DOGS AND SPORTS


Nieuws 2009

31 december 2009
Biko heeft gelukkig geen angst voor het vuurwerk. Hij gaat wel in zijn tuinhuis of nachthok liggen, maar als hij buiten loopt dan vertoond hij geen angst. Binnen moet hij wel blaffen waneer er gillende dingen worden afgestoken of er zijn lichtbollen te zien.
Gisteren heeft hij braaf geholpen de zolder op te ruimen en moest een heleboel nader onderzoeken....
Vandaag heeft hij een fikse boswandeling gehad en daarna mocht hij mee oliebollen halen in Zeist. ´s Middags was hij nog een aantal uren binnen terwijl wij een rek met mandje op Tamara´s fiets aan het maken waren in de huiskamer. Ook hier wilde hij hier en daar helpen... Straks ga ik alle honden uitlaten met de auto naar een afgelegen plekje en dan mag Biko naar binnen en dan blijft hij lekker binnen. Hij mag lekker mee oud en nieuw vieren en heeft zo het minste last van de harde knallen. Wanneer we naar bed gaan mag hij in de grote binnenbench en heeft zo rust, en ik ook, want ik heb ze vannacht toch graag allemaal veilig binnen.

17 en 18 december 2009

Sneeuw!! En niet zo´n klein beetje! Biko vind het heerlijk en neemt steeds een groot sneeuwbad. Hij schuiert en rolt totdat hij overal onder de sneeuw zit en van top tot teen wit is. Geen gezicht. Hij heeft in zijn tuinhuisje bij zijn warmtelamp ook een kachel gekregen omdat het nu ´s nachts toch wel heel erg koud wordt. -15 graden!

Zondag 6 december 2009
Vandaag is Aeilko lekker weer naar het bos geweest met hem en hij heeft heerlijk gerend en zich prima gedragen. Na een kort tukje heeft Aeilko hem geborsteld en mocht hij met Tamara en mij mee naar het tuincentum Overvecht te Utrecht. Daar is een grote kerstshow en we moesten nog wat leuke dingen hebben. Hij was er vorig jaar ook al eens geweest en het is een goede training. Eenmaal binnen was hij vreselijk nieuwschierig en moest overal aan snuffelen. De grote pluchen ijsberen, rendieren, pinguins, sledehonden en bewegende kerstmannen werden besnuffelt en hij deed het geweldig. Het kerstmannentje welke op een koort door de lucht heen en weer fietste boven zijn hoofd , had net als vorig jaar weer zijn onverdeelde aandacht. Neus aan neus met de konijntjes achter glas en de grote vijvervissen in de bakken. Hij werd geaaid en beklopt, geroepen en gelokt en het ging prima. Geen grommetje, geen verstarring, niets van dat alles. Bij ijsbaan even op het bankje geklommen om te kijken naar de schaatsende kinderen, want dat geluid was toch wel eng. Toen hij het eenmaal had gezien was het goed. In de restauratie even een bakkie koffie tussen de mensen en drammende kinderen, ook daar ging hij rustig liggen en liet zich soms lokken en aaien. Toen het alsmaar drukker werd zijn we gauw naar huis gegaan, het werd zelfs voor ons gewoon niet meer leuk! We hebben voor aan zijn kennel een hele mooie slinger van kersttakjes en lampjes gekocht en een heleboel rode plastic ballen voor erin te hangen. Zo gauw als het niet meer regent gaan we het bevestigen.


Zaterdag 5 december 2009
Op zaterdag 5 december zijn we naar de
VDH kringgroep te Lelystad gegaan. Ik had daar een afspraak met Arjan van der Scheer om samen met hem en een aantal van hun trainende leden van gedachte te wisselen over trainingsmethoden. Het was erg leuk om te zien dat men op deze vereniging heel goed doordacht traint en zich steeds probeert te scholen en venieuwen. Alles is goed theoretisch onderbouwd en gericht naar het kunnen van de hond en geleider. Men was geïnteresseerd in de àppel opbouw van Biko en Jessy en ik was geïnteresseerd in hun opbouw van het pakwerk. We hebben naar elkaar gekeken en geluisterd en het was een heerlijke hondensportdag. De opbouw van het pakwerk is zodanig dat ik dat voor Biko wel zie zitten. Ik ga daar dan ook begin 2010 trainen en hem daar proberen naar het VZH en IPO te brengen. Men heeft er geen problemen mee dat Biko geen Duitse Herder is en men weet ook dat hij hier en daar zijn problemen heeft.  Tijdens zijn kleine stukje áppel had hij geen last van de aanwezige mensen op het veld en pakte ook voertjes van hen aan. Hij was eigenlijk best relaxt en trok zich weinig van hun aan. Er was welliswaar geen andere hond op het veld, maar het gaf een goed gevoel dat hij zich nu zo kon ontspannen tussen de mensen.

25 november 2009  Trimsalon Miranda


Dacht hij dat ie lekker mee mocht naar het bos, gingen we naar de trimsalon. Ik had hem zondag al lekker doorgekamt en ontwolt, zijn kop, voeten en kont gedaan, dus de voorbereidingen waren getroffen. Bij Miranda mocht hij eerst in bad wat hij gedwee onderging. Daarna droogföhnen wat een grote mooie beer van hem maakte. Daarna kwam het grote werk, met de effileerschaar de hele hond netjes in model knippen. Miranda is er erg goed in en laat Biko ook eerst iedere keer weer zichzelf zijn. Niets overhaast en halverwege een koffiepauze voor hond, baas en trimster. Tamara kwam nog lekkere appelflappen brengen om alles kompleet te maken. Biko deed het geweldig. Geen grommetjes of tegenstribbelen, hij vond het geen feest maar maakte het er het beste van. Kanjer!
Miranda bedankt voor je steeds weer geweldige behandeling, in alle opzichten, van mijn boeffie!

