DOGS AND SPORTS


Nieuws 2012

31 december
Rond de jaarwisseling heerlijk kluiven aan een verse runderknie.
 
21 december
Biko is jarig vandaag, hij is 5 jaar geworden.
april 2008    december 2012

december
Trainingstop en er wordt dus alleen gewandeld in het bos. Biko heeft daar een hele vriendenkring met speelmakkertjes en rent en speelt wat af. Verder zit hij vaak in de garage samen met Aeilko en "helpt" hem met het restaureren van zijn Jawa.

Het blijkt erg moeilijk te zijn om om hem heen te werken...hi
 
7 december
Het sneeuwt 10 cm dik en Biko heeft pret voor 10. Hij speelt met zijn running egg door de bergen sneeuw en put zichzelf uit. Hij wordt flink droog gewreven en met een bak eten weer in de kennel gestopt waar hij gaat opdrogen onder zijn warmte lamp. Vannacht mag hij binnen slapen, er wordt strenge vorst voorspeld.

6 december
Lekker in het bos rennen in de sneeuw. Verder wordt de kachel in het tuinhuisje geplaatst en de thermostaat ingesteld. Nu blijft het daar vorstvrij en onder de warmtelamp op zijn fatboy is het nu heerlijk toeven.

5 december

Vandaag naar Miranda's trimsalon met Biko voor een was, föhn en knipbeurt. Biko onderging het gelaten en na 3,5 uur zag hij er weer mooi gemodelleerd uit. Hij heeft nu nog genoeg vacht om lekker warm te blijven, maar is wel sneller droog. De volgende afspraak is gemaakt voor over 8 weken. Miranda TNX!  

3 december
Door natte sneeuw en regen naar Apeldoorn voor een training bij de HDV de Kuil.
Een lekker appèl en daarna getraind op het revieren van de 6 verstekken met als afleiding Alfred die met Biko zijn beloning stond te zwaaien. Biko deed het uitstekend. Ook geoefend op oogcontact in het verstek met als buit de bal buiten het verstek. Dat vond Biko moeilijk, maar na wat shapen kwam er al gauw een stukje begrip en was er een basis om de volgende training op door te bouwen. Alfred en Gert, TNX. 

1 december
Eerst speuren. Voor Biko loop ik een licht spoor uit met alleen in de hoeken een kleine extra aanzet. De beloningen op het spoor liggen er in de vorm van stukjes rauwe runderhart. Biko speurt geweldig goed en kan de beloningen waarderen.
Tamara ging mee en loopt appèl met Biko. Hij loopt ontspannen en vrolijk te werken. Getraind wordt op het terug dringen van zijn positie buiten aan de handtouch en apport van een wit obedienceblokje. Hij doet het uitstekend en heeft veel plezier. Daarna pakwerk met weer een herhaling van de vorige training. Ook hier doet Biko het prima. Nog een enkele keer de vlucht geoefend. Andy TNX.

30 november
Biko wordt helemaal doorgekamd en voorbereid op zijn trimbeurt aanstaande woensdag.

28 november
Een ontspannende training waarbij voor het eerst het nieuwe IPO 3 blok wordt gegooid. Biko brengt het supersnel en uiterst correct binnen. Toppertje! Ook kijk ik of de posities af en sta vanuit looppas door hem ook snel en correct kunnen worden uitgevoerd. Dat doet hij heel erg goed. Nog even lekker spelen en aan de handtouch volgen. Met manwerk geoefend op het revieren van 6 verstekken. Eerst even volgen om de pakwerker heen en voor het correct volgen - clicken en beloning - stellen. Daarna de pakwerker in het midden van het veld en nu moet Biko het laatste verstek revieren en terug aan de voet. Zit hij daar dan click = stellen. Zo alle 6 de verstekken afgewerkt. Biko had het soms moeilijk met de keuze, maar deed het wel goed!  

25 november
Op de Winner te Amsterdam een IPO 3 apporteerblok van Gappay gekocht van 2 Kg. Ook een slipketting met lange schakels zoals voorgeschreven in het reglement. We zijn er klaar voor!

24 november
Biko gaat op voor IPO 2 bij VDH Kringgroep Apeldoorn. Samen met Tamara gaan we zeer vroeg door een dikke mist op pad.


We beginnen met speuren. Gert van Loenen legt het spoor uit en vrij snel mogen we het al uitlopen. Biko gaat keurig van start en neemt de hoeken scherp en de voorwerpen worden keurig verwezen. Hij krijgt 98 punten van de keurmeester Cor Jansen.
Daarna volgt het appèl. Met het aanmelden weer blaffen en ook aan het begin van het volgen blaffen en geen concentratie. Met de tempowisselingen is hij er weer bij en doet hij zijn best. Zelf vergeet ik halt te houden tijdens het volgen. De posities uit volgen zijn uitstekend, maar in de basispositie aan de start blijft hij staan in de voettarget en dat heb ik niet door helaas. De apporteeroefeningen waren uitmuntend! Het vooruit sturen had twee commando's af nodig helaas. Bij het afliggen met afleiding was hij in het begin iets onrustig, daarna was hij stil. In ieder geval geen blaffen. De keurmeester legt uit dat de oefeningen een kwalificatie terug gaan als de hond hinderlijk blaft. We houden toch nog 91 punten over.Dan het manwerk. Biko reviert alle 4 de verstekken snel en gaat keurig naar de pakwerker. Daar eerst een "zoentje" aan de mouw. Keurig uit het verstek aan de voet en op de plaats voor de vlucht. Vluchtverhindering zakt hij iets af in de beet. Rugtransport keurig, overval prima inzet, maar ook hier iets onrustig. Zijtransport kost hem moeite en is hinderlijk. Ik moet hem wederom voor de pakwerker weg halen om het zijtransport in te kunnen zetten. Volgen naar achteren voor de afstand was prima. Hij gaat snel van start, komt goed door, maar zit op zijn voortanden. Zijtransport gaat beter maar met dicht opsluiten van mijn zijde. We houden 87 punten over met DZB uitmuntend. Totaal 276 punten en een ZG. Ik ben tevreden ondanks dat er best nog veel punten te verbeteren zijn. 
Dank aan Tamara, Andy van Dijk, Bianca van der Post, Gert van Loenen, Ate Westra, VDH kringgroep Apeldoorn en HDV de Kuil.
Nu verder groeien en rustig door trainen naar IPO 3.   

23 november
Een heerlijke lange boswandeling in de regen en ook een fikse borstelbeurt als de vacht weer droog is. Morgen moet hij er wel tiptop uit zien!

21 november
Laatste speursessie voor het examen. Heerlijk in de ochtend op een spoortje met 4 hoeken en 4 voorwerpen. Biko neemt 1 hoek te ruim, verder doet hij het prima. De laatste training voor het examen op de VDH Apeldoorn. Er ging een heleboel goed en ook wat mis, ben toch tevreden over deze generale. We moeten er nu voor gaan zoals het is, Biko zal beslist zijn uiterste best doen.

19 november
Extra examentraining bij VDH Apeldoorn. Biko doet een keurig appèl. Manwerk; 4 verstekken revieren gaat goed. Daarna is het werken aan de wederzijdse gewenning tussen de pakwerker Ate en Biko.

17 november
Om 11 uur eerst training bij HDV de Kuil. Daar met Biko 4 verstekken gerevierd zoals afgelopen donderdag bij Zoys. Biko deed het super. Daarna door naar VDH Apeldoorn om te speuren op de examenvelden van volgende week. Een spoor uitgelegd van 5 hoeken en 6 voorwerpen. Na een half uur uitgelopen en Biko speurde keurig en verwees de voorwerpen heel correct. Appèl netjes en ook het aanmelden met een andere hond ging prima. Afliggen met afleiding + schieten was superstil! Er blijft altijd wat te verbeteren maar ik was toch weer super tevreden. Na het appèl meteen revieren. Hier brak Biko uit naar het 6e verstek, wat te verwachten was op dit veld. Hem opgehaald en weer opnieuw gestuurd. Nu ging het goed.
Manwerk: weer 4 verstekken gerevierd, wat goed ging. Daarna het hele programma gedraaid. Best tevreden, het is wat vroeg, en alles is nog niet af, maar we gaan ervoor!

15 november
Biko meegenomen naar de velden van KC Zoys waar ook de verstekken staan van een IPO vereniging. Daar in het 6e verstek zijn bijtkussen opgehangen en hem 4 verstekken laten revieren. Na 2 pogingen had hij door dat dit de enige manier was om zijn buit te krijgen en deed hij het goed. Nadat alle trainingen waren afgelopen heb ik aan mensen gevraagd om bij het verstek te gaan staan en eerst wat met de buit te schreeuwen. Daarna Biko meegenomen naar de middenlijn en weer 4 verstekken gerevierd. Ook dit ging na 2 keer goed en begreep hij wat de de snelste weg = alle verstekken nemen die ik aanwijs,  naar de beloning was. Hopelijk heeft hij hier een geheugensteun aan komende zaterdag training.

14 november
Training bij VDH Apeldoorn. Appèl ging heel goed. Met revieren brak hij wederom uit van het 4e direkt door naar het 6e verstek. Jammer genoeg vond hij daar een pakwerker en werd zodanig dus ook nog beloond voor zijn fout. Wel een prachtig aanblaffen en een prima vluchtverhindering. Zaterdag weer verder. 

13 november
Speuren op het uitgelegde spoor van Tamara. Biko deed het uitstekend. Rustig en geconcentreerd speuren en prima verwijzen.

12 november
Een prima appèl gelopen, Biko blijft welliswaar tekenen op het schot door iets positieverlies tijdens volgen en onrustig bij de af en blijf, maar al met al, was ik dik tevreden. Voor het eerst pakwerk gedaan op Ate. Dat was voor zowel Ate als Biko weer even wennen. Het revieren ging goed, in elk verstek stond de pakwerker als beloning.

11 november
Biko met Aeilko's nieuwste aanwinst een JAWA.

