DOGS AND SPORTS


Nieuws 2010

31 december
De laatste dag in het jaar. Wat een geknal en gedoe. Biko wordt buiten de woonwijk gereden en in het bos uitgelaten om vuurwerk ellende te voorkomen. Hij is er niet bang voor en interesseerd zich er eigenlijk niet voor. Houden zo. Nadat we rond 23.00 uur terug waren voor de laatste ronde is hij naar binnen gekomen en is daar ook gebleven tot de volgende ochtend. Hij reageerde niet op de explosies rond middernacht en bleef lekker rustig liggen. De hele nacht heeft hij rustig in de huiskamer geslapen.

23 december sneeuwpret in de Treek


 22 december kerst foto


19 december pret in de tuin


4 december.

Door het slechte weer met sneeuw en ijzel vallen er wat trainingen uit. Aeilko neemt Biko lekker vaak mee naar het bos en verder zit hij veel in huis. Voor de echte kou kreeg ook hij zijn Hurtha jas aan, waarvan hij eigenlijk niet wist wat hij ervan denken moest. Hij vind het maar raar en neemt liever een sneeuwbad! In zijn tuinhuis is behalve de warmtelamp boven zijn fatboy, ook een kachel aan die de temperatuur daar continu op zo´n 12 graden houd. Zo heeft hij altijd een droge warme plek en lekker vers water zonder ijsklontjes.
Zijn vreemde karaktertrekjes komen af en toe weer boven drijven. Zo staat hij b.v. soms in zijn kennel te grommen, daarbij strak voor zich uit kijkend en zo stijf als een plank. Nog geen 3 minuten later springt hij huizenhoog als begroeting omdat hij uit mag....... Het blijft een een vreemde kostganger.

28 november
Veel te laat opgestaan (heerlijk want buiten vroor het en de autoruiten zaten potdicht). Te laat dus om het speuren in Lelystad te halen. Arjan ge-sms-ed en dan maar een rustige ochtendstart :)  Rond 10.30 was ik op de club waar ik meteen een appèl liep met Biko. Hij deed het formidabel. Alle oefeningen, ook het afliggen uit zicht met schieten gingen vreselijk goed. Biko uitgelaten en op het veld tegenover de club een spoor gelopen met 3 hoeken en 3 voorwerpen. Biko speurde keurig, alle hoeken nam hij scherp en hij verwees de voorwerpen overtuigend. Nogmaals even gewandeld en toen aan de koffie met een uitsmijter, een vaste traditie op de vereniging.
Het manwerk deed Biko ook keurig. Hij revierde keurig de verstekken en blafte meteen en aanhoudend aan. Het uit het verstek aan de voet roepen ging keurig en ook de vlucht was prima. Hij blijft een drukke beet houden, maar alles eromheen maakt vorderingen. Tamara was naar de Winner dus we gingen niet naar de DIT hallen voor behendigheid. Even een vrije avond. 

26 november
Biko doet het prima in zijn trainingen. Hij vordert goed in zijn IPO programma en ook bij de KC Zoy´s laat hij steeds weer verrassend gedrag zien. Bij de behendigheidstraining in de DIT hallen te Bergen op Zoom heeft hij veel plezier met Tamara en kan ze uitstekend met hem werken.


Momenteel zijn we met Sandra Wiss bezig hem vertrouwen te geven in de groeps blijfoefeningen en alles wat daarbij hoort. Ook het ontspannen in de nabijheid van andere honden bij het aanmelden (IPO) en voor - achterlangs (GG) wordt hem op een positieve manier geleerd hoe daar mee om te gaan. 
Morgen wordt iedereen op een wormenkuur getrakteerd, dan is dat ook weer in orde.

11 november

Miranda had een hals en buikband besteld voor aan de beugel die aan de trimtafel vast gemaakt kan worden. Hiermee kun je veilig de hond vast maken aan deze beugel en het ondersteund hem in het staan. Het belemmerd hem ook om zich om te draaien of te gaan zitten wanneer je aan de achterkant bezig bent of aan de voetjes van de hond werkt. Miranda, super! Ik ga de honden er voorzichtig aan laten wennen en heb er dan alle gemak van.


