) op bezoek die erg lief was. Daarna nog door de tunnel van de behendigheid. Tussendoor alle oefeningetjes en vooral SPELEN. Na afloop drinken en in de auto alvast een pre-snurkje doen. 's Middags naar de markt en even een bakje koffie op een terrasje in Zeist voor restaurant manieren. Op de markt een nieuw tuigje gekocht voor Biko omdat deze niet meer lekker zat en ook niet op maat bleef zitten. Niet veilig dus. Biko liep lekker te kijken en snuffelen langs de kramen en werd hier en daar geaaid. Het tuigje passen was ook geen probleem. Op het terras gedroeg hij zich voorbeeldig.

11 maart 2008 bos , spelen en trainenBiko knapt weer op en tussen het slapen door is hij weer de "oude". Hij knabbelt weer op zijn buffelhuidjes en is levendig. Vandaag even naar het bos geweest, waar Jessy steeds met hem probeert te spelen, maar wat gewoon nog niet kan. Hij hobbelt achter haar aan, maar dat is voorlopig alles. Jessy wordt verboden stokken te dragen en slepen, waardoor er ook geen spanningen ontstaan. Biko is gek op plassen en modder en dat ligt er nu genoeg. Hij ziet er uit als een varkentje en kan er niet genoeg van krijgen. Thuis een tukje en later op de middag een spel en trainingssessie. De andere twee honden naar een andere ruimte en dan gaat het puppypaneel weg. Biko heeft nu de hele kamer en kan dan lekker spelen en bij ons liggen. Ook leert hij dat niet alles van of voor hem is. We leiden hem af met speelgoed en buffelhuid. Hij apporteert zijn speelgoed en word dan getrakteerd op een trekspelletje. Bij de clicker sessie doen we de handtouch, de zit, af vanuit zit, achterwaartse sta vanuit zit (nog met handhulp), het recht inkomen.

7 maart 2008 ziek

Vandaag is het 7 maart. Gisterenavond hebben we de vari - 5 kennel vervangen voor een grote draadkooi van 125 cm X 80 cmX 80 cm. Daar kan Biko meer in bewegen en ook meer in zien. Daaraan vast staan zijn puppy panelen. Onder het geheel ligt een groot kleed wat er voor moet zorgen dat hij meer grip onder zijn voeten krijgt en er geen geglij ontstaat als hij eens tegen de panelen opspringt. Hij is er erg gelukkig mee.
 
Afgelopen nacht meldde hij zich om 2.00 uur en moest hij een grote en kleine boodschap doen. Kan gebeuren, hij sliep meteen weer verder. Vanmorgen at hij matig en gaf na 5 minuten zijn maaltijd weer op. Hij was lusteloos, en dronk ook niet. Ik ben een uurtje bij hem op het tapijt gaan liggen en hij kroop dicht tegen mijn aan met zijn koppie op mijn nek. Hij voelde heel warm aan. Reden dus voor een bezoek aan de dierenarts. Daar we vandaag al een afspraak hadden staan in de ochtend voor Nicky, die een bultje op zijn bibs had (bleek gelukkig een kleine atheroomcyste te zijn), kon hij gelijk mee. De dierenarts, Liesbeth, bekeek hem en nam zijn temperatuur op. Hij had over de 40 graden en dat was echt teveel. Ze stelde een infuus voor ( 500 cc glucose / fys zout), om hem af te koelen en te voorkomen dat hij zou uitdrogen. Hij kreeg dit op diverse plaatsen onder de huid gespoten. Dat vond Biko geen feest. Hij kreeg ook een spuit met antibiotica en in het infuus een middel tegen de koorts. Voor thuis kreeg hij tabletten antibiotica en een oplosmiddel electrolyten om aan zijn drinkwater toe te voegen. Voor morgen blikjes licht verteerbaar voer. De koortswerende middelen die aan het infuus waren toegevoegd werken 48 uur en daarom kreeg hij voor eventueel erna nog tabletten mee mocht dat nodig zijn. In de wachtkamer aangekomen zag hij Louis (KC Zeist) en begroette hem kwispelend. Wat een kanjertje toch. Thuis gekomen deed hij een grote plas nam een paar likjes water en ging op een botje kluiven. Er was dus al een kleine verbetering opgetreden. Samen hebben we weer geslapen en vanavond houden we hem goed in de gaten. Hopelijk wil hij straks gaan drinken en wordt hij niet nog zieker. Niets erger dan zo'n hummel die zo ziek is. Hij krijgt in ieder geval genoeg knuffeleenheden!