10 november
Speuren in Apeldoorn. Gert legt voor Biko een prachtig spoor uit. Na een half uur mag Biko het uitwerken. Hij gaat keurig, geconcentreerd van start en verwijst alle voorwerpen correct en overtuigend en neemt alle hoeken. De laatste hoek snijd hij heel licht af, en op het allerlaatste stukje wordt hij wat sneller. Prima gespeurd en dat is fijn om te beleven zo vlak voor een examen! Daarna een relaxt appèl, met keurige posities, nette apporten, snelle vooruit stuur oefening en een stille af met afleiding. Revieren zonder pakwerker. Was best moeilijk voor Biko, maar hij deed het uiteindelijk toch. Voor hem hadden honden manwerk gedaan, dus zijn teleurstelling was groot toen er geen beloning in het verstek stond, maar hij die kreeg in de vorm van een bal. Volgende trainingen de pakwerker steeds van verstek laten wisselen, zodat hij overal denkt zijn beloning te kunnen krijgen. Super getraind, Gert van Loenen en clubleden VDH Apeldoorn, TNX. 

8 november
Vroeg in de ochtend wederom speuren. Best veel wind en dit veld was nog kaler dan gisteren. Een spoor gelegd van 7 hoeken en 5 voorwerpen. Het was soppig en er liep een gedeelte spoor door water. Biko had op dat gedeelte meer moeite en daar heb ik hem doorheen gepraat. Verder ging hij op een aantal voorwerpen liggen, maar verwees ze wel. Hij bleef ondanks de wind keurig op het kale spoor, waarvan weer veel beloningen waren gekaapt door de kraaien. Ik was tevreden. In de middag naar binnen om daar op de trimtafel een uitgebreide vachtverzorging te krijgen. Daar gaat Biko niet voor in de rij staan, maar met zo'n uitbundige vacht is het echt geen overbodige luxe om dat zeer regelmatig te doen. In de avond weer trainen op het veld van de KC Zoys, waar we gebruik maken grote pionnen om het revieren te bevestigen. Biko gaat er fanatiek en zonder dralen omheen. Snel apport, prima posities uit volgen, afliggen met als afleiding een puppy groep ging prima. Hij lag stil en rustig in de miezer regen. 

7 november
Vroeg in de ochtend speuren. Het motregend, maar niet vervelend. Het gras op het speurveld is kort en de grond is doordrengt door de vele regen. De kraaien volgen mijn spoor en eten het meeste voedsel er meteen weer af. Biko speurt rustig en intensief. Bij het eerste voorwerp gekomen tekent hij deze wel, maar wil eigenlijk doorlopen. Ik blijf staan en uiteindelijk gaat hij scheef erbij liggen. Mmmm.... geen zin in een natte buik, terwijl in het bos geen plas te diep is? Bij het 2e voorwerp aarzelend af, het derde en 4e voorwerp zijn weer overtuigend.  Van de 5 hoeken overliep hij er ééntje ongeveer 30 cm. Een goede training!

Rond het middaguur een lekkere boswandeling. Carla gaat mee met haar 6 maanden oude Duitse Staander pup. Beiden rennen en vliegen door het bos en hebben pret voor 10. Alle plassen worden weer bezocht en Biko is super smerig en onder de modder. Vanavond trainen....... 
Appèl ging prima. Iets positieverlies met schot tijdens volgen, maar geen blaffen. Posities uit volgen goed, apport goed, afliggen met afleiding + schot was goed, Biko blijft onrustig, maar het is sterk verbeterd. Vooruitsturen prima. Ben zeer tevreden. Pakwerk op Andy. Revieren weer uitbreken van verstek 4 naar 6, het blijft moeilijk. Na 2e poging ging het goed en deed hij het volgens het boekje. Uit verstek roepen, vlucht, rug- en zijtransport en afstand geoefend. Nu leren vooral zelf de rust te bewaren en Biko en mezelf de tijd geven te schakelen. Fijne training! Tamara en Andy TNX.

5 november
Extra examentraining bij VDH Apeldoorn. Appèl ging super. Volgen met schieten netjes, posities uit volgen, snel en keurig blijven. Apport snel en correct, wel moet ikzelf aan de 3 seconden regel blijven denken. Vooruitsturen snel en op commando snel af. Wel weer even overeind willen om de beloning te zoeken. Afliggen met afleiding met schieten, voor Biko zijn doen rustig en netjes. Ik was super tevreden. Manwerk: door mijn te snelle inlopen tijdens het revieren werd Biko van het 3e naar het 5e verstek gedrongen en dat was er weer moeilijk uit te trainen. Hij was van de leg en ondanks een pakwerker in het 4e verstek tijdens de 2e ronde bleek hij het niet te kunnen vatten. Goed afgesloten met het oefenen op de vlucht. Woensdag weer een nieuwe training om te zien of het is ingezakt en hij het nu heeft begrepen.  

3 november
Super speuren, rustig en geconcentreerd. Appèl was helemaal goed. Pakwerk werd door Andy gedaan en ging super! Heerlijk getraind.

1 november
Biko gaat mee naar de KC Zoys en traint daar 2 sessies appèl. Hij vind het fantastisch en werkt met veel enthousiastme en plezier.

31 oktober
Training in Leusden bij Biana van der Post. Hier wordt getraind op positie van de hond in het volgen, en het apporteren. Biko doet zijn uiterste best en laat hele mooie dingen zien. Weer verder gekomen met de aanwijzingen van Bianca!
Daarna meteen door naar Apeldoorn om daar te trainen. Eerst speuren samen met Judith. Biko speurt goed en verwijst netjes. Door naar het veld van de VDH Apeldoorn voor een appèl en pakwerk. Biko is niet moe te krijgen en geeft zich helemaal in het appèl. Wel weer iets onrustig met het afliggen. Met het manwerk breekt hij uit in het revieren en vond geen pakwerker in het verstek. De 2e keer was goed en snel. Ook nu weer getraind op vlucht en rugtransport. Andy tnx!

29 oktober
Training bij HDV de Kuil. Judith loopt appèl met Biko en dat doet ze geweldig. Ze traint volgen, de posities uit volgen en het ziet er fantastisch uit! Judith TNX!

27 oktober
Speuren op een vreemd spoor. Dick legt voor Biko een spoor uit tijdens de training bij VDH Apeldoorn. Biko speurt super, laat alleen wel 2 voorwerpen liggen in het hoge gras. Daarna nog een spoortje met veel voorwerpen welke hij nu allemaal met veel plezier verwijst. Appèl uitgebreid getraind, wat goed ging. Apport mag veel sneller, maar is wel netjes. Het blaffen blijft een isseu. Manwerk ging keurig onder leiding van Andy.

23 oktober


Het is weer een super nazomerdag. Het is droog met zon en 20 graden. Een heerlijke boswandeling gemaakt samen met Maud en haar honden. Biko rende en speelde er op los en ging samen met Esley alle modderplassen in.

22 oktober
Training bij de DHV de Kuil. Eerst speuren wat goed ging maar met iets meer onrust dan de vorige keer. Appèl ging prima, gewerkt aan stil zijn, apport, positie in volgen behouden enz.
Pakwerk ging erg goed. Biko was zeer fel. Hij beet goed en was erg gedreven. Revieren, vlucht, en rugtransport geoefend.  

20 oktober
Supertraining bij VDH Apeldoorn. Eerst speuren wat heel goed ging, daarna appèl wat ook prima ging. Manwerk op Johan Veeneman. Gewerkt aan het revieren van 4 verstekken, wat nu gelukkig prima ging, de vlucht, en het rugtransport.

19 oktober

Heerlijk genieten van een super zomerdag in oktober. 22 graden en zon roept om een laatste BBQ en een yogurtijsje voor de honden.

17 oktober
In de middag een training met het hele Team Andy bij Bianca van der Post. Biko werkte energiek en gedreven. Gewerkt aan het correct aan de handtouch lopen en daarbij niet naar voren dringen. Langzame pas, precisie en concentratie. Daarna in gewone pas Biko terugbrengen aan de hand in de juiste positie en zelfs iets daarachter. Hand op de rug en belonen als hij in de juiste positie bleef/ terug ging. We vonden het allebei best moeilijk. Bianca TNX voor deze weer bijzonder leerzame les. We kunnen weer verder.
Om 18.00 uur speuren in Apeldoorn. Onder het wakend en begeleidend oog van Andy werd een spoor lichtvoetig uitgelegd en na een half uur mocht Biko het uitlopen. Biko speurde fantastisch. Diep en geconcentreerd. Lijnhandling wordt steeds beter. Ik was helemaal blij! Door naar de VDH kringgroep Apeldoorn voor het appèl en manwerk. Met appèl getraind op posities met doorlopen en dan met name het behouden van de positie. Het stil afliggen, vooruitsturen-af en dan positie behouden, niet terug schuiven na het afgeven van het apport. Het manwerk ging weer op een pakwerker van Apeldoorn, Johan Veeneman, onder begeleiding van Andy. Biko revierde moeizaam 4 verstekken en deed vervolgens heel erg zijn best. Gewerkt werd aan de vlucht wat heel erg goed ging. Andy en Johan Veeneman, pakwerker Apeldoorn TNX! 

15 oktober
Training HDV de Kuil. Eerst speuren wat heel goed ging. Biko speurt echt geconcentreerd en verwijst keurig. Daarna appèl wat door Judith met Biko werd gelopen. Dat ging fantastisch en het was erg leuk om dan je eigen hond te zien lopen. Andy deed pakwerk voor Biko. Eerst 4 verstekken revieren, waar Biko duidelijk een ander idee over had. Nadat dit de geschillencommissie had gepasseerd konden we verder. Gewerkt werd aan de beet in de vlucht, wat door de trukendoos van Andy een grote verbetering onderging. 