7 november Workshop Shirley Clowes en Behendigheid
Bij Martin en Esther Brouwer in het Dogcenter.
Het regende pijpestelen, maar dat geeft niets wanneer je lekker binnen kunt trainen. Tamara en ik waren met Biko naar kerkwijk gegaan om mee te doen aan een workshop van Shirley Clowes. Biko gedroeg zich keurig in de hal en was lekker relaxed. Bij Shirley in de ochtend sessie gewerkt aan zijn ring issues, het reageren op de steward enz. Hij pakte het zeer goed op. Biko heeft ook een poos in de hal gelegen terwijl er met andere combinaties werd getraind. Ook dat ging prima. De middagsessie gebruikt voor zijn blijfoefeningen in de groep. Iedereen haalde zijn hond en alles werd op een rijtje gezet. Biko zat op de hoek met een lange lijn als zekerheid. Hij blijft keurig zitten en liggen, maar piepte wel van onzekerheid. Bij terugkomst van de geleiders en ook mij dus wordt hij gespannen omdat dan iedereen in een beloningsspel losbarst en hij al die prikkels niet aankan. Met shirley dit in goede banen geleid en nu hierop verder trainen. 
Na de Workshop doorgereden naar Bergen op Zoom naar de DIT hallen. Hier was Bianca van der Post bereid om Tamara met Biko een privé les behendigheid te geven. Heerlijk in een lege hal met geweldige verlichting, een prachtige verende kunstgrasmat en een vreselijk mooie behendigheidsbaan. We waren allemaal heel erg benieuwd hoe Biko dit zou gaan oppakken. Gelukkig vond hij het spel zo geweldig dat hij alles deed wat Tamara hem vroeg. Bianca gaf prima aanwijzingen en zonder stress of haast werd er goed naar zowel Tamara als Biko gekeken. Bianca onze dank!!! Tamara deed een geweldige handling naar Biko toe en hij was dan ook heel relaxed. We hebben er allemaal van genoten. s Ávonds weer terug naar Soesterberg. Besloten werd om dit even vol te houden en de prikkels buiten de ring geleidelijk te gaan opvoeren om uiteindelijk in reguliere lessen te kunnen gaan meedraaien.
Het wordt dus elke zondag een lange drukke dag. Eerst naar de VDH Lelystad om te speuren, appél en pakwerk te doen. Dan naar huis en door naar Bergen op zoom naar de DIT hallen om Tamara en Biko hun behendigheidsles te laten volgen bij Bianca. 

Ontspannen, moe en voldaan!

3 November; goede berichten 

Maandag kwam het verlossende telefoontje: De rabiës-titer van Biko was goed. Dat betekent dat hij over een half jaar mee mag naar Engeland. Dinsdag even langs geweest om het bewuste document op te halen en zijn entingsboekje te laten invullen en tekenen. Vandaag is de Auto voor APK en gelukkig was hij helemaal goed gekeurd. Nu kunnen we weer veilig rond toeren.

31 oktober
Parkeren bij het speurveld........
Wintertijd, heerlijk! dat betekende een uur langer slapen en dat kwam goed uit. Vandaag wilde ik om uiterlijk 9.00 uur in Dronten staan om te speuren met de club. Voor Biko een spoor gelopen met 4 hoeken en 4 voorwerpen. Hij was heel erg relaxt op het speurveld. De eerste strek was zijn neus iets te hoog daarna ging het netjes. De hoeken overliep hij, op ééntje na door het te hoge tempo. Ook het laatste voorwerp had niet zijn interesse, maar na enig aandringen ging hij toch erbij liggen. Ik ben beter gewend van hem, maar gezien de omstandigheden ben ik best tevreden. Het appél ging netjes. Bij het manwerk voor het eerst gerevierd in het verstek met de pakwerker. Biko ging keurig zitten blaffen en bleef ook netjes van de mouw. Ondanks de regen in de ochtend een heerlijke trainingsdag.  

30 oktober
Halloween in Soesterberg.
Tamara wordt geheel omgetoverd tot een ander wezen. In Soesterberg wordt het Halloween groots gevierd en dat betekend dat de straten na 19.00 uur ´s avonds niet meer veilig zijn. Ik heb de honden dan ook maar een kort en veilig laatste rondje gegeven met uitlaten. Biko zat binnen en hoorde zo alle kabaal en "enge" geluiden niet. Na 22.00 uur was het weer aardig veilig.
Nieuwe matrassen.
De prachtige op maat gemaakte benchmatrassen zijn vandaag al binnen gekomen. Ze passen perfect! Waterdicht en met een vetbed erbij op lekker warm. De honden vinden het heerlijk. Mocht je ooit honden bedden willen hebben dan is deze firma een echte aanrader! Loyal Venn, www.hondenkussenshop.nl van J. Nijenkamp  mob. 06-54292636. Prettige mensen, snelle en uitstekende service, niet duur en ze doen en maken waar, wat ze beloven.

