DOGS AND SPORTS


Nieuws 2011

31 december Workshop
Met Biko en Nicky naar een workshop van Trudy Groenenboom geweest in het Dogcenter te kerkwijk.

THEMA: hoe kan ik een goede wedstrijdloper worden?
Wat moet ik doen met mijn hond in de ring?
Hoe moet ik mijn zenuwen onder controle krijgen zodat de hond er geen last van heeft?
Hoe kan ik een constructief trainingsrondje doen?
Wij zetten een ringetje op en proberen de wedstrijdsituatie zo veel mogelijk te benaderen, je wordt gesteward enzovoort.

Het was een zeer leerzame en constructieve workshop. Trudy TNX
Trudy gaf een gedeelte theorie waarbij je even goed aan het denken werd gezet. Daarna kwam het praktijkgedeelte.
Daarbij werden de "problemen" aangepakt op een leuke en effectieve manier.
Biko heeft zich netjes gedragen en ook heerlijk gerend op het ruime landgoed van Dogcenter. Heerlijk met de chuck-it ballen gooien zodat hij flink kan bewegen en natuurlijk in de waterplassen gaan liggen. Hij was vreselijk nat en vies, maar lekker voldaan en moe. Vanavond na de laatste ronde naar binnen in huis en daar blijft hij dan ook vannacht. Dat geeft ons in ieder geval een prettiger gevoel met al dat geknal buiten. Kan hij ook even meesnoepen van alle lekkers die er op zo'n avond zijn. 

28 december 2011  Transport IPO 
In de ochtend gespeurd en daarna door naar Amersfoort om te gaan trainen met Bianca van der Post. 1 sessie obedience waarin er werd gewerkt aan de volgpositie en mijn aandeel daarin. De 2e sessie werd gewerkt aan de positie van Biko tijdens het transport van het IPO programma. Een heerlijke, intensieve, opbouwende en productieve training!
Bianca en ook Monique (voor alle hulp bij "manwerk") TNX! 


25 december  1e kerstdag

Aeilko neemt Biko lekker mee naar het bos, zoals eigenlijk bijna elke dag, om daar weer lekker uit te rennen en met andere honden te spelen. Hij heeft daar een hele eigen "kennissenkring " van speelmaatjes.
Op de 24 was hij thuis enigst hond en heeft de gehele dag binnen gelegen en achter  Aeilko aan gesjouwd. Toen Tamara en ik thuiskwamen van de clickerchallenge was hij dan ook mega moe.
Verder wordt hij tussendoor getraind in de tuin met leuke obedience oefeningen en de paaltjes van behendigheid.

17 december
Tamara met Biko op de obediencewedstrijd te Kerkwijk.
Met Tamara-Nicky en ik met Biko naar Kerkwijk voor de laatste obediencewedstrijd dit jaar. In de ochtend liep Tamara een C - trainingsrondje met Nicky en ik een A - trainingsrondje met Biko. Beiden deden het erg goed. 's Middags liep Tamara een novice rondje met Biko die het echt heel goed deed, met zo plotseling een andere geleider. Tamara TNX, het zag er heel goed uit. Biko bleef tot aan de blijfoefeningen op een 7e plaats staan. De blijfoefeningen zijn voor hem nog teveel gevraagd in dit stadium. Als wederdienst moet ik nu een C - rondje met Nicky lopen in het volgende jaar :O)
Biko in een trainingsrondje A-klasse.

13 december

Biko maakt kennis met een denkspel.

11 december 

Paaltjestraining in de tuin.

9 december

Heerlijk een konijnenhol uitgraven, alhoewel er in geen velden of wegen een konijn te bekennen was!

30 november
Gespeurd op het sportveldje in leusden. Daar lagen heel veel sporen, van onder andere fietsen, een paard met kar, honden die gespeeld hadden enz. Biko liep keurig zijn spoor, liet af en toe zijn neus links en rechts even gaan om te bevestigen dat hij goed zat, maar verliet het spoor niet! Verwijzen ging ook uitstekend. Helemaal goed! 

Boswandelingen
Met Aeilko op pad.

13 november
Vroeg in de ochtend gespeurd. Biko deed het heel goed. Het spoor had een uurtje gelegen. Daarna door naar de club. Een heerlijk appél gelopen en ook 4 verstekken gerevierd. Ook dat deed Biko fantastisch. Als laatste wat manwerk en het zijtransport met targetstick geoefend. Een prima dag.

12 november
Na lange tijd weer eens een obediencewedstrijd gepland te Kerkwijk. Biko deed het erg goed in de hallen van het Dog center. Ik heb hem bijna de gehele dag bij me gehouden. Hij liep training in zijn A- rondje en deed dat keurig. Foutjes van mij zorgde voor een scheve zit bij halthouden (vreselijk abrupt gaan stilstaan) en soms een blafje en een sprongetje bij de close zorgde voor aftrek. Hij deed een keurig apport en een hele mooie recall. De Engelse keurmeester vond hem geweldig goed en stijlvol in zijn heelwork. Dat doet je toch weer glimmen! Naast de ring de stay's getraind. Hij was noisy, maar bleef en behield keurig zijn posities. In de middag de Novice serieus gestart voor beoordeling. Daar liep ik 7 punten op. Daardoor belandde we op de 8e plaats van de 21 honden. Hierbij moet wel dan vermeld worden dat de stay's daar niet bij zaten, die heb ik met Biko ook niet mee gedaan. Biko heeft zich keurig gedragen op sociaal vlak en ik was heel tevreden. Misschien toch weer eens meer trainen op obedience en kijken of we uit de novice kunnen komen? Thuis gekomen heb ik hem alleen nog maar slapend gezien. Zowel in de kennel als binnen in de mand......hi 

8 november

Lekker door het bos gefietst met Biko. Naar het bos toe en de terugweg naar huis mocht hij in de fietsaanhanger zitten. Dat was hem nog bekend van zijn pup en jonge honden tijd. Hij genoot, nam weer een aantal modderbaden en was heel braaf. Zolang dit geweldige weer aanhoud is het toch zaak om maximaal te genieten.

6 november
Heerlijk gespeurd met vele, vele hoeken en 4 voorwerpen. Biko deed het geweldig! Daarna door naar de club en voordat de rest aankwam Biko afgelegd op een voor terrein en geschoten met 6 mm. Hier gewacht tot hij rustig was en opgehaald. Appél was prima. In het appél ook de 2 achterste verstekken gerevierd. Biko deed ook dat snel en kort om de verstekken. Met manwerk 2 sessies gedaan. De eerste sessie correct volgen en vandaar uit stellen als beloning. Ook een afstandje als beloning van een correcte voet vol aandacht. In de 2e sessie het zijtransport geoefend. Biko was wat blafferig, daar rust in gebracht. Ook de sessie weer met touch aan de target begonnen. We zijn geëindigd met keurig zittend , alle aandacht voor en onder de target stick met als beloning de bal.

5 november zijtransport
Ik ben al enige tijd bezig om met Biko het zijtransport te oefenen voor de IPO. Eerst bij Bianca van der Post tijdens de trainingen te Leusden. Daar liep Biko aan de rechter handtouch van Bianca die om haar linker arm de mouw had. Als beloning voor een goede positie / touch kreeg hij een spel met bal aan touw. Daarna uitgebouwd tot lopen in deze positie. Dit thuis overgezet op een target stick. 
touch aan de targetstick.
Target stick inkorten, positie aanleren.

Transport voorwaarts en als de positie van lijf en kop goed is => als beloning de bal


29-30 0ktober
Een weekend van boswandelingen, vachtverzorging, oefenen in de tuin met Aeilko als pakwerker, onkruid in de kennel verwijderen en de uitslagen van de WK bouviers op internet volgen. Caya gefeliciteerd met Mister!

26 oktober
Een spoor uitgelegd op een recreatie/voetbal veldje in leusden. Biko deed het prima ondanks de hoogstwaarschijnlijke onvermijdelijke verleidingssporen. Daarna  uitgelaten en het speurlogboek geschreven. Hierna op het veld afgelegd met zijn bakje lekkers en op 30 pas gaan staan. Biko piepte zoals gebruikelijk, maar ik heb gewacht tot dit ophield en heb hem toen getrakteerd uit zijn bakje. Even ballen en toen wachten op Bianca. Die was stipt op tijd. 
De eerste sessie was voor het appél. Getraind op afbouwen handtouch en toch positie houden, inkomen en op tijd remmen, sitesteps en positie houden met handen op de rug enz. Ook weer even vooruit gestuurd!
De 2e sessie was voor pakwerk. Met Bianca het zijtransport met Biko verder uitgewerkt. Het ging prima! Het was een geweldige training! Bianca Thanks!  Ik kan weer verder.
's Middags heeft Biko met Aeilko een zeer lange boswandeling gemaakt. In de avond nog even een uurtje naar binnen voor de aai eenheden.
Ik ben met Jessy en Nicky nog heerlijk wezen wandelen in het bos.

23 oktober
Speuren ging prima in de polder van Almere. Het appél ging goed, maar was moeilijk vanwege de drukte op het veld.
Met vooruitsturen ging Biko van de lijn af en was op weg naar een verstek. Hij verwarde het met revieren. Vanwege de drukte op het veld gaf ik hem een "nee"en hier in plaats van een foutmelding, om confrontatie met anderen te voorkomen. Dat maakte Biko helemaal in de war en hij wilde niet meer vooruit. Met balletje opgelost, maar wel geleerd dat ik op een dergelijk druk veld geen appél meer loop omdat dit zeker geen meerwaarde aan de training geeft.
Pakwerk was prima.

22 oktober
Lekker vroeg in de ochtend, in de vrieskou een lange fietstocht gemaakt met Biko. Rennen, snuffelen en in grote plassen liggen. Als toetje hier en daar een balletje gooien en na 12 km weer thuis. Daarna 10 minuten uitlopen in de buurt en na een bakje eten slapen op zijn beddegoed.

19 oktober
Vroeg in de ochtend naar het speurveld. Daar een groot spoor uitgelopen met 4 hoeken en 6 voorwerpen.
Biko liep het heel goed uit en verwees de voorwerpen perfect!
Door naar huis waar we gezelschap kregen van buurvrouw Maud met Cilla voor een heerlijk wandeling.
We gingen naar een lekker meertje waar ze even heerlijk konden rennen en zwemmen. Biko vond het fantastisch.


Hij kwam ook andere honden tegen, waarbij hij zich keurig volgens de hondenregels gedroeg. Pak van mijn hart.
Thuis lekker in de kennel opdrogen op de schone vetbedden. 's Avonds naar binnen met de baas spelen.

18 oktober
Alle honden, dus ook Biko op de trimtafel weer eens grondig onder handen genomen. Hier en daar werd voorzichtig door hem gemopperd wanneer ik zijn voetjes deed. Er werd echter niet op gereageerd, dus heeft het geen zin. Ook zijn staartharen wat korter gezet zodat hij niet zulke dreadlocks krijgt.
 