14 oktober
Biko heeft een grondige vachtverzorging gehad. Alles weer in model en de onderwol tot een nette proportie terug gebracht. Daarna 2 pipetten anti vlo/teek en klaar is hij weer. Hij glanst weer en ziet er weer keurig uit. Ook alle dekens in zijn kennel vervangen en daar alles gestofzuigd. Lekker fris en schoon.

13 oktober
's Morgens naar het bos voor een lekkere wandeling en 's middags een gasttraining bij VDH Apeldoorn. Regen en wind. Speuren ging super. Appèl ging prima en stil. Ook afliggen was geluidsloos. Manwerk op de pakwerker van Apeldoorn, Johan Veeneman. Beiden moesten aan elkaar wennen, maar dat ging al snel erg goed onder leiding van Andy. 

11 oktober
In de ochtend eerst eens een lekkere fietstocht  voor de conditie. Biko ligt weer in alle plassen! Daarna 's avonds training op het veld van Zoys. Biko vind het geweldig en werkt als een speer. Hij geeft alles en is muisstil. 

10 oktober
Gasttraining bij VDH Apeldoorn. Appèl en manwerk gingen prima. Biko blijft stil werken.  

8 oktober
Gasttraining bij DHV de Kuil. Speuren, wat heel goed ging, appèl wat ook erg goed ging en vooral geluidloos. Gewerkt moet worden aan het staan en doorlopen. Biko gaat snel staan, maar is nog niet gewend aan het doorlopen van mij. Manwerk was uitstekend. Weer een fijne training.  

4 oktober
Een fijne obedience training gedaan met Biko op het Zoys veld. Biko was erg eager en werkte snel en correct. Hij blafte absoluut niet en deed keurig zijn oefeningen. Het apport over grond en schutting waren snel en zonder bemerking. Het volgen heb ik eerst op armlengte afstand gedaan, dat pakte hij meteen op. Daarna rustig naar binnen brengen in de volgpositie, die hij soms probeerde te veranderen, maar al snel weer eigen maakte.  Back to basics, en Biko herkende het meteen en floreerde er prima op. Wat een verschil tussen deze sessie en het examen beeld!

2 oktober
Heerlijk een fietstocht gemaakt met Biko door het bos. Het was heerlijk weer, een echte nazomerdag.

29 september
De trainingen van de afgelopen week waren niet echt verheugend. Slechte generale? We gaan het toch proberen om vandaag IPO I examen te doen bij de VDH kringgroep Ijsselmuiden. De keurmeester was B. Eckhart en de pakwerker René Pinxteren.
We beginnen in de ochtend met het speuren in de polder. Het gras was geweldig, er was ook niet echt veel wind.
Na het spoor te hebben gelegd mocht Biko al vrij snel gehaald worden en meldden we ons aan. Biko nam keurig lucht bij het piketje en ging rustig van start. Hij speurde diep en netjes en nam de eerste hoek heel precies. Het eerste voorwerp werd correct verwezen en daarna ging hij weer goed speurend verder. Hij versnelde wel iets ten opzichte van de eerste strek en overliep de 2e hoek met een 30 cm. Meteen herstelde hij en nam hem toch nog correct. Het 2e voorwerp werd ook correct verwezen. Na afmelden bij de keurmeester zei hij dat hij had genoten. De bespreking vermelde  dat ik Biko keurig had voorgebracht (Andy tnx voor alle tips en lijnvoering trucjes), en dat hij 98 punten had gegeven. Biko had aftrek voor het iets versnellen na een hoek en na het verwijzen van een voorwerp. Ook het iets overlopen van de 2e hoek kostte hem wat. Ik was erg blij en tevreden met dit resultaat.

Ik had niet eens gemerkt dat ze meegelopen waren :0)
Daarna kwam het appèl. Biko was onrustig en blafte al bij het aanmelden. Zijn volgen was ongeconcentreerd en met blaffen. Bij de zit oefening ging hij snel zitten, maar kwam me meteen na gelopen. Ik had een 2e commando nodig. Bij de af oefening ging hij snel af, maar bleef heftig blaffen totdat ik me omdraaide. Hij kwam snel maar licht scheef voor. Op weg naar de apporteerstandaard ging hij maar eens volgen. Het apporteren ging goed, ondanks dat ik de blokken zowel bij de haag als de schutting moest overgooien. Het vooruitsturen was snel met een direkte af, maar hij stond ook weer op, dus een 2e commando. Het afliggen met afleiding was met veel en hard blaffen en gaan zitten voor commando bij het ophalen. Kortom, een slecht appèl, passend bij het beeld van de laatste drie weken, maar totaal niet passend bij wat we kunnen. Jammer, maar hier zullen we nog aan moeten werken. We hielden 80 punten over.


Hijgen tussen het blaffen door :o)
Als toetje het pakwerk. Biko was als eerste en had tijdens het uitlaten vooraf dus geen enkel idee dat hij op zou gaan voor pakwerk. Hij was super relaxt. We gingen het veld op en werden meteen door de examenleider door gestuurd voor het revieren. 
Het revieren ging snel en bij het 6e verstek ging hij met een kleine hapering toch naar de pakwerker. Daar was het aanblaffen en de bewaking keurig. Bij het eruit roepen kwam hij achteruit lopend keurig aan de voet, maar dat moest volgens de keurmeester wel sneller. Hij bleef keurig zitten bij het eruit vragen en stelling nemen van de pakwerker. Het volgen naar de vluchtplaats ging keurig. Bij de vlucht was hij snel weg, maar had geen volle beet en was onrustig. De overval was vol en met het drijven en de stokslagen bleef hij keurig vol aan de mouw. De bewaking was super en drangvol. Het mee naar boven nemen ging correct en de afstand was super. Ook hier vol en netjes. Ook hier bleef de bewaking keurig. Het zijtransport en afmelden waren ook correct. Voor ik er erg in had was het voorbij. De keurmeester beoordeelde Biko als een temperamentvolle hond en gaf hem 96 punten met DZB uitmuntend. Met dank aan Andy voor het vele pakwerk dat hij voor Biko en mij heeft gedaan.

Resultaat: IPO I   A; 98   B;80   C; 96    totaal 274 ZG met DZB uitmuntend.
Met dank aan Tamara,
Caya, Andy, VDH Kringgroep Lelystad, VDH kringroep Apeldoorn, HDV de Kuil en VDH kringgroep Ijsselmuiden.

23 september
Heerlijk een grote boswandeling gemaakt met Aeilko. In de middag even een kleine funtraining en dan lekker naar binnen voor de sociale contacten en aai-eenheden.

22 september
Training bij VDH ijsselmuiden. Speuren ging super! Het was op een geweldig grasland en Biko deed het heel netjes. Àppel was onrustig en tijdens volgen was er geen focus. Alle verdere oefeningen gingen prima. Bij het afliggen met afleiding meteen het blaffen in de kiem gesmoord. Dat werkte. Pakwerk was hij druk, maar deed wel zijn best.

20 september
Getraind op het veld van de KC Zoys. Daar geoefend op het apport, volgen en afliggen met afleiding. Biko was weer muisstil.

19 september
Even met Biko in de tuin geapporteerd. Hij rolt met zijn neus het blok over het gras voordat hij het oppakt. Getraind op het direkt opnemen van het blok.  

18 september
Even geen trainingen omdat Jessy erg ziek is en ik bij haar wil blijven. Wel met Biko gisteren in de tuin nog wat getraind. Aeilko vermaakt hem met vele wandelingen. 

16 september
Een heerlijke boswandeling in de ochtend, in de middag een kleine funtraining. Ik train op volgen, apport en stil zijn met afliggen. Biko is muisstil! Ook de grote partytent in de voorste buitenkennel opgeruimd. Zo komt er meer licht in de achterste buitenkennel nu het weer donkerder wordt en het weer langzaam aan kouder wordt.

15 september
Training in Ijselmuiden. Speuren ging super! Appèl eerst afliggen met afleiding,waar Biko volledig uit zijn dak ging. Wel goed afgesloten, maar het blijft op deze manier wel een drama. De rest van het programma afgewerkt, waar hij wel zijn best deed, maar hier en daar wel focusverlies had. Aan en afmelden ging prima. Pakwerk was super. Het hele programma van IPO I gedraaid, wat hij super deed.

13 september
Naar de dierenarts voor een implantaat Suprelorin die een jaar gaat werken. Biko werd verder nog onderzocht en gezond bevonden. Hij woog 36 Kg.
In de middag training in de tuin. Apport met IPO I blok gaat super. Hij heeft de sessie van gisteren prima opgepakt.
Volgen met gebogen arm gaat stukken beter en geeft hem meer houvast.

12 september
Training in Apeldoorn. Speuren en Appèl. Appel ging prima, gewerkt aan apport. Het afliggen met afleiding blijft onrustig.

11 september
Training in Ijsselmuiden. Onrustig in het appèl en helaas weer blaffen in de af met afleiding. Biko doet wel alle oefeningen, maar door zijn onrust laat hij het liggen in de details en afwerking. Blijven oefenen :o) Manwerk was super, hij gaat steeds weer een stapje beter!

10 september
Speuren in Apeldoorn. Biko deed het super, lijnvoering van mij moet in de hoeken nog beter.
Daarna door naar de HDV de Kuil voor appèl en pakwerk. Ook dit ging beiden prima.

9 september
Vroeg in de ochtend natuurlijk naar het bos met Aeilko en in de avond even trainen in de tuin. Met een obedienceblokje gewerkt aan het vasthouden terwijl ik het aanpak, het niet te diep inkomen, volgen, voorkomen en van daaruit voet. Ook Biko afgelegd in de tuin en daar laten liggen terwijl wij aan de andere kant zaten. Hij lag super rustig en gaf geen kik. Hiervoor uiteraard dik beloond. Nu nog op de trainingsvelden......