26 oktober
Drukke dagen met veel fietsen, boswandelingen en trainen. Bij Biko is inmiddels bloed afgenomen om de titer van Rabies te bepalen. Hopelijk is deze hoog genoeg en gaat daarmee het half jaar wachttijd voor Engeland in. Biko gedroeg zich uitstekend bij de dierenarts en tijdens het prikken. Nu wachten op de uitslag.
Op dinsdag bij De KC Zoy´s helemaal alleen op een leeg veld getraind in de stromende regen. Biko deed het prima en bleef ook keurig werken ondanks de natte ellende. Bij gebrek aan medetrainers waren we weer vroeg thuis. 
Op woensdag bij de VDH verder getraind op programma onderdelen van het manwerk. Ook dat pakte hij keurig op.
Zaterdag de 24e naar de Utrecht, een hondenshow in de Veemarkhallen, geweest waar we bij een stand hondenmatrassen zagen die in de auto kooien konden. Deze firma, www.hondenkussenshop.nl  bood aan om de kussens op maat te maken en dan lekker dik en waterdicht. Daar kun je dan een heerlijk vetbed opleggen en dan liggen de honden prinsheerlijk! Ze sturen de kussens ook nog eens zonder verzendkosten naar je toe. We hebben meteen een heerlijk Atlasbed (soort Biabed) meegenomen voor beneden, zodat het bed wat daar lag naar boven kon voor Jessy. Ze is uit beide bedden niet weg te krijgen.
Zondag de 24e was de clubkampioenschappen van de VDH Lelystad. Biko was heerlijk sociaal en maakte met iedereen contact. Op het veld ingelopen en dan naar de keurmeester om aan te melden. Daar zette degene die tegelijk met mij moest lopen, op verzoek van de keurmeester, haar hond zeer dichtbij mij en Biko. Biko gromde en dat leverde een uitval van de andere hond op. Biko kalmeerde, maar ik was geërgerd, ook op mezelf, omdat ik dit niet voor was gebleven. Ik had onmiddelijk op het verzoek van deze keurmeester aan de andere combinatie,  Biko uit de situatie moeten halen, maar was te laat. Biko herstelde, maar in het volgen merkte ik dat zowel hij als ik, er niet zo bij was als anders en maakte er een trainings sessie van. Biko maakte er gelukkig het beste van en liet mooie dingen zien. Het overschrijden van deze grens had gelukkig geen gevolgen. Dat bemerkte ik toen iedereen op het veld werd gevraagd voor de afsluiting. Biko lag daar tussen andere honden in achter zijn aandenken en zocht geen contact met zijn buren. Gelukkig geen achterstand in mijn opbouwschema met betrekking tot dit item. Het bleef voor mij een dag met gemengde gevoelens. Biko thuis meteen naar binnen meegenomen waar hij de verdere avond lekker op een bot heeft liggen kluiven. 
Op Maandag de 25e, lekker anderhalf uur door het bos gefietst en ´s avonds de trimtafel in de kamer gezet en de nieuwe beugel ( Miranda bedankt! ) erop gemonteerd. Deze zorgt ervoor dat de honden niet meer op de tafel kunnen draaien en ik dus niet steeds rond de tafel sta te springen. Biko lekker doorgekamd en zijn kop en oren geschoren. Verder zijn pootjes en achterwerk in model geknipt. Hij zag er weer verzorgt uit. 

15 oktober de Treek

Met Tamara mee naar manege de Treek om te kijken naar een privé les op Moon. Biko heeft heerlijk door de stallen gelopen maar ook lekker een wandeling gemaakt in de Treek.

13 oktober

Nadat Jessy en Nicky met de fiets en bijbehorende honden kar lekker door het bos hadden gelopen, ben ik met Biko op pad gegaan. Ook hij vond het heerlijk om overal lekker rond te rennen en luchtjes op te nemen. Rond 17.00 uur de file in naar lelystad. Daar aangekomen op het nog lege veld een heerlijk appel gelopen met een super active en blije Biko. Met manwerk leverde een correctie voor inpitten wat redirectie gedrag op wat meteen werd omgezet naar de pakwerker. De kleine afstand was goed en na het winnen van de mouw droeg hij deze en bracht hem terug naar de pakwerker. Hij werd hiervoor beloond met opnieuw spel. Op mijn verzoek ging de pakwerker voor Biko staan en liet hem inbijten. Daarna drijven met dreiging en winnen. Ook dit ging uitstekend. Wel hielden we de lijn aan het tuig strak. Een prima training met weer een stapje in de goede richting.


12 oktober trampoline
Gisteren een halve avond op internet gezocht naar een grote hondenstretcher voor de buitenkennel. Biko zijn groene stretcher was nu 3 jaar oud en wanneer hij erin lag raakte hij op enkele milimeters na net de grond niet. Kortom versleten en op. Het viel niet mee om iets te vinden dat groot, stevig en bestand tegen alle weersomstandigheden was. Als ze er al waren dan waren ze bestand tot een max gewicht van 25 kg en Biko weegt 34 kg. Wat lijkt op een stretcher..... een trampoline. Eerst kwamen op internet de trampolines van 3,5 meter voorbij, wat me iets te overdreven leek :)  Na wat zoeken vond ik een minitrampoline van een meter doorsnee en daaromheen dan nog een ring van doek die de veren beschermd. Al met al een doorsnede van 1.40 meter. Dat was een prima maatje. Meteen vandaag gehaald en in de kennel omgeruild voor de oude stretcher. Biko deed eerst een vergelijkend waren onderzoek en koos uiteindelijk voor de nieuwe trampoline. Hij ligt nu nog een stuk hoger van de grond en lekker verend. Verder heeft hij hierop heerlijk de ruimte.  