16 oktober
Lekker gespeurd op een groot spoor met 6 voorwerpen en 6 hoeken. Het gras was wat aangevroren zodat het spoor goed te zien was. Gewerkt aan het verwijzen, wat de goede kant opgaat. Hij speurde netjes en geconcentreerd. Na afloop lekker gebald en een stuk gelopen in de nabij gelegen natuur.
Daarna naar het veld voor Appél. Eerst afliggen met afleiding en daarbij schieten met de 6 mm. Biko blijft keurig liggen maar wordt erg blafferig en onrustig. Net zolang laten liggen totdat hij rust vond en stil was. Toen opgehaald en beloond. De rest van de oefeningen gingen netjes. Wel had hij moeite met schakelen van het revieren van een verstek naar vooruit sturen. Hierop gewerkt. Pakwerk; rivieren en aanblaffen, uit verstek roepen, correct aan de voet = stellen van de pakwerker die uit het verstek is gegaan en aan de zijkant staat. Dit ging goed. Ook een afstandje ging goed.
Daarna door naar Harderwijk waar de bondstrofee werd gehouden van de NBG. Biko meegenomen het sportpark op en hij gedroeg zich, op hier en daar een grommetje na, keurig. Nog even een bal aan handvat gekocht daar hij er net ééntje met pakwerk had stuk gebeten. In de avond weer naar binnen voor een stukje sociale contacten.

12 oktober
Biko deed een goede training.

9 oktober
Speuren met de speurgroep van Lia in Almere. Hier speurde Biko op heel hoog en enigzins platgewaaid gras met veel verleidingssporen. De groep liep mee met ons, dat was ook ons leerdoel. Biko deed het met deze afleiding eigenlijk heel goed maar tekende zijn voorwerpen en overliep ze gewoon met een stalen masker. Weer terug geroepen en laten touchen. Blijft een aandachtspuntje! Daarna naar de club voor een appél. Het appél deed hij geweldig. Groot minpunt was dat hij weer een grom aanval had en dat lang volhield. Ik het negeren ervan echter ook, en zo kwamen we toch tot een super netjes appél.
Het pakwerk deed hij ook super en we oefenden op driftwissel met correct volgen, correct voet en afstand. Prima!!
Als laatste deed ik nog wat voorzichtig manwerk met Jessy die gezellig mee was. Om Biko aan dreiging te laten wennen was het idee geboren om Biko te laten kijken als Jessy pakwerk deed met overvolle dreiging. Biko vond het spannend, en reageerde heel goed. Hij bleef gefocused op de pakwerker en zag Jessy haar werk doen. Na afloop mocht hij eenmalig stellen en hij ging er vol voor. Een prima sessie. Henri en Frank bedankt! 

8 oktober
Weer een prima speursessie. Verwijzen ging goed. In de middag naar het bos lekker rennen.

5 oktober speuren
Bewolkt maar droog gelukkig. Met Biko in de ochtend gaan speuren op een zeer droog en geel veld. Het is daar altijd vergeven van de konijnen en dat geeft één groot verleidings spoor. Biko was rustig en geconcentreerd, maar door alle verleiding liep hij wel over al zijn voorwerpen heen. Door hem ze weer te laten touchen ging het weer goed. Na afloop nog een klein recht spoortje met 3 voorwerpjes om het te bevestigen, wat uitstekend ging. Daarna een lekkere boswandeling. 's Middags het laatste tochtschot aan het kennelpaneel bevestigd om inslag van regen en harde wind te voorkomen. In de avond ging Biko weer met Aeilko de garage in om te knutselen en natuurlijk ballen in de tuin.

2 oktober
Ook vandaag zeer warm en benauwd zomerweer. Vandaag was ik welkom om met het speurclubje van Lia mee te speuren. Zij gingen speuren in de buurt van Almere. Voor Biko een prima ervaring om in de drukte van andere combinaties en pratende en meelopende mensen ook te speuren. Het was 's morgens om 7.30 uur heel erg mistig, maar met de beschrijving van Lia, die zij via de mail had gestuurd, kon het niet mis gaan. Bij een benzine pomp wachtte ze ons op en we waren snel ter plaatse. De velden waren voor Biko een uitdaging, sommige schraal, andere gemaaid en alles er nog op, weer andere met verschillende lengten gras en soms zand ertussen. Kortom een verrijking voor zijn speur ervaring. Lia en speurgroep mijn dank!
Biko vond alle aanwezigen leuk en reageerde neutraal en vriendelijk. Speurde op het gemaaide en vol met hooi en gras liggende veld eigenlijk heel netjes en geconcentreerd, maar had wel soms last van de weggeschoven bulten gras, die het spoor breed maakten qua geur. Daarna door naar de club waar hij een prima appél liep en ook met manwerk keurig zijn werk deed. Op het af en toe enthousiast ongewenste blaffen na, een prima training.

1 oktober speuren
Het was geweldig weer! Het zou vandaag 26 graden worden. Het speurveld lag er fantastisch bij. Geen wind, prachtig gras en met dauw erop zodat je precies je spoor kon zien. Heerlijk! Biko deed het geweldig. Hij speurde diep en gelijkmatig, nam alle hoeken scherp, en verwees overtuigend.

Mooi diep, in iedere voetstap.
Samen met Willem en zijn Kek.
Na het speuren nog prachtige foto's gemaakt van Biko en Jessy op deze locatie.
Mooi!
Tenminste, dat vind ik zelf :0), want ik heb hem zelf enige dagen hiervoor geknipt en gemodelleerd.........
's Middags in de tuin in de schaduw, want in de kennel is te warm.
's Avonds met Aeilko een lekkere wandeling in het bos om nog even uit te rennen.

28 september
Een vroege ochtend wandeling op landgoed Beukbergen.

Herfst 2011

                                       
Mooie herfstfoto's die Aeilko maakt tijdens zijn wandelingen met Biko.


25 september

De trainingen worden weer langzaam opgepakt en ook vandaag beginnen we met speuren. Het was geweldig weer. Zon, dauw op het gras en windstil. Biko liep een groot spoor keurig uit en had maar enkele minpuntjes. Daarna door naar Hilversum voor een prima appél op een druk bezet veld en een keurig manwerk.  

21 september
Heerlijk wezen speuren in de ochtend. Biko deed het best wel goed gezien de lange tijd dat we niet gespeurd hadden.
Het gras was kort en droog met sporen en uitwerpselen van de kudde schapen die er gelopen hadden. Na het speuren naar Hilversum om op het landgoed van Caya te trainen. Ook dit ging prima.

16 september
Naar de dierenarts voor een Rabiés enting zodat zijn papieren (titerbepaling in het bloed) voor de U.K. geldig blijven. Met een beetje geluk heb je vanaf januari 2012 dit allemaal niet meer nodig en kun je gewoon met een geldige enting de grens over. Deze enting is in ieder geval dan geldig tot september 2014. Ook heeft hij na overleg met de dierenarts een implantaatje gehad met hormonen die een half jaar werkt. Hierdoor is hij voor een half jaar chemisch gecastreerd en kunnen we zien of dit zijn gedrag nog verbeterd. Het gaat pas over een week of drie werken, dus het gejammer, slechte eten en gerij op zijn bedding zal nog wel even blijven. Biko gedroeg zich uitstekend bij de dierenarts en liet zich zonder problemen enten en aaien. Hij kreeg lekkere koekjes die hij ook aannam. Hij woog 35,4 Kg. en was volgens de dierenarts niet te mager en gelukkig ook niet  te dik. Na afloop nog even lekker een uurtje door het bos rennen!
's Avonds binnen slapen en piepen en aangeven dat je toch echt naar de meisjes buiten wil. Wanneer we het stug negeren gaat hij maar slapen.... 

12 september
Druk, druk, druk. Zo ook Biko. Hij helpt Aeilko met het afkitten van het schuurtje, en zit overal letterlijk met zijn neus bovenop. Hij is mee geweest naar Hornbach, een huge doe het zelf winkel. Daar werd hij door ettelijke personen aangehaald en op zijn hoofd beklopt. Hij vond het soms spannend maar ook wel leuk. De heftruck die er rond reed was ook het bestuderen waard, maar verloor toch uiteindelijk zijn interesse. We hebben wat schappen bekeken en ook grote manden doorgesnuffeld. Ook was er een dierenafdeling. Daar stonden grote bakken met megavissen. Die konden door een ruit naar buiten kijken precies op ooghoogte van Biko. Dat was even schrikken, als er bij het langs lopen ineens 10 kooikarpers naar je liggen te staren. Uiteindelijk stonden ze neus aan neus, uiteraard met glas ertussen. Biko was lekker moe door dit social uitje. Ook is Biko goed in het tuinieren en helpt met onkruid wieden en het verslepen ervan :0)
We hebben getraind op het landgoed van Caya waar Biko het ondanks de welkome afleiding, uitstekend deed.
Vandaag wezen fietsen in het bos, waar Biko dan door alle modderplassen gaat die hij kan vinden. In de diepste gaat hij even lekker liggen !!!  Momenteel is hij Aeilko aan het helpen in de garage........

6 september
De IPO trainingen te Hilversum liggen even op een laag pitje, maar we wandelen en fietsen wat af. In het bos een klein watertje gevonden waar Biko kan pootje baden en wat kan zwemmen. Het is echter zo,n regenachtig weer dat we al nat genoeg worden! Binnen ligt hij op botten te kluiven, slaapt lekker in de mand of bench en wordt af en toe geroepen voor zijn aai-eenheden. Hij eet slecht, heeft rijgedrag op zijn kleden in de kennel en wil graag naar buiten......loopse teven in de buurt..... 

3 september
Het wordt vandaag heel erg warm en benauwd. De dagen hierna gaat het echter over naar herfstweer. Vandaag heb ik de grote tent in de buitenkennel van Biko weg gehaald en opgeborgen. Zijn hele kennel uitgeruimd, gestofzuigd en de dekens gewassen. Ook in de avond, toen de eerste spetters regen vielen, de rechter windschotten in de kennelpanelen vastgeschroeft, zodat hij altijd uit de wind ligt en er geen inslag van regen in de kennel kan komen. Biko ligt lekker in de schaduw en kijkt alles weer sceptisch aan. Af en toe gaat hij naar Aeilko die bezig is met het bouwen van een tuinschuurtje.  

30 augustus
Heerlijke training gelopen bij Bianca van der Post. Gewerkt aan volgen en daarna dit weer verwerkt in het schakelen naar drift naar buit zoals bij manwerk <=> correct volgen. Biko leerde ook zij- transport door op het commando "transport" aan de rechter handtouch te lopen van de "pakwerker" (lees Bianca). Dit ga ik verder uitbouwen naar een keurig zijtransport zoals gewenst in het IPO programma, maar hopelijk dan zonder het hinderen van de pakwerker en andere ondeugden.    