Ups en downs
De therapie zet zich voort. Ik laat Biko nu steeds uit en neem daarbij een pondje kaas mee. Wanneer er een stress moment aan dreigt te komen zoals een mountainbike of vijandhond, dan kan ik hem ondervangen met lekkers. Hij doet het prima op dit systeem. Hij komt niet in de modus dat hij niet meer te bereiken is en zijn stress vloeit heel mooi af.  Hij mocht op een donderdag training mee in de groep van de behendigheidsEG van de KC Zeist en gedroeg zich prima. Kon zich ontspannen en met kippehartjes in de aanslag heb ik zelfs voor de groep langs gelopen. Met een oefenwedstrijd van de obedience zaterdag 21 november ging het ook redelijk. Het is met vallen en opstaan, maar over de gehele linie zit er een stijgende lijn in.

14 november 2009
Biko heeft het in zijn hoofd gehaald dat Tamara weer erg eng is. Hij gromt dat het lieve lust is en verstart. Erg eng om te zien en je vraagt je af wanneer hij een keer in de aanval gaat. Ze kan niet binnenkomen als hij binnen loopt en hij neemt met heel veel moeite kaas van haar aan. Ze loopt vanaf vandaag met mij mee met de uitlaatronden en neemt hem dan over. Ze heeft vandaag met hem gespeeld, en hem uit de hand gevoerd. Gisteren wilde hij dat nog niet van haar aannemen, maar vandaag koos hij eieren voor zijn geld. Het is dat of geen eten. We proberen langzaam maar zeker ook dit item te beslechten. Het gekke is dat wanneer het ijs eenmaal gebroken is hij gewoon voor haar werkt en meeloopt.  ???? 

11 november 2009 trainen bij Liesbeth Meijs te Oenen

Om de training van Biko door te zetten ben ik met hem naar de hondentrainingschool van Liesbeth gegaan te Oenen. Daar luisterde Liesbeth naar de gegevens en begon Biko te met kaas te lokken. Het was verbazingwekkend dat Biko meteen ontspannen en vrolijk met haar meeliep en onmiddelijk in de werkmodus viel. Hij wilde maar al te graag. Ook Petra, die daar ook traint met haar hond Tara, kon hem in de auto voeren en op het veld dook hij met zijn kop in haar jas toen ze op haar hurken zat. Ze viel om en hij stoeide met haar op de grond. Aan de overkant van Liesbeth haar veld stonden een groep zeer nieuwschierige koeien. Ze hadden alle aandacht en liepen mee, waar je ook ging. Biko vond het eerst eng, maar al snel was het prima. Na de training lekker spelen met Tara op een besloten veld. Hij had een prima middag.

8 november 2009 Workshop van Ann Rogers en Gail Waddington te Axel


Via België naar Axel om daar naar de workshop te gaan van Ann en Gail. Tamara was ook mee met Jessy en Mariëlle was er ook met Ike. Werken wilde Biko wel, maar we hadden eigenlijk een ander dringend probleem, zijn gedrag. Gaill hoorde het aan en stelde voor om zonder hem op welke wijze dan ook te belasten of te dwingen zijn vertrouwen te winnen. Biko gromde, tongelde, verstijfde, enz, enz. Gail bleef tegen hem praten en hield hem kaas voor. Ze keek over hem heen en liet hem volledig zichzelf zijn. Na enkele minuten liep hij met haar mee en ontspande iets. Steeds wilde hij terug naar mij, wat ook goed was, niets hield hem tegen. Uiteindelijk ging hij zelfs kunstjes vertonen voor zijn kaas en liep hij mee zonder spanning. Later op de dag nog een sessie maar nu met Ann. Uiteindelijk volgen langs een rij mensen die allemaal bij het langskomen goed zo of iets dergelijks riepen. Daar kreeg hij ook kaas voor op het moment van voorbijlopen. Hij begon het zowaar leuk te vinden. Ook Tamara heeft met hem getraind en gespeeld. Een lange dag maar met voor Biko weer nieuwe ingangen. Mariëlle had het allemaal gefilmd, zodat we het allemaal nog een keer konden bestuderen. Erg fijn, want dan zie je steeds weer nieuwe dingen.


7 november 2009 Therapie tijdens de wedstrijd te Bleiswijk


We zijn naar de obedience wedstrijd te Bleiswijk getogen om daar met Biko te gaan werken aan zijn vertrouwen. Hij gromt wanneer er mensen in de buurt lopen en gaan praten. Dat is erg onhandig wanneer er een steward meeloopt die je steeds commando´s geeft. Er is aan de andere kant van de hal ook een show waar Bianca Gerritse en Bianca vander Post met hun Kelpie´s hebben ingschreven. Daar hebben we ook nog rond gelopen, maar nu zonder Biko. In de wedstrijdhal was het eerst weer grommen, maar na een aantal minuten was het ijs gebroken. Biko kwam Karin Spanhaak tegen die ook een Bouvier van Caya heeft, Neo. Hij was onmiddelijk verliefd op haar. Niets terug houdend, niets grommen of verstijven. Gewoon begroeten en onstspannen. Hij kreeg van Karin een mooie bal die we dan ook meteen maar gekocht hebben. Verder nog rondgelopen en volgens het Click to calm systeem hem naar andere honden ontspannen gehouden. het werkte prima. Zie de foto´s waar hij achter een border collie loopt die eerder tegen hem uitviel en waar hijn uiteraard wat tegen terug moest zeggen. Nu click ik op het zien en hij kijkt gelijk naar mij voor zijn beloning.