10 oktober
Samen met Tamara en alle honden naar de VDH te Lelystad. Daar liep Biko een kort appèl waar het apporteren vlakke grond, haag en schutting prima ging. Vooruit sturen met af, posities uit volgen en Distance Control op de pakwerk tafel gingen ook uitstekend. Het afliggen met schieten ging zonder blaffen en het revieren was als toetje.
Ook bij het manwerk was Biko als eerste en hij blafte mooi aan, aan de paal. Na het lossen keurig weer blaffen en weer bijten. Een klein afstandje en ook op het veld lossen en weer bijten. Biko deed het keurig. Niet steeds vol en soms ook willen schudden maar vol passie en steeds gecontroleerd. Top!

9 oktober
Biko was ingeschreven voor de obedience wedstrijd te Schiedam. Hij liep eerst een trainingsrondje in de A klasse en toen voor het echt in de Novice. Zijn trainings rondje in de A ging heel goed. De Engelse keurmeester prees hem om zijn mooie volgwerk. In de Novice was eerst de temperamentstest, waarbij de keurmeester de hond betast. Dat ging uitstekend, Biko was heel ontspannen en vond het allemaal wel prima. Het volgen was heel erg goed en Biko stepte keurig in positie. Hij bleef uiterst geconcentreerd en trok zich niets van de steward of keurmeester aan. Bij het voor roepen anticipeerde hij toen ik hem achterliet, mijn fout :(   Het apport was snel en heel correct op een terug hippen na bij aanname van het blok. Ik was erg blij met dit prachtige rondje! Ook deze keurmeester vond Biko erg goed en correct werken. Verder was hij de gehele dag bij me en liep en stond tussen de andere honden. Combinaties die trainden, speelden, voorbij renden enz. Hij liet een heel stabiel en sociaal beeld zien, en liet alles over zich heen komen. Lekker ballen op het veld achterin en een send away gedaan op een aantal markers die er al stonden. Af en toe wat drinken in de auto en een half uurtje rust om bij te komen van alle indrukken.  De Novice klasse bestond uit meer dan 35 honden en deze moesten allemaal tegelijk in de kleine stay ring. Dat is voor Biko een te grote druk. Ik heb hem, in overleg met de eigenaar, naast een stabiele Kelpie (Timo) gezet op de uiterste hoek bij de uitgang. De zit - stay ging keurig. Hij piepte wat uit onzekerheid, maar bleef keurig zitten. Na deze oefening breekt meestal een bak onrust uit omdat veel geleiders meteen met hun hond gaan spelen en dat kan Biko niet aan. Ik moet hem dan dus ook onmiddelijk bij de halsband pakken wat hem weer de bevestiging geeft dat er wel degelijk iets is waar hij iets mee moet. Jammer dit gebruik bij de Obedience, maar wel dus iets waar ik langzaam op moet gaan trainen. Daarna kwam de af - blijf. Biko was nog niet klaar met zijn emotie en ging blaffend af. Bij het verlaten van de hond ging hij zitten en bleef piepend blaffen, echt over zijn toeren. Ik heb hem rustig aangelijnd en de ring mee uitgenomen. Buiten de ring weer rustig afgelegd en hem beloond voor zijn rust. Dit laatste was nog een stapje te ver. Ik was heel trots op het ventje dat hij deze dag zo keurig was doorgekomen en alle prikkels en emoties zo goed had verwerkt. Thuis was hij op en ging heerlijk slapen. Ook ik was erg moe en lag om 21.00 uur in mijn mandje.
 
7 oktober
Samen met Willem getraind. Met Biko het revieren en aanblaffen getraind op Willem die een chuck it met tennisbal vast had. Op mijn click kreeg hij de bal. Daarna ook op deze manier en zij- en rug transport gelopen. Ging prima.

6 oktober
Bij de VDH getraind voor de obedience wedstrijd voor zaterdag. Biko deed het heel goed. Het pakwerk aan de paal laat geen verdere vorderingen zien, dus heb ik besloten om hem langzaam in het programma te gaan zetten en dan maar zien wat het wordt.

5 oktober
Heerlijk getraind bij de KC Zoy´s. Met Biko lekker een uur lang op het veld gelopen tussen andere honden door en ook zijn trainingsoefeningen gedaan. De blijfoefeningen gingen super, het apport snel en correct. Het volgen was heel netjes, we werden op verzoek rondgestuurd door Miriam. Send away was snel door een hele lange laan! Ik was heel tevreden en Biko was moe en voldaan.