12-13-14 augustus Handlersdagen


Biko tijdens de handlersdagen 2011 in het Dogcenter te Kerkwijk. We werden drie dagen van 9.00 uur 's morgens tot
20.00 uur 's avonds bezig gehouden en onderwezen in theorie en praktijk met obedience en Heelwork to Music, een vorm van doggydance. Het was afmattend; een video bekijken en bespreken van jezelf opgenomen aan het begin van de handlersdagen, sorteren, heelwork, wendingen, apporteren, voetenwerk, distance control, posities uit volgen, richten, send away, inkomen, voet, je totale handling en bij doggydance; silly walks, twistjes, achterwaarts lopen, rechts volgen, achterwaarts volgen, wave en nog vele tricks die in een hoog tempo werden aangeboden.
Biko deed het goed in de groep waar hij ingedeeld was. De andere combinaties hielden rekening met zijn ruime persoonlijke zone en hij ontspande zich en deed alles lekker mee in de groep. Hij had ook een vriendinnentje Djuna een bouvierteefje. De eigenaresse kon zelfs met Biko werken, hij liep geheel ontspannen met haar te volgen.

Tussen de lessen door, in de pauzes kon Biko heerlijk rennen op de uitlaat weide van het dogcenter. Daar kon hij samen rennen met zijn vriendinnetje Djuna.


Even pootjebaden......
Super vermoeiend, maar Biko heeft het keurig gedaan en zich prima vermaakt. 

9 augustus Trimsalon
Het is vakantie! We gaan elke dag naar het bos en Biko loopt veel los in de tuin en "helpt" ons daar met de zomer klusjes. Vandaag naar Miranda om daar in bad te gaan en na het droog fohnen te worden bewerkt met de effileerscharen. Ik had Biko zaterdag al helemaal voorbewerkt en zijn kop en poten waren al klaar. We waren dan ook na 2 uurtjes al helemaal klaar!


Morgen een wormenkuur en zaterdag weer een pipet tegen de teken en vlooien, dan zijn we er weer klaar voor.

8 augustus
We hebben vakantie en zijn druk in en om het huis aan het klussen. Vandaag gaan we inkopen doen en we nemen Biko mee naar Zeist. Daar gedraagd hij zich prima en doet alof hij er dagelijks komt.

30 juli
De trainingen met Biko gaan goed. Er zit nog steeds een stijgende lijn in. Vandaag in de ochtend gespeurd, wat heel goed ging. Ik had het spoor meteen bij het piket naar links i.p.v rechtdoor gelopen en dat pakte hij uitstekend op. Met pakwerk terug gegrepen naar schakelen tussen appél en bijten, wat ik samen met Aeilko al eens met hem getraind heb. Hier had hij nu wel meer moeite mee, hij kon moeilijk schakelen. Uiteindelijk lukte het en mocht hij stellen. Het volgwerk is echter niet geheel naar mijn zin, hij kon dit eerder prima zoals op onderstaande foto's is te zien. Dit ga ik thuis met Aeilko toch weer opfrissen met hem. Onderstaande foto's zijn van 15 mei 2010, dus het is wel enige tijd geleden.

Verder gaan we elke dag lekker naar het bos en daar mag hij heerlijk rennen en speelt hij soms met andere honden. Biko zit goed in zijn vel en dat merken we ook zeker in zijn gedrag. 

25 juli
Heerlijk een tocht door het bos gemaakt op de fiets met Biko. Deze keer bleven zijn voetzooltjes keurig heel.
Hij heeft in iedere modderplas gelegen die we tegen kwamen, en dat waren er heel veel. Thuis dook hij nog even het kikkerbadje in de tuin in, en dat haalde wel wat modder uit zijn vacht. Na het uitlopen was hij gelukkig al wat opgedroogd.

24 juli
Vroeg in de ochtend met Biko gespeurd, samen met Willem en zijn Mechelse Herders. Het speuren ging prima. Daarna door naar het trainingsveld voor het appél en pakwerk. Het goot de gehele dag en we waren helemaal doorweekt. Ondanks het vervelende weer toch een prima training gelopen. Thuis gekomen mocht Biko lekker binnen opdrogen.

21 juli
Lekker luieren in de tuin en af en toe een balletje. Biko zijn vacht werd ook op de trimtafel weer ontwolt, doorgekamd en hier en daar bijgewerkt met de schaar.

20 juli
Heerlijk een lange wandeling gemaakt in het bos en daarna naar de speurvelden. Ondanks lange tijd niet gespeurd te hebben, deed Biko het toch erg netjes.
Weer lekker getraind. Biko loopt een prima appel en doet erg goed zijn best met pakwerk. Revieren, aanblaffen en de vlucht geoefend, wat heel goed ging.
 
13 juli
Helaas geen training voor Biko. Hij loopt nog steeds heel gevoelig op zijn voorpoot en dat zijn geen omstandigheden om te gaan trainen. Jammer, maar niets aan te doen.

12 juli fietsen
Nadat de warmte van de dag weg was ben ik met Biko naar het bos gefietst. Hij heeft heerlijk door het bos lopen rennen was al snel moe. Toch nog te benauwd, klef weer om wat verder te gaan, dus het rondje niet te groot gemaakt. Thuis na zijn slaapje liep hij mank. Hij had een kloof in zijn voetzool voor. Toch een beschadiging van het trekken aan de fiets bij het starten. Even goed in de gaten houden. 

6 juli
Weer een prima training!

3 juli
Een geweldige appél training gelopen met Biko. Biko was er klaar voor. Om stoom af te blazen eerst gespeeld buiten het veld, zodat hij geconcentreerd en zonder blaffen aan het werk kon. Ook het manwerk, onder begeleiding van Caya, was heel goed. Hij blijft vorderingen maken. Vandaag revieren en aanblaffen gedaan en de vlucht. Biko reageerd bijzonder goed op het werken met de clicker in afdeling C . Vandaag in beide afdelingen gewerkt aan het begrenzen van zijn vrijblijvendheid, wat hij prima oppakte. Hij blijft me verbazen.

30 juni
De laatste behendigheidsles van dit seizoen. Biko was erg uitbundig en werkte zich op met blaffen. Het blaffen is een item wat we hem niet toestaan. Door te blaffen en uiteindelijk te gillen komt hij in een state of mind waarin hij niet meer te bereiken is en al helemaal niets meer leert. Door hem af te leggen en hem eerst in een andere modus te laten komen die rust uitstraalt, blijft hij handelbaar. Dit beleid wordt door ons zorgvuldig doorgevoerd, zodat het voor Biko ten alle tijden duidelijk blijft. Binnen de vereniging Antis heerst echter het beleid dat de hond ten alle tijden wel mag blaffen, daar dit , volgens hen alleen ten grondslag ligt van het plezier wat de hond ondervind. Helaas konden wij dit standpunt ten aanzien van Biko niet met hun delen en was deze les dus na 1 rondje voorbij. 

29 juni
Vroeg in de ochtend eerst een lange wandeling door het bos gemaakt. Het was er heerlijk na de afkoelende wolkbreuk van vannacht. In de avond prima appèl gelopen en lekker pakwerk gedaan. Biko had er zin in en deed zijn best.


26 juni
Vroeg in de ochtend lekker naar het bos. Het wordt vandaag een warme en vochtig benauwde dag. Biko zijn kennel werd gestofzuigd en alle dekens werden vervangen voor schone. Ook werd hij gekamd en gedruppeld tegen vlooien en teken. Terwijl wij aan het zwoegen waren lag hij heerlijk in de tuin naar ons te kijken. Ook toen we de auto gingen uitmesten en stofzuigen kon hij het goed aanzien. s´Middags ging hij heerlijk in zijn kennel bij de ventilator liggen. 

25 juni
Vandaag Biko zijn doggiepool opgezet en gevuld. Ondanks de hele dag regen hoopten we toch op beter weer. En anders staat het vast voor de komende drie dagen waarvoor een ware hittegolf voor wordt voorspeld.
Ook kocht Aeilko een mooie Lounche stoel voor in de kennel om eens heerlijk bij hem te kunnen gaan zitten. Het wordt daar echt een luxe oord!!!

23 juni Egg

Bij Caya gisteren een Running Egg gekocht. Vandaag hebben we dit bij Jessy en Biko geïntroduceerd. Dit werd door beiden erg gewaardeerd. Ze waren binnen 10 minuten lekker moe en hadden de grootste lol.

22 juni  wassen, knippen, föhnen. 
Biko mocht in de ochtend mee met Aeilko naar het bos. Om 13.15 uur was hij de sigaar en ging met mij mee naar Miranda´s trimsalon. Daar werd hij door mij in bad gedaan en droog geblazen met een grote waterblazer. Dan nog lekker droog föhnen en klaar is hij voor het knipwerk. Ik nam ook een kant voor mijn rekening. Het resultaat mocht er wezen. Een verzorgt en schoon ventje. Miranda TNX!
Biko deed ´s avonds een prima appèl training en een mooie manwerksessie in Hilversum. 

19 juni
Met Biko naar Heteren geweest om te kijken naar de combinatiewedstrijd van de Bouviers. De hond moet dan appél en manwerk doen en krijgt een kwalificatie van een keurmeester die de hond op zijn uiterlijk en gangwerk beoordeeld. Via een punten verdelingsysteem komt men dan tot een winnaar. Caya deed met Mister mee en deze werd 1e ! Biko liep wat met mij mee rond en gedroeg zich prima. Hij werd door mij een paar keer uitgelaten langs het water en langs de dijk met paarden en veulens. Heerlijk vertoeven daar, al was het weer vreselijk. Regen en nog eens regen.....bah. Na de wedstrijd mocht Biko ook even op het veld een beetje appél lopen om indrukken op te doen. Dat ging prima. Thuis gekomen mocht hij mee naar binnen tot na de laaste uitlaat ronde. 

17 juni
Met Biko een lekker stuk gefietst door het bos. Hij was weer lekker voldaan en mocht ´s avonds lekker naar binnen.

16 juni
Biko liep een fantastische behendigheidstraining met Tamara. Hij was baldadig, maar Tamara handelde hem geweldig. Beiden gaan super!

15 juni
Biko op de trimtafel gezet en eens lekker onder handen genomen. Hij was al ontwolt, maar de muisjes van zijn voeten moesten nog en zijn voetjes rondom. Ook zijn bibs, en schedel werden gewiekt. Volgende week woensdag gaan we weer naar Miranda haar trimsalon.

13 juni
Met Aeilko naar het bos en daarna de hele ochtend binnen om hem te helpen met het uitzoeken van zijn hobbykamer en zolder. Tamara en ik waren met Jessy en Nicky naar Utrecht. Biko heeft Aeilko fanatiek geholpen.....;o)

12 juni
Heerlijk appél gelopen in Hilversum waarbij Biko erg fanatiek was. Hij deed zijn oefeningen snel en precies. Iets blaffen van enthousiasme, maar dat was te beteugelen. Aan het einde van het veld liepen een aantal pony´s waar hij met het wegbrengen van de bal even neusje-neusje mee stond. Leuk om te zien. Daarna vooruit gestuurd wat prima ging. Ook het afliggen met schieten was uitstekend, zonder blaffen en gefocused op mij. Het pakwerk met de clicker samen met Caya ging heel goed en Biko maakt nog steeds vorderingen!
Thuis lekker los in de tuin tijdens het BBQen.