8 september
Training in Ijsselmuiden. Eerst speuren, het gras was schraal en kort. Mijn spoor liep op de laatste strek beroerd, omdat ik te dicht bij de eerste strek uitkwam en een vreemde bocht had gemaakt om één en ander nog te redden. Moeilijk om op een schuin veld een spoor uit te lopen. Biko deed het echter prima. Hij ging uitstekend van start en speurde netjes diep. Rustiger zoekwerk en keurig verwijzen. Het laatste stukje was hij en ik de weg kwijt , maar hij vond toch het eind voorwerp. Ik was tevreden. Appèl ging goed. Er moet nog aan de afwerking van de oefeningen gewerkt worden. Ook het afliggen met afleiding blijft onrustig met blaffen. Manwerk wordt hard aan gewerkt door Andy en de kringgroep Ijsselmuiden en gaat met kleine stapjes steeds beter.

7 september
Speuren laat in de middag. Tamara loopt een spoor uit voor Biko en legt binnen de eerste 30 passen een tennisbal op het spoor. Ook op de 3e strek ligt een tennisbal. Biko speurde prima en was erg verrast door de bal. Precies op het goede moment voordat hij misschien weer kon bedenken eens zijn koppie omhoog te steken en rond te kijken. Daarna even gespeeld en weer aangezet. Hij verwees de voorwerpen keurig, ook de ballen en nam de hoeken scherp. Top! 

6 september
Aeilko heeft met Biko een flink stuk door het bos gefietst voor zijn conditie.

5 september
Training bij VDH Apeldoorn. Eerst speuren samen met Judith. Biko was op de eerste strek weer niet echt aan het speuren, maar herstelde wel. Hij had wel alle hoeken en voorwerpen.
Daarna door naar de club. Daar een super appèl gelopen en wat puntjes op de i gezet. Vooruitsturen super, afliggen met afleiding was hij snel weer stil. Getraind op schakelen naar Pakwerker (bal) en mij op commando "transport". Ook dat ging goed.
Pakwerk op Andy. Daar aan het programma gewerkt en schakelen. Op de beet in "de vlucht" na ging het heel goed :).

4 september
Speuren; een groot spoor, door Tamara uitgelopen. Biko liet goede stukken zien, verwees alle voorwerpen. Het totaalbeeld was beter dan de voorgaande dagen, maar nog steeds speurt hij soms niet, te hoog, en neemt de hoeken slordig. Ook bouwt hij tempo op en laat zich moeilijk afremmen. 2e spoor was een trapje met steeds om de 2 à 3 meter een hoek. Dat ging beter. Morgen weer :0)

3 september
Training bij HDV de Kuil. Eerst speuren, wat Biko weer warrig deed. Het appèl was heel goed. Ook geoefend op de wisseling van focus naar de pakwerker op commando en mij. Ook dat ging heel goed. 4 verstekken gerevierd voor een tennisbal en vooruit gestuurd wat hij heel snel deed met een prima en snelle af.  

1 september
Gasttraining bij de VDH kringgroep Ijsselmuiden. Eerst speuren op een prachtig grasland. Biko speurde echter heel slecht. Hij verwees de voorwerpen wel netjes, maar overliep 1 hoek compleet en speurde hoog of niet. Er zaten goede stukjes bij, maar het was, in tegenstelling tot gisteren niet goed.
Daarna appèl op het veld van Ijsselmuiden. Biko deed dat netjes, was wel noisy, maar alle oefeningen werden correct uitgevoerd. Afliggen met afleiding was weer met blaffen helaas.
Manwerk was op een voor Biko vreemde pakwerker. Andy begeleide ons en de pakwerker en Biko deed het voor zo'n eerste keer zeker niet slecht.

31 augustus
Vandaag regent het pijpestelen in de ochtend. In de middag is het droog en gaan Tamara en ik met Biko speuren. Tamara legt een spoor uit en loopt deze met gewone passen. Biko speurt keurig, neemt alle hoeken scherp en verwijst de voorwerpen met overtuiging. Daarna legt ze nog een lang recht spoor voor hem uit met slechts enkele stukjes voer. Dit om Biko te leren één tempo te houden, op 10 meter te speuren en dat er ook hele lange strekken bij kunnen zitten die hem niets opleveren. Hij deed het geweldig. En dit met een straffe wind. Thuis gekomen werden de andere honden ook in de auto geladen en werd er een boswandeling gemaakt. Tamara TNX.  

28 augustus
Een lang spoor gelegd met 6 hoeken, 4 voorwerpen. Biko nam alle hoeken scherp en verwees de voorwerpen keurig. Iets te hoog op de 2e strek, die ik te dicht langs de begroeing had gelegd en waar veel wildspoor lag. Voor het eerst met hem op 10 meter gespeurd, wat hem niets uitmaakte. Heerlijk gespeurd. 

27 augustus
Heerlijk getraind bij HDV de Kuil te Apeldoorn. Appèl was Biko onrustig bij het afliggen met afleiding, verder deed hij keurig zijn best. Het manwerk was prima. Steeds wordt er iets bevestigd en gaan we een stapje verder. Leuk! 

25 augustus


Speuren tussen de regenbuien door. 4 Hoeken, 4 voorwerpen. Hoeken gingen strakker, voorwerpen werden keurig verwezen. Lijnlengte werd opgevoerd. Biko deed het super.

24 augustus
Even afkoelen na het speuren.
In de middag speuren met Biko. Een spoor met 4 hoeken en 6 voorwerpen waaronder een bal en op het einde een bakje voer. Biko deed het keurig. De hoeken waren niet superstrak, maar hij nam ze wel. Alle voorwerpen werden keurig verwezen. De tennisbal als voorwerp werd ook keurig verwezen en na het spelen ermee werd hij weer op dezelfde plaats afgelegd en ging het speuren verder. Dat deed hij super.

23 augustus
Biko spelend in de tuin met Fredo.
Fredo is een pup van nu 20 kg en 3/4 boerboel, 1/4 mastino. Hij is erg vrij en vind het fantastisch om met andere honden te spelen. Ook Biko moest er aan geloven en het ging heel netjes en gedoseerd.

22 augustus
Vandaag een trimsalon behandeling bij Miranda.
Biko voor de trimsalon behandeling.

Biko na de behandeling. Zo kan hij weer fris en fruitig de resterende zomer door. Volgende afspraak staat al in oktober.
In de avond een training bij VDH Apeldoorn voor het examen 24 november. 

20 augustus
Gespeurd en getraind bij HDV de Kuil. Een fijne training!

17 augustus
Biko op de trimtafel van alle onderwol ontdaan en verder voorbehandeld voor de trimsalon op 22 augustus, zodat we dan alleen nog maar moeten wassen, föhnen en knippen.

16 augustus
Training Apeldoorn. Gespeurd met Andy. Aanwijzingen gehad op lijnvoering en handling. Biko deed het netjes :))))Weer andere items van het appèl getraind en manwerk gedaan. Biko maakt nog steeds vorderingen. Revieren en doorlopen en dan het midden aanhouden van het veld is voor mij, als geleider, nog moeilijk gebleken....hi. Daarna heerlijk gegeten bij Team Andy :0) 

15 augustus
Gasttraining bij HDV Apeldoorn. Een heel fijn appèl en een prima pakwerk. Heerlijk getraind!

13 augustus
Gasttraining bij HDV de Kuil te Apeldoorn. Heerlijk getraind. Biko deed een goed appèl en deed het goed op de wijzingen die werden doorgevoerd met pakwerk.

9 augustus
Speuren in Apeldoorn. Dat ging heel goed. Biko deed het prima, mijn lijnvoering behoeft nog verbetering. Appèl was prima, geoefend wat we bij Bianca hadden ingezet, ook geschoten tijdens volgen waar Biko nauwelijks op reageerde. Manwerk, nieuwe impuls, ideeën, uitgewerkt met Andy en Judith en doorgenomen. Wordt de volgende training vervolgd. Heerlijk getraind! 

25 juli
Training van Bianca van der Post. Getraind op een stabiele volgpositie met een juiste kophouding van Biko, terwijl mijn armen langs Biko zijn hoofd suisden. Ook mijn houding tijdens volgwerk liet weer één en ander te wensen over. Alles werd op film vastgelegd, inclusief de aanwijzingen, zodat ik de komende weken weer flink hieraan kan trainen. Bianca TNX.

23 juli
Gasttraining bij HDV de Kuil te Apeldoorn. Biko deed een super appèl, ondanks de warmte en was stil bij het afliggen met afleiding. Manwerk was hij ondeugend en kwam na het revieren van het 5e verstek niet naar mij terug maar ging meteen door. Daar op getraind en hij nam het snel aan. Verder deed hij weer erg zijn best en was gedreven. Judith en Andy TNX en HDV de Kuil voor de gastvrijheid. 

21 juli
Gasttraining bij VDH Apeldoorn. Appèl ging prima ook het afliggen met afleiding. Enige puntje was een wat traag grondapport. Manwerk was heel goed. Biko werd in het programma gezet en was na afloop erg moe. Andy en Judith TNX en VDH Apeldoorn voor de gastvrijheid.

20 juli
Training in Apeldoorn. Een goed appèl en manwerk. Afliggen met afleiding ging weer goed. 

19 juli
Lekker getraind op het veld van Zoys. Biko liep een prima appèl en ook het afliggen met afleiding ging uitstekend en muisstil.

18 juli
Appèl gelopen in Apeldoorn, wat heel goed ging op het afliggen met afleiding na. Biko vond geen rust en bleef noisy.

17 juli
Nieuw trainings-item voor in de tuin en op het trainingsveld.

13 juli
Training in Apeldoorn waar Biko een zeer snel apport uitvoerde over vlakke grond, haag en schutting.
Nog wat precisie oefeningen gedaan m.b.t. het volgen. Afleggen met afleiding waarbij werd geschoten, veroorzaakte weer een blafperiode, die iedere keer na het schieten plaatsvond. Uiteindelijk houd hij op, maar het blijft een punt van aandacht. Daarna nog manwerk gedaan.