Clickertraining

Vanmorgen weer verder met wat clickertraining. Voor deze sessie hebben we kaasblokjes en dat viel erg in smaak! we begonnen met de handtouch en dat ging heel goed. Biko laat zich niet verleiden voor de rechter clickerhand met kaas en gaat steeds direkt naar de linker uitgestoken vingers. Zitten doet hij op commando, en inkomen tussen de voeten gaat steed beter.  Nu een begin gemaakt met af vanuit zit en dat ging na 2 keer al op een handgebaar. Nu nog een commando eraan plakken. Een begin gemaakt met de handtarget en hij loopt al een paar pasjes onder de hand met het koppie omhoog. Geweldig!  Ook nog even een trekspelletje gedaan met een flostouw en hem laten winnen. Hij komt dan daarna naar je toegerend voor nog meer spel. op het einde geruild voor kaas. Het was een hele goede sessie, en hij viel daarna dan ook om van de slaap.

Trimtafel !


Jawel, als rechtgeaarde Bouvier moet je natuurlijk al snel wennen aan de trimtafel. er moet geborsteld worden zonder in alles te hakken, en de haartjes moeten uit het binnenoor geplukt worden.  Gisteren weer eens op de tafel gezet en ook de tondeuze even laten zoemen. Biko laat het allemaal gebeuren, vind de tondeuze maar een raar ding, maar met frolic in je neus is het allemaal te doen. We houden het ding even bij zijn rug en leggen het weer op de tafel. Hij vind het allemaal wel prima.  Dit blijven we regelmatig oefenen, zodat de eerste trimbeurt niet zo'n drama wordt. Soms even een lipje optrekken en in de borstel bijten wordt resoluut "afgepakt" en goed gedrag wordt onmiddelijk beloond.  Voorlopig staat hij nog geen tel stil, maar het begin is er.

1 maart 2008

Vandaag weer naar de puppyles geweest en gelukkig was het droog. Biko kon zich weer heerlijk uitleven met allerlei andere puppen en lekker spelen.  Aandacht voor de baas, zitten, komen en wandelen zonder trekken. Het ging allemaal goed.


 

Thuis eerst eens flink geslapen en 'smiddags naar het bos voor een klein stukje wandelen.  Dat was weer een feest. lekker snuffelen en alles ontdekken. Jessy houd hem in de gaten maar accepteerd hem wel. Komt hij te dicht bij en ze heeft een stok dan waarschuwt ze netjes. Biko loopt haar graag achterna en houd toch gepaste afstand. Hij begint haar goed in te schatten. eventjes waren ze bezig met zijn tweeen aan dezelfde stok. Gelukkig voor mijn bloeddruk was de stok erg lang.  Nicky leeft in zijn eigen wereld en heeft nergens belangstelling voor. Hij keutelt mee en laat de pup gewoon zijn gang gaan.  Biko doet graag jessy na en probeert nu helaas ook stokjes te dragen. Ook banjert hij achter haar aan de modderplassen in en leeft zich uit........whoeaaaa
Allerlei belevenissen 

Deze week ook nog naar de markt geweest en daar vind Biko de rollators toch wel erg interessant. De kleding die aan rekken hing waren toch ook vreselijk leuk om even uit te testen, kortom er staat nog wat opvoedkundig werk voor de deur.

In huis is hij kraakzindelijk en stil als we weg zijn.  Wanneer we de kamerkennel zodanig verzetten dat hij door bijna de gehele huiskamer kan, behalve de voorkamer waar Jessy ligt, dan is het niet meer een zo erg ongeleid projectiel. Je zou zeggen we maken vorderingen. 

Vrijdag 22 februari naar Zeist geweest en daar in de drukte op de Slotlaan Biko wat rond laten kijken en dabberen. Hij vond alles zeer interessant en bekeek alles op zijn gemak. Veel mensen kwamen hem aaien en hadden wat te vertellen over hun eigen hond. Ook meegenomen naar de V&D en daar via de roltrap (op de arm uiteraard) naar het restaurant. Daar ging hij braaf liggen onder de tafel en kreeg een paar stukjes saucijzenbroodje. Met de lift weer naar beneden en dan weer naar huis. Genoeg indrukken voor vandaag.