11 juni
Met Aeilko naar het bos en daar ruim een uur gewandeld, zoals eigenlijk bijna elke dag. Ook heerlijk gespeeld met een Boerboel teefje hier uit de buurt. Biko was gesloopt!

10 juni
Vandaag vroeg in de ochtend met Biko naast de fiets naar het bos. Hij deed niet onder voor een husky, in zijn tuig, aan zijn springer en de 1, 3 kilometer naar het bos waren dan ook zo gelopen. Daar mocht hij los en ruim een uur crossen en rennen. Hij zocht weer heerlijk de modder plassen op om zich in rond te wentelen. Thuis aangekomen uitgelopen en daarna ...... jawel hij dook meteen zijn kennelbadje in. Die zag er meteen uit als een modderpoel. Hij was wel weer lekker koel en schoon ;)  Als kennel badje heeft hij nu een blauwe schelp die verkocht worden als zandbak. Deze is net iets te klein voor hem om lekker in te liggen. Daarom hebben we vandaag ook een mooie nieuwe doggypool besteld bij Zooplus van 1.20 m. zodat hij de volgende keer dat wel kan. Ook krijgt hij een nieuwe flexilijn, want deze heeft wat terugloop problemen en begint al aardig wat slijtage te vertonen.
Ook mocht hij, toen hij weer helemaal droog was, ´s middags op de trimtafel om een kam en ontwol beurt te krijgen. Er kwam een behoorlijk pak wol af, en hij glansde daarna weer mooi. s´Avonds lekker naar binnen voor wat gezelligheid.  

9 juni
Naar Antis voor een behendigheidsles met Tamara. Biko deed het heel erg goed. Hij luisterde en bleef gefocusd. Ook zijn gedrag in de groep is prima. Hij was helemaal moe op het eind en werd door mij lang uitgelopen.

8 juni
Heel vroeg in de ochtend ( 7 uur) naar het speurveld. Daar werkte Biko een keurig spoor uit in het iets te hoge gras. Het was net opgehouden met regenen. Daarna lekker met hem nog door de omgeving gelopen en met de tennisbal gespeeld. s Ávonds naar de BD Hilversum voor een training met Caya. Ook dit ging prima. Pakwerk met de clicker werkt voor Biko heel goed.

5 juni les Gwenn
Helaas regen vandaag. Aangekomen in Alphen aan de Rijn goot het naar beneden. Biko deed een heerlijke training en was er heerlijk bij. Gwenn vond dat hij vorderingen maakte ten opzichte van de vorige keer dat zij hem had gezien. Ook Nicky deed erg zijn best en liep een heerlijk rondje. Gwenn tnx. 

28 mei tot en met 4 juni vakantie op Texel

Met Biko een hele week in een huisje op Texel. Hij was nu 24 uur binnen en liep en stond waar wij waren. Uiteindelijk nam hij een overzichtelijke positie in van waaruit hij alles kon overzien. Rondom het huisje was een afgezette tuin waar hij heerlijk kon rondlopen. We hadden voor hem heerlijke bedden meegenomen en wat speelgoed en natuurlijk heel veel tennisballen met de chuck-it. Hij vond het prachtig en gedroeg zich prima. Lekker elke dag naar het strand en rennen, pootjebaden en zwemmen. De stranden daar zijn vaak helemaal leeg en je kunt er dus heerlijk uren wandelen. Hij ging mee op excursie naar Den Burg, waar hij weer in de paniek schoot bij het ruiken of zien van schapen of koeienvachten. De reuk ervan maakt dat hij wil vluchten. We hebben het dus maar kort gehouden daar. In Oudenschild liet hij zich aaien en knuffelen door andere bouvierliefhebbers en keek vanaf de dijk naar een zeehond in het water en de vissersboten die langskwamen. Hij is beslist geen visliefhebber ondanks dat de lekkerbekjes enz daar overheerlijk waren.
Biko heeft een vermoeiende maar heerlijke week gehad. En zo heb ik nog zo´n 150 foto´s  ;o)

21 en 22 mei
Dit weekend hebben we de gehele achterwand van Biko zijn overdekte kennel vervangen. Voor de oude wand is een nieuwe gezet van rabbatdelen. Daarna is de gehele wand in de buitenbeits gezet evenals een deel van zijn buitenkennel. Alles is weer spik en span en klaar voor de winter. Biko was ook nu weer "not amused" door de stank van de beits en het gerommel in zijn kennel. Hij lag in de tuin alles op zijn gemak te bekijken.

19 mei


Deze keer was Biko er helemaal bij en deed keurig zijn best tijdens de behendigheidsles met Tamara. Zij kon hem zelfs uit de auto halen. Hij was wel stout door steeds door de tunnel te gaan terwijl een sprong werd aangewezen, maar ook dat kwam goed.

12 mei
Biko was niet heel erg geconcentreerd tijdens de behendigheidsles en reageerde vaak te laat of nauwelijks op de aanwijzingen die hij van Tamara kreeg. Hij gedroeg zich wel heel netjes op het veld en in de groep.  Hopelijk gaat het de volgende keer weer beter. Hij heeft nog heerlijk in de omgeving van het trainingsterrein gewandeld, en met grote interesse naar de mega konijnen populatie staan kijken.

11 mei
In de middag eerst bij Bianca van der Post getraind. Daar gewerkt aan mijn houding en voetenwerk. Dat gaf voor Biko al een heel ander beeld tijdens het volgen en zijn wendingen. Bianca TNX! Ook daar de blijfoefeningen getraind welke heel goed gingen. Het apport opakken zonder eerst te draaien voorgelegd, omdat Biko op alle maatregelen die ik nam een tegenoplossing vond :o( Bianca kwam met een effectieve en voor Biko nog niet te chanteren methode.
Dit in de avond training te Hilversum weer verder uitgewerkt. Op Hilversum ook de af en blijf met schieten geoefend met tussen zijn voorpoten een gebakken frikandel in een tupperware bakje. Hij bleef er keurig rustig bij liggen en kreeg mocht hem dan ook lekker opsnoepen. Voor het pakwerk het verstekken revieren getraind, wat Biko snel en netjes deed.

8 mei
Training te Hilversum. Biko liep een prima appél en ook zijn manwerk maakt nog steeds vorderingen.

7 mei Schiedam
Vandaag weer een obedience wedstrijd te Schiedam. Om goed te kunnen oefenen was Biko weer ingeschreven in de Novice en A-klasse. Hij deed het ondanks de hitte van 28 graden toch heel goed.  

6 mei verven
Vandaag eerst met alle honden naar het bos. Daarna werd in de middag de kennel uitgeruimd om het dak helemaal van een nieuwe verflaag te voorzien. Ook de vloer werd met Dettol geschrobt en verder werd alles verschoond, gestofzuigd en geklopt. Biko was buiten zijn kennel gesloten en bekeek het met argusogen. Nadat de boel weer was ingeruimd en er ook weer een heerlijk schoon en vol waterbad stond ging hij even een keurend rondje lopen. De verflucht en dettol frisheid konden hem niet echt enthousiast maken. Nu nog een nieuwe achterwand erin en dan is zijn kennel weer winterklaar. 

4 mei trimsalon
Voor       Na 
Biko is om 10.00 uur aan de beurt bij trimsalon Miranda. Miranda heeft speciaal voor hem een shampoo gekocht voor zwarte honden om de kleur extra op te halen. Biko zag na zijn bad en föhn sessie er prachtig zwart en glanzend uit.
Hij werd door Miranda vakkundig geknipt en hier en daar kon ik ook helpen. Met haar tips een aanwijzingen kon ik oefenen op Biko. Even liep Biko een minderwaardigheidscomplex op omdat Miranda een roze strikje in zijn pony bevestigde.....   Na 5 uren was hij klaar en mocht heerlijk uitrusten tot de avond.
's Avonds naar de training, waar hij het prima deed.

1 mei Apeldoorn
BD Hilverum ging intrainen voor het NK Bouviers te Apeldoorn en wij gingen ook mee. Biko liep een goed appél en deed keurig manwerk.

30 april koninginnedag
Aeilko heeft met Biko een lekker stuk gelopen door het dorp en liep daarbij ook een stukje over de braderie. Biko gedroeg zich prima!

27 april Hilversum
Biko was vandaag wat rebels en begon de training in Hilversum met geblaf. Dat item hebben we eerst beslecht. Enthousiast is prima, blaffen daarbij is niet gewenst. Daarna om te ontstressen geapporteerd. Biko deed een snelle grond apport. Het apport over de haag en schutting waren goed, maar de present was met verkauwen , wat ik eigenlijk niet van hem ken. Hij was ook niet te sussen en bleef druk. Posities uit volgen waren keurig en snel, de distance control was uitstekend. Verder nog vooruitsturen gedaan op de bal en afliggen met afleiding, beiden prima.
Het manwerk was weer in 2 sessies en werd weer begeleid door Caya. Biko deed het prima en met name de 2e sessie was geweldig. Hij schakelt snel naar rust en is veel minder hectisch. Hj krijgt steeds meer vertrouwen in het spelletje en de spelers. Heel fijn :) :)

24 april Gwenn

Ook vandaag was het weer vreselijk warm. Tijdens deze training bij Gwenn werd gewerkt aan zijn motivatie om door te gaan zonder daarbij geanimeerd te worden. Na afloop nog heerlijk wezen zwemmen in een nabijgelegen plas. Biko vond het heerlijk. 

23 april wedstrijd Schiedam


Het was vreselijk warm deze dag. We hadden met de Kyamtent een kamp gemaakt om zo lekker uit de zon te kunnen blijven. Biko was vandaag sloom en presteerde niet naar zijn kunnen. Wel deed hij voor het echt mee en deed zo ook de blijf oefeningen in de stay-ring mee. Hij was onrustig en noisy, maar bleef. Hij had 2,5 punt aftrek voor het gaan liggen on return bij de zit-blijf en het naar mij toe komen on return bij de af-blijf. Tijdens het volgen moest er toch weer even gegromd worden, er hangt weer iets in de lucht. 

22 april confrontatie
Biko zoekt vandaag weer de confrontatie met mij op. Tijdens een gezellig spelletje waarbij hij op zijn rug gaat liggen met een bal in zijn bek, trappelt hij met zijn poten in de lucht en is het de bedoeling dat ik hem kriebel en de bal probeer te pakken. Na enige tijd valt de bal spontaan uit zijn bek op de grond en draait hij zich bliksemsnel grommend om en gaat stijf lopend en grommend om mij heen lopen. Ik sta groot en dominant rechtop en kijk langs hem heen. Biko stort langzaam in en probeert in lage houding contact te maken door tegen mij op te springen. Ik draai weg en hij beland weer grommend op de grond. Daarna loop ik weg en negeer hem. Hij probeert weer contact te maken maar ook nu negeer ik hem. Hij gaat dan maar totaal ingestort op het gras liggen met zijn oren helemaal in zijn nek en als een donut. Vandaag en ook de dagen hiervoor heeft hij meer dan normaal behoefte om op zijn vetbedden te melktrappelen en op de punten ervan te zuigen. Ook heeft hij weer rijgedrag op de bedding. Misschien toch eens een chemische castratie proberen? 

