DOGS AND SPORTS


Nieuws 2013

31 december
We beginnen de ochtend met een grommende "groet".  Biko weet niet wat hij er van moet vinden en gaat dan langzaam en onzeker maar in de bench liggen. Na zijn maaltijd ga ik een heerlijk lange wandeling maken met hem in de Treek samen met Tamara en Nicky. Thuis moet hij af en toe nog blaffen als er vuurwerk wordt afgeschoten, maar het meeste laat hij over zich heen komen. Lekker kluiven aan buffelhuid en slapen!
Jaarwisseling 2013-2014, lekker smullen van een lekker bot!

30 december
Met Biko naar een training van Bianca van der Post geweest in Leusden. Getraind op apport, volgen, bochtenwerk, en recall. Biko had er super zin in. We hebben weer huiswerk! Daarna door naar de Treek om een heerlijke wandeling te maken samen met Tamara en Nicky.
Het is een rare week met veel emoties en we missen Jessy in alles. Biko zijn kennel is gisteren afgebroken en zijn plaats is nu binnen. Hij moet hier wel aan wennen en loopt na het uitlaten nog steeds de voordeur voorbij om naar de tuin en zijn kennel te gaan. Hij heeft moeite met het geluid van de vaatwaser en daar moeten we dan ook rekening mee houden. Hij ligt dan graag in de mand, daar voelt hij zich veilig.  Bij teveel prikkels raakt hij nog in paniek en stort in. Hij geniet van alle aandacht en wordt er ook hondsmoe van.  In de eerste instantie blafte hij op elk knalletje van het vuurwerk, maar nu geeft hij er niets meer om. Ik heb een 2e draadkooi op de kamerkennel gezet zodat er een makkelijke wissel kan plaats vinden als Nicky op bezoek is of hier een dagje logeert. Jessy is vandaag weer in haar mooie urn thuis gekomen. We gaan uiteindelijk ons evenwicht allemaal wel weer vinden.

27 december
Vandaag hebben we afscheid moeten nemen van Jessy. Toen we thuis kwamen van het crematorium hebben we meteen Biko binnen gelaten. Hij hoeft vanaf vandaag niet meer in de kennel. Biko merkt ons gemoed en is rustig en ondezoekend. Ook voor hem wordt dit wennen. Hij zoekt door het huis en kijkt bij Jessy haar bench. Uiteindelijk gaat hij daar in liggen slapen.

20 december
Gisteren en vandaag heeft Biko heerlijk door het bos gerend met Aeilko die daarbij een route van 8 km fietst. Vandaag zijn kennel helemaal schoongemaakt en alle dekens en bedding vervangen voor schone. Ook de honden weer geborsteld en gedruppeld met Pulvex tegen teken en vlooien.

16 december
Een super training gelopen met Biko op het terrein van HDV de Kuil te Apeldoorn. Biko deed het super. 2 sessies, waarbij een sessie appèl en een spelsessie met elementen van manwerk en schakelen. Ook gebruik gemaakt van de
Puller ringen die we gekocht hadden op de Winner show. Biko vond ze geweldig!
 

11 december
Een training gelopen bij Bianca van der Post te Leusden. Biko deed het super. Volgen, posities uit volgen en DC, een sorteer pannenlap zoeken en binnen brengen, hij gaf het allemaal. Een hele fijne training, Bianca TNX!

4 december
Met Biko naar trimsalon Miranda voor een was-föhn en knipbeurt. Hij ondergaat het gelaten en is na 3,5 uur weer super schoon en mooi. Miranda TNX!

2 december
Biko op de trimtafel gezet om hem voor te werken op de komende trimsalon sessie aankomende woensdag. Hij was super braaf en liet alles over zich heen komen. Daarna weer naar de Treek om met Nicky en Tamara een wandeling te maken. Nu met de flexilijn aan de gordel, zodat hij meer vrijheid heeft. Hij en Nicky kunnen nu dicht bij elkaar lopen en zelfs aan hetzelfde boompje snuffelen zonder problemen.

1 december
Met Biko een appèl gelopen bij Kringgroep Salland te Bathmen. Biko deed het super, had veel plezier en deed zijn oefeningen erg mooi. Ook verstekken revieren (zonder pakwerker), aanblaffen op mijzelf met een balletje en schakelen in kijken naar buit en voet. Lekker getraind. 
Daarna door naar de Treek om samen met Tamara en Nicky een heerlijke wandeling te maken.

30 november

Biko maakt kennis met een nieuwe aanwinst in de vensterbank, een kerstmannetje.
Hij snuffelt eraan met zijn staart tussen zijn poten en blaft hem aan. Daarna wordt er gegromt, maar niets helpt. We pakken het van de vensterbank en laten hem er nogmaals aan snuffelen. Hij blijft wat argwanend, maar uiteindelijk wordt hij goedgekeurd en genegeerd. Gelukkig, we kunnen kerst vieren dit jaar!

november 
Samen met Tamara en Nicky een grote wandeling gemaakt in de Treek. Het is daar verplicht aanlijn gebied, en Biko liep aan zijn tuig met stretchlijn vast aan mij. Het ging super. Beide honden negeerden elkaar en waren heerlijk aan het snuffelen in deze voor Biko nieuwe omgeving.

14 en 21 november
Lekker een appèl gelopen en even manwerk gedaan op Maurice.

10 november
In de ochtend een appèl gelopen op VDH Salland en daarna door naar Deventer voor een workshop Impulscontrole. Helaas viel dat erg tegen. Het aantal deelnemers bestond uit 13 combinaties, dat was duidelijk teveel. Verder werd er een programma afgedraaid aan het geven van kunstjes zoals, op een kleedje liggen zonder commando's, voer laten liggen naast de pootjes/ in een bakje, maar er werd niet ingegaan op de individuele problematiek van de diverse combinaties. Ook bij direkte hulpvraag kwam men niet met een oplossing. Alles was stress en moest worden genegeerd. Dus uitvallen, blaffen/piepen, mega kuilen graven mag allemaal...... Niets geleerd en weer €40 armer. Biko had zich welliswaar kostelijk vermaakt en had ongeveer een halve pond kaas op. 


7 november
Kort appèl gelopen en geen manwerk gedaan op VDH Salland.

31 oktober
2 X lekker appel gelopen met Biko en even gewerkt aan DC, afliggen, volgen, manwerk oefeningen zoals revieren, aanblaffen op een bal, transport met als beloning bal op afstand, schakelen tussen voet (aandacht omhoog) en transport (aandacht voor de bal op de grond). Heerlijk ontspannen getraind. 

oktober 
Boswandeling met Biko. Hij vind het super om zijn balletje te begraven in een gat met bladeren en deze dan weer op te graven.24 oktober
Biko heeft een klein stukje appel gelopen met Maurice. Hij vond het spannend en was af en toe wat grommerig, maar had ook plezier en gaf ook mooie stukken werk weg. 

20 oktober
Examendag op Salland. Biko heeft na de examens nog even pakwerk gedaan op Wim van Wessel wat hij weer super deed. Na een rustperiode nog wat obedience getraind. Mooi weer en lekker gewandeld tussendoor.

16 oktober
Bij hondentrimsalon Miranda is Biko in bad geweest en droog geföhnd. Daarna is hij heel mooi in sportpak geknipt. Hij kan er weer tegen tot 4 december. Miranda TNX!
Daarna meteen door naar het bos voor een lekkere lange wandeling en wat foto's in het najaars zonnetje.12 oktober
Foto's van een fietstocht met Aeilko


11 oktober
Biko is flink doorgekamd, en voorbereid op de was en knipbeurt aanstaande woensdag bij hondentrimsalon Miranda.

10 oktober
Training te Bathmen. Biko aan de handtouch laten lopen en een heerlijke ontspannen training gedaan. Ook weer DC getraind en posities tijdens afstoppen. Met manwerk gewerkt met Maurice. Gewerkt aan revieren, pakwerker in 3e verstek. Aanblaffen, opnemen en aan de voet brengen van de hond door de pakwerker. Daarna als Biko in de juiste positie zat en stil was mocht hij de pakwerker op de "click" stellen. Als toetje een afstandje. Ging super!

7 oktober
Biko afgemeld voor het WK Bouviers te Heteren. We zijn er niet klaar voor en het zou resulteren in een hele stressvolle ervaring voor Biko die zichzelf dan totaal in de steek gelaten voelt door mijn zenuwen, wat zich in hetzelfde beeld zal vertalen als bij het IPO 3 examen. Ik ben super trots op hem met wat we al bereikt hebben, het zou niet eerlijk zijn nu dit te verlangen.

6 oktober
Weer 3 sessies getraind op gedrag met Biko. Biko deed het steeds beter, ook afliggen met afleiding was hij stil en relaxed. 
Deze weg gaan we verder bewandelen, verder trainen aan gedrag en omgaan van stress van ons beiden.

5 oktober
Eerst overleg met Bianca gehad om haar het "probleem" van de reactie van Biko op mijn zenuwen en stress tijdens een examen te vertellen en op de laptop te laten zien. Met dank aan Wim voor het opnemen van het examen en doorsturen van de filmpjes. Bianca kent Biko al vanaf pup en leest hem super goed. Vandaag hadden we drie sessies en haar plan was om de hond per sessie verder te helpen in het programma door de reactie op stress weg te laten vloeien. Bij blaffen stoppen en rust erin aaien. Biko reageerde er super op en per sessie kwamen we steeds verder. Ook het aanmelden met 2 honden en in basispositie staan, ging in de 3e sessie prima. Morgen weer een dag van 3 sessies..... Heb er zin in!!! 3 oktober
Training bij Salland. Speuren op een spoor van Wim. Biko speurde heel netjes, had even moeite met het verleidingsspoor van een kat die er net voor ons over heen liep.  Appèl goed, en manwerk ook. Nu eerst de workshop van Bianca!