28 oktober 2009 Workshop Shirley ClowesBianca en Miriam hadden Shirley Clowes uitgenodigd om in Soest een 2 daagse workshop te geven. Shirley had de zaterdag ervoor gekeurd in Bleiswijk en daarna op zondag en maandag een workshop gegeven in België. Onvermoeibaar is ze en zelfs de laatste hond op woensdag krijgt met dezelfde energie alle aandacht en hulp.
Het was prima weer en we konden zowel binnen als buiten trainen. Met Biko het volgen en sorteren getraint en weer waardevolle tips gekregen. Het ventje deed heel erg zijn best.
Met Sandra Wiss en Ankie Blommenstein, beiden gedragsbegeleiders,  gesproken over een ander soort trainingsschema (
NILIF en Click to Calm) voor Biko met betrekking tot zijn gedrag. Hij gaat ter ondersteuning aan de Telizen. Dit middel zorgt ervoor dat hij beter met prikkels kan omgaan. Sandra en Ankie begeleiden het proces en ondersteunen daar waar nodig met raad en daad.

27 oktober trainen bij de NVBH de randmeren te Almere

Vanavond appèl getraint op dit terrein. Biko was gedurende de training erg grommerig en kon maar geen vertrouwen krijgen. Hij deed zij oefeningen keurig, maar tijdens het volgen was hij met andere dingen bezig. Kleine correcties werken dan averechts en meer "druk" laat hem verstijven. Hij heeft geen vertrouwen en is erg onzeker. Hij kan slecht met prikkels omgaan. Hier moet ik eerst aan werken voordat ik verder kan......

24 oktober 2009 Obedience wedstrijd Bleiswijk

Ingeschreven in de Novice en A. Biko liep een prachtig trainingsrondje in de A. Hij kwam wel erg onstuimig in! Apporteren snel en met veel plezier. Ook een trainings scent gedaan waarbij hij snel uitging, de doekjes dwarrelden alle kanten op, maar wel met het juiste doekje in kwam. Hij presenteerde het heel netjes zoals op de laatste foto te zien is. In de Novice heb ik de blijfoefeningen voor het echie mee gedaan en hij deed het netjes. Grommerig de ring in en dan ook moeten blijven liggen en zitten naast een erg onrustige kelpie reu die ook gromt. Daarnaast lag Neo van Karin en dan zijn grote vijand Z-Joe van Miriam. Heel moeilijk voor hem, maar hij deed het voortreffelijk. 
In de novice een mannelijke steward waardoor hij wat gromde tijdens het volgen en zijn aandacht er niet helemaal bij had. Hij verloor een enkele keer zijn positie, maar hield wel vol. Al met al voor de eerste binnenwedstrijd was ik heel tevreden !

27 september 2009 training Almere

Omdat er binnen het IPO I programma een minimum gewicht van 650 gram wordt gehanteerd van het apporteerblok is het eens tijd dat Biko het obedience blokje gaat mixen met een groter en zwaarder blok. Ik had nog een plastic blok zodat de overgang naar hout nog niet nodig was. Zoals alles wat weer nieuw is ben ik weer met de basis begonnen. Touchen van het blok, iets tandjes eromheen, vastpakken en uiteindelijk zelfstandig vasthouden. Na 2 minuten was de klus geklaard en Biko vond het een fijn object om vast te houden. Daarna op het veld Biko in zit positie en op tien pas omgedraaid met het blok tussen ons in. Biko apporteerde het uitstekend. Kanjer! Los van het apporteren ben ik aan de slag gegaan met het springen.

Biko is de voorgaande 3 trainingen bekend gemaakt met een 80 centimeter hoge sprong, uiteraard zonder blok, om te leren timen en nu was de dag aangebroken om de sprong op te hogen naar de vereistte meter. Hij leerde springen met een plank als hoogste lat maar de club had ook een borstellat in de aanbieding. Biko deed het erg goed en leerde zijn afzet te bepalen en kwam netjes terug over de sprong. Hij trekt netjes alle vier zijn voetjes in en raakt de sprong niet. 
Omdat Biko eerst een VZH diploma moet zien te bemachtigen zijn we ook bezig met het insluiten en omcircelen van de groep. Biko was soms nogal grommerig wanneer hij mensen omcircelde, en daar wordt dan op getraind. Het gaat steeds beter, en we socializen wat af op en naast het veld. 
 
Na de koffie het pakwerk.


22 september 2009 training op het toversveld

Rashid, Monique, Janine, Jennifer en Mariëlle waren naar Zeist gekomen om daar te trainen. We hadden heerlijk weer en een prima veld. Eerst allemaal een stukje àppel waarbij we elkaar hielpen en spiegelden. Daarna deed Rashid pakwerk voor ons. Biko Liet vandaag zien dat hij een voorkeur ging ontwikkelen voor het elleboog van de mouw, iets waar we rekening mee moeten gaan houden en eventueel een bijtdwang op de mouw aanbrengen.
Lekker getraind zonder gezeur en gedoe, alleen hondensport. het kan dus nog wel.

19 september 2009 Spelen met Ike

http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=594240Na het speuren lekker spelen met Ike. Ike is een pup mechelse herder en is het nieuwe maatje van Mariëlle. Toen hij net bij Mariëlle kwam was hij zo klein dat hij de bijnaam Chi heeft gekregen, de afkorting van chiuahua. Hij zal zijn verdere carrière het er mee moeten doen! Biko vind Ike geweldig en andersom is het ook niet anders. Biko laat vreselijk veel toe en gaat steeds in spelboog en liggen om Ike uit te nodigen. Ike bijt Biko waar hij kan en hangt hem in de staart en kopharen. Biko laat het toe en soms moeten we hem redden. Die kleine pitbull houd gewoon vast. Hopelijk regelt Biko het straks zelf als Ike groter wordt. Het is vreselijk leuk om te zien hoe zo´n grote lobbes zo voorzichtig en tolerant kan zijn naar zo´n pup.