11 juni

Vroeg in de ochtend gespeurd op een speel/voetbalveldje. Het was zeer kort en ongelijkmatig gras met hier en daar wat afval. Biko deed erg zijn best op dit moeilijke veld en verwees , zeer grappig maar helaas foutief, ook een zeer kleine knikker die op het spoor lag. Daarna nog een heerlijke training met Biko gelopen. Het was zalig rustig en we hebben genoten. In de middag heeft hij een fikse boswandeling met Aeilko gemaakt en 's avond gezellig binnen gelegen. 


9 juni
Wederom training bij H.D.V. de Kuil te Apeldoorn. Eerst speuren en dan door om aan afdeling B en C te werken. H.D.V. de Kuil, TNX voor de gastvrijheid!

5 juni
Op het veld van de KC Zoys weer een appèl gelopen. Hier gewerkt aan mijn tempo en focus van Biko. Ook het afbouwen van inwerking en dan de juiste kop-positie behouden is een item. Heerlijk getraind en voortgebouwd op de feedback van gisteren.

4 juli
's Morgens speuren wat heel goed ging. Ik ga wel paardrijhandschoenen kopen om de lijn goed te kunnen begeleiden. Anders hangen straks de vellen eraan als ik onder "spanning" de lijn moet laten uitlopen tot 10 meter.
's Avonds gasttraining met Team Andy bij
H.D.V. de Kuil  waar we zeer gastvrij ontvangen werden. Biko liep een prima appèl op dit voor ons nieuwe veld. In het begin was er geen focus, maar door terug te vallen op een handtouch kwam hij snel weer in het juiste plaatje. Alle trainingsonderdelen waren goed, maar ik was superblij met zijn gedrag en het afliggen met afleiding. 

3 juli
Trainen op een correcte houding van zowel Biko als mijzelf tijdens het volgen en voetpositie.  Ook zijn conditie verder opbouwen met fietsen.

30 juni
Speuren, speuren, speuren! Ook vandaag weer geweest en dat ging ook weer super!

27 juni

In de ochtend naar Apeldoorn om te speuren en verder te trainen in het IPO programma met Andy en Judith. Speuren ging super! Met appèl nog werken aan een langere concentratieboog.
Om 13.00 uur naar de trimsalon Miranda voor een was - föhn - knipbeurt. Daar was Biko wat geïrriteerd, maar gedroeg zich verder prima. Hij zag er weer keurig uit en kan zo weer een poosje mee. Voor 22 augustus en 10 oktober zijn alweer afspraken gepland. Weer thuis was de koek op en ging hij plat. 

26 juni

Speuren en aansluitend naar de KC Zoys om daar op het terrein te trainen. Beiden gingen heel erg goed. Ook na afloop lekker rondgedoold met een kelpiepup.

22 juni
Biko heeft een verzorgende ontwol en knipsessie gehad. Het is de voorbereiding voor aankomende woensdag, dan gaat hij mee naar Trimsalon Miranda voor het wassen, föhnen en in model knippen. Eigenlijk is dat meer voor de show, want zijn haren zijn nog helemaal niet lang.
Aeilko had thuis een in hoogte verstelbare trimtafel gemaakt, zodat het een rugbesparende sessie werd. Biko gedroeg zich echt perfect!

20 juni
Trainingen en speuren. Alles gaat stapje voor stapje beter en ook aan Biko zijn conditie wordt gewerkt.

15 juni
Speuren in Apeldoorn. Andy bekijkt de vorderingen van Biko en geeft zijn bevindingen, zodat ik hier en daar kan bijsturen in het beleid. Biko speurt nu diep en geconcentreerd met goede drive. Mijn lijn voering moet nog verbeteren. Het appèl was funtraining, met apporteren, send away op een backmarker gemaakt van een thermosfles, heelwork en focus. Manwerk was uitstekend. Gewerkt werd aan de beet, schakelen in drift en focus. Weer heerlijk getraind. Andy en Judith TNX! 

11 juni
Wederom herhaling van de speurtraining. Daarna een lekkere boswandeling gemaakt.

10 juni
Speuren. Herhaling van de gemaakte stappen van de vorige dag. 's Middags Biko van onderwol ontdaan en lekker doorgekamd.

9 juni
Vroeg in de ochtend gespeurd. We werden begroet door een prachtige ree die stond te ontbijten. 3 rechte spoortjes uitgelegd met op het einde een voorwerp. Een vierde met een hoekje.  Veel voer in de voetstappen. Biko geleerd om te gaan met regels voor de aanzet. Hij snapte het al snel wat er moest gebeuren. Hij nam keurig zijn voer op en verwees zijn voorwerp. Morgen weer een ronde. Daarna door naar het bos om een heerlijk uurtje te rennen. De middag samen met Aeilko in de garage om aan de motor te klussen.

8 juni
Ontgoocheling. Met Biko gespeurd in Apeldoorn waar hij dingen liet zien, die ik herkende van lang geleden. Hij speurde niet, maar liep toevallig in de goede richting en vemaakte zich uitstekend. Na een terechtwijzing gingen de laatste meters goed. Andy zette nog een recht spoor uit en dat ging veel beter. Hij was wel wat meer onder de indruk, omdat hij nu niet mocht versnellen. Alle voer werd opgegeten wat er op het spoor lag. Bij het appèl was hij met volgen er wel bij, maar daarna was er geen medewerking meer. Hij negeerde de backmarker voor het vooruit sturen en gaf gewoon op. Hier doorheen getraind en na afloop afgelegd met als afleiding Andy met zijn Biko. Na enige rust een pakwerksessie wat goed ging. De komende dagen speuren, speuren en speuren.   

6 juni
Speuren in de stromende regen, samen met Willem en zijn Mechelse Herder Kek. Het gras was eigenlijk wat te lang en er lagen heel veel ligplaatsen van hazen, reeën en zwanen in. Het spoor 20 minuten laten liggen en toen met Biko keurig aangemeld bij Willem. Rustig bij de aanzet Biko klaargemaakt en aangezet. Hier kon je al merken dat hij altijd meteen van start mocht en nu ging het gecontroleerd. Nou ja, meer gecontroleerd. Dit is nog wel een aandacht puntje de komende tijd. Hij nam op het commando "zoek" meteen lucht op en ging prima van start. Ik bleef voor het eerst nu op ongeveer 4 meter achter hem lopen. Het spoor was er gewoon ingelopen, zonder schuifelen of stampen, ook niet in de hoeken. Biko speurde af en toe iets hoog in het lange gras, maar nam alle 4 de hoeken haarscherp en ook de voorwerpen verwees hij direct. Hier geoefend op het blijven liggen en rust tot aan het commando "zoek" en de lijnvoering bij vertrek. Biko liet de wildsporen en hazenlegers voor wat het was en speurde geconcentreerd tot het einde. Een super speursessie. Willem TNX!

Juni
Met Biko wordt 3 keer in de week IPO getraind en sinds kort heb ik ook het speuren er weer bij opgepakt. Hij vind het geweldig en doet het erg zijn best in alle drie de onderdelen. De trainingen zijn soms pittig maar tegelijkertijd ook relaxed. Met speuren nu gaan werken aan het correct voorbereiden en aanzetten, rust en geduld bij de voorwerpen en toewerken naar het speuren op 10 meter met een goede lijnvoering van mijn kant. Oefenen, oefenen en oefenen! 

mei
Met Biko wordt flink getraind en Aeilko fiets regelmatig met hem. Dat geeft hem een goede conditie en hij vind het geweldig. Het hele bos wordt aan alle kanten bezocht en elke plas of zandkuil wordt door Biko aan een zeer nauwe inspectie onderworpen :0).
Uitrusten bij de heide met schapen.

Bij de waterput.


18 mei
Een super training in Apeldoorn. Getraind; apport=> zelf rustig aanpakken, zelf rechte lijnen volgen, volgen zonder enige inwerking,  vooruitsturen=> af, inkomen => vrij van geleider, afliggen met afleiding => correct ophalen. Jackpot was voor Biko de chuck-it met tennisbal. Biko deed het super en was relaxt. Hij was snel leeg, maar leverde wel. Pakwerk was weer een super sessie. Biko leert hier snel en pakt alles heel goed op. Biko is relaxt en de samenwerking met hem gaat steeds natuurlijker en vloeiender. Steeds weer een duidelijke communicatie voor en na het manwerk met de trainingsmaatjes. TNX!  

17 mei
Kennel van Biko is schoongemaakt en ontdaan van onkruid en andere onkuisheden. Biko is gedruppeld met pipetten tegen de vlooien en teken en is geborsteld. Meteen even de plukjes haar die zijn uit gaan staan onder zijn buiklijn wat weg geknipt. Ook is hij weer naar het bos geweest en heeft de hele middag geholpen in de tuin.

16 mei
Training in Apeldoorn. Uistekend afliggen met afleiding. Snel apport, werken aan het niet te diep en hard inkomen met en zonder blok. Gewerkt aan mijn afwijking om van de hond af te lopen zodat we van een rechte lijn afwijken en ergens ver naar rechts op het veld belanden. Vooruit sturen ging snel, maar niet af, aandachtspuntje. Manwerk ging goed, Biko moest meer zonder lijn steun doen en had daar wel weer moeite mee.

14 mei
Een prima training gehad in Apeldoorn. Appèl ging goed;  snel apport, stil afliggen, uitgestelde beloningen enz. Ook les gehad in het lopen van een zeer correct en door de keurmeesters gewenste voorbrengen van de hond binnen het IPO programma. Een super pakwerk sessie! Ook zelf weer veel geleerd. TNX! 

11 mei
Aeilko heeft met Biko 9 km gefietst door het bos. Zo krijgt Biko weer een mooi, strak, gespierd lijf en gaan de laatste grammetjes overtollig vet eraf. Biko vond het heerlijk en heeft met zijn net gewassen vacht weer in alle plassen een duik genomen :(  

10 mei
Biko is door Aeilko meegenomen voor een mega wandeling door het bos tussen de regenbuien door.
Zelf 's avonds geen behendigheid gedaan maar wel een appèl training op het veld van de KC. Het volgen geoefend met een lang recht stuk en zijn aandacht vasthouden terwijl er aan de andere kant van het hek konijnen rondspringen. Ook gebruik gemaakt van de 4 zeer grote pilaren die er op het veld staan om de groep te oefenen. Nog even vrij over het haagje van zijl gesprongen wat hij erg leuk vond. Toen het afliggen aan de kant, met de afleiding van een Jack Russel. Biko gaf geen kik en was keurig rustig. Heerlijk getraind! 