29 september
Een heerlijke funtraining gedaan op de club Salland. Een kort spoor met 2 hoeken veel voer en een bal op het einde. Een fijn appèl gelopen met een relaxte hond die geen enkel geluid maakte en een super focus had. Als laatste gerevierd met in verstek 5 een bijt tasje. Hij deed het super. Goed gevoel!

28 september
D-day, IPO 3 examen bij HDV de Kuil. Het weer was fantastisch, zon, dauw en bijna windstil. Speuren op een spoor van Wim, op een super weiland. Biko speurde geconcentreerd maar had de laatste hoek niet goed. Hij nam hem uiteindelijk wel en kwam zo gelukkig bij zijn laatste voorwerp. We kregen er 96 punten voor!
Appèl was een drama. Biko begon met blaffen en hield niet meer op. Hij was niet gefocused en deed zijn oefeningen met een hoop stress die hij met grote waarschijnlijkeid overnam van mij. Wel goed waren de af en sta oefening en de apportoefeningen. Niets aan te doen, 74 punten over. Daarna manwerk; Biko brak uit van verstek 4 naar 6, verder stootte hij de pakwerker eens aan. Verder niet altijd een volle beet, maar inzet te over. Het resulteerde in 88 punten. Toch trots op dit ventje die met al zijn gedragsproblemen toch maar even IPO 3 in zijn boekje heeft staan. Met dank aan iedereen die ons daarbij geholpen heeft om dit te bereiken!


26 september
Laatste training voor het examen. Appèl gelopen op een ontspannen sfeer en alleen wat kleine items getraind. Manwerk op programma, wat heel goed ging!

24 september
Speuren op een spoortje van Peter. Biko deed een super recht stuk maar ging de verkeerde kant op bij de hoek. Vond hem wel weer en verwees keurig. Appèl was keurig! manwerk; revieren was prima, zijn zelfvertrouwen echter wat minder, wat ook terug kwam in zijn beet. Wel keurig gewerkt. Donderdag laaste training, dan examen IPO 3.

22 september
Speuren op een spoor van Wim in Bathmen. Biko deed het echt super. Appèl samen met Andrè getraind. Samen opkomen en aanmelden en ik eerst lopen en daarna afleggen. Biko was het eerste stuk volgen weer onrustig maar herstelde wel. De rest van het appèl was goed. Afliggen ging keurig.  Bij het opkomen stonden er mensen bij het verstek, waar Biko nu niet op reageerde. Ook de hesjes die ik aankreeg om mee te oefenen, waren voor Biko geen probleem. Manwerk gewerkt aan het revieren van verstek 4 en 5 met behulp van 2 pakwerkers. Hier raakte Biko even van in de war en bleef zoeken naar de eerste man. Uiteindelijk had hij het spelletje door. Nu dinsdag zien wat hij er van geleerd heeft.

20 september
Lekker een boswandeling gemaakt en in de tuin wat volgen getraind. Ging super.

19 september
's Morgens Biko meegenomen Zeist in om wat boodschappen te doen. Over de markt gelopen en door de winkelstraat van Zeist, en in de V&D een kopje koffie gedronken. Biko gedroeg zich voorbeeldig!
In de middag training Salland. Speuren op een spoor van Wim. Biko deed het super! Appèl netjes, afliggen wat onrustig. Apporteren snel en netjes, de sprong was ruim vrij. Manwerk met revieren weer uitbreken van 4 naar 6 en daar weer weg gestuurd. Time out in de auto. 2e keer ongeveer hetzelfde. Hierna pakwerker in het 5e verstek,  die hij na de 2e keer op 5 sturen aannam en zijn beloning nam. Hopelijk blijft dit nu hangen in zijn hersenpannetje......

17 september
Training bij HDV de Kuil voor het examen. Eerst speuren op een spoor van Peter. Deze had een spoor van 800 pas gelegd, wat voor mij wel een kilometer leek. Biko had de eerste 2 hoeken op voer, en dus niet scherp maar op verwaaing, de rest was super! Aan zijn speurconditie is niets meer op te merken. Appèl in de regen. Bij het veld opkomen zag hij iemand bij verstek 5 staan en dacht dat we pakwerk gingen doen. Even laten kiojken en toen begonnen aan volgen, posities en voorkomen. Daarna door naar apporteren. Bij de sprong ging hij op de heenweg er weer tegenaan. Daarna op de terug weg ruim vrij. Na controle op kreupelheid nogmaals gevraagd en dan spring hij met een ruime marge over de sprong. Vooruit sturen was snel. Afliggen iets piepen. Manwerk brak hij met revieren uit van verstek 4 naar 6. Daar werd hij weg gestuurd door Andy. Met de 2e ronde revieren ging het goed. Verder een goed programma gelopen.

16 september
Naar de dierenarts voor een nieuw implantaat suprelorin. Deze werkt weer 6 maanden. De dierenarts vond hem er schitterend uitzien, heel goed in zijn bespiering!

15 september
Training bij Kringgroep Salland. Voor het speuren revieren op 6 verstekken wat super ging.  Speuren op een spoor van Wim, wat lang was en weinig voer bevatte. Bij de hoeken lag er niets. Biko speurde super geconcentreerd en hield het tot het einde vol. De hoeken gingen super! Appèl ging goed, nog aan wat afwerkingen trainen. Manwerk helaas uitbreken van 4e verstek naar 6 waar hij prijs had en ging aanblaffen. Bij de 2e keer ging het goed. De rest ging keurig.
13 september
Vandaag de zonwering tent in de kennel van Biko afgebroken en de ruiten weer voor de overdekte kennel geplaatst tegen het inregenen en de wind. De herfst komt eraan en de overdekte kennel is nu weer tocht, wind en regen vrij. Overdag gaat de tussendeur open en kan hij ook gewoon weer in zijn onoverdekte kennel met trampoline gaan liggen.

12 september
Training bij kringgroep Salland. Speuren op een spoor van Wim van Wessel. Biko deed het goed, maar reageert wel op het voer na de hoeken. Aandachtpuntje! Appèl was goed, manwerk gaat nog steeds vooruit.

10 september
Training met Teamwork bij HDV de Kuil. Het is zeer regenachtig weer. Biko speurt goed op een spoor van Peter van Heiningen. Het appèl gaat netjes in de regen en ook het revieren en manwerk gaat heel goed. De puzzelstukjes gaan op de plaats vallen!

9 september
Met Aeilko en Biko naar Texel voor een dagje strand. Biko vind het heerlijk. Op de boot mag hij mee naar de boeg, waar hij lekker door de ruiten naar buiten kijkt. Op het strand leeft hij zich uit. Spelen, ravotten met een andere hond, meeuwen opjagen en ballen uit het water halen. Tijdens de andere activiteiten gedraagt hij zich voorbeeldig.

7 september


Fietsen met het baasje voor de broodnodige conditie. Onderweg kwamen ze nog Kruimeltje tegen, een mini teckel.

4 september

Foto's gemaakt door Jaap Verheij.
Workshop met Bianca van der Post bij HDV de Kuil met Teamwork +  Peter van Heiningen, Kristy Olst, en Jaap Verheij.  Biko deed het super en probeerde te snappen wat we van hem wilde zien. Getraind op positie in volgen. 
Na afloop, rond 23.00 uur mocht Biko nog even revieren en deed Maurice van Dorrestein nog manwerk voor hem. Super!

2 september


Speuren op een spoor van Andy van 3 kwartier oud. Het gras was super schraal, meer hooi, met af en toe een plukje groen. Biko deed het super! Andy TNX. Dit geeft weer vertrouwen voor de toekomst. Daarna door naar het veld van HDV de Kuil voor een klein appèl en revieren van de verstekken. Ook dit ging netjes. 

29 augustus en 1 september
Training Kringgroep Salland, waar weer getraind werd op alle drie de onderdelen. Steeds een stapje verder en beter.

27 augustus
Training met Teamwork bij HDV de Kuil. Eerst speuren met Biko op een spoor van een uur oud van spoorlegger Peter. Kort gras, droog en schraal. Biko deed het netjes, had meer speurconditie en herstelde meteen als hij een hoek iets overliep. Prima. Appèl ging keurig, gewerkt aan positie in volgen, apport en afliggen. Bij afliggen gaf Andy hem een reprimande voor een blaf, waar hij even van verschoot! Hopelijk helpt het. Vooruit sturen als toetje wat super ging. Manwerk; 6 verstekken, met op het 4e verstek als een beloning een twister, bij mij op te halen. Dat ging super. Aanblaffen en vlucht op Andre. Mooie sessie. 

26 augustus
Enkele malen kort in de tuin getraind op positie behoud tijdens het volgen. Ging goed! Ook even zijn vacht nagelopen op kleine plukjes haar die de kop opsteken na zijn trimbeurt.

25 augustus
Trainen in Bathmen. Speuren op een spoor van Wim, wat een uur had gelegen. Biko deed het goed. Daarna appèl; getraind op apport, afliggen en een stukje volgen. Manwerk revieren waarbij Biko wederom het op het 4e verstek liet afweten. Na herhaling ging dit goed en de rest van het programma gaat er ook goed uitzien. Na de training nog even gezwommen in een beekje in de buurt van het trainingsveld.

24 augustus
Met Biko naar de Treek geweest waar hij lekker kon uitrennen en een nieuwe omgeving kon verkennen. Ook zijn druppels weer gegeven tegen vlooien en teken.

23 augustus
Biko is aan de diarree van de gekookte kippehartjes van gisteren. Hij is wel erg levendig en voelt zich verre van ziek.

22 augustus
Appèl training in Bathmen. Biko was noisy, en drong weer erg naar voren met volgen. Uiteindelijk een nog redelijk appèl gelopen. Manwerk was super met Wim en Andy samen. Superteam! TNX!

21 augustus
Naar de hondentrimsalon Miranda. Daar Biko voor het eerst laten scheren, en de pootjes geknipt met een efileerschaar. Biko onderging het allemaal met hier en daar wat verbaal protest. Hij staat nu in een super sportief model en kan er voorlopig weer tegenaan. Half oktober mag hij weer. Miranda TNX voor het mooie in model boetseren van mijn boeffie zijn vacht en het geduld en inzicht om met hem om te gaan.