3 oktober
Wat een ongelooflijk mooi weer! 22 graden en blauwe luchten. Biko deed een zeer mooi en ontspannen appél. Ik ben nu bezig met de af en sta uit looppas en dat gaat formidabel. Het afliggen met afleiding en schot ging ook zonder problemen. Het manwerk op de mouw gedaan aan de paal. Biko zat keurig vol en bleef zijn beet houden tijdens de verbale dreiging van de pakwerker. Gezien de weersomslag naar warm weer ben ik na 4 keer inbijten gestopt. Beter kort en goed, dan langer en dat het dan minder wordt.  

2 oktober
Vroeg gespeurd op een sportveld waar ook honden worden uitgelaten. Het gras was zeer kort maar er lag wel een prachtige dauwlaag. Daardoor kon je ook de verleidingssporen goed zien lopen. Een mooi spoor gelopen met 3 voorwerpen waar 3 verleidingssporen doorheen liepen. Biko deed het keurig. Hij nam alle hoeken scherp, verwees alle voorwerpen en tekende de verleidingssporen maar bleef keurig op koers. Na afloop kwam nog een Golden retriever langs die hem uitdaagde voor een spelletje. Leuk om naar te kijken :)

1 oktober
Met Biko heerlijk 2 uur door het bos gefietst. Hij heeft daar alle modderplassen gehad en de modder zat tot achter zijn oren. Hij was heerlijk moe.

29 september dierentuinHet was geweldig weer vandaag! Nadat Jessy en Nicky van een heerlijke boswandeling hadden genoten, zijn Biko en ik naar de dierentuin te Amersfoort getogen. Daar was hij niet onverdeeld blij mee. Vlak na de ingang zaten er beren en dat vond hij van een afstand nog wel interessant. De grote hyena´s daarentegen waren toch wel griezelig. Ook de olifanten waren het grommen en blaffen waard. Overal waar hij onzeker werd ben ik lekker op een bankje of steen gaan zitten en heb hem lekker tot rust laten komen. Dat ging prima. Daarna weer rustig verder om de boel te onderzoeken. De Japanse tuin, de stad der oudheid, de arena, de kinderboerderij en heel veel dieren. Ook waren er veel bejaarden in rolstoel of met rollator en een heleboel rennende en schreeuwende kinderen. Biko trok zich van niemand wat aan en schonk er ook geen aandacht aan. In het restaurant Biko even afgelegd om een cappuchino te halen en daarna lekker met zijn tweeën in het zonnetje op het terras gezeten. Het Dinobos met alle grote nep dinosaurussen en hun gebrul maar over geslagen, daar zat Biko denk ik nu net even niet op te wachten. Je hoorde de luidsprekers al van verre, dus dat kan niet goed zijn voor een hondenoor. 
Biko was in het begin onzeker, met in het begin voor de hyena´s vluchtgedrag. Hij herstelde prima en na 2 uur rond gewandeld te hebben zat hij prima in zijn vel en zijn we weer lekker naar huis gegaan. Daar is hij na een uitlaatrondje meteen in slaap gevallen.

26 september Lelystad.
Ook Jessy mocht mee en dus gedrieën op pad naar VDH Lelystad. Daar schrok Biko van Arjan op het veld toen hij vlakbij hem naar de grond bukte om een 6 mm kogeltje op te rapen. Biko zette het op een grommen en hield dit gedurende enkele minuten vol, ook tijdens het volgen en door de groep lopen. Hij herstelde uiteindelijk en dan is het ook o.k. Heerlijk posities uit volgen gedaan en ook het af uit looppas voor het eerst gedaan. Geen probleem voor Biko die onmiddelijk door zijn beentjes zakt. Top! Apporteren ging ook snel en ook de haag, die nu op de vereistte meter stond, werd keurig en ruim genomen. Tijdens het volgen raegeerde hij op het eerste schot, niet meer op het tweede. Bij het afliggen met afleiding bleef hij keurig liggen en ook bij het schot geen beweging. Alleen even blaffen, wat vanzelf weer overging. 
Met manwerk beet hij keurig in op de mouw en omdat er nu niet werd opgetrokken maar een overval werd gedaan beet hij vol en correct in. Het zag er goed uit. Overall een prima training ondanks zijn onzekere start. 
Helaas vandaag het bericht gekregen dat Astrid en Niko geen privélessen mogen geven op de KC Zeist aan leden die niet in de wedstrijdgroep behendigheid zitten. Jammer genoeg geven ze geen lessen op andere lokaties, dus nu verder zoeken. 
Misschien in de DIT hallen bij Dogs in Touch, of bij Bianca van der Post. We zien wel. 