9 mei

Eerst naar de trimalon voor een was en knipbeurt. Biko ondergaat het heel keurig en is binnen 3 uur helemaal klaar. Hij is weer kort in de vacht en fris en fruitig. Miranda TNX. Over 7 weken staat de afspraak al weer gepland. Daarna door naar Apeldoorn voor een training. Het is warm en benauwd, maar droog. Biko is onrustig met aanmelden, maar de 2e keer gaat het goed. Hij wordt gevraagd om ook nu keurig te volgen over een lang recht stuk en ook nu heeft hij daar moeite mee. Uiteindelijk geeft hij wel het gevraagde beeld, maar wel met wat inwerking. Vooruit gestuurd op een bal, hij ging als een speer. Het afliggen met Abby als afleiding ging zonder enig geluid! Naast Abby gestaan en er om heen gevolgd ging ook zonder enige onrust. Heerlijk. Met het manwerk vooral aan mijn tekort komingen gewerkt en de duidelijkheid naar en voor Biko uitgewerkt. Super training, Biko was gevloerd :)))  

7 mei
Een trainingsrondje gelopen onder een keurend oog, wat mij al zenuwachtig maakte voor dat ik met Biko het veld op ging. Daar werd al snel duidelijk dat het leuke korte trainen en het niet aan elkaar zetten van oefeningen nu toch echt uitgebreid moet worden naar serieuzere zaken. Het uitstellen van beloning, het langere strekken lopen zonder enige inwerking, het afwerken van meerdere oefeningen zonder een balbeloning enz, moet nu echt van start, anders wordt het dit jaar geen examen. Wat wel héél goed ging, was een supersnelle apporteeroefening en een stille afliggen met afleiding. Ik weet weer waar ik aan kan werken! Pakwerk ging super. Biko leert razendsnel en heeft het volste vertrouwen in de pakwerker.

5 mei
Biko wordt op de trimtafel gezet en van onderwol ontdaan. Ook zijn voeten, kop en andere onderdelen worden geknipt of geschoren zodat hij a.s. woensdag weer voorbehandeld in de trimsalon van Miranda kan verschijnen. Daar gaat hij meteen in bad, wordt geföhnd en met de effileerschaar in een sportief pak geknipt. Biko ondergaat de sessie heel netjes en laat alles keurig toe.  

4 mei
IPO training Apeldoorn. Appel met schot, waar Biko wel op reageerde maar wel aan het werk bleef.
Een snel apport, een snel en direkt vooruit stuur oefening. De zit was wat trager dan anders, en behoeft aandacht. Het afliggen werd onrustig bij het betreden van het veld van een andere hond en het vallen van een 6 mm schot. Toch werd hij vanzelf weer ontspannen en stil. Het manwerk was zeer productief. In korte tijd heeft Biko veel geleerd en hij laat zien dat de bouwstenen die gelegd zijn nu op zijn plaats gaan vallen. Hij wordt gevergd op een sportieve manier en heeft het volste vertrouwen in de pakwerker. Hij wordt bloot gesteld aan dreiging, ook met geluid en ontvangt stokslagen, wat hij allemaal prima verdraagt. Andy en Judith TNX! 

3 mei
Behendigheidsles :) Biko vond het weer geweldig en gaf zich volledig. Aan het einde van de les liep Kim nog een rondje wat heel goed ging. Ook Marije de instructeur wilde best een rondje met Biko lopen. Zij is een echte wedstrijdloopster met veel ervaring en dat was te zien. Biko werd snel, vakkundig en duidelijk over de hindernissen geleid. Hij deed het super en was vreselijk snel. Marije bedankt, het geweldig om te zien.

2 mei
Training Apeldoorn. Biko loopt een kort appèl, het is broeierig warm. Geoefend op voettarget en een snel apport, wat beiden goed ging. Ook distance controle ging uitstekend. Het afliggen met afleiding was zonder enige piep!
Manwerk ging heel erg goed. Biko heeft alle vertrouwen in de pakwerker en verdraagd dreiging en drijven. Hij kwispelt en vindt het echt geweldig. Na de sessie weer even afkoelen in het water en thuis gekomen lekker binnen kluiven op buffelhuid.

30 april
Weer een fijne training gehad met Biko. Gewerkt aan apport, waarbij het gooien van de bal voor snelheid een tegengestelde werking bleek te zijn. Biko ging wel sneller uit maar was na opnemen van het blok afwachtend. Dit aangepast en zien of hij dit op gaat pakken. Manwerk was weer een super sessie.

28 april
Samen met  Biko von Diablo's Own en  Abby
trainen binnen het IPO programma. Biko traint zijn appèl oefeningen en we worden gespiegeld door de trainingspartners. Het afliggen met afleiding gaat steeds beter en dat terwijl er nu ook voor steeds meer afleiding wordt gezorgd. Het manwerk heeft een frisse start gemaakt waarbij ik me heel prettig voel en alles duidelijk wordt gecommuniceerd. Biko pakt het heel goed op en leert snel van wat hem wordt aangeboden. Trainingsmaatjes TNX ! 

22 april

Behendigheidsworkshop "Back to Basics" gegeven door Diana van Bree en Katja Slippens gevolgd op het terrein van de NVBH te Almere. Samen met Kim en haar Goldens en Suzanne met haar Aussie in een groep en daarbij zat Marion te Cate met haar razendsnelle Shetland Sheepdog. Ondanks dat er veel regen was voorspeld, viel het uiteindelijk reuze mee. Je kreeg 4 X een half uur les en daartussen had je een half uur pauze. De dag vloog om. Er werd op een prettige manier aanwijzingen gegeven en de honden mochten fouten maken en moesten , onder andere, zelf bedenken wat er nu gevraagd werd. Tunnel of katteloop? Biko gedroeg zich keurig en deed alles wat er gevraagd werd. Lekker tussendoor wandelen met Kim en Suzanne en ook na afloop even pootje baden. Het was een heerlijke dag! 's Avonds lag Biko uitgeteld binnen te slapen :o) 

20 april
Let the game begin.

18 april
Een super training behendigheid en ondertussen ook appèl trainen. Biko liep tussen de sessies behendigheid ook een super appèl. Daarna de af-blijf gedaan en Biko langs de kant van het veld gelegd waar aan de andere zijde van het hek de konijntjes aan het dartelen waren. Biko bleef keurig liggen en was muisstil.

13 april
Training IPO in Apeldoorn. Een geweldige training met super gemotiveerde geleiders die keihard werken en op een positieve manier het uiterste haalbare uit zichzelf en hun honden halen. Met Biko een klein onderdeel van het manwerk getraind en daarbij uitleg en begeleiding gehad. Biko reageerde super op het ingezette beleid. Nu het mijzelf en de hond eigen maken. Ook bezig geweest met het opkijken naar mij en het straight kijken voor hem uit, op commando. We hebben dit wel gedaan, maar één en ander is wel wat weg gezakt. Dat wordt weer oefenen!  

12 april
Een super behendigheidstraining! Toestelbeheersing en vrije training. Daardoor liep iedereen door elkaar en was het druk op het parcours. Biko gedroeg zich uitstekend :) Getraind op het van mij af springen op het commando "out ", dat pakte hij heel goed op.

9 april
2e paasdag met regen en kou, brrr. Wat zijn we dan verwend de afgelopen dagen met zon en droogte. Lekker getraind en Biko was keurig stil tijdens de training. Ook het afliggen ging goed. Met manwerk nog wat noisy. Later tijdens manwerk van een andere combinatie nogmaals uit de auto gehaald en appèl getraind aan de rand van het veld. Daar ging het goed en kon hij beloond worden voor het stil werken.

7 april
Lekker binnen kluiven en met je ogen dicht genieten!

6 april
Gespeurd na een lange tijd pauze op dit gebied. Een lang spoor gelopen met 4 voorwerpen en 7 hoeken. Biko deed het echt fantastisch. Snel en overtuigend verwijzen. 1 hoek na het nemen toch gaan cirkelen, de rest nam hij scherp. Ik was er heel blij mee. Daarna naar een trainingsveld om met Aeilko nog even het zijtransport en het rustig en geluidloos afliggen te oefenen. Ook dat gaat met sprongen vooruit. Na afloop een flinke boswandeling gemaakt.

5 april
Heerlijke behendigheidstraining gelopen waar Biko het weer super deed. Daarna later op de avond nog een stukje appèl gelopen en ook dat deed hij gedreven en accuraat.

4 april
Bij de dierenarts weer een implantaat Suprelorin laten zetten. Verder was Biko kerngezond en zag er prima uit. Hij zat goed in zijn bespiering en was keurig afgevallen en mooi op lijn. Voor een sporthond mag er nog wat vet af. Daar gaan we dan ook nog aan werken. Hij gedroeg zich uitstekend bij de dierenarts.  Zijn vacht ontwolt, zodat hij weer lekker glimt.

1 april
Vandaag gehoord dat je met een gecastreerde reu geen wedstrijden mag lopen. Niemand weet er het fijne van, ook niet welke wedstrijden er wel of niet bij horen enz. Van alles op internet gezocht, maar er geen antwoord op kunnen vinden. Wel staat beschreven dat je bij een CACIB IPO III wedstrijd en een combinatiewedstrijd een complete reu moet hebben. Ook de kynologische reglementen van de Raad van Beheer geven geen uitsluitsel. Eerst maar eens uitzoeken wat hier de regels voor zijn, en ondertussen zonodig het plan aanpassen en hem weer een implantaat geven voor een half jaar.
Vandaag getraind en thuisgekomen ook weer een sessie met Aeilko gedraaid m.b.t. zij- en rugtransport. Ging goed! Deze week proberen zo vaak mogelijk te herhalen.