20 augustus
Training met Teamwork bij HDV de Kuil. Eerst speuren op een spoor van Andy van een uur oud. Biko deed het super. Blij dat het nu echt weer een keer goed ging! Appèl getraind op apporteren en het netjes afwerken van deze oefeningen. Biko timede de afzet over de haag verkeerd en knalde met zijn knieën tegen de haag aan. Terug sprong hij hoger. De tweede keer sprong hij met veel ruimte over de haag. Hij was snel en correct, alleen gaat hij scheef aan de voet. Training aandachtspuntje! Afliggen met afleiding was Wim verdekt opgesteld in het verstek. Bij een flinke piep kreeg hij verbaal een fikse afstraffing en daar werd hij echt stil van...hihihi. Hij bleef af en toe om kijken of het echt gebeurd was, maar bleef stil. Manwerk; revieren. Brak wel weer uit, maar na aanhouden ging het goed. In het verstek stond Andy en daar had hij niet op gerekend. Andy maakte de regels weer even duidelijk en dat zorgde voor een betere verstandhouding. Iedereen weer TNX!

19 augustus
Biko op de trimtafel ontwolt en klaargemaakt voor het bezoek aan de trimsalon van Miranda. 

18 augustus
Training bij Salland. Geen speuren, er was geen goed speurveld te vinden. Meteen appèl gelopen wat goed ging. Biko had wel weer meer geluid met afliggen. Manwerk gewerkt aan revieren, het bijten was helaas weer slecht. Na afloop nogmaals droog gerevierd wat erg goed ging.

17 augustus
Conditietraining, lekker door het bos rennen, samen fietsen met Aeilko.

16 augustus
Alle honden vandaag een ontwormingskuur gegeven.

15 augustus
Speuren op een spoor van Peter in Apeldoorn. Het spoor had een uur gelegen en Peter had deze keer de hoeken variabel ingelopen. Biko deed het deze keer super en had alle hoeken. Daarna appèl in Bathmen. Biko liep een super appèl, wel weer blaffen aan het begin van het afliggen. Manwerk op Wim onder leiding van Andy. Biko ging super!

13 augustus
Training met Teamwork bij HDV de Kuil. Eerst speuren op een ingelopen spoor van Peter van een uur oud. Biko ging goed van start, maar had weer moeite met sommige hoeken. Appèl ging super, er komt ook gewenning met schieten. Apport wordt lekker snel. Het voorkomen en voet ook weer eens oefenen. Revieren ging weer met wat hindernissen, maar uiteindelijk nam hij alle verstekken correct en snel aan. 

12 augustus

Aeilko traint met Biko, op een veldje vlak bij, teneinde wat foto's te kunnen maken met het WHIS systeem.

11 augustus
Training bij Kringgroep Salland. Wim loopt een spoor uit voor Biko. Biko loopt het goed uit, neemt de hoeken goed, op de laatste na, die hij met aanwijzing weer vindt. Voorwerpen verwijst hij uitstekend. Appèl doet hij goed ook tijdens het schieten. Afliggen met afleiding moet hij even een stemcorrectie van Wim hebben. Hij is overall wat lauw. Met manwerk geen volle beten en ook op de afstand zit hij op zijn voortandjes. Als laaste poging een afstandje op de twister waarbij hij dan wel vol zit. Wel keurig aanblaffen in het verstek en een mooi rugtransport. Misschien wordt hij teveel gevergd met alle activiteiten en moet hij meer tussendoor op rust?  Dinsdag weer een nieuwe ronde.

9 en 10 augustus
Weer conditietraining met fietsen in het bos samen met Aeilko.
Biko is ingeschreven voor het Wereld Kampioenschap Bouviers te Heteren op 25-26-27 oktober. Dat wordt nog flink trainen!


8 augustus
Training Salland, maar eerst nog naar HDV de Kuil om daar te speuren. Peter had weer een super spoor neergelegd wat bij aankomst een uur had gelegen. Samen met Peter en Gert het spoor met Biko uitgelopen. Biko had het zwaar, maar bleef keurig zoeken. Je kon zien dat hij steeds weer leert van de voorgaande keren en dat ook nu weer verwerkt in zijn speurprestatie. Ik was weer tevreden. Peter TNX voor al je moeite en HDV de Kuil voor het mogen gebruiken van al jullie fasciliteiten. Super! Daarna door naar Salland. Daar alleen gerevierd met Wim in het verstek. Eerst de eerste 4 wat heel goed ging. Na de beloning, weer opnieuw en nu alle 6. Ook dat ging super. Fijn getraind!.

6 augustus
Gediplomeerd spoorlegger Peter, van VDH Kringgroep de Kuil, legt voor Biko een spoor uit wat een uur blijft liggen. Daarna werken we het met Biko uit. Biko heeft moeite met de hoeken, en moet hier en daar wel geholpen worden. Peter TNX!  Het appèl gaat goed, getraind op schieten met volgen, schieten met afleggen, apporteren en vooruit sturen.
Met manwerk getraind op het revieren. Hier was Biko super dwars. Hij bleef uitwaaieren en nam niet het juiste verstek aan. Was alleen maar bezig met Wim die op het veld stond en helemaal geen pakwerk spullen aan had of bij zich had. Voor een time out, non verbaal, in de auto gedaan en na een 10 minuten weer opnieuw geprobeerd. Dat ging beter en Biko mocht als beloning een kegje gaan halen in het 4e verstek. Veel leerzame momenten vandaag. 

4 augustus

Een heerlijke training op VDH kringgroep salland. Aeilko was ook op zijn motor langs gekomen om eens naar Biko te kijken en te zien waar de trainingen nu plaats vonden. Biko speurde netjes, hoeken blijven een aandachtspunt. Zijn appèl was keurig, er werd geschoten bij het afliggen met afleiding, en ook dat was super. Het manwerk ging helemaal erg goed. 
Na afloop nog even een waterdip in het nabij gelegen watertje. Een topdag!

augustus 


30 juli
Training met Teamwork bij HDV de Kuil. Eerst gespeurd op een spoor van Gert, daarna appèl gelopen en verstekken gerevierd op het veld. Eindelijk een aangename temperatuur om in te werken.

29 juli
Biko doet een super workout met Running Egg door de hele tuin. Binnen 5 minuten is hij volledig wasted  :o).

 

28 juli
Training met Salland bij Kringgroep Rotterdam.


Samen met Gert, Andy, Wim en Maurice naar Rotterdam. Biko deed het super. Hij was rustig en geconcentreerd met het appèl en stil met afliggen. Het manwerk op Jan van Maren onder leiding van Andy en Wim ging super. Weer een stapje verder met Biko. 
Kringgroep Rotterdam was mega gastvrij en dit was zeker voor herhaling vatbaar. TNX!


25 juliVoor de training bij Kringgroep Salland even wat rondgelopen bij een mooi stukje natuur vlak bij het trainingsveld.
Het was een super warme dag en na de hete autorit was dit een lekkere verkoeling voor Biko om mee te beginnen.
Daarna getraind bij Kringgroep Salland. Appèl gelopen met WHIS set en dat was echt heel fijn instructie krijgen en geven. Een echte aanwinst. Biko liep een goed appèl. Ook weer een goed opbouwend stukje manwerk gedaan onder leiding van Andy. We gaan steeds weer een stapje vooruit. 

23 juli
Hittegolf in Nederland. In de ochtend laten we de kennel open staan zodat hij heerlijk in de schaduw op het koele gras kan gaan liggen. In de middag gaat hij lekker in de koelere keuken liggen met de ventilator aan.


Vandaag ook het WHIS Whireless Horse Instruction Set toegestuurd gekregen.

Deze set geeft de mogelijkheid om zonder dicht achter de hond en geleider te lopen toch goed instructie te kunnen geven. De geleider hoeft geen moeite te doen om je te verstaan en de hond reageert niet op de instructeur. Een super handig hulpmiddel! 

20 juli
Een wat minder warme dag waarop Aeilko weer de nodige kilometers fietst met Biko. Ook krijgt hij zijn pipetten met antivlo /teek.

17 juli

Met Biko naar de trimsalon van Miranda waar hij even lekker onder handen wordt genomen. 
Daarna lekker wandelen en een fruit-yogurt ijsje als toetje.

16 juli
Training met Teamwork bij HDV de Kuil. Appèl ging goed, gewerkt aan opkomst en posities uit volgen. Manwerk op Wim wat heel erg goed ging!

14 juli
Biko heeft vroeg in de ochtend weer 8 km gefietst samen met Aeilko. Na een korte rustperiode werd hij op de trimtafel gezet om hem wat te ontwollen en voor te bereiden op het trimsalon bezoek bij Miranda.

13 julifoto's gemaakt door Wim van Wessel.
Met Kringgroep Salland naar de Kringgroep Walcheren te Vlissingen. Daar met Biko getraind op het opkomen op het veld. Biko was stil en geconcentreerd. Hij deed super zijn best. Ook gewerkt aan de sta oefening. Door een verbetering van mijn houding ( linker schouder ) werd het volgen beter. Door in de looppas harder te lopen werd de sta-oefening helemaal goed. Andy TNX!
Manwerk; spelend het veld op, daarna 2 verstekken revieren waarbij Biko het 1e verstek niet aannam. Aanblaffen moest over, dat ging de 1e keer niet goed. Vlucht was super, rugtransport ook. Verder was hij wel druk en vaak niet vol in beet. Maar ondanks de voor hem vreemde pakwerker, Jan van Maren,  en het stevige manwerk deed hij het toch heel goed. Kringgroep Walcheren TNX. 

12 juli
Weer 8 km in de pootjes naast de fiets in het bos samen met Aeilko.

11 juli
Training in Bathmen bij kringgroep Salland. Met Biko herhaald wat we gisteren getraind hadden en manwerk gedaan. Revieren en vlucht gingen super.