Zaterdag 23 februari was de eerste les van de puppycursus, van Riet en janette. Biko vond het vreselijk leuk om allerlei andere puppen te zien en er mee te spelen. Het was erg leerzaam voor hem. Ondanks alle leuke kameraadjes had hij toch ook nog tijd voor de baas. Na de puppenles was hij van alle indrukken toch behoorlijk uitgeteld.


Maandag naar de KC Zeist geweest waar hij de puppenenting kreeg van Liesbeth. Ook Jessy en Nicky werden geënt en nagekeken. Alles was goed. Biko's oogje was nog niet helemaal zwellingsvrij, maar het zag er prima uit. Op het veld van de KC nog lekker rondgerommeld en ook nog even in het clubhuis gesnuffeld.   

Dinsdag 26 februari. Vandaag weer in de tuin gespeeld met Jessy en Nicky. Nicky wil niet zozeer spelen maar is uitermate tolerant. Jessy gaat eerst over Biko heen staan en gaat dan over in spel. Biko beantwoord dat erg leuk, maar we remmen Jessy wel af. Ze is nog te groot, te ruig en te snel voor deze kleine man. Biko weet heel goed de honden taal en dat is voor Jessy erg geruststellend. Ook voor de bazen overigens. We letten erop dat er geen eetbare dingen liggen.  Buffelhuid en andere zaken zouden de gemaakte vorderingen weer te niet doen.


 
Als roedel een klein stukje wandelen gaat erg goed, Jessy toloreert Biko en reageert zelfs niet als hij per ongeluk tegen haar achterkant aanloopt. Nicky gaat hem steeds ophalen als hij even niet meer verder wil. Het is een vreemd trio :))

16 februari 2008Biko is hier nu een week en het bevalt hem best wel. Hij is zo goed als zindelijk en waarschuwt soms al bij de achterdeur als hij uit moet. Hij slaapt 's nachts door en is ook dan zindelijk. Daar zijn de bazen erg blij mee. We hebben een puppyren neergezet in de huiskamer zodat Jessy hem even niet nog een blauw oog kan bezorgen. Ze kunnen nu aan elkaar snuffelen en elkaar uitdagen maar ze kan hem niet verwonden en hij kan ook geen inschattingsfoutjes maken die hem nog meer ellende bezorgen. Soms wil ze spelen en soms staat ze te grommen, maar hij weet nu al wel een beetje beter. Gisteren nog naar de dierenarts geweest en deze vond zijn oogje er allemaal prima uitzien. Hij kreeg nog een antibioticakuur mee omdat het ooglid nog iets te dik was naar zijn zin. 

Biko is vandaag mee geweest naar de markt in Zeist en mocht daar even rondlopen. Vond het bere-interessant maar wel erg koud. Hij werd lekker in de jas van de baas gestopt en mocht daar de rest van de rit heerlijk warm zitten. Alle mensen vonden hem leuk en wilde wel aaien maar van de baas mocht dat alleen aan de onderkant van zijn koppie. Tja  we zijn natuurlijk wel voorzichtig met zijn oogje! Bij de viskraam ging zijn neus aan de wandel, dat stonk zeker niet verkeerd. Daarna gingen we nog naar de KC Zeist, daar was Riet !  Hij wist nog niet wie dat was maar nu wel hoor! Toen maar snel naar huis voor wat eten en een tukje.

Vanmiddag even met hem gespeelt met een clicker. Hij doet nu al een beetje een handtouch. Hij is gek op stukjes knakworst!

13 februari 2008

Na drie nachten gezelschap, slaapt hij nu alleen beneden en is braaf, stil en zindelijk. Hij veegt inmiddels na het plassen zijn voeten hetgeen nogal wat verbazing opriep gezien zijn 7 weekjes. Hij is maandag nog even meegeweest naar de KC Zeist en daar vond men hem een hele bink.  Hij weet inmiddels wat een clicker is en dat je dan weer lekkers krijgt.  Hij heeft lekker in de tuin gespeeld en daar rondgerend met buffelhuid en speelgoed. We hebben daar ook 2 hondenstretchers en een iglo, een groot nachthok en andere dingen waar je op en in kunt klimmen en heerlijk op kunt liggen.