21 april eerste groepsles behendigheid
De eerste groepsles behendigheid bij Antis. Biko gedroeg zich uitstekend. Hij bleef op Tamara geconcentreerd en deed keurig zijn parcoursen. Geen gedoe of neiging tot uitbreken danwel contact zoeken met andere honden. Geen geblaf als er een andere hond aan de start stond en vertrok en zijn parcours liep. Geen neiging tot bemoeienis als een andere hond aan het spelen was. geweldig!! 
Vandaag ook gespeurd met Biko. Het gras wordt nu toch wel erg lang en dit is op deze lokatie maar even de laatste keer totdat de boer weer gemaaid heeft. Je kunt nu overal de wildsporen zien lopen van de watervogels en de hazen. Biko loopt ondanks de vele verleidingen toch een prima spoor uit en verwijst keurig zijn voorwerpen.

20 april
Vandaag wordt er warm weer voorspeld en ik ga daarom lekker vroeg met de honden een grote wandeling maken door het bos. Biko rent en snuffelt en komt uiteindelijk gezellig bij me lopen. ´s Avonds naar de club voor een training. Tijdens het appél getraind op schakelen met als afleiding Caya met chuck-it in het midden. Biko deed het heel goed en volgde keurig voor de click => bal. Met manwerk maakt hij nog steeds vorderingen, met dank aan Caya en de pakwerkers bij BD Hilversum. 

17 april
Aeilko is met Biko lekker naar het bos geweest. Ik heb hem daarna, net als Jessy en Nicky getrakteerd op een wormenkuur. Ook even lekker doorgekamd en gecontroleerd op ongedierte. De auto schoongemaakt en ontdaan van kilo´s zand en de dekens van de hondenkooien gewassen. Ook heeft Aeilko een begin gemaakt met het beplakken van de ramen met folie om de zon een beetje buiten te houden. De ventilators hangen er weer in met verse batterijen. Zo kunnen we er weer tegen als we naar de diverse trainingen gaan!  

16 april
Om 8.30 uur waren Tamara en ik bij het speurveld met alledrie de honden. Tamara liep eerst een spoor uit voor Biko. Ze liep een groot spoor met hoeken en bochten. Op verzoek liep ze het spoor lichtvoetig, dus zonder schuifelen en met de passen zo´n 30 cm uit elkaar. Tamara TNX. Biko werkte het spoor rustig en geconcentreerd uit. Hij ging keurig weg bij de start, nam de hoeken strak (de laatste even cirkelen) en verwees de voorwerpen keurig. Nog even lekker uitgelopen in de omgeving en daarna mochten de andere twee.

13 april
Vroeg in de ochtend om 7.30 uur op het speurveld. Het was zonnig en er lag dauw op het veld. Een boterweitje zo gezegd. Een spoor uitgelegd met 5 hoeken en 2 grote bochten. Verder nog 3 voorwerpen en op het einde een bakje rodiworst. Biko nam keurig lucht bij het piket, aarzelde enige seconden en ging van start. Bij de eerste hoek even er voorbij, een klein cirkeltje en weer verder. De rest van het spoor werkte hij keurig uit met alle voorwerpen en hoeken. Ook de slinger die erin lag deed hij erg nauwkeurig. Super! Nog lekker uitgelopen en toen naar huis.
Rond het middaguur naar de training van Bianca van der Post waar ik scent oefende met 2 decoy´s. Ook dit ging super. Volgen met schakelen en afleiding geoefend, waarbij Biko aan het blaffen sloeg. Net zo lang gewacht tot hij ophield en weer verder. Hij kreeg heel snel door dat hij stil moest zijn en dat er dan gewerkt werd. Aan het einde nog een blijfoefening waarbij hij keurig en zonder piepen bleef zitten. Een prima trainingssessie! s´Avonds naar de training in Hilversum. Daar een prima appél gelopen. Super geapporteerd, snel en correct opnemen van het blok. Afliggen met afleiding was rustig en attend. Het manwerk was beheersd en ging keurig. Hij maakt nog steeds kleine stapjes vooruit.

12 april
Lekker met Biko gefietst. Gisteren zijn zwembadje in de kennel gezet en gevuld, maar het is toch nog te koud voor een duik. Hij drinkt er wel uit, maar zelfs pootje baden komt er niet van. Watje ;)
Samen met Tamara naar de 5e en laatste privèles behendigheid bij Antis te Wijk bij Duurstede. Het ging fantastisch!
Biko was geheel ontspannen en vond het super. Hij was vlot en deed alles wat hem gevraagd werd. Hopelijk gaat het volgende week in de groepsles ook zo ontspannen. We zullen zien.

10 april speurenHeel vroeg in de ochtend om 7.30 uur, lekker gespeurd met Biko. Het was heerlijk weer, geen wind, het gras was nat van de dauw en had een prachtige lengte. Aeilko was mee en maakte vanaf een pad wat foto´s. Het spoor was best lang met 4 hoeken en 4 voorwerpen. Biko nam lang lucht op bij het piket en ging van start. Liep even terug naar het piket en ging toen door. Hij had alle hoeken scherp en verwees de voorwerpen overtuigend. Het kon niet beter!
Na het speuren nog even genoten van de rust en de natuur rondom het speurveld en daar Biko lekker uitgelopen.
  
9 april Obedience wedstrijd te Schiedam
Met Biko ingeschreven in de Novice klasse en de A- klasse. In beide klassen een trainingsrondje gemaakt. Biko had in de ochtend de A-klasse en daar deed ik de blijfoefeningen in de ring mee. Hij was onrustig en piepte, maar bleef keurig zitten. Bij het afliggen moest iedereen uit zicht achter een container en ook dat ging goed. Wel stond Tamara op een aantal meter achter hem met een tennisbal op zak om hem eventueel uit de ring te halen als er iets niet ging zoals het moest. Hij piepte ook tijdens deze oefening, maar bleef liggen. Dit was een hele overwinning! Bij het aansluiten schoot hij door, maar het volgen was netjes. Het apporteren ging formidabel, bij het aanpakken van het blok wipt hij iets naar achteren, maar dat is slechts een detail. Het sorteren was geweldig! Hij zocht keurig het rijtje doekjes af, pakte de goede en bracht het binnen. Helemaal top!!!! 
Bij het Novice rondje in de middag was het voorroepen, het volgen en het apporteren weer heel mooi. Ook reageerde hij niet op de dichtbij lopende en achtervolgende keurmeester en steward. De temperamentstest deed hij keurig, alhoewel dat niet veel voorstelde.
Ik heb Biko veel bij me gehouden en zijn gedrag was heel keurig. Ook hadden we de vissersparaplu´s opgezet zodat we lekker uit de zon konden zitten. Biko en Nicky hebben zelfs op een halve meter van elkaar onder de parasol gelegen zonder enige interactie. Helemaal goed.
Thuis had Aeilko Biko zijn hele kennel uitgeruimd en schoongemaakt en de dekens vervangen. Het rook er helemaal naar wasverzachter. ´s Avonds mocht hij nog een uurtje naar binnen.

7 april
Heerlijk naar het bos geweest en een lange wandeling met Biko gemaakt. Hij genoot en rende er op los. Af en toe even contact maken en bij de kruisingen even kijken wat de baas doet. Hij houd me prima in de gaten en blijft keurig bij me. In de vroege avond even met 2 sorteerdoekjes naar de buurvrouw Maud gegaan om daar haar lucht aan te laten geven. In de tuin had Tamara een rij doekjes uitgelegd samen met de twee decoy´s. Daar eerst even de pannelap van Biko (met mijn lucht) tussen gelegd en na 2 keer succes een echt sorteerlapje met mijn lucht. Na even rommelen bracht hij tot 2 x toe de juiste binnen!!! Super!!! 

6 april
Elke dag naar het bos en vaak in de ochtend als Aeilko vrij is. Dat laatste dacht Biko vandaag ook, maar hij ging om 7.00 uur met mij mee op pad om te speuren. Op de speurvelden aangekomen een groot spoor uitgelopen met 4 hoeken en 5 voorwerpen. Het was een prachtig grasland met een perfecte lengte gras. Biko nam keurig lucht bij de piket en ging van start. Na 2 meter ging hij liggen en stond ook meteen weer op. Keek om zich heen en besloot na 10 seconden toch maar te gaan speuren. Ik had niets gezegd , gewezen of gedaan, hij had zelf het initiatief genomen en nu gelukkig veel sneller dan de vorige keer. Top! Hij nam alle hoeken zeer scherp en verwees alle voorwerpen overtuigend. Wat wil een baasje nog meer? Alleen het tempo is te hoog daar moet ik nog aan werken. 
Nog even gespeeld en laten rennen, en thuis gekomen op de trimtafel gezet. Daar lekker doorgekamd en van een deel onderwol ontdaan. Met een bak voer mocht hij zijn kennel in om te slapen.
Om 18.45 uur naar Hilversum. Daar eerst appèl gelopen wat super goed ging. Weer afliggen met afleiding gedaan waarbij Biko keurig rustig bleef. Volgen was temperamentvol en goed. Apport 1 x gedaan op snelheid en dat ging super. Biko pakt het blok direkt op en draait niet meer eerst om. Pakwerk in 2 sessies en ook dat ging formidabel. Hij wordt steeds rustiger in de beet en houd keurig vast. Hij neemt de mouw mee naar de auto en laat daar pas op commando los. :) :) :)

3 april
Eerst gespeurd samen met Caya. Biko had een spoor met 5 hoeken en 4 voorwerpen. Hij nam keurig lucht bij het piket en begon met het uitwerken van het spoor..... na 2 meter ging hij liggen :(  Samen met Caya heb ik daar ettelijke minuten staan wolkstaren totdat Biko het idee opvatte toch maar weer verder te speuren. Ondanks dat hij met gejengel en kruipen had geprobeerd de aandacht te vestigen op zichzelf, is hem dat niet gelukt en moest hij verder zoeken om beloond te worden. Super! Hij deed het verder keurig. Tijdens het appèl was hij blafferig en dat zorgde steeds voor een time out. Dat trok hem emotioneel zo leeg dat hij snel klaar was. Het apporteren vlakke grond ging snel en goed met als beloning de jutrol. Het volgen en de posities gingen ook super en snel. Het afliggen met afleiding was stil en rustig met 2 schoten. Hij had zijn bakje kippehartjes tussen de voorpoten ;)
Het pakwerk was voor hem weer in 2 sessies. In de 2e sessie werd zijn bijttas verruild voor een mouw. Hij deed het super en hield keurig vast. Ik kon hem bij de auto nog belonen en ondersteunen. Caya kan hem handlen en aaien en hij vertrouwd haar volledig. Het blaffen naar het veld wordt steeds minder en gaat dus de goede kant op. Caya TNX!