10 juli


Training met Teamwork bij HDV de Kuil waarbij Bianca van der Post komt om ons allen te begeleiden met 1 of 2 sessies van 20 minuten.
Met Biko het opkomen op het veld getraind, behoud van positie tijdens volgen, tempowisselingen en houding van mijzelf. Alles werd opgenomen en genotuleerd voor iedere combinatie. Het was een super leuke en leerzame avond die op 4 september weer wordt hehaald.  

7 juli
Training bij VDH kringgroep Salland. Vandaag zijn ook Judith en Andy present. Het is meteen in de ochtend al erg warm. Judith legt voor Biko een mooi IPO 3 spoor uit met eigen voorwerpen. Biko heeft er moeite mee. Het gras is inmiddels opgedroogd en hij dwaalt al op de eerste strek van het spoor. Na hem weer te hebben aangezet en ook de eerste hoek te hebben doorgeholpen, ging het wat beter. Hij overliep het 2e voorwerp en ook de 2e hoek. De 3e hoek ging redelijk, en ook het 3e voorwerp verwees hij netjes. Hij was erg moe na afloop, maar tijdens het speuren bleef hij zoeken. Nu steeds meer sporen door andere spoorleggers laten lopen, zodat hij hier mee leert omgaan. Judith en Andy TNX!
Hierna een appèl wat heel goed ging. Netjes opkomen op het veld, de sta positie uitgelicht wat keurig ging. Daarna een snel apport geoefend en als toetje afliggen in de schaduw. 
Manwerk door Wim, begeleiding Andy. Keurig revieren en aanblaffen en een mooie vlucht en rugtransport. Beiden TNX!
Super training !

6 juli

Warm vandaag en Biko geniet van een yogurt ijsje.

5 juli

8 km fietsen met Aeilko op een minder warm dagdeel. Daarna lekker kluiven aan een stuk gerookt hoofdhuid.

4 juli
Training bij Kringgroep Salland. Het gras was veel te lang om te kunnen speuren, dus dat onderdeel werd vervangen door een bakje koffie. Daarna een super appèl gelopen. Afliggen was goed, Biko was stil en relaxed. Gewerkt aan apporteren en dan met name de snelheid van brengen. Met behulp van Berry en Wim een leuke variant geoefend waar Biko het fantastisch op deed. TNX! Pakwerk op Wim m.b.v. Berry. Biko maakt sprongen vooruit en het is echt leuk om te zien hoe puzzelstukjes nu gaan samenkomen. Heerlijk getraind.

3 juli
Ondanks de regen weer 8 km fietsen in de pootjes.

2 juli
Training met teamwork bij HDV de Kuil. Eerst speuren met Andy en Judith. Het gras was lang, het spoor lag een half uur. Biko speurde mooi geconcentreerd en had alle voorwerpen. Daarna door naar de club waar Biko een super appèl liep. Hij was stil met afliggen en werkte correct en geconcentreerd. Daarna nog gerevierd met balletjes in het verstek. Gert ter Weeme TNX voor de gastvrijheid, weer een geweldige trainingsavond. 

30 juni
Super speuren en een mooi appèl van Biko bij kringgroep Salland!

28 -  29 juni
Fietstocht van 7 km en nog wat lange wandelingen met Aeilko.

27 juni
Speuren in Bathmen, samen met Wim van Wessel. Biko verwees keurig alle voorwerpen en pakte de hoeken scherp. Getraind werd op het opnieuw vertrekken na het verwijzen van het voorwerp. Wim filmde alles, zodat het thuis nog eens goed te bestuderen was. Biko deed het super. Daarna appèl, waarbij weer eens een keer het vlakke apport werd gedaan. Verder de conditionering op de focus en positie, stil zijn bij het binnenkomen van het veld. ook dit ging prima. Afliggen met afleiding was met behulp van Berry redelijk stil. Manwerk het revieren en aanblaffen, zijtransport en na het totale manwerk van de club, weer focus en control bij opkomst veld. Een prima training weer!

24 - 25 - 26 juni

Weer 7 -10  km met Aeilko door het bos gefietst voor de nodige conditietraining!

23 juni


Getraind bij Kringgroep Salland. Eerst speuren op een mooi weiland. Wel veel wind. Biko kreeg 7 voorwerpen om de aanzet na het voorwerp goed te kunnen trainen. Hij speurde ondanks de wind heel erg goed, verwees alle voorwerpen keurig en ging door de kaas na het voorwerp snel weer met zijn neus aan de grond. Biko deed ook met appèl weer super zijn best en liep een geconcentreerd appèl. Bij afliggen met afleiding werd hij door Wim gecoached. Dat ging erg goed en hij vond snel rust. Manwerk werd gewerkt aan revieren en de vlucht. Weer een prima training!

22 juni
Uit trainen bij HSV Hillegom samen met Berry en zijn Lazer. Met Biko getraind op focus en control bij het aantreden op het trainingsveld. Ook Distance control en volgen geoefend. Bij een 2e sessie dit nogmaals herhaald en daarbij de beloning in de vorm van de bal bij Berry gelegd. De 2e sessie was na het manwerk, en Biko was meer verbaal dan in de 1e sessie. Uiteindelijk ging hij toch goed aan het werk. Heerlijk getraind!  HSV Hillegom TNX voor de gastvrijheid! Berry TNX voor de begeleiding!

20 juni
Speuren in Bathmen. Biko loopt een lang spoor uit met 7 voorwerpen. Het was een zeer schraal weiland met kale stukken. Biko deed het goed en heeft er weer een leer ervaring bij. Gewerkt aan de aanzet na het voorwerp. Daarna appèl, wat steeds beter gaat met betrekking tot de bekende items waar ik op train. Pakwerk aleen aan het zijtransport gewerkt met Wim met targetstick en zonder mouw. Ging super!

18 juni

Appel was super, Biko gaat geconcentreerd en zo goed als stil in positie het veld op en kan dit steeds langer vol houden. Ook mijn houding , als ook het rechtdoor lopen zonder afwijking naar rechts, gaat steeds beter. Afliggen met afleiding begon onrustig, maar eindigde prima.
Na elke dag thuis het zijtransport getraind te hebben met Aeilko als pakwerker met mouw en target stick, dit geprobeert over te brengen naar het veld bij de Kuil. Nu met Wim als pakwerker. Biko kwam wel nog rustig het veld op, maar na herkenning van Wim werden de driften toch te hoog en moest de mouw weg om hem bereikbaar te houden. Met Wim, targetstick en geen mouw ging het beter. 

17 juni
Aeilko heeft weer 8 km gefietst met Biko

14 juni
Aeilko heeft weer 13 km gefietst met Biko

13 juni
Training bij Kringgroep Salland. Super training appèl. Manwerk getraind op zijtransport. Dit ging met mouw en als beloning een bijttasje. Biko hield moeilijk positie. Na overleg werd besloten hem weer te trainen op een target.

12 juni 
Aeilko heeft weer 10 km gefietst met Biko. 

11 juni
Training met Teamwork bij HDV de Kuil. Biko liep een super appèl. Welliswaar een leeg veld, maar hij was geconcentreerd, prachtig in positie en een super focus. Ook was hij stil. Afliggen met afleiding gedaan (Gert) waarbij hij na 2 jengelblafjes ook ontspande en stil was.
De 2e sessie was ook netjes strak bij het opkomen en volgen naar de achterste verstekken. Het revieren om het 4e verstek was niet goed, ik liep niet voldoende door, en Biko kwam met de bal aan dezelfde kant weer terug en ronde het verstek niet. De 2e keer was wel goed. Volgende training; positie van zijtransport als trainingsitem.  

10 juni
Biko heeft weer 8 km in de benen.

9 juni
Super training bij VDH Kringgroep Salland. We begonnen met speuren, op een karig en geïnjecteerd grasland, er stond veel wind. Het spoor had 6 hoeken en 6 voorwerpen. Biko deed het echt geweldig. Hij werkte het spoor keurig uit, en verwees alle voorwerpen. Nog iets te snel bij de vertrekken, en 2 x scheef liggen bij de voorwerpen. Ik was super tevreden. Met appèl getraind op focus, positie en stil zijn bij betreden veld en eerste meters. Ook daar deed Biko het perfect. Met alle tips van Shirley Clowes nu eindelijk een doorbraak! Lekker ballen gegooid en door naar het afliggen. Biko was stil en kwam snel tot rust in zijn houding. Revieren met ballen in het verstek. Gert had alles al klaar gehangen, TNX! Biko revierde de verstekken kort aan en nam de ballen keurig mee. Manwerk op Wim van Wessel. Het veld op met een speeltje, om de progress in het appèl niet teniet te doen. Meteen naar het verstek waar de pakwerker stond. Aanblaffen ging goed. Vlucht 2e keer netjes. Afstand vanuit appèl lopen ging ook netjes. Het ongewenst blaffen op momenten dat dit niet gewenst / nodig is blijft een trainingsitem.
Lekker getraind en ook nog mooi weer! 

8 juni
Biko gaat met Aeilko een lekkere boswandeling maken. Thuis wordt hij op de trimtafel gezet om hem te borstelen en nog wat plukjes haar weg te knippen die hardnekig de verkeerde kant opstaan. Ook krijgt hij druppels antivlo en teek op zijn huid. 

7 juni
Weer een fietstochtje van 7,5 km. Lekker voor de warmte uit.

5 juni
Aeilko heeft vandaag een mooie fietstocht van 13 km met Biko gemaakt. Hij had een hele kleine herstel tijd nodig, dus de conditie is super op peil.

4 juni
Training bij HDV de Kuil met een select groepje van Teamwork. Ik was erg vroeg op het terrein en kon zo lekker ontspannen en geheel alleen trainen met Biko. Het veld op komen, voet en focus, stil zijn en ook het volgen zonder ook maar iets naar voren te komen. Biko deed het heel netjes. Ook het afliggen was muisstil. Nog revieren gedaan en vooruit sturen.
Tussen een aantal combinaties door nog een keer het veld opkomen met voet, focus en stil gedaan, wat iets moeilijker voor hem was, maar hij toch wel deed!
Later op de avond in plaats van pakwerk, het revieren gedaan met ballen in het verstek. Biko deed het netjes. IK was erg tevreden, fijne training!