30 maart
Heerlijk getraind in Apeldoorn met Biko. Vandaag ook besloten de knoop letterlijk en figuurlijk door te hakken met betrekking tot het castreren van Biko. Hij is gedragsmatig zo in zijn voordeel veranderd met het implantaat Suprelorin, dat het steeds herhalen hiervan slechts uitstel betekend. Aankomende woensdag 4 april gaat hij voor een castratie bij dierenkliniek Chiara. Om te voorkomen dat hij bij de hechtingen kan eens rondgekeken voor een ProCollar (Mooncollar). Deze meteen besteld bij Huisdierenshop.nu, een internet winkel met, onder anderen, een apotheekafdeling. Ze hebben een supersnelle levertijd, en men kan bij de bestelling nog opmerkingen toevoegen, waarop per ommegaande ook echt op gereageerd wordt én wat mee gedaan. Echte service, het vernoemen waard!
Ik ben benieuwd of deze mooncollar Biko gaat bevallen. Als het werkt dan heeft hij in ieder geval meer comfort dan bij een harde kap. 

29 maart
Behendigheid bij de KC Zoys
27 maart
De trainingen met Biko gaan prima. Behendigheidstraining vind hij geweldig en hij springt prima, laat zich geweldig sturen en blijft gefocused op mij. De IPO trainingen gaan ook goed. Hij wordt rustig bij de af en blijf, pakt keurig de nieuwe blokken, doet zijn manwerk netjes en gedreven. Het ongewenste blaffen tijdens de training en met name het manwerk wordt nu aan gewerkt. Zijn kennel is weer helemaal uitgeruimd en schoongemaakt en alle kleden zijn vervangen. Omdat het zo warm en zonnig weer is hebben we zijn partytent opgezet in buitenverblijf. Nu is er altijd schaduw en de temperatuur loopt niet hoog op in zijn overdekte kennel en tuinhuis. Het kan zomer worden :)  

20 maart
Biko loopt en fietst wat af met Aeilko. Hij valt af en komt langzaam maar zeker op een goed gewicht. Ook zijn conditie gaat vooruit.

18 maart
Een IPO training die heel fijn ging. Appèl ging prima, snelle apport, alle posities snel en goed, afliggen was rustig, vooruit sturen snel. Ook het manwerk was goed! Na de training lekker mee naar binnen met een lekkernij die voor ons mensenneuzen afschuwelijk stonk.

15 maart
Weer een geweldige leuke les behendigheid gehad. Parcoursjes gelopen, wat heel goed ging.

14 maart
Oh,Oh, ze moeten me hebben vandaag.....
halverwege de sessie
Bijna klaar
klaar!
Om 10 uur bij de trimsalon Miranda. Meteen ging Biko in bad en werd droog geblazen en geföhnd. Daarna met zijn tweeën, elk aan één kant, in model knippen met de effileerschaar. Biko gedroeg zich uitstekend, en om 13.00 uur waren we helemaal klaar. Miranda TNX!  Volgende keer weer op 9 mei.
Thuis mocht Biko mee naar binnen en rond 16.00 uur mee naar het bos met Aeilko.

13 maart
Aeilko is met Biko gaan fietsen. Samen met fiets en al in de auto en bij het bos aangekomen lekker touren. Biko moet nog meer afvallen en meer conditie opbouwen. Hiermee gaat het prima en beiden hebben veel plezier.

11 maart
Heerlijk getraind op snelheid apport en vooruit sturen. Ook het afliggen ging super. Het pakwerk deed Biko weer netjes met goede volle beten. Het afstand stellen was hard en vol overtuiging. Ben weer heel blij. Biko na afloop even lekker laten uitlopen en in een bijgelegen watertje laten afkoelen. Thuis zat de hele familie buiten in de zon en hebben we de BBQ aangestoken. Straks mag hij lekker los en genieten van deze heerlijke lentedag samen met ons in de tuin.  

10 maart
Biko wordt op de trimtafel helemaal doorgekamd en ontwolt. De onderwol laat maar moeilijk los. Verder worden zijn voetjes, kop, oren en andere, voor hem moeilijke areas voorbereid voor de trimsalon, zodat hij woensdag meteen in bad kan en na het föhnen meteen geknipt kan worden. Hij ziet er weer glimmend uit nu de onderwol eruit is. Woensdag het vervolg.

9 maart
Een extra IPO training gelopen met Biko en 3 andere zeer gemotiveerde geleiders en hun honden. Super getraind en
heerlijk samen gewerkt met elkaars honden. Biko houd het nieuwe blok nu stil in zijn bek, maar er moet nog wel gewerkt worden aan de snelheid van het oppakken. Biko was nog moe van de vorige avond trainingen :0) Vlak bij huis eerst nog even naar het bos en dan thuis naar binnen voor de dagelijkse aai-eenheden.

8 maart
Biko loopt een geweldige behendigheidsles. Hij laat zich weer prima handlen. Omdat hij zo snel is, vliegt hij uit de bocht op de katteloop, hij kan door de zijwaartse kracht er niet op blijven. Hij valt eraf, gelukkig geen blessures.  
Na een rustuurtje nog even een appèl gelopen waarbij hij super gemotiveerd was en heel correct werkte. Een heerlijke trainingsavond.

4 maart
Een lekker IPO appèl gelopen. Biko was druk, maar gemotiveerd en deed zijn uiterste best. Op het nieuwe blok wat druk, daar moet aan gewerkt worden. Het afliggen met afleiding was, met het nieuwe trukje van Caya nu heel goed, en Biko lag met vertrouwen en zonder piepen. Dit wel heel kort gedaan om het vertrouwen vast te houden en langzaam uit te bouwen. Het manwerk ging top. Hij deed voor het eerst het hele IPO I programma en was in alle bijtoefeningen vol in beet op de mouw. Ook op de afstand ging hij heel hard, kwam vol door en netjes omhoog. Ik was heel blij met zijn vorderingen! Na de trainingen nog even op een leeg veld gerevierd met balletjes in het verstek.

1 maart
Een super training behendigheid gelopen. Biko laat zich super handlen en is geweldig gemotiveerd. Ook in deze groep voelt hij zich prima.

26 februari
Een heerlijke IPO training gehad te Hilversum. Biko liep een prima appèl en deed een razendsnel vlakke grond apport met zijn nieuwe Gappay blok. Het afliggen met afleiding ging met een nieuwe truc van Caya stukken beter, Biko reageerde super goed. Het manwerk was opbouwend en werd door Biko goed gedaan. Na afloop van iedereen nog even verstekken gerevierd met een balletje zodat hij er korter omheen leert gaan. Bovenal was het ook nog heerlijk weer!

24 februari
Naar de dierenarts voor de jaarlijkse entingen, coctail en kennelhoest. De rabiës was nog 3,5 jaar geldig. Hij kreeg een healthcheck en werd gezond bevonden. Wel is hij aangekomen en moet 4 kilo afvallen. Daar moet aan gewerkt worden.
In de avond lekker binnen slapen en wat aai-eenheden incasseren.

23 februari
Naar KC Zoys voor de 2e behendigheidstraining. Biko vond het geweldig en deed het erg goed in de groep. Hij was snel en gehoorzaam en deed erg zijn best mijn, soms wat onduidelijke, aanwijzingen zo goed mogelijk uit te voeren. Na afloop van het lesuur was hij helemaal moe :o)

22 februari
Met Biko naar Apeldoorn om daar samen met Judith en Andy te trainen. Het was een gezellige en vruchtbare middag.
Biko apporteerde voor het eerst zijn nieuwe Gappay blok. Hij deed erg zijn best en mocht thuis weer naar binnen voor zijn social uurtjes. 

18 februari
De hele kennel werd gestofzuigd, alle bedden werden vervangen en de warmtelamp werd gewisseld voor een nieuwe.
Toen Biko thuis kwam van zijn boswandeling met Aeilko, kwam hij in een lucht van wasverzachter, een lekker bot en een bullepeesje.
In de middag werd hij door Aeilko nog even helemaal doorgekamd.

16 februari
Langzaam wordt het weer zachter en gaan de trainingen op gang komen. Omdat Jessy een ongeluk heeft gehad en geopereerd is aan haar schouder, wordt hier per tourbeurt aanwezigheids oppas diensten gedraaid. Van trainen komt nu nog even niets helaas. Wel zijn we naar de eerste behendigheidsles geweest bij de KC Zoys. Dat was geweldig leuk. Biko deed alles wat hem gevraagd werd. Ik heb daar geen credit aan, want Aeilko heeft hem de basis aangeleerd, en Tamara heeft hem ervaring laten opdoen in een wedstrijdgroep. Ik mag oogsten, wat heel erg leuk is. Hij gedroeg zich keurig in de groep, die deze keer erg klein was.

7 februari

Nog steeds worden door het koude winterweer de trainingen in alle diciplines afgelast. Ook Biko slaapt 's nachts nog steeds binnen. Hij kan er prima aan wennen :)

4 februari
De obedience wedstrijd is door de weersomstandigheden geannuleerd. Geen onverstandig besluit van de DOS. In de ochtend heeft Aeilko met Biko een wandeling gemaakt en deze heeft zich weer prima in de sneeuw vermaakt.
http://youtu.be/V6zsSsfNPSI. Om 19.00 uur was het buiten al -11,5 graden en mocht hij naar binnen. Hij kreeg een gevulde kong en daar was hij wel even druk mee. Hij gedraagt zich prima binnen, ligt graag in de grote bench of mand te slapen of te kluiven aan buffelhuid. Prima zo.  