1 september 2009 Behendigheidsles
16 augustus 2009 trainen in AlmereVandaag op afspraak met Rachid en Vincent, beide pakwerkers, naar Almere om te trainen. We trainen op het veld van De Hoge Vaart ,een NBG vereniging. Tijdens het appél deed Biko erg zijn best. Hij hield het koppie er goed bij ondanks alle nieuwe indrukken en vreemde honden. Voor het pakwerk ging Vincent in de mouw. Biko deed het prima. Hij kreeg alle kans om netjes in te bijten en ook de dreiging met stok en stem waren aangepast voor een hond die daar niet bekend mee was. Nu dus lid worden van de rasvereniging, de NBC om zo doende de vrijheid te hebben om overal eventueel examens enz. te kunnen doen.
 
Jessy was ook mee en na afloop hebben beide honden nog lekker gezwommen.6 augustus 2009 De Daltons are back

Vanmorgen met Yvonne en Loes meegefietst. Loes haar spaniel zat in de fietskar en Yvonne haar oude Gordon zat ook in een fietskar. De beide andere setters liepen mee naast de fiets. Het was een prima oefening voor Biko. In het bos aangekomen mocht alles los en uit de karren en we gingen zelf lopen. Biko zette het gelijk op een rennen en spelen met Kimmo, de ierse setter. Bij de grote waterput hebben we heerlijk thee gedronken en rond 10 uur waren we weer thuis. Precies voor de grote hitte uit, want het zou vandaag 30 + graden worden.
 

26 en 27 juli 2009 speurenDeze twee dagen heerlijk wezen speuren. weer op de velden van Mariëlle. Biko deed het erg goed en hij vind het ook erg leuk.


25 juli 2009 obedience wedstrijd te Mijnsheerenland


Trainingswedstrijd gelopen te mijnsheerenland. In de ochtend, A-klasse, ging het prima, s'middags in de Novice was hij pas om 17.00 uur aan de beurt en was leeg. Ondanks dat zette hij zich in.

21 juli 2009 kluif


Bij slagerij Asch te Soest hebben ze heerlijke rundermergpijpen. Hele grote! Vandaag even wezen halen en uitgedeeld. Dat was feest.

17 juli 2009 aanblaffen verstekIn Zeist een fijne training gelopen met Biko. Ik heb vandaag weer geprobeerd te werken aan het aanblaffen in het verstek. Biko had er veel schik in.

14 juli 2009 behendigheid bij Bianca Gerritse
Vandaag een privé les behendigheid gehad bij Bianca Gerritse te Nijkerkerveen. Biko en Aeilko hebben het daar geweldig naar hun zin en hebben in het uur dat ze bezig waren erg veel geleerd. Ik heb gelijk de nieuwe fotocamera uitgeprobeerd en ook dat ging geweldig. Afgesproken werd dat Aeilko met Biko daar zijn lessen behendigheid gaat volgen. Beiden kijken er naar uit!

11 juli 2009 obedience wedstrijd te Schiedam.


Vandaag een trainingswedstrijd gelopen te schiedam. Biko was zowel in de Novice als in de A-klasse ingeschreven. Hij deed het erg goed en bleef goed geconcentreerd. 

8 juli 2009 voor de trimbeurt en 10 juli na de trimbeurt bij Miranda


Hier enkele foto's van voor en na de behandeling in de trimsalon Miranda te Soesterberg. Hij heeft zich daar erg netjes gedragen en probeerde niet eens uit het bad te ontsnappen.


Juli 2009 spelen met de tuinsproeier.


Biko maakt vandaag voor het eerst kennis met de tuinsproeier. Hij bekeek hem voorzichtig van alle kanten en
besloot toen dat het toch erg leuk speelgoed was.

30 juni 2009 diarree

Eindelijk een lichtpuntje. Biko heeft tot aan vandaag steeds diarree, soort pindasaus gepoept. Na vele tabletten finidiar en kippefile zijn we nu overgestapt op carnibest. Dit zet hopelijk zoden aan de dijk. Hij kreeg  weer de eerste pukkels terug aan de binnenkant van zijn liezen. Ik hoop dat het door de natuurvoeding weer weggaat. Hij krijgt op advies van carnibest eerst een aantal weken lam-rijst en kan daarna eventueel op andere smaken worden overgezet. Biko was altijd een slechte eter. De kipfile ging er wel in, maar de carnibest wordt warm onthaald. Hij vind het vreselijk lekker en eet weer met smaak. Ik hoop dat de diarree weg blijft evenals zijn pukkels. Hij is best wel afgevallen en heeft ook op zijn conditie ingeleverd. Hij voelde zich vandaag wat beter, wat resulteerde in wat nieuwe gaten in de tuin :)

23 juni 2009 speuren en zoDe afgelopen dagen lekker getraind. Vrijdag appèl en manwerk op Willem. Het bijten gaat steeds beter. Zondag naar HWG de Betuwe alwaar we ook een appel liepen en even op Willem pakwerk deden. Na afloop lekker zwemmen bij de pont van Wijk bij duurstede. Je merkt wel dat de 2e antibiotica kuur zijn tol gaat eisen, hij gaat steeds meer pindakaas poepen, en vandaag tenslotte ook nog dunner. Het eten gaat weer niet van harte dus hebben we rijst met kippefile voor hem gekookt. Gisteren en vandaag gespeurd op boterweiden van Marielle haar boer. Het ging gisteren goed, maar vandaag ging het echt super!!! Na het speuren kun je daar heerlijk wandelen in het natuurgebied, tussen het water, de koeien, en zelfs hertjes! Het is echt genieten daar. Een beter begin van de dag kun je gewoon niet wensen. Ik loop voorlopig weer op wolkjes. Nu eerst het ventje weer op de rit krijgen met zijn buik.