3 juni
Weer 10 km onder de voetzooltjes!

2 juni
Training bij Salland. Eerst speuren; groot spoor met 4 hoeken en 4 voorwerpen. Veel wind en een weiland die een week geleden geïnjecteerd was. Spoor lag een half uur. Biko speurde geconcentreerd en had alle hoeken keurig. Ook de voorwerpen verwees hij netjes, zelf het jute voorwerp die hij de afgelopen 2 trainingen had overlopen. Ik liet hem bij vertrek na de voorwerpen te snel in tempo, zodat dat ten koste ging van de eerste meters concentratie. Ik was super tevreden. Appèl kort getraind op de items die gisteren in de workshop van Shirley Clowes aan bod waren gekomen. Manwerk toegespitst op revieren met in verstek 2 en 4 een bal, het stil zijn aan de voet bij opkomst veld, het stil naar boven volgen. Biko eistte zijn beloning in de vorm van bijten op de pakwerker, en liep daarom vast met revieren. Toch rustig doorgezet en met bal van het veld af gegaan. Lekker getraind!

1 juni
Workshop met Biko bij Shirley Clowes. Een fijn kampement opgezet om dat het nog best frisjes was en zo ook de honden een fijne plaats hadden om veilig en rustig te liggen. Met Biko gewerkt aan de kop positie, aandacht, concentratie en stil zijn, bij het aan de voet zitten en volgen met de linkerhand buiten de hond. Biko heeft de neiging om dan schuin iets voor uit positie te gaan lopen. Shirley had weer super aanwijzingen en we kunnen weer met frisse moed en nieuwe ideeën verder. 
De foto's hieronder zijn van de ochtend sessie waarbij je het euvel ziet, dat hij niet steeds in de goede positie loopt. 

31 mei
Conditie training met Aeilko; 10 km door het bos rennen samen met Aeilko op de fiets. 

30 mei

Training bij kringgroep Salland. Appèl was goed en relaxed. Hij was zelfs relaxed en stil met afliggen. Het manwerk gewerkt aan revieren. Een bal uit het verstek halen en ook kort draaien om het verstek. Hierkomen na elk verstek en voet. Als beloning revieren naar de pakwerker. Weer een prima training.

29 meiBiko krijgt een was-föhn-knipbeurt bij hondentrimsalon Miranda. Doordat zijn kopbeharing aan de linkerkant bijna geheel was weg geschoren door de dierenarts voor de operatie aan zijn wang, hebben we besloten de rechterkant ook geheel kort te zetten. Niet mooi, maar nu groeit het wel tegelijkertijd aan en hopelijk krijgt hij zo weer een bouvier uiterlijk in plaats van een schnautzer.


27 mei
Weer een 10 km fietstocht samen met Aeilko voor de conditie en ontspanning. Biko loopt het met gemak nu en heeft een mini herstel tijd nodig. Hij is ook prima op gewicht en heeft een super bespiering. 

26 mei
Een fijne training in Bathmen. Speuren op een schraal weiland met redelijk wat wind. Biko deed het super. Wel overliep hij weer zijn jute voorwerp. Appèl was ontspannen en goed. Hij was zelfs stil bij het afliggen met afleiding. Manwerk met Wim wat super verliep. Biko is weer groeiende!

25 mei
De dag begint goed met een heerlijke boswandeling in het zonnetje! Maar dan.............


Biko wordt op de trimtafel gezet om wat voorbereidend werk te verrichten aan zijn vacht voor het trimsalon bezoek aankomende woensdag. Hij was not amused, maar onderging het, met af en toe een muzikaal grommetje.

24 mei
Aeilko heeft weer een tocht van 10 km met Biko gefietst, waarbij hij vrolijk in bijna alle plassen een duik heeft genomen. 
In de middag weer trainen in de tuin en 's avonds naar binnen voor de nodige aai-eenheden.


23 mei
Fijne appèl training gelopen bij Kringgroep Salland en geoefend op het volgen en de posities uit volgen. Ook afliggen geoefend, wat al rustiger was. Manwerk op Wim; revieren, vlucht en afstand vanuit volgen. Biko maakt vorderingen! Wim TNX!

22 mei
Vandaag maakte Aeilko weer een fikse fietstocht met Biko van 10 km. Biko doet het prima, en hersteld snel. Hij vind het leuk en lijkt ook nog energie genoeg over te hebben. In de middag nog even getraind in de tuin met de magneetbal aan "voet" en positie volgen.

20 mei
VDH Kringgroep Salland. Pakwerker Wim van Wessel.
Training bij Kringgroep Salland te Bathmen met Biko, samen met Tamara en Nicky. Het was erg gezellig met een grote groep gasten en super weer. Eerst gespeurd, op een veld wat gemaaid was en waar gisteren het gras was afgehaald. Tamara liep voor Biko een spoor uit met 7 hoeken en dito voorwerpen. Biko deed het geweldig. Op het eind wat concentratieverlies en meer snelheid, verder was ik supertrots op hem. Appèl gelopen onder het toeziend oog vanTamara. Biko liep al snel zonder blaffen en goed geconcentreerd op de target. De doordeweekse trainingen werpen nu vruchten af en hij gaat steeds rechter lopen. Posities uit volgen waren snel en goed. Als toetje revieren en na elk verstek aan de voet komen. Ook dit ging super.
Manwerk op Wim onder leiding van André. Revieren van 2 verstekken en aanblaffen. Dit ging keurig. Afstand vanuit volgen, de eerste keer zat hij niet vol, maar de 2e keer kwam hij goed door, timing was goed en zat hij vol! Super training! Tamara, Wim, André TNX!


17 mei
Aeilko zit met het fietsen met Biko al op een kleine 10 km en hij hersteld ook steeds sneller. Zijn conditie gaat vooruit ! Hij vindt het ook geweldig om lekker in het bos te rennen. Zo hebben we 2 vliegen in èèn klap.

16 mei
Training bij VDH Kringgroep Salland. Een goed appèl gelopen.Biko weet inmiddels het balletje goed te vinden. Ook even afgelegd waarbij hij keurig stil was. Bij manwerk het revieren onder handen genomen waarbij Biko na elk verstek bij mij moest komen. Hij deed het, maar vond het geen stijl.

15 mei
Boswandelingen, fietstochten en lekker in de tuin spelen, het werd tijd voor weer wat serieus werk. Met Biko gaan speuren op een keurig kort grasveldje. Het was een super lang spoor, met 6 hoeken en 6 voorwerpen. Er lagen wat verleidingssporen, maar Biko tekende ze en ging door op het goede spoor. Hij verwees keurig, nam alle hoeken. Een prima afsluiting van de dag. 

13 mei
Met Biko naar de dierenarts om de hechtingen te laten verwijderen uit zijn wang. Hij onderging het weer gelaten.  Hij woog 33,5 Kg en was in een uitstekende conditie en gewicht volgens de dierenarts. Verder is Aeilko weer gestart met de fietstraining voor zijn conditie, Biko vindt het prachtig. 

9 mei
Op naar Bredevoort om daar rond te kijken in het vestigingstadje. Er was ook een rommelmarkt. Daarna door naar de Slingeplas om de honden nog even te laten rondhobbelen.8 mei
Biko heeft met Aeilko een heerlijke lange wandeling in de omgeving gemaakt en lekker los kunnen rennen. Daar was hij na alle resticties door zijn operatie wel even aan toe!

7 mei
Winterswijk bezoeken. 


5 - 6 mei 
Omgeving verkennen.


4 mei
Op weg naar Winterswijk voor een weekje vakantie in een bungalowhuisje. Zowel Jessy als Biko gaan mee en daarom hebben we voldoende puppy kennelhekken meegenomen om ze gescheiden te houden. In de bungalow hebben beiden een hele eigen slaapkamer. De tuin is super groot en wordt door de honden goed gekeurd.
3 mei

Biko is vandaag geopereerd in de Dierenkliniek Chiara door Liesbeth Meijs. Het bultje op zijn wang is weg gehaald en op de bovenstaande foto,s ligt hij zijn roes uit te slapen in de kliniek. Nog wiebelend op zijn benen mocht hij weer mee naar huis. Thuis aangekomen heeft Aeilko hem naar binnen getild en daar heeft hij nog lang onrustig zijn best gedaan om weer wat grip op zijn ledematen te krijgen. Hij ligt graag op een kleed in de tuin en zoekt steun bij ons. We meten ook zijn kap aan, en knippen een stuk van de rand, zodat hij niet aan de wond kan krabben maar wel bij zijn eten en drinken kan. Hij vind het maar raar en heeft in de eerste instantie de neiging om te bukken als hij hem om heeft. Vannacht slaapt hij binnen en morgen mag hij mee en kunnen we hem continu in de gaten houden. Over 10 dagen mogen de hechtingen eruit. Hij heeft een antibiotica kuur Amoxicilline 400 mg 2 x per dag 1 tablet.

28 april
Heerlijk getraind bij kringgroep Salland. Eerst gespeurd op eigen spoor. Gewoon ingelopen en 45 minuten laten liggen. Biko deed het super. Wilde uiteindelijk na het verwijzen van de voorwerpen sneller gaan, maar liet zich keurig beteugelen.Daarna appèl waarbij we gebruik konden maken van spiegels. Biko werkte geweldig met veel drift. Hij was alleen vergeten dat hij na zijn clickerwoord de bal zelfstandig van de magneet kon halen, hetgeen leuke rare koppen opleverde bij hem. Afliggen met afleiding weer met beginnend kabaal, maar na reprimande toch stil.