25 september Willem
Heerlijk getraind in Zeist op een sportveld. Daar eerst gespeurd op het superkorte gras met best veel verleidingssporen. Er wordt op dit veld ook gewoon gelopen en honden uitgelaten. Verder lopen er ook veel konijntjes wat te zien is aan de kleine gegraven kuiltjes. Voor het eerst een diagonaal gelopen dus een 2 keer een hoek van 45°. Biko speurde keurig en had helaas het eerste voorwerp op zicht. Hij nam de scherpe hoek perfect maar draaide wel even zijn kop om zich te overtuigen. Zijn poten bleven keurig staan en verder ging hij weer. Top.
Het verwijzen vond hij maar tijdverspilling, maar hij deed het dan wel. Dat later nog even op een recht spoortje apart weer verfrist. 


Daarna een kort appél gelopen. Ook dat deed hij netjes.

Vervolgens het spelletje met Willem.


22 september VDH Lelystad
Met appél was Biko wat onzeker en grommerig door de groep. Hij herstelde wel en het appél was heerlijk. Alle oefeningen werden correct en snel uitgevoerd en ook het afliggen met afleiding ging netjes. Volgende keer weer het schieten introduceren zodat dat een gewoonte blijft. Het manwerk was keurig op zijn nieuwe mouwtje. Hij had na afloop wel diarree, waarschijnlijk het gevolg van de Rabiës enting van gisteren. Ik heb hem lekker lang uitgelaten en thuis had Aeilko al rijst en kippefilé gekookt voor hem.

21 september
Heerlijk getraind bij de KC Zoy´s. Bij aankomst uiteraard weer even met alle aanwezige puppen knuffelen voordat hij verder kon. Biko deed een geweldig appèl en trok zich niets aan van Bianca die gewoon lekker aanwezig was en dicht bij ons liep. Ook zijn apport was snel en correct. Ook Miriam kwam op het veld en ook daar trok hij zich niets van aan. Nog een D.C. gedaan tussen Bianca en Miriam in en ook dat ging super. Het volgen terwijl Miriam aan de ene kant  op verzoek een luid verhaaltje vertelde en aan de andere kant Bianca met de chuck it met bal liep te zwaaien, was geweldig. Biko volgde geweldig en verloor zijn aandacht niet. Ook geen onzekerheid of grommen. Bij de click kreeg hij van Bianca de bal. Hij bracht hem zelfs in haar hand terug. Het ventje maakt goede vorderingen.
Later op de avond nog gesorteerd. Eerst gevraagd of hij zijn pannenlap wilde vasthouden en ook correct binnen brengen. Daarna werd deze tussen drie tegeldoekjes gelegd. Biko nam keurig zijn pannenlap mee. Na 2 keer even gekeken of hij hem ook na het sorteren correct inbracht, maar dat deed hij echt boven verwachting heel erg mooi!!
Vandaag is Biko ook geënt voor Rabiës. Over een maand wordt zijn titer in het bloed bepaalt en wanneer dat goed is mag hij ook volgend voorjaar mee naar Engeland, mochten we inderdaad besluiten daar eens een wedstrijd te gaan lopen. Bij de dierenarts in de wachtkamer gedroeg hij zich uitstekend. Een Duitse Herder van 10 maanden kwam hem enthousiast begroeten en hij ging daar prima mee om. Daarna kwamen 2,  14 jaar oude jack russel dames op hem af gestrompeld. Heel voorzichtg neusje aan neusje. Hij werd uit gescholden door een horde chihuahua´s waar hij zich helemaal niets van aan trok. Keurig. Hij gedroeg zich als een model huishond!

19 september
Aeilko en Biko zijn vandaag alleen thuis. De rest is naar het NK Obedience te Oudenbosch. Biko heeft dus op mijn bed uitgeslapen..... en heeft de gehele dag lekker achter Aeilko aan gesjouwd. Toen wij thuis kwamen waren die twee naar het bos. Ik heb Biko ´s avonds niet meer gezien, hij was gevloerd! 

18 september Willem

Vandaag Willem met Kek, zijn Mechelse Herder, gespiegeld met appél. Tjonge wat is die hond mooi geworden.
Willem heeft voor Biko als eerste manwerk gedaan en nu was Willem weer bereid om te helpen met Biko zijn beet op zijn nieuwe mouw. Biko werd door mij aan het hek vast gemaakt en het vertrouwde spel werd gespeeld. Biko vond het geweldig en was verre van onzeker. Hij beet mooi in en hield wat hij had. Samen winnen en zijn bek met mouw ondersteunen gingen ook heel goed. Door dit nu vaker per week te oefenenen en te bevestigen hoop ik dat er wat schot in de zaak gaat komen.

17 september
Deze week naar geen trainingen geweest. Wel heeft Biko heerlijk in het bos gelopen, lekker op zijn nieuwe mouw gebeten met daaraan Tamara en met haar behendigheid gedaan in de tuin. Hij neemt de paaltjes nu al heel goed en zoekt zelf steeds beter de ingang. Beiden hebben plezier en Biko luistert nu naar haar zonder grommen en neemt commando´s aan.
Met Astrid gesproken en bij haar en Niko mag Tamara met Biko nu privé lessen nemen in de behendigheid. Wanneer dit goed gaat en hij het oppakt kunnen de prikkels buiten de ring opgevoerd worden en is het wellicht mogelijk zelfs behendigheidswedstrijden te gaan lopen met hem. Dat zou fantastisch zijn. Maar niet te vroeg juichen, eerst hard aan het werk!