Vandaag was een heel vervelende dag. het begon al meteen 's morgens . Biko loopt langs de bank waar Jessy op ligt en kijkt omhoog. Daar schiet ze ineens uit haar slof en raakt hem op zijn kop en ook op zijn ooglid. Hij zet het op een gillen en uiteindelijk zat hij bij de baas met een dik ooglid.  Deze heeft meteen de dierenarts gebeld en daar gingen ze. Biko op schoot bij Tamara. Aangekomen bij de dierenarts is deze er meteen naar gaan kijken, oei oei, wat deed dat zeer. Hij zag geen beschadigingen en Biko kreeg een prik voor de pijn. Tabletten voor de pijnbestrijding en een oogzalf.  Vrijdag moet hij weer terug.  De Mechel gromt nog steeds als hij in de buurt komt, maar hij is niet gek. Hij gaat niet meer naar de bank.  Ze wordt nu wel nog meer in de gaten gehouden en het vrouwtje neemt haar nu ook veel mee. Kan Biko lekker onbesuist spelen. De Sheltie Nicky is veel leuker en toloranter en komt vaak in de buurt liggen. Tja, je kunt niet alles hebben, maar meteen een dik oog op je nieuwe thuis is geen reclame!

De 2e dag


Hier liggen ze dan. In Bleiswijk bij de hallen van de bloemenveiling. Daar gingen we  's morgens in alle vroegte al naar toe. Er werd een hele lading in de auto gebracht en alle honden gingen mee. Biko vond het eerst maar helemaal niets in zo'n bench in die bus en dat heeft hij ons laten weten ook! Na wat gesabbel aan vingers en een achtergrond muziekje van de radio, werd het klimaat wat beter. Daar aangekomen werd er in de hal meteen een soort kamp gemaakt en daar zaten we dan. Biko werd uitgelaten en is toen eerst maar eens gaan slapen op schoot bij het vrouwtje.


Dat lag lekker warm en veilig. Hij deed meteen een reuzetuk. Daarna kennis gemaakt met allerlei mensen en soms op de arm een enkele hond.  Er werden hier obedience wedstrijden gehouden en dat ging zijn pet nog even te boven.


Naast slapen, eten en buiten van het zonnetje genieten , het was 12 graden, liet hij ook nog even zien dat hij kon speuren en kon mediteren aan het water.     

Vandaag ook geleerd dat hij Biko heette en dat je dan iets lekkers krijgt als je komt aangescheurd. Frolic en knakworst heet het en het is volgens Biko een prima goedje!

's Nachts weer gezellig bij de baas geslapen die weer zijn matras naar beneden had gesleept.   

 
Vrijdag 8 februari 2008

 

Dit is Caya  Krijnse Locker en bij haar en Goos in Loosdrecht is Biko geboren. Hij heet eigenlijk Nessie Chewbaka van Caya's Home en vandaag gaat hij mee naar zijn nieuwe thuis.Na een uitgebreide rustige uitzoeksessie en advies van de fokker werd het dit pupje. Hij kreeg een tuigje om en mocht meteen mee in de auto op schoot. Thuis aangekomen eerst de tuin verkennen. Daar heeft hij gelijk gebruik van gemaakt. Daarna werd er een Mechel en een Sheltie losgelaten die meteen kwamen aangerend om kennis met hem te maken. Hij zat gelukkig veilig op schoot bij de baas. Daarna werden ze met z'n allen een klein stukje uitgelaten, waarbij hij trots in zijn tuigje aan de riem liep. Binnen stond een grote kennel klaar, dat wordt voorlopig zijn veilige onderkomen en slaapplaats. Boven de kennel hangt een DAP-adaptor waar feromonen uitkomen als extra rustgevende factor. In de kennel ligt zijn lapje wat de fokker had meegegeven. Hij voelde zich meteen thuis en toen hij moe werd kroop hij er gauw in om te slapen. 
's Nachts werd er door Aeilko bij de kennel geslapen en was hij stil.
Hij is drie keer in de tuin uitgelaten en heeft de eerste nacht met glans doorstaan. Het baasje had de volgende ochtend wel lichte opsta problemen.

Biko bij de Fokker Caya Krijnse Locker te Oud Loosdrecht.

De onderstaande foto´s zijn met toestemming van de site van Caya geleend.
 7 weken oud

 5 weken oud

 4 weken oud

 3 weken oud

     2 weken oud

Chewbaka met pups 7 dagen oud