Daarna manwerk op Wim van Wessel. Revieren, aanblaffen, vlucht, rugtransport, en afstandje.  Ook hier deed Biko weer zijn uiterste best. Wel was hij erg leeg en je kunt merken dat zijn conditie nog lang niet op peil is na de operatie die hij heeft gehad. Fijn getraind en met een goed gevoel weer huiswaarts.

27 april
Een super appèl gelopen bij VDH Apeldoorn. Biko had er zin in en liep keurig voor zijn balletje. Alle posities gingen super, het vooruitsturen snel. Bij het afliggen met afleiding eerst nog protest, maar na een fikse verbale reprimande was het stil!

26 april
Met Biko naar de dierenarts om een tumortje aan zijn linkerwang te laten bekijken. Gelukkig oogde het niet als een mastocytoom, en kon er een afspraak worden gemaakt om het volgende week te laten verwijderen. Niet leuk voor Biko, weer narcose, maar beter dan dat dit tumortje verder gaat groeien en dan met veel meer schade uiteindelijk toch ook verwijderd moet worden.

25 april
Biko zijn buitenkennel geheel vrij gemaakt van onkruid en alle voegen tussen de tegels schoongemaakt. Ook zijn zomertent van 3 m. X 6 m. opgezet, zodat hij geen last heeft van de zon, de temperatuur niet oploopt in zijn kennel en er altijd schaduw is. Zijn ventilator weer gebruiksklaar gemaakt, de zomer mag komen!

23 april
Super appèl training bij de Kuil in Apeldoorn. Genoten van alle toestellen die Gert ter Weeme had gemaakt om sommige oefeningen makkelijker te kunnen aanleren. Biko laten volgen met als motivatie een tactisch geplaatst magneet balletje. Hij had er erg veel schik in. Rest van de oefeningen gingen netjes en gedreven. Afliggen met afleiding was hij keurig stil en ontspannen. Daarna manwerk op Wim van Wessel onder begeleiding van Andy van Dijk. Ook dit ging weer beter :))))

21 april
Behalve lekkere boswandelingen heeft Aeilko vandaag ook het fietsen met Biko weer opgepakt. Om de conditie weer uit te bouwen, maar eerst rustig gestart met een kleine 5 km door het bos. Biko geniet ervan!

15 april
Appèl gelopen bij HDV de Kuil waar we met het team welkom zijn om te trainen. Biko deed zijn best, maar was wel weer snel leeg. Daarna pakwerk op Wim van Wessel onder leiding van Andy van Dijk. Biko was weer wat dwars met revieren, maar maakte dat ruimschoots goed in de rest van het manwerk. Aanblaffen super, zoals ook de vlucht en uiteindelijk nog een top afstandje. Wim en Andy TNX.

14 april
Heerlijke trainingsdag bij Krijnggroep Salland. Eerst speuren wat prima ging. Biko pakt het weer lekker op en nam de hoeken en verwees de voorwerpen keurig. Appèl wat geprobeerd met volgen onder een balletje volgens het Mario Verslijpe systeem. Biko vond het erg leuk, dus toch een een magneet setje aanschaffen bij Apport Hondensport. De posities uit volgen gingen super, daarna was Biko zijn energie op. Later nog manwerk gedaan op Wim van Wessel. Biko zijn revieren was goed, zijn vluchtverhindering was prachtig en de afstand ging steeds beter. Volgende keer weer verder aan de bouwsteentjes werken. Wim, Andy en Kringgroep Salland TNX!

13 april
Biko heeft een afspraak bij de trimsalon Miranda. Daar ondergaat hij gedwee maar keurig zijn bad, föhn en knipbeurt.
Hij komt er heerlijk zomers kort en in sportpak weer uit. Miranda, TNX!


10 aprilHeerlijk speuren samen met Judith in Apeldoorn. Biko doet het goed en gaat steeds intensiever speuren. Na afloop mogen de twee heren lekker spelen. Het was erg leuk om naar te kijken. Daarna door naar de VDH kringgroep Apeldoorn voor een appèl. Bij het opzetten van de 4 sprongetjes voor de sprongtechniek training zag Biko zijn kans. Gelukkig stonden ze laag, en hij kon de verleiding niet weerstaan om in een sneltreinvaart de sprongetjes te nemen. Nog een fijn appèl gelopen ( wel noisy) en zelfs afgelegd met afleiding, waarbij hij muisstil was. 

8 april
Biko mee naar VDH kringgroep Salland voor een speursessie en appèl. Andy loopt een mooi spoor uit en Biko deed het heel goed. Ik was blij verrast.  Ook het appel was keurig. Biko had er super zin in en gaf 200 %. Met Andy samen gewerkt aan het opkomen en volgen waarbij Biko al snel zijn beloning op eiste. Prima training waarbij met rust en consequent handelen we toch bereikte wat we wilden. 's Avonds nog binnen slapen, het zou nog kunnen vriezen. 

6 april
Biko meegenomen naar VDH Kringgroep Salland voor een kleine appèl training. 2X een lekker ontspannen stukje gelopen en gespeeld, wat Biko vol enthousiastme deed. Hij was wel erg snel leeg. In de middag door naar VDH Kringgroep Apeldoorn voor nogmaals even lekker op het veld. In de avond thuis lekker binnen. Zolang het vriest slaapt hij nog lekker in de Keuken.

5 april,
Lekker met Aeilko mee naar het bos en langzaam de vrijheden en het rennen weer een beetje uitbouwen. Hij heeft er zin in!

4 april
Biko gaat erg goed, hij voelt zich prima en is vrolijk met steeds meer energie. Hij gaat mee naar Dierenkliniek Chiara om daar weer een implantaat te krijgen die een chemische castratie teweeg brengt gedurende een half jaar. Hij had er één die tot oktober zou moeten werken, maar helaas is deze een half jaar te vroeg uitgewerkt. Hij vind het maar niets, weer zo'n dierenarts bezoek, maar hij gedraagt zich voorbeeldig. Hij woog daar 34,5 Kg en is dus afgevallen, maar mag nog wel iets gewicht verliezen. 

2 april
Biko gaat op een controle afspraak bij dierenkliniek De Vallei. Hij is eigenlijk best vrolijk in de wachtkamer, maar bij het horen van de voor hem bekende stemmen zet hij het af en toe op een klein grommetje. In de spreekkamer wordt het eindknoopje van de intracutane hechting van zijn buikwond verwijderd. Hij gedraagd zich prima. Hij mag de komende 14 dagen nog niet trainen, spelen met andere honden, achter ballen e.d. aan rennen. Wel mag hij een rustige korte boswandeling maken, hetgeen we dan ook meteen aansluitend doen. Hij moet nog even op zacht voer, en over een paar dagen mag hij weer wat harders, zoals brokjes, eten. Rustig aan dus en langzaam opbouwen. 

31 maart
Biko heeft vandaag zijn laatste antibiotica op en doet het super. Hij krijgt langzaam aan steeds meer energie en geniet van alle aandacht. Dinsdag 2 april de controle bij de Dierenkliniek de Vallei. 

30 maart
Biko in zijn medical pet shirt die voorkomt dat hij bij de wond kan komen. Ook heeft hij een verbandje om zijn poot daar waar het infuus heeft gezeten. Daar begon hij aan te likken en kwam er huidirritatie. Nu is het al weer rustig daaronder. Hij heeft vandaag lekker met Aeilko gewandeld en eet en drinkt goed. Morgen de laatste tablet van de antibiotica :))

29 maart
Biko zijn fanmail.
Het gaat goed met Biko. Hij slaapt nog veel, maar gaat kleine beetjes vooruit. Vannacht heeft hij alleen beneden geslapen en dat is prima gegaan. 

28 maart
Ook vannacht heeft Biko het goed gedaan. Hij heeft het merendeel op het bed van Aeilko geslapen. Hij eet en neemt zijn medicatie met kippehartjes. Hij wordt regelmatig uitgelaten en gelukkig leegt hij vandaag zijn darmen, zodat we nu zeker weten dat hij doorgang heeft. Hij is soms onrustig, en het is niet helemaal te zeggen of dat komt vanwege zijn darmen, of omdat zijn implantaat voor chemische castratie is uitgewerkt en er twee loopse honden vlak bij wonen. Hij is nog snel moe en we laten hem dan ook lekker veel slapen. 

27 maart
Biko heeft goed de nacht doorgebracht, gezellig met Aeilko. Hij eet, drinkt en neemt zijn medicatie aan, verscholen in de worst en hartjes. De metacam spuit ik onder zijn gegrom zo zijn bek in. Hij hijgt wel als hij "inspanning"  heeft geleverd, zoals een uitlaat rondje. Ook 'smiddags eet hij graag en neemt zijn medicatie aan. Wel is hij wat pieperig, en erg aanhankelijk, maar dat is heel begrijpelijk. Alle afspraken bij Miranda's trimsalon verzet, overmorgen is nu geen goed idee om een was-föhn-knipbehandeling te ondergaan. Hij doet het best goed, nu weer hopen dat hij ook vandaag een keer zijn darmen ledigt. 

26 maart
Biko geeft 's morgens nog steeds hetzelfde beeld, maar heeft nog steeds geen koorts en eet zijn pillen. In de middag mag ik weer terug bellen. Dan komt het bericht dat hij naar huis mag. Hij eet wel wat, heeft nog steeds geen ontlasting gehad, maar doet het redelijk goed. Om 15.00 uur ben ik in de kliniek en grommend wordt ik door Biko, samen met de aanwezige assistenten begroet. Daarna ontdooit hij langzaam en beseft dat ik het ben en dat hij mee mag. Hij krijgt een medical pet shirt aan en mag lekker de auto in. Na afwikkeling van de administratie en de uitleg van de verdere behandeling gaan we huiswaarts. Dierenkliniek de Vallei te Woudenberg, hartelijk mega dank voor jullie accurate en professionele opvang, aanpak en begeleiding. Ook de omgang met Biko, een hond met een zeer moeilijk karakter was geweldig. Met rust en doortastendheid hebben jullie hem door het hele proces begeleid. Thuis wordt hij door Aeilko ontvangen en begroet. We gaan hem samen uitlaten en hij doet een supergrote langdurige plas. Daarna een stukje gewandeld naar zijn favoriete plekjes en, jawel, daar kwam de ontlediging van de darmen. Thuis was hij moe en ging lekker in zijn mand slapen. 
Rond 17.00 uur zijn pillen (2 x dgs 4 tabletten 250 mg Metrobac en 2 x dgs 1 tablet 500 mg Synolux + Metacam emulsie voor de pijnstilling ) gevoerd in kippehartjes. Hij eet en drinkt en neemt zijn medicatie aan, zij het vemomd. Na de laatste ronde lekker slapen met als bewaking Aeilko die vanacht beneden slaapt. 