12 september BD Apeldoorn
Vandaag regende het pijpesteeltjes helaas. Toch zijn Tamara en ik naar Apeldoorn gereden om daar met alledrie de honden te trainen bij de Bouvier dressuurgroep. We werden hartelijk ontvangen en mochten heerlijk trainen. Biko had een topdag en liep een ontspannen appél. Geen gegrom, geen gekijk, gewoon heerlijk werken en met veel plezier!
Na afloop nog doorgereden naar het NIAK van de Duitse herders waaraan ook Petra mee deed van de VDH Lelystad.
Hier nog een prachtig mouwtje gekocht voor Biko om zijn beet verder op te verbeteren. De volgende dag meteen in laten bijten door Jessy, die dat geen enkel probleem vond, en daarna op Biko geprobeerd. Biko zat vast aan de paal en Tamara liet hem aanblaffen en inbijten. Ik nam hem dan keurig over door hem te ondersteunen. Het ging prima.

9 september
Roostervrij en heerlijk weer! Wat wil een mens nog meer. Wanneer ik in de ochtend langs de kennel loop, komt Biko eraan en gaat over tot een grommen en stijf lopen binnen zijn kennelhek. Ik ken dit gedrag wel naar Tamara en anderen maar niet naar mij toe. Ik keer hem de rug toe en laat hem in zijn vet gaar smoren. Een uur later loop ik naar zijn kennel en word daar ouderwets begroet. Ik haal hem eruit en speel even met hem. Het blijft toch een rare gast met een behoorlijke gebruiksaanwijzing......
s´Middags ben ik bijna 2 uur met hem naar het bos geweest en heb daar heerlijk rond gefietst met af en toe een rustpauze. Hij was voldaan moe. In de avond heb ik samen met Aeilko nog de paaltjes met channnelwires, de tunnel, een band, de tafel en een afloopplank met raakvlak in de tuin opgezet. Biko vond het leuk en wist nog precies wat er allemaal gebeuren moest. 

8 september VDH
In de middag weer naar lelystad getogen om daar ook de trainingen weer op te pakken. Aangekomen op het veld, ging Biko meteen over op grommen. Ik ben gewoon gaan vragen om aan de hand te lopen en daar vond hij uiteindelijk rust in. Hij zette alles om in werken en kreeg zijn beloningen. Hij deed snelle en correcte positie- doorloop oefeningen en ook het apport ging prima. Samen met Petra en haar hond gelopen en Biko negeerde hen heel netjes.
Naar de groep mensen op het veld gevolgd en hem daar ook nog Distance control gevraagd tussen twee mensen in. Hij concentreerde zich uitstekend en trok zich niets van iedereen aan. Hij was erg rustig en liep met de massa het veld af. Gezien de vroege duisternis en het feit dat hij er nu even 3 weken uit is geweest heb ik geen manwerk gedaan.

7 september
Het werken is voor ons allen weer begonnen en het voelt alsof we er nooit zijn weg geweest. Biko heeft een proefles mantrail gehad met Aeilko, maar Aeilko vond het geen succes. Misschien later weer eens.
Met Biko wordt gefietst, naar het tuincentrum Overvecht gegaan, naar de vakantie - verzorgponny´s van Tamara in het dorp, veel naar het bos met Aeilko en af en toe getraind in de tuin.
Hij heeft helaas een conflict gehad met mij, toen Tamara onverwacht thuiskwam. Hij zette het op een grommen weigerde gehoor te geven aan het af- commando naast mijn stoel. Het grommen en de fixatie werd erger. Ik moest hem daarop naar beneden dwingen, hetgeen natuurlijk voor hem angst opleverde. Na het conflict was er weer een ontspannen hond en kon hij weer " normaal" functioneren. Het blijft een hond met een kronkel en daardoor in sommige situaties gevaarlijk. Vandaag worden de trainingen weer opgepakt en wordt het voor zowel Biko als mij weer hard werken.  Bij de training op de KC Zoy´s deed Biko erg zijn best en het was een supertraining. Bij de behendigheid met hem rond gelopen en daar het click to calm principe toegepast terwijl er honden hun oefeningen deden. Ook bij de Gh groep rond gehangen en ook daar deed hij het heel goed. Nog een zit - blijf gedaan in de wedstrijdgroep, waarbij hij vlak bij een trainende GH groep zat, hij was heel relaxt.