3 februari
Vandaag een extra dagje roostervrij en deze gebruikt om Biko eens lekker op de trimtafel te zetten om hem door te kammen en, onder andere, de haren van en onder zijn voetjes te knippen. Er wordt sneeuw verwacht in de middag. Nou dat kwam, wel dik 10 cm. Biko hielp met het wegschuiven en scheppen van deze materie in zijn kennel en de rest van het tegelpad in de tuin. Hij vermaakte zich prima in de sneeuwhopen door een bal te begraven en deze weer op te graven. In de nacht werd strenge vorst voorspeld en uit voorzorg hebben we Biko vanaf 20.00 uur binnen gehouden. In zijn tuinhuis brandde wel de warmtelamp en een extra kachel, maar mocht dat uitvallen zonder dat wij het zouden merken, ligt hij wel kou te lijden. Zo slaapt iedereen hier met een gerust hart. Het vroor -18 graden, dus we waren erg blij met dit besluit. Morgennacht vriest het weer zo hard, en komt hij uit voorzorg weer vanaf 19.00 uur binnen.   


1 februari


Na een wandeling te hebben gemaakt met Jessy en Nicky, was Biko aan de beurt. Het was nog steeds freezing cold! Het was superstil in het bos en Biko genoot. Hij kwam steeds keurig inchecken. Thuisgekomen mocht hij meteen de hele middag naar binnen. Hij dook heerlijk de mand in en ging slapen. De avond training viel uit door het zeer koude weer -11 graden...brrrrrrrr. Vanavond mag hij ook weer een paar uur naar binnen. Zijn extra kachel staat al weer te snorren in zijn tuinhuis.

31 januari
Het vriest vanavond - 10 graden en daarom is rond 18.00 uur naast de warmtelamp, die al 2 maanden aan is,  ook een kachel aan gezet in het tuinhuis van Biko. Het blijft daar nu rond de  + 10 graden en daarnaast kan hij dan ook nog op zijn fatboy onder zijn lamp gaan liggen. Zo moet het goed zijn. Momenteel ligt hij binnen uitgebreid te snurken na een fikse boswandeling met Aeilko. Tijdens deze boswandeling werd hij aangevallen door een poedeltje. Biko maakte zich groot, gromde, maar deed niets terug. Door ingrijpen van Aeilko, die de poedel weghaalde, liep alles goed af. Biko reageerde gelukkig heel netjes!

29 januari
Naar de IPO training en daar een heerlijk appèl gelopen. Biko was wat noisy, maar was daarin te corrigeren. Hij had er zin in. Het afliggen geoefend met Caya in de buurt van Biko. Hopelijk vind hij zo de rust om stil te zijn tijdens het afliggen. Morgen komen waarschijnlijk mijn 2 nieuwe Gappay apporteerblokken binnen en kunnen we daarmee aan de slag. Deze blokken liggen hoger op de ondergrond en zijn dus voor de hond makkelijker snel op te pakken. Het manwerk onder leiding van Caya ging goed en Biko deed erg zijn best. Revieren, aanblaffen en de vlucht geoefend.
De laatste keer vluchtverhinderen was zijn timing goed en zat hij netjes op de mouw. Woensdag weer verder!
Thuis had Aeilko een intercom systeem in zijn kennel gehangen om hem te kunnen corrigeren als hij blafte. Ook staat er nu een extra kachel in zijn tuinhuisje die 's nachts aan gaat als het strenger gaat vriezen. Het is ter ondersteuning van zijn altijd brandende warmtelamp. Vandaag heeft hij als maaltijd heerlijk rauwe vuile pens gekregen wat hij met smaak verorberde. Vanavond nog een paar uurtjes naar binnen voor de nodige aai-eenheden en sociale interactie. 

28 januari

In de ochtend met Biko wezen speuren. Hij was de eerste helft van het spoor alleen maar met de lucht van hazen bezig en liep onzeker en zwalkend. Het 2e deel van het spoor was netjes en daar liet hij zien dat hij het nog niet verleerd was. verwijzen ging uitstekend. Toch misschien verstandig om eens vaker weer de speurvelden op te zoeken!

21 januari
Wederom een heerlijke training gehad in Apeldoorn. Het is fijn om samen te trainen met hondensporters die net zo fanatiek zijn! Biko had het erg naar zijn zin en volgde keurig een stukje bij Judith en zelfs bij Andy. Dat had een jaar geleden niet gekund en zo zie je dat hij heel erg gegroeid is. Judith en Andy nogmaals TNX voor de gastvrijheid en fijne training! 

14 januari lente?


Tja, midden in de winter en dan zit je met de achterdeur open en koffie te drinken in je tuinset. Alle honden buiten lekker knagend aan een bot. Heerlijk in het zonnetje alsof het voorjaar is.
Vroeg in de ochtend had hij al een fikse boswandeling gehad en werd er gespeeld in de tuin met zijn favoriete bal.
Ook ruimde Aeilko zijn kennel helemaal uit, klopte zijn beddegoed en haalde de stofzuiger door alle ruimten. Alles weer fris en fruitig. 

12 januari
Hier had ik voor ingeschreven met Biko in juni. Het leek mij geweldig om 3 dagen door een top team onder leiding van Tobias Oleynik met Biko intensief aan de slag te gaan. Ik werd ook uitgenodigd en was erg blij. Jammer genoeg had ik geen trainingsmaatje die samen met mij daar heen kon en deze ervaring dan kon delen en mee helpen te realiseren wanneer we weer thuis waren. Prachtig om een op jou en je hond toegepast trainingsplan mee te krijgen, maar dan moet je het thuis nog wel kunnen implementeren bij een vereniging die dan ziet wat je precies bedoelt en wat, hoe en waarom. Conclusie: dat is nu niet voor handen, dus afblazen. Het is een erge teleurstelling, maar we trainen gewoon verder daar waar kan.    

11 januari
In de middag met Biko getraind samen met Judith en haar Duitse herders in Apeldoorn. Het was erg gezellig maar er werd ook hard gewerkt en ook Biko deed erg zijn best. Hij was jolig en uitgelaten en was niet noisy wat erg prettig was. Ik heb heerlijk getraind, Judith TNX!

10 januari
Om 14.00 uur naar de trimsalon Miranda om daar Biko verdere vachtverzorging te geven. Nadat hij in bad was geweest werd hij drooggeblazen met een waterblazer. Daarna föhnen en opborstelen. De trimtafel werd overdwars gezet en terwijl Miranda begon aan de ene kant, deed ik een poging aan de andere zijde. Het ging lekker voortvarend en om 16.45 uur was hij weer helemaal "the Man". Miranda TNX!

8 januari
Foto's Mariëlle Verseveld.
Een gasttraining bij de Volharding. Biko liep weer een heel mooi appel. Hij was wel erg noisy, maar deed erg zijn best.
Ook manwerk gedaan op zijn eigen bijttasje. Revieren, waarbij hij, ondanks het rustig "zit" roepen van de pakwerker, niet van het tasje afbleef. Het tasje werd nu achter de pakwerker verstopt en Biko moest nu zonder buit de pakwerker aanblaffen. Dat was nieuw voor hem en hij keek om en wist het niet meer. Met hulp ging hij toch aanblaffen en kreeg zijn buit. De pakwerker wist hem netjes te laten bijten en kreeg zelfs rust in hem met bijten. Dit bevestigd door 2 keer te herhalen. Dat pakte hij heel snel op. Top training. Volharding TNX.
 
7 januari
Alle honden even lekker op de trimtafel voor een goede en grondige vachtverzorging. Voor Biko was het een voorbereidingsbeurt voor de trimsalon aankomende dinsdag. Ik heb hem helemaal uitgekamd, de rug gedeeltelijk uitgetrimd, hem ontwolt, zijn hoofddeksel en oren geschoren, zijn achterkant geknipt, de muisjes van zijn voetjes uitgeruimd en de voetjes rondgeknipt, 4 nagels geknipt, en de onderkant kaalgemaakt. Voor het eerst in zijn leven hebben we hem op de trimtafel op zijn zijde gelegd, om zodoende beter en makkelijker zicht te hebben op de onderzijde. Hij vond het eng, maar liet het goed toe. Na afloop van deze sessie mocht hij lekker met Aeilko naar het bos. Hij ziet er nu echt uit alsof hij ontsnapt is uit een trimsalon...hi. Dinsdag in bad en föhnen en dan alles met de effileer schaar in model knippen. Miranda here we come!  

5 januari

Biko op Schiphol.
Tamara ophalen op Schiphol samen met Aeilko en Biko. Door de storm waren er lange vertragingen en dat resulteerde dat we daar zo'n 5 uur doorbrachten. Biko gedroeg zich voorbeeldig en liet zich graag door iedereen aanhalen. Ook kinderen vond hij helemaal OK. Af en toe wat bange momenten, maar hij herstelde zich uitstekend. Hij kreeg de koekjes bij de koffie en ook water van de restauranthouder. Al met al, veel nieuwe ervaringen voor hem die hij uitstekend wist te verwerken.

4 januari
In de avond naar de NBG vereniging De Volharding om daar met Biko op een voor hem vreemd terrein een IPO gasttraining te doen. Er was regen en storm voorspeld, maar tijdens het appel met Biko was het gelukkig droog :0)
Nadat Biko de gelegenheid had gehad om even rond te kjken zijn we aan de slag gegaan. Hij deed vreselijk zijn best en liep een heel mooi appel. Heel af en toe tussen de oefeningen door even kijken naar wat er om hem heen gebeurde, maar verder keurig aandachtig, snel en accuraat in zijn oefeningen. Ik was meer dan tevreden!!

3 januari
De feestdagen zitten er weer op en de ellende van het vuurwerk afsteken is weer voorbij.
Jessy heeft de jaarwisseling goed doorstaan. Met behulp van bach Bloesem rescue spray sliep zij voluit op het moment supreme. Nicky lag tegen mij aan en vond het wel erg spannend maar vond ook rust in de aansluiting met mij.
Biko was de rust zelve en alleen bij een mega bomontploffing blafte hij eens. Op naar nieuwe uitdagingen in 2012!