4 juni 2009 dierenarts

Donderdag 4 juni naar de dierenarts met Biko. Hij heeft weer een uitbraak van juveniele pyedermie. Ik had het goed onder controle met uitwendige behandeling, maar wat ik niet wist was dat het door zwemmen erger kon worden. Biko krijgt nu een antibiotica kuur en al na enkele dagen zie je een helend effect.

3 juni 2009 workshop Shirley ClowesWeer een leerzame dag deze keer met shirley Clowes. Samen met Tamara - Nicky , Anne - Judy en Marielle - Sjef, hadden we een topdag. Shirley was onvermoeibaar en had overal een idee voor. Geweldige maar uiterst vermoeiende dag zowel voor de geleiders als de honden. Het was bij de KC Hoeksche waard, in Mijnsheerenland, waar je ook heerlijk met de honden kunt zwemmen. jessy was ook mee en heeft door de dag heen ook veel in het water gelegen. Bianca , dank voor het organiseren en Anne dank voor de mooie foto's.

28 mei 2009 speuren en zwemmen


Uitgenodigd door Mariëlle zijn we ´s middags gaan speuren. Het gras was vrij lang, en Biko mocht meteen na het leggen van het spoor uitlopen. Hij deed het geweldig. Netjes geconcentreerd en keurig door de hoeken. Ik was heel tevreden met dit resultaat. Marielle maakte foto's waar ik niet eens iets van merkte. Daarna zwemmen in een watertje aan het einde van het veld. Wat een heerlijke middag!

26 mei 2009 behendigheidsexamen

De laatste dinsdagavond, dus examen bij de KC Zeist. Aeilko moet met Biko een parcour lopen en alle toestellen netjes en correct nemen. Hij doet het geweldig. Het oordeel; ze mogen over naar de volgende cursus de A2. Na een zeer hectisch begin met veel getrek, geblaf en een enkele uitbraak is dit toch echt een geweldige prestatie. Beiden gefeliciteerd!

24 mei 2009 workshop Kamal


Kamal was in het land en gaf nog enkele dagen een workshop. Ikzelf met Biko en Tamara met Nicky hadden ons in geschreven.  Het was die dag erg warm en dat trok de honden snel leeg. Toch weer dingen geleerd en een ervaring rijker. Biko moest Kamal even laten weten dat hij niet van iedereen gediend was, maar dat was snel over. 

9 mei 2009 obedience wedstrijd Schiedam


Wedstrijd te Schiedam. Het weer was heerlijk en Biko deed erg zijn best. Hij deed de blijfoefeningen mee, en deed dat erg goed. Helaas ging hij af tijdens de zit en blijf, maar hij bleef! Zijn volgen was geweldig en ik was heel tevreden met dit trainingsrondje. Nicky was er ook met haar sheltie pup en vond na een voorzichtige kennismaking Biko toch ineens minder eng. Hij gedroeg zich voorbeeldig tussen alle andere honden. Ook langs de ring waar we zaten met onze stoelen lag hij rustig te kijken. Super!

3 mei Bianca van der Post

Zaterdag 2 mei eerst s'morgens wezen speuren. Aeilko liep een spoor uit met een hoek erin. Biko ging keurig en rustig het spoor op en nam ook de hoek haarscherp! Hij neemt niet alle voer op, maar blijft wel op het spoor en zit diep. Een prima sessie!  Ook deze dag een Hurtta tuig gekocht bij Buddy's in Zeist. Dit is een heel fijn tuig wat een prima pasvorm heeft. Het heeft een handvat boven en ringen boven en opzij. Je kunt het dus ook erg fijn als fietstuig gebruiken. Jessica en Sacha deden hem verschillende tuigen om totdat de juiste was gevonden. Het zit als gegoten en verschuift niet tijdens het fietsen. We zijn er erg blij mee.

Zondag 3 mei naar Bianca van der Post. Zij heeft een eigen hondenschool  te Fijnaart. Zelf traint ze met haar honden obedience en  behendigheid. Ze kan je ook helpen met alle andere takken van hondensport en denkt daarbij mee om de oefeningen voor de hond op een positieve manier aan te bieden. Dit geldt dus ook voor manwerk! Met Anne en Tamara naar Fijnaart waar we om 11.00 uur een afspraak hadden. Biko begon en ik kreeg goede en gerichte aanwijzingen en oplossingen! Ook Anne en Tamara hadden erg veel profijt van de Priveles. Na 4 uur hard werken met zijn allen waren we heel leeg en moe. Gelukkig hadden we veel opgenomen op de camera, anders waren we de helft alweer kwijt geweest. Daarna zijn we doorgereden naar Klundert waar de Nerderlandse Kampioenschappen IPO voor de Bouviers werden gehouden. We hebben even Caya gesproken (fokker van Biko) en gekeken naar de deelnemers die nog moesten. Er stond ook een standje waar we een mooie brede halfcheck halband kochten voor Biko.

Dinsag 5 mei. Biko heeft weer behendigheidsles met Aeilko. Ze hebben er beide erg veel plezier in. Biko gedroeg zich prima en neemt de hindernissen prima op aanwijzing van Aeilko. Ze mogen nu al een heel parcoursje lopen. Aeilko heeft Biko nu netjes onder appel. Biko houdt nu steeds Aeilko in de gaten en dat was in het begin andersom. Hij heeft steeds minder belangstelling voor andere honden. Hij laat hem voor de les weer even een aantal maatjes begroeten en dat werkt prima. Op het einde van de les werd nog even de "paaltjes"geoefend. Net als Biko aan het eind komt schiet er een mechels herder teefje los en gaat als een speer naar Biko toe. Samen rennen ze er vandoor en spelen even over het veld heen. Wat een snelheid en wat een plezier. Ze doen voor elkaar niet onder in snelheid en iedereen laat het dan ook even gaan. Het spel wordt onderbroken en beiden zijn wel even moe :)  Een heel fijne les ondanks het regenachtige weer!