1 april

´s Morgens naar het bos met Aeilko en daarna naar binnen voor een paar uur. ´s Middags met een groot dinobot en een lange bullepees stoeien in de kennel. Biko kreeg zo´n hele bullepees voor het eerst en hij had er een behoorlijke kluif aan om dat ding in bedwang te houden. 

30 maart
Eerst in de middag naar Leusden voor een les met Bianca van der Post. Daar met Biko getraind op schakelen en concentratie. Dat ging met Bianca als afleider prima. Zij stond in het veld en ik liep daar in linker cirkels en later hoeken omheen. Zij bood Biko tijdens het volgen kaas en spel aan en hij negeerde dat en behield zijn concentratie en positie. Super. Hij vind een gele nieuwe tennisbal toch het allermooiste speeltje.
In de avond naar Hilversum voor een training. Daar geprobeerd dit te herhalen maar nu met iemand anders. Dat vond Biko niet helemaal prima, hij gromde en accepteerde de afleider niet. Om onzekerheid of agressie te voorkomen heb ik dit afgekapt en ben verder gegaan met een super appèl training. Daarna pakwerk, wat Biko heel netjes deed. Gewerkt werd aan stil zijn bij het betreden van het veld omdat hij hier al zijn hoofd verliest. Bij de 2e sessie droeg hij de mouw weer naar de auto en kon ik hem daar ondersteunen en belonen. Het schakelen naar rust gaat steeds sneller en beter.

29 maart behendigheid
Naar Antis voor de 4e les behendigheid met Tamara. Biko deed weer heel erg zijn best. Hij vind het schitterend. Ook toen de volgende groep op het veld kwam gedroeg hij zich prima!


27 maart kennel


Na een heerlijke boswandeling met alle honden zijn we met de nieuwe tent voor Biko aan de slag gegaan. Zijn onoverdekte kenneldeel staat binnenkort de hele dag in de zon en die schijnt dan ook zonder mededogen in zijn overdekte gedeelte. Daar warmt het meteen heel erg op omdat de doorzichtige plexiglas platen er nog voor zitten.
Eerst hebben we de linker plaat weg gehaald zodat zijn overdekte kennel meer frisse lucht kon krijgen. Daarna begon het in elkaar zetten van de tent die een afmeting heeft van 6 m. bij 4 m. Het is een dik stangenstelsel met een dik waterdicht tentzijldoek. Het lijkt bijna wel een legertent. Daar zijn we best even mee bezig geweest terwijl Biko heerlijk op een punt van één van zijn bedden lag te sabbelen. Op de schutting het nieuwe waakbord bevestigd met de afbeelding van een Biko. Binnenkort nog zijn badje met water erin en dan kan de zomer beginnen! 

26 maart
Biko heeft de hele dag binnen gelopen en is met Aeilko op stap geweest in het bos. Tamara en ik waren de hele dag naar de obedience wedstrijd te kerkwijk en daar hebben Biko en Aeilko gezellig gebruik van gemaakt.

25 maart
Heerlijk vroeg in de ochtend met Biko een lange fietstocht gemaakt door de bossen. Onderweg een kleine drinkpauze en verder crossen maar. Biko geniet, rent en snuffelt. Het laatste stuk over een bosfietspad, waar Biko keurig op commando aan de kant gaat zitten en de fietsers laat passeren. Thuis eerst een kwartier uitgelopen en dan slapen op zijn fatboy. Vanavond mag hij weer lekker binnen bij Aeilko. 

23 maart
Een geweldig appèl gelopen in Hilversum. Biko had een razendsnel vlakke grond apport en stelde het blok. Ook de haag en schutting waren geweldig. De rest van de oefeningen waren vol drive en enthousiastme. Daar wordt je pas vrolijk van! Het manwerk was heel goed. Bij de eerste sessie hield hij zijn buit vol en vast tot aan de auto alwaar ik hem nog kon ondersteunen en aaien. Hij lostte daar uit deze volle beet. De 2e sessie gewerkt aan stil zijn als je het veld betreed en omdat dat hem niet lukte kreeg Biko een time out in de auto. Toen hij daar stil was en weer werd opgehaald was en bleef hij stil. Dit had wel enigszins effect op zijn beet, maar ook dit zal hij moeten leren.

21 maart Lente
Heerlijk weer!!! lekker naar het bos gefietst met Biko, maar niet al te ver vanwege de omslag in de temperatuur.
´s Avonds weer lekker naar binnen.

20 maart
In de ochtend gespeurd op velden van Caya. Om op het speurveld te komen moesten we eerst door een wei met jonge koeien. Voor Biko de eerste keer dat hij daar tussendoor moest. Hij deed het keurig, keek wel maar had na enkele blikken genoeg gezien en liep netjes mee naar het andere veld. Ik had nieuw gekochte voorwerpen neergelegd, die om geur te krijgen een nachtje in een gedragen T-shirt hadden gelegen. De eerste kostte hem moeite, de rest ging prima. De diagonale hoek die ik had gelegd tekende hij keurig aan maar ging toen cirkelen. Hier en daar speurt hij te snel en dat kost dan toch wat aan concentratie. Appèl ging prima. Het apporteren wordt lekker snel, maar Biko probeert wel eerst te draaien en dan het blok te pakken. Daar hebben we letterlijk een stokje achter gestoken, zodat hij het blok wel aan de voorkant moest opnemen. Bij het pakwerk reageerde hij heel goed op de clicker en schakelde sneller om naar rust. Na de training heerlijk eventjes pootje baden in een vennetje vlakbij het trainingsveld. Biko vond het te koud om te gaan zwemmen.
Mister met Caya op het speurveld tussen de koeien door.
Chewbaka

16 maart
Naar Hilversum om daar te trainen. Biko deed een prima appél. Bij het manwerk gewerkt aan schakelen. De pakwerker werd voor de hond gevraagd en voor het bewaken werd Biko geclickt. Daarop mocht hij dus als beloning bijten. Hij deed het prima. Er zit steeds meer rust in.  

15 maart behendigheid
De derde les behendigheid bij Antis. Biko had er weer zin in en deed de paaltjes met minder straps en onder verschillende hoeken prima. Ook de wip doet hij nu zonder vrees. Hij was na de les weer heerlijk voldaan en moe.
Geweldig! Binnenkort wordt door de hondenclub Antis zijn startlicentie aangevraagd.

13 maart
Naar Oud Loosdrecht om daar te speuren. Biko kreeg een heel weiland voor zich zelf. Daar een spoor in gelegd met 3 voorwerpen, waarvan 1 x een bal als 2e voorwerp, en drie hoeken. Biko verwees op de eerste strek een niet bestaand voorwerp, en toen hij deze, op mijn verzoek, niet kon touchen en dus niet beloond kon worden vertrok hij weer keurig verder. Hij nam de hoeken keurig en verwees zijn voorwerpen ook netjes. Ik was erg tevreden! Nog wat nieuwe aanwijzingen van Caya gekregen voor de volgende keer zodat hij na het verwijzen mooier weer van start gaat. Hierna Appél. Ook dit deed Biko heel netjes. Hij werkte keurig en ook zijn grond apport wordt steeds sneller. Afliggen met afleiding ging prima, zelfs toen er geschoten werd. Met pakwerk mocht hij weer 2x. Ook hier liet hij weer vooruitgang zien in rust en schakelen. ´s Avonds lekker binnen bij de TV.  

12 maart
Samen met Tamara en alledrie de honden naar een groot veld gereden om daar te speuren en te trainen. Het veld was reuze groot, maar bezaait met konijnenkeutels. Het was droge bosgrond met mos en hier en daar reuzekort gras.
Tamara liep een spoortje uit voor Biko, maar toen die bij het piket aankwam had hij alleen konijnen in zijn gedachten. Hij had vreselijk moeite om zich te concentreren en om bij zijn voorwerpen te blijven. Misschien morgen beter. Nadat de andere honden waren geweest mocht hij een appèl lopen en dat ging goed. Met de send away liep hij voorbij de achterste marker, mischien vanwege de ipo vooruit training, of wat ik eerder dacht...konijnenlucht. 
´s Middags gingen de andere honden in de kennel en mocht hij in de tuin en het hele huis.

9 maart Trimsalon
Om 12.30 uur hadden we een afspraak met Miranda. In haar trimsalon werd Biko getrimd, gewassen, geföhnd en in model geknipt. ´s Morgens had ik hem eerst nog goed uitgelaten en doorgekamd. Miranda had griep maar ondanks dat wilde ze toch Biko zijn schoonheidsbehandeling geven. Het bad vond Biko nog wel het ergste. Hij stond te piepen en wat te grommen, maar dat gaf geen geen enkele reactie, er werd gewoon rustig doorgewerkt. Tja, dan sta je letterlijk en figuurlijk in je hemd en houd je er maar mee op. Verder gedroeg hij zich uitstekend. Rond 16.30 uur was hij klaar. Thuis lekker uitlaten en slapen in de kennel. ´s Avond naar een training in Hilversum. Dacht ik dat hij wel erg moe zou zijn van de middag, was dat helemaal niet het geval. Hij was knettergek en overal voor in. Nog even lekker appèl gelopen en daarna met Caya nog wat pakwerk gedaan. Biko wordt rustiger in zijn gedrag en kan al beter schakelen met zijn oefeningen in het manwerk.   

8 maart behendigheid
In de middag eerst wezen fietsen met Biko zodat hij lekker in het bos kon rennen en even zijn energie kwijt kon.
Om 20.00 uur had Biko een privéles behendigheid met Tamara in Wijk bij Duurstede bij hondenschool Antis. Biko had er weer zin in en deed vreselijk zijn best. Hij gaat steeds beter met situaties om en blijft keurig bij Tamara. Na een half uur springen en denken was hij moe en ik heb hem heerlijk een kwartier uitgelopen. Hopelijk houd hij dit vast wanneer hij in de wedstrijdgroep gaat trainen.

6 maart Hilversum
Bij Caya gespeurd op een heel moeilijk weiland. Biko had al een tijdje niet gespeurd en had er zin in. Hij verwees zijn voorwerpen keurig en snel. Het eerste stuk was netjes. Naarmate hij het einddoel naderde, de bal, werd hij onrustiger. Ook hielp het niet dat ik zelf de laatste hoek kwijt was..... :0 Uiteindelijk kwam hij op het eindpunt en vond zijn beloning. Daarna naar het trainingsveld voor een appél wat hij keurig deed. Voor een jutrolletje wil hij best snel apporteren :) In het manwerk maakt hij ook kleine stapjes vooruit. Hij is veel sneller rustig na een bijtoefening, en breng de buit rustiger naar mij toe zodat ik het samen met hem kan vasthouden en hem kan ondersteunen. Hij mag 2 keer een sessie doen, zodat hij de materie beter opneemt. Top!