25 maart
Biko is de nacht weer goed doorgekomen en geeft nog steeds hetzelfde beeld als gisteren. Om hem toch aan het eten te krijgen breng ik gekookte kippenhartjes met bouillon en zijn eigen brokken, Orijen Red, naar de kliniek. Met de kippenhartjes krijgen ze in ieder geval de pillen antibiotica binnen en misschien wat eten. Bij navraag was het een hit.

24 maart
Gebeld met de Dierenkliniek de Vallei. Biko is de nacht goed doorgekomen. Hij eet echter heel slecht en wil al helemaal niet zijn antibiotica pillen eten. Ook heeft hij nog geen ontlasting gehad. Hij blijft dus aan het infuus en in de kliniek onder toeziend oog van de artsen totdat zijn darmen weer werken, hij eet en doorgang heeft in zijn darmen. Gelukkig behandelen ze hem met betrekking tot zijn gedrag op een zeer rustige en meegaande manier, zodat hij het allemaal kan behappen. Hier wordt hij erg gemist, maar het is voor zijn bestwil. 

23 maart
Biko is heel ziek. Hij heeft zijn hele kennel onder gespuugd en al zijn eten is er weer uitgekomen. Hij heeft gisteren een dinobot gehad en daar teveel van binnen gekregen. Nu zijn gelukkig alle grote stukken er weer uit, en geeft hij schoon water over. Wel even naar de dierenarts voor een antibraakmiddel en controle van zijn buik. Geen dinobotten meer!
Bij dierenkliniek de Vallei te Woudenberg zijn er 3 röntgenfoto's gemaakt om te zien wat er in zijn darmen nog aanwezig is. Ook is zijn buik afgevoeld. Er waren geen grote stukken te zien of te voelen, en hij had ook geen verhoging. Hij kreeg een primperid prik en pillen mee, en nu afwachten of hij weer passage krijgt en wil eten.
Om 15.00 uur weer gebeld met de dierenkliniek. Biko houd ondanks het antibraakmiddel geen water binnen en wil ook niets eten. Hij wordt slomer en voelt zich echt beroerd. Hij mag direkt komen en wordt opgenomen. Hij krijgt een infuus en nu hopen dat door toevoeging van het vocht hij zich lekkerder gaat voelen en de darmen aan dit zetje genoeg hebben.
Om 20.00 uur worden we gebeld dat Biko geen verbetering doormaakt en er een nieuwe röntgenfoto is gemaakt. Ze adviseren opereren. Dat gebeurd en er wordt een obstructie gevonden bij de blinde darm. Deze is super groot en verdikt en dat was ook wat er op de foto gezien was. Het beeld is echter afwijkend en nog niet eerder in de literatuur beschreven. Het stuk achter de blinde darm is rood en geirriteerd, en geeft een matige peristaltiek. De darmen worden op 2 plaatsen geopend. Na de operatie krijgt hij antibiotica via het infuus. Vannacht wordt hij bewaakt via camera. Morgen wordt geprobeerd of hij wil eten en drinken en misschien het laatste stukje van zijn darm wil ledigen. Als hij ook de antibiotica per tablet wil aannemen mag hij misschien naar huis. 

22 maart
Biko heeft last van zijn hormonen wat heel raar is, omdat hij chemisch gecastreerd is en dit implantaat een jaar zou moeten werken, dus tot oktober 2013.  Hij heeft weer last van onstabiel gedrag en weet soms met zichzelf geen raad. Ook ligt hij te piepen en wil naar buiten voor de honden die momenteel loops zijn in dit wijk. Gebeld met Liesbeth Meijs van Dierenkliniek Chiara die één en ander gaat uitzoeken en volgende week horen we of er een nieuwe implantaat in wordt gezet of dat castratie nu de enige optie is. Vandaag Biko op de trimtafel gezet, ontwolt en voorbereid op de trimsalon sessie volgende week vrijdag. Hij is er weer klaar voor! 

20 maart
Speuren op "eigen" veld. Tamara loopt een super spoor uit met vele hoeken en 7 voorwerpen die als marker en beloning dienen. Biko Gaat goed van start, verwijst alle voorwerpen, maar blijft moeite houden met elke hoek.

18 maart
Training bij HDV de Kuil. Eerst speuren op een spoor welke Andy voor Biko had uitgelegd en bewaakt. Andy TNX. Samen uitgelopen en Biko had goede strekken maar bleef ook nu moeite hebben met de hoeken. Daarna door naar de Kuil voor een prima appèl en een fijne sessie manwerk op Wim van Wessel. Iedereen dank, super getraind!

17 maart

Training bij VDH Salland. Speuren op een vreemd spoor. De rechte stukken gingen redelijk goed en verwijzen was prima. De hoeken waren een krententuin. Biko is nog steeds lerende op hoeken lopen die niet zwaar zijn aangegeven.  Prima appèl gelopen en ook fijn pakwerk gedaan. Iedereen TNX!

16 maart

Training bij VDH Apeldoorn. Appel ging goed, Biko was stil en geconcentreerd. Manwerk alleen verstekken gerevierd, wat prima ging.

11 maart
Hele leuke speeltjes meegenomen vanaf de Crufts, voor Biko voor tijdens de training. Een nieuwe Orbeebal en een leuke Tug-E-Nuff speeltje. Hij is er helemaal gek mee!

7 maart
Aeilko gaat met Biko naast de fiets naar het bos voor een heerlijk rit van ongeveer 6 kilometer. Goed voor Biko zijn conditie opbouw.

6 maart
Training bij VDH Apeldoorn. We waren vroeg aanwezig en het hele veld was voor ons alleen. Een heerlijk appèl gelopen. Het was heerlijk voorjaarsweer en Biko was super relaxed. Manwerk; 6 verstekken gerevierd, wat super ging. Anblaffen, vlucht en rugtransport ge-oefend. Andy en Ate TNX!

Maart
Training bij HDV de Kuil. Biko doet een kort appèl en Wim van Wessel doet manwerk voor hem. Super! Andy en Wim, TNX!

2 maart

Vroeg naar Apeldoorn waar Andy wederom een groot en mooi spoor had gelopen voor Biko. Na een uur mocht Biko het uitlopen. Hij deed het prima en je kon zien dat hij van de vorige 2 keren veel had geleerd. Andy TNX! Daarna een heerlijk appèl gelopen. Judith legde alles vast op de gevoelige plaat en daardoor werden de aanwijzingen van Andy des te duidelijker tijdens het bestuderen van de beelden. Ook heeft hij nog lekker met Luuk van Judith gespeeld en als toetje een mooie manwerk sessie. Best blij met dit mannetje die zich tijdens de trainingen helemaal geeft!

27 februari
Een goed appèl en daarna  super revieren van de verstekken. Ik moet er wel op letten dat ik Biko met het revieren niet te ver voor me uit druk door te snel te lopen. Dan komt hij met name niet goed voor verstek 5 uit.
Biko deed het prima met manwerk. Fijne training!


23 februari
In de ochtend, met Biko,  een kort spel appèl op het terein van de KC Zoys te Amersfoort. Daar werd een workshop balance en coördinatie gegeven welke werd gevolgd door Judith met Luuk. Daarna door naar Apeldoorn om te speuren. Biko liep op een spoor uitgelegd door Benno. Het was steenkoud met een harde wind. Het spoor was gewoon belopen en Biko had tegen de wind in aardig wat moeite. Goede leermomenten. Op het veld ging het appèl heel goed. Biko had er zin in en gaf zich helemaal zonder hectiek of blaffen. Manwerk; Biko revierde alle 6 de verstekken, zij het ruim. Hij blafte netjes aan. Vlucht was prima, rugtransport geweldig.

20 februari
Andy en Judith hadden een groot spoor voor Biko uitgelopen in Apeldoorn en dat een uur lang bewaakt om te voorkomen dat de vogels het voer van het spoor zouden stelen. Het was heel koud met een snerpende wind. Ik kwam aan in een warme auto en kon zo mijn spoor uitlopen met Biko, ik schaamde me gewoon. Andy en Judith TNX !!! Biko had het moeilijk op dit voor hem lange spoor, die licht was ingelopen zonder "ingestampte "hoeken. Hij vond de hoeken echt moeilijk, maar speurde wel keurig door en kwam rond. Dit blijven oefenen, zodat hij leert hiermee om te gaan. Heerlijk gegeten bij Andy en Judith en vervolgens door naar VDH Apeldoorn. Daar een super appèl gelopen, onder het spiegelende oog van Andy. Zowel Biko als ik waren heerlijk ontspannen en het ging echt lekker. Na het appèl, 6 verstekken gerevierd, welke Biko snel en keurig allemaal aannam. Met manwerk ook nu 6 verstekken gerevierd wat Biko ook nu snel en netjes deed. Aanblaffen en vlucht waren nu helemaal goed. Echt heerlijk getraind, super om veilig in een team te trainen!

17 februari
Luuk, het speel en trainingsmaatje van Biko.
Training bij VDH kringgroep Salland. Andy liep een groot spoor uit zoals op een examen door de spoorlegger zou zijn gedaan. Het was een, voor Biko, lang spoor. Hij liep het hele spoor geconcentreerd en had alle voorwerpen. Moeite had hij met de hoeken, die nu niet sterk waren aangezet. Dat wordt een aandachtspunt. Daarna appèl. Het veld opkomen ging netjes. Hij deed zijn werk keurig. Manwerk; Biko was druk en was chaotish met revieren. Druk in beet met oefenen op de vlucht. We hebben weer genoeg te trainen. 