28 april 2009 behendigheid

Aeilko is vanavond naar zijn behendigheisles geweest. Ik was niet mee, maar toen ik thuiskwam hoorde ik alleen een zeer enthousiaste Aeilko. Biko had hem steeds om aandacht gevraagd en was erg op hem gefocust gebleven. Aeilko had parcoursjes kunnen lopen en heerlijk zijn les kunnen volgen zonder een Biko die geen aandacht had, naar andere honden moest of uitbrak om pupjes te knuffelen. Hij had als beloningen een pond kaas op tijdens de les, maar dat is voor het goede doel :)


26 april 2009 NBG 't Haartje

Vandaag met Biko wezen speuren. Hij heeft nu een butchergeschir om en speurt nu een recht stukje. Ik was tevreden. Daarna om 11.00 uur naar 't Haartje waar ook Willem en Marielle zouden zijn. Met Biko appel gelopen, waarbij hij erg veel moeite had met de aanwezigheid van andere honden die net als hij evengoed hun staart omhoog droegen. Hij had moeite met focussen en bij correctie op gromgedrag enz. liet hij mij weten dat maar met moeite te pikken. Uiteindelijk ging hij aan het werk en liet zijn normale volgen zien. Heb ook een verstek gerievierd, wat hij wel even in zijn geheugen moest opdiepen. Na twee keer dichtbij deed hij keuring een ronding om een verstek. Chris de pakwerker bij het Haartje wilde Biko wel aanplagen. Het verzoek was om hem aan te plagen als een pup, omdat dit voor Biko toch onbekend was. Chris deed het heel erg netjes en met beleid en gevoel. Toen hij er ook nog een schelle kreet bij gaf deed Biko zijn oren sterk naar voren en liet los. We schoten in de lach, maar werden door Chris weer onmiddelijk aan het werk gezet. Daarna hield hij vast ondanks de kreet zij het met zijn oren in de zorgstand. Als laatste mocht hij op een jonge honden mouw bijten die was zacht en helemaal voor gevormd. Een prima sessie. Biko moet leren een volle en rustige beet te ontwikkelen. Hij beet volgens Chris wel hard. We gaan maar eens in beraad over zijn IPO toekomst. later nog even gespeeld op een omsloten pupveld met een leuk aubergine speeltje. Pratend met Marielle verslapte mijn aandacht even naar Biko toe. Ineens roept Marielle "kijk uit" waarbij ik aan een hommel of iets dergelijks dacht. Maar nee, niet te geloven, stond daar Biko tegen mijn broekspijp te zeiken. Over dominantieprobleempje gesproken. Denk je dat je goed gaat, wordt er even gemeld dat je er nog niet bent.  Het blijft continu werken met hem en oppassen dat hij de grenspaaltje blijft respecteren :)

Met Jessy ook nog appèl gelopen en ook zij mocht even op een KNPV jasje bijten. Dichtbij en met veel plezier van zowel haar als de pakwerker deed ze haar "werk". Het blijft een kanjer! Van Rien mocht ze ook nog metaal sorteren op een speciale bank. De lucht van Rien moest gesorteerd. Ze deed het erg goed ondanks dat ze nog nooit op zo'n speciale bank had gesorteerd.

24 april 2009 trimsalon

Biko is weer naar de kapper geweest. Hij mocht om 13.30 uur komen en ging onbevangen de trimsalon binnen. Miranda plukte zijn rug helemaal uit en daarna ging het scheerapparaat erover. Daarna het bad in! Daar was Biko het niet helemaal mee eens. Hij deed een ontsnappingpoging, maar die mislukte. Hij deed even of hij het opgaf en kon worden ingezeept. Plotseling een explosie en hij stond terug op de trimtafel :)  De douchkop was hierbij uit Miranda's hand gevlogen en spoot haar, mij en de trimsalon nat. Biko stond het druipend op de trimtafel te bekijken. We schoten allebei in de slappe lach en waren vastbesloten het hierbij niet te laten zitten. Hij moest en zou in bad. Met overredingskracht stapte Biko terug het bad in en bleef daar nu ook keurig staan. Na het fohnen werd hij vakkundig in model geknipt. Hier en daar een protest hetgeen door Miranda keurig werd opgelost. Om 17.15 uur was hij klaar en mocht de trimsalon weer uit. Hij was moe, maar dat waren wij ook! Buiten zag Miranda nog plukjes....en pakte een schaar. Ik heb hem toen maar snel in de auto gedaan anders gaat ze door! Hij is weer zomerfris en mag begin Juli op herhaling. Miranda mijn zeer grote dank voor je vele werk aan Biko, hij ziet er weer tip top uit!

19 april 2009 workshop treibballTreibball, de nieuwste hype in hondenland. KC Zeist verzorgde 2 workshops die werden gegeven door Corina Meijer. De eerste was op 19 april en Biko deed met Aeilko mee. Naast de nodige theorie werd er ook flink geoefend met de grote ballen. Ook gingen er hierbij ballen kapot, waar ook Biko zich eenmaal schuldig aan maakte. Het weer was fantastisch en de honden vonden het geweldig. We hadden de auto op het gras in de schaduw gezet en de Kyam eraan vast. Een schapennet zorgde voor een hondenpen zodat we ook een buitenverblijf hadden. Biko vond het geweldig en leerde snel. Aan het einde van de dag was hij, net als alle andere honden, flink moe. Nicky deed het als een voleerde schapendrijver, een erg geslaagde dag!