3 maart Obedience
Naar een les obedience geweest bij Esther in het Dogcenter te Kerkwijk. Midden tussen de Border Collies deed Biko het heel goed. Hij bleef keurig geconcentreerd en deed vreselijk zijn best. Ook bij de blijfoefeningen was hij rustig.
Wel moet hij tijdens de blijfoefeningen beter gefocust blijven op mij. Daar wordt aan gewerkt.

1 maart behendigheid
Biko zijn eerste les op hondenschool Antis te Wijk bij Duurstede. Tamara had daar een half uur privé met hem en dat ging héél erg goed. Biko was geconcentreerd en snel en reageerde prima op Tamara´s aanwijzingen. Hij vond het super. Het was wel vreselijk koud....brrrrrr.

24 februari Liesbeth
Met alledrie de honden naar de dierenarts Liesbeth Meijs geweest. Daar kregen ze een APK keuring en werden ze weer geënt. Biko woog 36.8 Kg wat voor hem een prima gewicht is. Hij kreeg een coctailenting en kennelhoest enting. Voor de Rabiësenting is hij pas weer in september aan de beurt. Biko was bang maar gedroeg zich uitstekend. Liet de rustige handling van Liesbeth prima toe en zocht en vond steun bij mij. Prima!

17 februari Activity Register Certificate
De registratie van de Engelse Kennel Club is binnen. Biko mag nu wedstrijden lopen in Engeland in Agility, Flyball, Heelwork to Music, Obedience en Working trails.


16 februari
Het was heerlijk weer. Zon en warmte, zo wil je trainen. Op naar Leusden waar ik naar de lessen van Bianca van der Post ging. Op mijn lesplan stond " sorteren" en "voorbereiding rugtransport". Het sorteren ging prima. Biko haalde keurig het juiste voorwerp uit de rij. Daarna de voorbereiding voor het rugtransport. Biko moet tijdens het transport keurig in positie blijven volgen, maar moet wel naar de pakwerker en dus vooruit kijken. Om dit aan te leren hebben we een prachtig lesplan besproken en de eerste stappen geoefend. Biko had het geheel na 3 x helemaal door en kon toen vanuit de rust de eerste stap binnen het plan doen. Nu bevestigen en verder uitbouwen. Samen met een andere cursist met kelpie de zit blijf oefening gedaan verder op het veld. Ook hier was Biko de rust zelve en deed zijn oefening keurig. Lekker nog met hem gespeeld en even gesocialized waarbij hij bij iedereen die in de buurt was, met ronddraaiende staart en ontspannen lijf zat te bedelen voor de lekkere trainingshapjes. Prima!

14 februari
Biko stond in de middag op de trimtafel in de huiskamer en daar werd hij helemaal doorgekamd. Onderwol er gedeeltelijk uit en muisjes van zijn voeten leeg geknipt. Ook de voetjes rond geknipt en zijn achterwerk kaalgezet. Als toetje nog zijn schedel en oren kaal geschoren. Zo loopt hij er weer netjes bij. Gisteren is al zijn beddegoed uit zijn kennel, nachthok en tuinhuis in de was gegaan en heeft hij verse dekens en vetbedden gekregen. Ook is hij weer gedruppeld tegen de vlooien en teken. 

13 februari training Hilversum

Foto´s gemaakt door Carmen Stouten.
Training te Hilversum. Biko had vandaag een andere pakwerker en ging na enkele keren over op een steviger bijt tasje. Hij deed het keurig, beet vol in en hield het keurig vast, zelfs tot aan de auto waar ik hem ook daar nog kon ondersteunen en belonen in zijn beet. Met dank aan Caya voor de adviezen en aan Carmen Stouten voor de foto´s.

11 februari
Even bij Miranda langs geweest om te testen of zijn vacht al trimrijp was. Hij wordt nu wel heel erg warrelig en de afspraak staat pas in april. Biko zag meteen waar hij naar toe ging en had het er helemaal niet zo op. Eenmaal binnen liet hij zich geduldig onderzoeken en kreeg Miranda warme kwispels. De afspraak is nu vervroegd naar 9 maart.

9 februari
Vanavond weer een gasttraining gedaan bij BD Hilversum. Daar een mooi appél gelopen. Onder het wakend oog van Caya, Biko laten inbijten op zijn "tasje". Hij deed het keurig. Na elke bijtoefening schakelen naar rust, ontspanning en contact en vandaar uit verder.

8 februari fietsen
Heerlijk van het mooie zonnige weer genoten en met Biko 1,5 uur door de bossen gefietst. Soms even een kleine pauze en wat drinken en dan weer op pad. Fietsers die ons tegemoet komen en ook die ons inhalen worden keurig door hem genegeerd. Hij geniet met volle teugen en is de rest van de middag en avond heerlijk rustig aan het slapen.

6 februari Hilversum
Met Biko een gasttraining gedaan in Hilversum. Daar een heerlijk appél gelopen. Ook onder het analyserend oog van Caya, Biko laten bijten op zijn favoriete " tasje", wat hij geweldig vond. Caya is naast de fokster van Biko, gedragstherapeut en gedragskeurmeester en let mede daardoor heel goed op alle signalen die Biko afgeeft en de wisselwerking die hij en ik samen hebben. Na de training volgt een evaluatie en een plan voor de volgende keer.    

2 februari  Bianca en Esther
Bij Esther Brouwer in Dogcenter te Kerkwijk.
In ochtend lekker wezen fietsen in het bos zodat Biko zijn ontspanning had gehad. ´s Middags waren we aan de beurt in Leusden om te trainen bij Bianca van der Post. Daar hebben we het sorteren weer opgepakt, wat Biko uitstekend deed. Daarna het begin gemaakt van het aansluiten in volgen, de A-recall. Ook hier deed Biko het heel goed. Thuis alles weer opgeschreven in zijn logboek. ´s Avonds naar kerkwijk, naar Esther Brouwer van Dogcenter. Daar een half uur privétraining met Biko om naar zijn gedrag en lichaamstaal te kijken binnen de training. Ook hier weer alles genoteerd in zijn logboek. We kunnen weer vooruit!

31 januari

Tamara met Nicky en Ik met Biko naar een workshop van Shirley Clowes geweest. Het was in een hal in Hoevelaken, lekker dichtbij maar het was wel erg koud...brrrrr. Met Biko het sorteren geoefend, waarbij Shirley weer een hoop fijne aanwijzingen en adviezen gaf. Biko had reuze pret en deed erg zijn best. Thuis is Aeilko nog lekker met hem naar het bos geweest en ´s avonds mocht hij lekker naar binnen.

24 januari
Vandaag was Aeilko vrij en heeft met Biko heerlijk door het bos getrokken. ´s Middags mocht Biko naar binnen en werd door Aeilko geborsteld op de trimtafel. Ook nog gesorteerd waarbij Aeilko de lapjes uitlegde. Biko deed het heel goed. Hij zocht keurig en kwam steeds met de goede binnen. Wel wat verkauwen op het doek, maar dat is voor later en een aparte oefening. Ik was heel tevreden.

21 januari
Naar de BD Apeldoorn waar ik welkom was om mee te trainen. Eerst speuren wat om 12 uur begon op een nat veld waar ook schapen hadden gelopen. Een spoor uitgelegd met 3 hoeken en 3 voorwerpen. Biko deed het fantastisch. Ging wel wat sneller af en toe, maar verder prima. Daarna door naar de BDclub, waar na de koffie Biko een appél liep. Hij deed alles, zonder grommetje, maar was erg snuffelig en ook traag. Het manwerk liet het vertrouwde beeld zien van een krokodil die naar de punt van de mouw wil. Hier werd mijn besluit versterkt dat Biko misschien best een leuke appél en speuren kan laten zien, maar in de afdeling C toch te kort blijft schieten in zijn beet. Dit ondanks de vele pogingen van mij en vele anderen zoals de VDH lelystad die hier een hele hoop tijd en moeite heeft ingestoken.
Alle trainers en Pakwerkers en leden van de VDH Lelystad mijn dank hiervoor !!

20 januari
Lekker door het bos gefietst en daarna nog gewandeld. Dat wandelen is om hem uit te lopen, maar daar had Biko niet zo´n zin in. Hij liep meters achter me, maar kwam uiteindelijk toch naast me lopen en was zelfs nog te porren voor een balletje. Andere honden werden genegeerd. ´s Avonds naar binnen en op een bot kluiven.

19 januari Bianca en Esther
Rond het middaguur naar Leusden voor een training van Bianca van der Post. Het weer was geweldig, zon en droog. Ik heb de vorderingen laten beoordelen naar aanleiding van de vorige keer en ben weer gestart met sorteren. Ook de af en blijf gedaan wat heel goed en zonder stress ging. Bianca was weer uiterst scherp en zag weer alles wat goed ging en beter kon. Ik heb alles weer in Biko´s logboek geschreven en mijn plan weer gemaakt. Na afloop van zijn sessie nog even heerlijk balletjes gegooid op het veld.
Rond 18.00 uur naar kerkwijk gereden, naar het Dogcenter van Martin en Esther Brouwer. Daar heeft Esther naar Biko gekeken en naar mijn verhaal geluisterd over Biko zijn soms toch vreemde gedragingen. Door een aantal oefeningen kon zij een beter beeld krijgen over hem. Wanneer ik op de grond ging zitten, ging hij liggen, hij ging niet hoger dan mij. Deze "testjes" deed Biko keurig. Toen Tamara de hal in kwam liet hij echter gedrag zien waar wij thuis mee te maken hebben. Hij gaf eerst een neutrale kwispel en ging toen over in grommen en om haar heen lopen. Dit hield ook weer op en na enkele minuten was er weer ontspanning. Esther denkt hier nog over na, want het snel wisselende beeld in zijn gedrag, het feit dat Tamara wel met hem kan trainen maar bijvoorbeeld niet het huis in mag enz. blijft toch een vreemd fenomeen. Tamara ging met Nicky naar een andere hal voor een Doggiedance les van Birgitte van Gestel, en ik mocht nog lekker trainen in deze hal terwijl er ook een obedience les werd gegeven door Esther. Biko deed nog een fijne training, tussen de spelende en apporterende Border Collies. Ik deed wat heelwork, een apport, en een send away. Ook gewoon even gezeten met Biko en naar de anderen gekeken. Biko gedroeg zich prima.   