16 februari
Training in Apeldoorn. Speuren ging goed, het spoor variabel zwaar en lichter ingelopen. Biko deed het netjes. Appèl ging netjes, manwerk ging goed.

13 februari
Met alle honden naar dierenkliniek Chiara. Biko woog 37 kg, dat is 3 kg teveel. Hij kreeg zijn coctail enting en kennelhoest. Zijn teennagel werd gecontroleerd en goed bevonden. Het kleine bultje aan zijn wang is niets bijzonders en kan ter zijner tijd worden verwijderd. Hij gedroeg zich prima.
's Avonds naar HDV Apeldoorn voor een training. De appèl training ging prima. Opkomen op het veld was stil en Biko gaat steeds sneller aan het werk. De 3 apport oefeningen waren super en snel. Hij was zo eager dat hij zelfs bij het opnemen van het blok grommend de draai nam. Vooruit sturen snel en afliggen met afleiding was kort maar goed. Manwerk; gewerkt aan revieren met pakwerker als beloning vlak achter ons. Ook de vlucht en de transporten geoefend. Andy en Johan,TNX !
 
11 februari
Naar HDV de Kuil te Apeldoorn voor een training. Het was super koud. Met Biko appèl getraint; Binnenkomen op het veld en meteen aandacht en aan het werk. Bij geen aandacht, wegdraaien en andere kant op.  Biko had er moeite mee maar herstelde en ging prachtig aan de slag.

10 februari
Met alle honden naar het dogcenter te Kerkwijk. Daar gekeken bij een wedstrijd obedience. Biko heeft heerlijk  gerend op de uitlaatvelden daar en 's avond lag hij gezellig binnen in huis.

9 februari
Voor het eerst na 2 maanden weer gespeurd met Biko. Ik vond het geweldig wat hij nog liet zien. Zeker gezien het grasland waar op gespeurd werd. Appèl ging goed, gewerkt aan het blaffen en de start van de training. Met manwerk het revieren gedaan met de pakwerker achter ons als beloning. Biko deed het super. Trots op dit mannetje. Andy TNX, super training weer.

6 februari

Training in Apeldoorn. Biko was super gemotiveerd en leek wel een Mechelse Herder. Hij werkte keihard en was snel in zijn oefeningen. Ook het manwerk was goed, gewerkt aan de paal en de vlucht.

2 en 3 februari
Workshop van John Higgins in dogcenter Kerkwijk.
Kamp op workshopdag 1 in hal 2
Werken aan techniek in heelwork.
Kamp op workshopdag 2 in hal 1

Werken aan technieken recht inkomen, posities uit volgen en voettarget behouden met rugtransport.
2 Dagen workshop van een zeer gedreven John Higgins die duidelijk zijn trainingstechnieken kwam uitleggen en zijn ideeën gaf over de aan hem voorgelegde items. Timing, duidelijke communicatie, techniek en verschillende invalshoeken kwamen voorbij. We hebben weer veel geleerd en zowel Biko als ik waren na lange 2 dagen van informatie en concentratie super moe.  

30 januari
Biko heeft een afspraak met Miranda voor een was - föhn en knipbeurt. 

Voor het wassen,                                    na het wassen en droogföhnen,             tijdens het knippen.
Klaar!
Over 7 weken weer.... Miranda TNX.
In de avond naar de VDH Apeldoorn voor een IPO training. Biko deed het super.

26 januari
In een sneeuwbui naar Apeldoorn voor een training. Onder leiding van Andy, onder andere, getraind aan het ongewenst blaffen in het begin van de training en mijn rol daarin. Met manwerk aan de paal getraind op schakelen en beet. Daarna een vlucht wat Biko deze keer uitstekend deed. Andy en Ate, TNX! Heerlijk getraind.

25 januari
Biko op de trimtafel ontwolt en verder voorbereid op de trimbehandeling die volgt aankomende woensdag. Hij was not amused.

23 januari
Training in Apeldoorn. Een korte maar goede training Appèl en een super manwerktraining aan de paal. Andy en Ate TNX. Wel Biko een goede warming-up en cooling down gegeven. Thuis sliep hij weer binnen, het vriest nog super hard.

22 januari
Het vriest heel hard en vooral 's nachts is het bitter koud. Biko slaapt nog steeds binnen en zal dat gedurende de vorst ook blijven doen. Hij vind het prima in de keuken op zijn bed en is stil en tevreden.

19 januari
In de ochtend naar een workshop Balance en Coördinatie gegeven door Karen Kroeze. Het was heel koud met een harde oostenwind en daarom fijn dat het geheel in een paardenbak werd gegeven. Biko was erg gemotiveerd en daarom was het ook een uitdaging om hem rustig en geconcentreerd de oefeningen te laten doen. Hij werd over cavaletties geleid wat hij steeds beter ging doen. Hij tilde keurig zijn achterpoten op en liep in een mooie kadans. Lopen over krukjes was toch echt te moeilijk voor hem. Uiteindelijk stond hij er wel met zijn voorpoten op, maar ook de achterkant was voor deze les te veel gevraagd. Het wiebelkussen was  daarentegen iets waar hij met gemak op ging staan en zitten. Heel mooi om te zien hoe hij zijn spiergroepen aansprak om zijn evenwicht in balans te houden. Daarna een bal in de vorm van een pinda. Door daar met de voorpoten op te staan en het hoofd naar voren en beneden te bewegen werden aparte spiergroepen van de rug en nek aangesproken. Ook er met de ellebogen op steunen gaf weer een veranderde werking. Biko was tijdens de workshop vrolijk en ontspannen en kwam ook in een rustige modus. Dankjewel Karen Kroeze voor alle uitleg en goede zorg voor baas en hond tijdens deze workshop. Ik heb weer veel geleerd, en hoop op een vervolg.
In de middag naar de VDH kringgroep Apeldoorn voor een IPO training. Getraind op het zelf zoeken naar de correcte positie in het volgen en deze behouden. Biko deed dat keurig. Apport en posities waren netjes. Wat wel weer de aandacht verdiend is het recht inkomen en correct aan de voet zonder inwerking. We hebben geen pakwerk gedaan. Daarna naar huis om lekker op te warmen! 

17 januari
Spelen in de tuin.
Biko vermaakt zich prima in de tuin en is zelfs na de grote boswandelingen met Aeilko nog in voor stoeipartijen met zijn megabal.
Biko slaapt nog steeds binnen. 's Morgens kijk ik over de rand van het keukenhek en Biko gaat meteen over op grommen en ambivalent gedrag. Ook naar Aeilko geeft hij hetzelfde gedrag af. Na de ochtendwandeling is het over en is hij weer "normaal". Het is even geleden dat hij dit gedrag heeft getoond.....jammer. 

16 januari
Training te Apeldoorn. Biko loopt een keurig appèl in de sneeuw. Even afliggen met afleiding gedaan waar hij wel weer wat verbaal was. Pakwerk; gewerkt aan de paal. Biko was druk en onrustig, maar had ook goede momenten. Het is ook veelal de wisselwerking tussen hem en mij. 

12 januari
's Morgens een fikse boswandeling in de frisse ochtendkou. 
's Middags naar de VDH kringgroep Apeldoorn voor een herstart van de trainingen. Een kleine appèltraining gedaan met Biko, zijn teennagel gaf geen belemmeringen. Hij was eager voor zijn voerbeloningen en was super gemotiveerd. Bij manwerk aan de paal gewerkt wat prima ging. Met name gewerkt aan mijn tekort komingen, verder aan de beet en de schakeling naar rust en stil zijn op het zit commando na inlopen. Andy en Ate tnx!
Na de training een breiïge ontlasting ten gevolge van de best pittige antibiotica kuur. Thuis meteen naar binnen en ook 'snachts slaapt hij nu binnen vanwege de koude en het niet helemaal lekker zijn. Ook een activa = probiotica gegeven om zijn darmflora te ondersteunen. Hij laat zijn sokje nog steeds prima zitten, dus likken aan zijn poot is hiermee afgewend.


10 januari
Niet getraind, maar wel lekker in het bos gerend en gespeeld met zijn vriendjes. Zijn teennagel ziet er niet fijn uit, hopelijk doet de antibiotica kuur zijn werk.


8 januari
Biko laat keurig zijn schoentje zitten en ondergaat gelaten zijn sodabadjes na iedere wandeling. Tijdens zijn dagelijkse boswandeling speelt hij uitbundig met één van zijn vriendjes, een grote Zwitserse Sennenhond. Hij schijnt er dan gelukkig geen last van te hebben. Door de antibiotica kuur nog even geen speuren, maar morgen wel training op geleide van wat hij aanbied. Fokje raadde aan geen springoefeningen te doen, verder was alles geoorloofd.

7 januari

Niet zo'n hele goede dag voor Biko. De ochtend begint met een ontwormingskuur bij het ontbijt. In de middag merkt Aeilko op dat Biko nu toch echt veel aan zijn rechter voet zit te likken. Bij inspectie zie ik een rode teennagel en we besluiten om naar de dierenarts te gaan voor nader onderzoek. Daar blijkt dat de hele nagel doormidden is gescheurd en dat er ook al pusvorming is. Fokje de Kloet brengt Biko in slaap en behandeld vakkundig de nagel. Ook maakt ze 2 snijtanden en een vieze achterste kies schoon met een speciaal apparaatje. Nog waggelend op zijn benen en met een antibioticakuur gaat Biko weer huiswaarts. Thuis even met zijn pootje in de soda en een fleece hondenschoentje aan tegen het likken. Hij laat het keurig zitten. Hij kruipt de mand in en gaat heerlijk zijn roes uitslapen. 's Nachts slaapt hij binnen in de keuken, zodat ik hem beter in de gaten kan houden.