18 april 2009 obedience wedstrijd Schiedam

De eerste buitenwedstrijd. Heerlijk weer en de auto stond aan de rand van het veld. Net over het hek konden we de Kyamtent neerzetten en de honden bleven zo lekker beschut in de auto of aan de grondpin bij de tent. Biko heeft de hele dag wat rondgelopen en gedraagt zich steeds beter. Hij is ingeschreven in de novice en is pas laat aan de beurt. Voor het eerst zet ik hem bij de blijfoefeningen in de ring. wel op de hoek, maar toch. Hij bleef maar ging liggen bij de zit en blijf. Ik heb hem uit de ring gehaald en buiten de ring naast andere honden weer neergezet voor een zit en blijf. Dit ging goed. Het Volgen was erg goed! Hij bleef fantastich aan het werk en zijn hoeken en posities waren erg goed. Het voorkomen was erg onstuimig. Het apport ging netjes totdat hij bij het inkomen iets buiten de ring zag. Hij nam een koersafwijking maar met een extra commando hier kwam hij toch in. Al met al een prima  trainingswedstrijd. Bij het veld was er ook water :) echter te vies om te zwemmen. Hij bleef er keurig uit. Aan de andere kant was een soort greppel die gevuld was met modder verscholen achter een strook gras en opstaande pollen. Natuurlijk ging hij daar wel even in staan en was tot aan zijn buik een stinkend varken!


2 - 5 april 2009 Ziek

Biko is ziek. Het begon met diarree, op zich niets om je zorgen te maken. Het bleef echter aanhouden en hij hield op met eten. Ook het drinken ging slecht, en er kwam braken bij. Bij de dierenarts kreeg hij primperid tegen het braken en daarvoor ook een spuit. Hij kreeg speciale brokjes wat licht verteerbaar was. Het ging echter niet over. De diarree spoot eruit en hij werd steeds rustiger. Weer terug naar de dierenarts. Hij kreeg een halve liter vocht onder de huid en een spuit tegen de diarree. Thuis heb ik kippefile met rijst gekookt en hem dat gegeven. Hij was inmiddels afgevallen van 34 kilo naar 32,35 kilo. Mooi op lijn dus, maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs.

Vandaag 5 april is hij weer opgeknapt. hij eet weer zijn brokjes, drinkt water en is weer baldadig. We houden het nog even rustig, hij heeft toch wat moeten inleveren op zijn conditie. Hij is weer gekamt en doet momenteel een tukje onder mijn benen bij de computer :) 

23 maart 2009 een training op de KC te Zeist

Het blijft leuk om met hem te trainen!
8 maart 2009 de eerste keer manwerk


Willem had zich opgeofferd om voor Biko het pakwerk te doen. Zo togen we dus naar het veld bij de KNPV club DOS te Zeist. Biko vond het geweldig en had geen gebrek aan buitdrift. Ondanks dat was hij prima te handlen. Super!


7 maart 2009 behendigheidsles


Biko zijn 2e behendigheidsles bij Danielle en Kees. Biko geniet van het spelletje en vergeet met liefde dat het wel op aanwijzing van de baas gaat. Wachten en netjes naar een toestel volgen vind hij erg moeilijk. Met dank aan Marièlle voor de foto's.

3 maart 2009 enten

Vandaag zijn de Biko en Jessy geënt en nagekeken door de dierenarts. Nicky staat nog op een antibiotica kuur, omdat jessy weer een gaatje in zijn oor heeft gemaakt. Die muts corrigeerd nog steeds te hard.

Fokje (de dierenarts) vond Biko er erg goed uitzien. Hij zat erg goed in zijn bespiering, en had rond schouders en op billen hele kabels. Hij was goed op gewicht, 34 kg, maar mocht voor een sporthond niet dikker worden. Hij kreeg alle entingen en ging opgelucht weer naar huis.

Jessy was ook in prima conditie. Nicky zijn oor werd nagekeken en hij mag vrijdag de 13e :) voor zijn entingen.

15 februari en 1 maart 2009 workshopdagen bij Birgit van der Kamp

Een fotoimpressie van 15 februari. Met dank aan Hans Hoop voor de foto's.


 

1 maart met dank aan Miranda van der Zalm voor de foto's.
1 februari 2009 Western Experience


Om 8.00 uur zaten we vandaag in het bos. Aeilko met Biko en Tamara en ik met jessy en Nicky. Even lekker laten rennen en zich goed laten ontlasten. We gingen vandaag naar de Western Experience in de Brabanthallen te Den Bosch. Biko kwam vol overtuiging binnen en en liep heerlijk om zich heen te kijken. Alle aandacht en aaitjes nam hij lieflijk in ontvangst. Ook kinderen hadden zijn aandacht en daar was hij erg voorzichtig mee. Bij een kraam met huiden ging het echter fout. Hij werd erg bang tot aan paniek toe en wilde eigenlijk alleen maar vluchten. Ik heb hem even tot bedaren laten komen en ben toen bij de kraam weg gelopen. We zijn verderop op een bankje gaan zitten waar hij meteen onder ging liggen. Daar hebben we hem ongeveer 10 minuten laten liggen om hem hersteltijd te geven. Daarna zijn we weer verder gewandeld. Hij herstelde langzaam maar zeker en ook het stampen van de laarzen op de linedance vloer werd voor hem steeds gewoner. Er was ook een fantasy beurs waar wel heel erg vreemde types rond liepen. Een heel leger uit de middeleeuwen, mensen met de meest vreemde outfits aan. Hij vond het maar raar, maar deed er verder niets mee. Indianengedans begeleid door grote trommels, op de tribune om naar de Thunderguy's te kijken die spectaculaire stunts uithaalden op hun paarden, grote houten beelden en totums bij de vele kramen, de indrukken vlogen hem om de oren. Hij ging er prima om. Hij kreeg patatjes en frolic en er was ook nog gezelschap van Louis en Hennie. Ook Herrie kwamen we nog tegen. Rond half drie zijn we weer naar huis gegaan met een zeer vermoeide Biko, die in de auto meteen in een diepe slaap viel.