17 januari Gwenn
De gehele dag naar Kerkwijk geweest om daar in de grote hal van het Dogcenter mee te doen met een workshop gegeven door Gwenn. Ik vond het allerbelangrijkste van die dag dat Biko zich sociaal en zonder problemen kon gedragen binnen de hal met andere honden. Ik heb hem bijna de gehele dag bij me gehouden. Hij had in de hal een grote stoffen bench een kleed en daar heb ik lekker samen met hem bij gezeten. Hij gedroeg zich keurig. Met Biko getraind op Volgen, DC, posities uit volgen, voorkomen en als laatste de blijfoefening. Dit laatste hebben we met een minimum aan prikkels gedaan. Biko lag tussen een Golden Retriever die hij kende en Emma een Tervuerense Herder die de C- klasse loopt en geen contact zoekt met andere honden. Voor Biko lag een bakje met kippehartjes waaruit hij steeds beloond werd. Hij werd steeds rustiger en bij terugkomst ging hij als eerste uit het groepje en werd verder beloond. Hopelijk kan ik hem zo verder opbouwen en vind hij vertrouwen en rust in de blijfoefeningen. Ook een poos erg fijn gepraat met Esther die de gedragingen van Biko aanhoorde en daar raad op gaf. Aankomende woensdag ga ik een les bij haar nemen om dit verder uit te werken !!

15 januari
´s Morgens heeft Biko heerlijk een uur in het bos gewandeld met Aeilko. In de middag zat hij in zijn kennel naar Tamara te kijken die haar doggiedance oefeningen met Nicky deed in de tuin. Hij was geïnteresseerd en kreeg af en toe ook een stukje kaas toegeworpen als Nicky een click kreeg. Ook kreeg hij een mooie piepbal toen Nicky die ook verdiend had. Stereopret, terwijl er maar één het werk verzet...hi. Toen Nicky klaar was en naar binnen ging bood Biko zich aan voor werk en pret. Tamara deed de kenneldeur open en meteen wilde hij aan de slag om de bal te verdienen. Hij deed wat volgen aan de handtouch bij haar en bracht de bal keurig terug. Ook ging hij met zijn poot op het krukje staan , hetgeen net ook van Nicky verlangd werd. Dit herkende hij waarschijnlijk van de vrije oefeningen met het skateboard. Nu probeerde Tamara hem zover te laten nadenken dat hij er met 2 poten op ging staan. Het was een vermakelijk tafereel. Het leek op het vrijelijk aanleren van KNPV kistje aanblaffen en Biko zijn hersens deden pijn van het denken hoe nu toch die bal te verdienen. Al shapend kwam hij er toch uit dat met 2 voorpoten op de kruk de click meteen opleverde en dat werd de jackpot. Leuk dat hij zo met Tamara aan de slag ging en beiden het zo fantastisch deden!
´s Avonds naar binnen en daar eerst op de trimtafel om doorgekamd te worden en antivlooiendrupples in de nek te krijgen. Daarna de speelgoedkist leegtrekken en kluiven maar! 

13 januari
Heerlijk anderhalf uur door de plassen gerend naast de fiets. Biko vind het heerlijk en gaat in de grootste plassen liggen. Hij zag er weer niet uit maar was heerlijk voldaan en moe. Daarna uitlopen in de wijk. ´s Avonds naar binnen om op te drogen en voor de sociale contacten. Ook vandaag geen conflicten. 

12 januari
In de ochtend naar Caya om daar in Hilversum samen met haar te trainen. Samen aanmelden bij een pseudo keurmeester ging prima. Biko negeerde Caya en de hond volledig en bleef op mij gericht. Prima. Hij deed een prima training en Caya spiegelde mij. Zo komen er weer dingen aan het licht waarop gewerkt kan worden. Caya bedankt!
Ook nog wat advies ingewonnen m.b.t. zijn gedrag.  

11 januari
Vandaag is de lucht geklaard en weet hij beter zijn plaats.

10 januari
Vandaag bij het uitlaten loopt Biko te trekken ( in de verte een vijandhond) en bij een zeer lichte correctie krijg ik meteen een grom. Voor mij was de grens nu overschreden. Meneer heeft de pet op! Met Marloes en haar herder, een wandeling gemaakt waarbij hij toch na een aantal meters bedacht dat het negeren en niet grommen een stuk gezelliger is.
Maandagavond ging hij verhaal halen en dacht daarbij mij te moeten aanvallen. Hij zette niet door , maar de intensie was er en de flikkerde tanden en het diepe gegrom ook.  Gecorrigeerd en aan het werk gezet.

9 januari behendigheid
De training bij de VDH ging vandaag niet door dus dan maar de auto´s wassen en van binnen schoonmaken.
Over de dag heen zoekt Biko steeds de grenzen op en gromt er hier en daar wat op los.
Om 18.00 uur naar bergen op Zoom om met Biko en Nicky naar behendigheidstraining te gaan bij Bianca van der Post. Biko deed zijn best en doet dan op zo´n training alles voor Tamara. Hij wil meteen na binnenKomst in de hal naar haar toe om te starten met dit leuke spel. Thuis kan zij niet eens met goed fatsoen de kamer betreden wanneer hij binnen is?

8 januari Kerkwijk


Ik met Biko en Tamara met Nicky ingeschreven voor de wedstrijd obedience in Kerkwijk. Beiden liepen we een trainingsrondje om de welbekende redenen, Tamara had niet getraind en Biko was er nog niet klaar voor gezien zijn gedrag bij de blijfoefeningen. Het regende de gehele dag pijpestelen en wat is het dan lekker om in een verwarmde hal te lopen! Met Biko eerst ´s morgens gespeurd op een weiland van martin achter het Dogcenter. Tamara liep voor mij een spoor uit met 3 hoeken en 3 voorwerpen. Eerder op de dag waren er al een stel border collies overheen geweest, en ook de wilde ganzen hadden zich niet onbetuigd gelaten. Je kon er bijna op de ganzenpoep glijden. Verder stond het vol water en Tamara spleste van de ene plas naar de ander. Biko had er zin in en liet een mooi speuren zien. Allen voorwerpen verwees hij keurig, hij liet alleen zijn bibs een aantal centimeters boven de grond hangen. Brrrrr koud en nat....hi. De laatse hoek had hij niet meteen maar hij werkte hem wel zelfstandig uit en kwam zo op de laatste strek met wind tegen. Hier ging de kop iets omhoog, maar al met al een keurig resultaat. Hij was doorweekt en wij dus ook. Hij zat onder de klei , en moest dus als een varken mee naar binnen. Nou ja, moet kunnen. Binnen in de hal aangekomen gedroeg hij zich uitstekend. Bleef aan het werk en liet de andere honden voor wat het was. 
`s Middags moest hij zijn rondje lopen en meteen bij binnenkomst ging hij grommen. Hij kwam er niet meer uit. Ik heb hem afgelegd en met de hand op de schoft gewacht tot het over was. Af en toe omhoog kijkend en fixerend verder grommend, duurde dat wel ettelijke minuten. Uiteindelijk bedaarde hij en gingen we aan het werk. In de ring deed hij formidabel zijn best en liep een geweldig Novice trainingsrondje. Gwenn was steward en begeleide mij en Biko. De keurmeester vond het ook een goed trainingsrondje. Hierna nog even in de hal rondgehobbeld en toen lekker ontspannen in de regen. 

7 januari
Met Biko naar Miranda geweest om zijn kop beter in verhouding te krijgen. Zij vond het niet eens zo heel slecht gelukt, en met een beetje scheren en knippen maakte ze er een plaatje van een hond van. Tja, daar kan ik niet tegenop! Ik kreeg meteen uitleg waar ik de volgende keer beter op moet letten. De pootjes, kont, puntje van zijn staart en rest van de vacht en onderwol was prima. De overgang van rug naar platte achterwerk was goed, en om op de rug geen bobtail look te krijgen kon daar nog wat geëffilleerd worden. Biko gedroeg zich uitstekend! Miranda wederom mijn dank!
Meteen een afspraak gemaakt voor een grote trim en knipbeurt op 6 april. Dan zal de ergste koude wel geweest zijn en is zijn vacht maximaal trimrijp.
Vandaag ook zijn kennel weer gestofzuigd en de dekens vervangen. Deze willen nog wel eens vochtig worden en dat lijkt me niet lekker. Ook de fatboy, in zijn tuinhuis onder de warmtelamp, bijgevuld met piepschuim bolletjes. Deze werd te dun en dan isoleerd het minder. Zo ligt hij er weer warm, kurkdroog en schoon bij.

5 januari obedience
In de ochtend een lekkere training gehad van
Bianca vander Post in Leusden. We hebben gewerkt aan de juiste positie in het volgen, dit aan de handtouch (hij dringt naar voren). Hier zag je dat ik me toch weer de les laat lezen door mijn harige druiloor ;) Hij duwt zo hard aan de hand dat deze steeds verder naar voren komt en jawel daar loopt hij weer! Met behulp van de aanwijzingen van Bianca werd het een prima geheel. Alle facetten van je eigen houding worden weer rustig opgenoemd en uiteindelijk lukt het mij om zelf weer fatsoenlijk te lopen. Biko doet uitermate zijn best. Na zo´n 20 minuten zijn zowel hij als ik moe en vol informatie. Ook Bianca zag wat lichte onzuiverheid in het lopen van Biko, dus besloten niet naar de IPO training te gaan vanavond. Eerst zeker weten geen blessure bij hem die door zwaarder trainen erger kunnen worden. Het was weer erg leerzaam en ik heb thuis meteen een logboek aangelegd om alle details en aanwijzingen in vast te leggen. Zo heb ik een naslagwerk om op terug te vallen en kan ik ook een trainingsplan aanmaken voor de volgende keer. Biko mocht meteen naar binnen en heeft daar op een heerlijk dinobot liggen kluiven. Bah, wat kunnen die botten stinken zeg!  

4 januari
Vandaag Biko op de trimtafel gezet en aan de beugel vastgemaakt. Daar lekker een gedeelte onderwol getrokken en helemaal doorgekamd. Ook de muisjes van zijn voetjes uitgeruimd en de pootjes weer rond geknipt. Ook zijn kont plat en kaal en een tipje van de staartbeharing af. Zijn schedel en oren geschoren en de rest van zijn kop netjes geknipt. Over dat laatste was ik niet tevreden. het geheel was niet symetrisch en ook te plukkerig. Miranda om raad vragen, anders loopt dit ventje voor gek. Biko gedroeg zich uitstekend!

2 januari
Het nieuwe jaar is weer begonnen en de eerste training zit erop. Biko had er zin in. Hij liep een mooi appèl en deed een mooi stukje manwerk. Ik was uiterst tevreden. Thuis leek het, bij het uit de auto springen. of hij de eerste 3 passen mank liep. Nadat hij in zijn kennel had gegeten en gerust hebben we gedrieën gekeken of hij nu ook de eerste paar passen onzuiver liep. Dat leek er wel op, dus hebben we de behendigheidsles in Bergen op Zoom bij Bianca van der Post moeten afbellen. ´s Avonds lekker binnen gelegen en gebedeld om chips en toastjes met beleg :) De volgende dag, 3 januari, was de kreupelheid al moeilijker te ontdekken. In de tuin even lekker getraind op wat details en met hem vrije training gedaan met het skateboard. Hij vind het geweldig en doet al 1 pas met een poot op het skateboard. Lekker geestelijk moe en vol met kaasjes weer slapen. Straks mag hij weer lekker binnen liggen.