26 januari 2009 D-Day


D-Day! We gaan vandaag naar de dierenarts om Biko te laten rontgenen. We sturen het niet op voor beoordeling, we willen alleen weten of hij lichamelijk geschikt wordt bevonden voor de sporten die we graag met hem willen doen. Verder wordt er naar zijn rechter ooglid gekeken en zijn traanbuis doorgespoten. Nicky gaat voor zijn dystichiasis en voor een atheroomcyste op zijn bil. Verder wordt bij hem weer bloed geprikt om zijn schildklierwaarden te bepalen.  Beiden moeten een roesje en ze zijn dus nuchter gehouden. Biko was als 2e en was snel onder zeil. Zijn ooglid was keurig genezen en zag er prima uit. Zijn traanbuis weigerde om open te gaan, dus dat was jammer. Het allerfijnste nieuws was dat de heupen, knieen, ellebogen en onderrug helemaal goed waren. reden voor een feestje! Thuis gekomen was hij onrustig en pieperig. Ik ben lekker buiten met hem in het zonnetje gaan liggen op zijn kussens en daar viel hij gerustgesteld in slaap. Hijis de rest van de avond en nacht binnen gebleven en de volgende morgen was hij weer de oude. Nicky was al veel sneller in zijn doen en scheurde dezelfde middag al weer rond in zijn sexy trui die de wond op zijn bil bedekte. Biko mag nu met een gerust hart Behendigheid gaan doen en mocht ik een geschikte club vinden om IPO te gaan doen, kan dat ook.


24 januari 2009 obedience wedstrijd Bleiswijk


We gaan vandaag weer met zijn allen naar Bleiswijk voor een obedience wedstrijd. Ik heb Biko ingeschreven voor de Novice met de intentie om training te lopen. In de ring laat hij een mooi stukje volgwerk zien, wat hier en daar wordt onderbroken door een lekker sjorspelletje. Daarna pakt de steward de draad gewoon weer op en gaan we weer verder. Hij doet een prima apport, maar heeft moeite met zijn concentratie met voorzitten. Wanneer de steward zegt `take it`, voor mij het teken dat ik het blok mag aannemen, kijkt Biko verwonderd naar haar op en tuft het blok uit. Heel begrijpelijk, daar dit commando thuis wordt gebruikt wanneer hij iets lekkers mag aanpakken! Hier kunnen we dus weer op trainen, maar grappig blijft het wel! Hij pakte op verzoek het blok weer op en de bij de tweede ´take it`van de steward bleef het bij een hoopvol kijken. Meteen kreeg hij weer zijn spel. Voorkomen ging iets scheef, maar ik was toch erg tevreden. 13 maanden, voor het eerst in de ring, en met alles er op en aan bleef hij goed geconcentreerd op zijn werk. Peter van de Velde heeft mooie foto´s gemaakt tijdens zijn volgen en apport.


Januari 2009

4 Januari zouden we naar een trainingsdag van Birgit gaan, maar deze werd afgeblazen wegens vermeent slecht weer.

6 Januari ging Biko met Aeilko naar zijn eerste les Basis Opvoeding Cursus bij Hennie. Beiden vonden het prachtig.

10 januari een obedience wedstrijd, waar we weer met alle honden naar toe zijn geweest en Biko weer lekker in de hal heeft getraind.

In de week van 11 januari wordt Biko ziek. Hij eet erg slecht en is niet in zijn doen. Op dinsdag 13 jauari gaat hij naar de trimsalon Miranda om getrimd te worden, in bad te gaan en vervolgens met de efileerschaar keurig in model geknipt te worden. Hij ondergaat het prima! Buiten gekomen gaat hij nu echter aan de diarree. Eindelijk een aanknopingspunt. We gaan naar de dierenarts, of eigenlijk, de dierenarts komt bij ons thuis. Fokje bekijkt en onderzoekt hem en hij krijgt een prik en primperid tabletjes voor de misselijkheid. Verder blikjes makkelijk verteerbaar voer en zakjes mineralen voor in het water. Hij valt in deze periode 2 kilo af en we houden hem zo veel mogelijk binnen. Ook s'nachts. Daar hij de volgende dag gerontgend zou worden, wordt de afspraak verzet tot 26 januari. Zijn Boc les vervalt en ook de foto sessie die op vrijdag was gepland in Gorinchem kan voor hem niet doorgaan. Gelukkig knapt hij door de mega antibiotica kuur vrij snel weer op.


Oud en Nieuw 2008 - 2009

De jaarwisseling is hier rustig verlopen. Rond 22.00 uur zijn ze alledrie in de auto geladen en buiten het dorp bij het bos
uitgelaten. Thuisgekomen gingen Jessy en Nicky in de Benches. Ze lagen rustig te slapen en vonden het wel prima zo. Biko liep door de kamer en bekeek de lekkernijen op de tafel. Af en toe een afdwalend neusje, maar verder niets. Rond 1.00 uur werden Biko en Jessy verwisseld en ging Biko in de bench om daar de nacht door te brengen. Nicky bleef er lekker in, daar vind hij rust bij al dat geknal.