29 augustus vakantie

De afgelopen 2 weken hadden we samen vakantie. Althans zo heten de opgenomen dagen op het werk. Aeilko en ik hadden elke dag een bootcamp dag en hebben in de tuin en het huis van alles veranderd en opgeknapt. Ook de benodigde nieuwe dingen aangeschaft, in elkaar gezet, geplaatst dan wel opgehangen en zelfs een grote boom in de voortuin omgezaagd. Voorlopig kunnen we er weer tegen. Nog wat kleinere klusjes die ook door de weeks in de avond kunnen.
Voor Biko hebben we mooie en degelijke raamwerken gemaakt die voor de overdekte kennel gemonteerd kunnen worden en het daar dan tocht en vochtvrij houden onder elke omstandigheid. Ook hebben we een prachtige partytent van echt mooi zeil gekocht van 4x3 meter die in het voorjaar voor de nodige droogte en zonwering gaat zorgen in het onoverdekte stuk. Daar staat nu nog een tent van doek van 3x3 meter. Het tuinhuisje is verder geïsoleerd en met cement en kit zijn alle grondverbindingen weer nagelopen.
De honden gaan iedere dag lekker naar het bos en worden tussendoor vermaakt. Van trainen bij een club komt nu even niets, we zijn of bezig, of uitgeteld. De 18e ben ik met Biko nog wel naar een les van Bianca van der Post geweest om daar de vaardigheden uit te breiden die we in de workshop waren aangegaan. Biko deed het prima. 
20 augustus voor en na de knipbeurt.
Biko is naar de trimsalon van Miranda geweest. We hebben hem in bad gestopt en ik heb hem met de waterblazer droog geföhnd. Daarna hebben Miranda en ik hem met de effileerschaar in model geknipt. Hij gedroeg zich uitstekend en liet het over zich komen. Nu moet de vacht uitgroeien tot hij trimrijp is. 
Verder in de week heeft hij zijn 4 wekelijkse pipetten antivlo en tekenmiddel gehad en een een ontwormingskuur. 
Vanochtend hebben we in de regen gespeurd. 4 hoeken en 4 voorwerpen. Biko deed het geweldig en er viel echt niets op aan te merken. Daarna heeft Aeilko hem nog mee genomen naar het bos en heb ik hetzelfde gedaan met Jessy. Nicky ging met Tamara mee naar twee vakantie - verzorg pony´s hier in het dorp en kwam zo aan zijn kilometers en uitje.
Nu eindelijk even tijd voor de site en sociale momenten....pfffff.

10 augustus
De afgelopen week heerlijk getraind op de VDH en ook met Biko het fietsen weer opgepakt. Van Marc en Elma een prachtige mega grote bench gekregen (foei !) die we in de winter weer in de huiskamer gebruiken. Marc en Elma, heel erg bedankt!

31 juli workshop Bianca van der Post
Heerlijk getraind tijdens de workshop van Bianca van der Post. Biko was dubbel ingeschreven en mocht dus 4 keer 20 minuten. Ook Tamara was meegegaan voor de gezelligheid en had Nicky mee genomen om op een ander veld nog een appél te lopen. We hadden een kilo kaas en een pot worst mee, dus dat moest genoeg zijn.
Daar ik met Biko volgend jaar weer obedience wedstrijden wil proberen te gaan lopen leek het me de juiste gelegenheid om het volgen weer te perfectioneren. Met Bianca aan mijn voetenwerk en houding gewerkt, bochten en de departure na de bochten. Ik werd door haar in de juiste houding gekneed en door de bochten geleid. Heb het geheel maar even zonder Biko geoefend en thuis vergt het, denk ik, ook veel droog oefening op dit mij geheel eigen te maken. Ook het starten, stoppen met poottarget, feed in position, alles werd weer geperfectioneerd. 
In de tweede sessie heb ik het send away probleem voorgelegd. Biko gaat naar de backmarker niet al te snel maar komt als een speer na de click voor zijn beloning. We hebben de straight (op commando recht vooruit kijken en daar de backmarker markeren) geoefend en hem vooruit gestuurd. Bij snel vooruitgaan kreeg hij de bal uit de chuck it tegelijk met de click. Het leverde lachwekkende capriolen op van Biko en soms een stomverbaasde blik wanneer hij de bal niet meteen zag voorbij komen. Het werkte uitstekend en hij was na deze sessie erg moe. De derde sessie hebben we het volgen weer opgepakt en de vierde sessie het sorteren. Voor Biko was het sorteren een jaar geleden en hij had er dan ook niet veel van onthouden. Ik ga dat weer opnieuw opbouwen. Al met al een zeer leerzame en vermoeiende dag waar we weer genoeg stof hebben opgedaan om verder te trainen aan diverse onderdelen. Tussendoor afgesproken om extra trainingen in te bouwen met Bianca om het niveau voor de obedience wedstrijden op te vijzelen. We gaan ervoor!

25 juli
Gezelligheid tijdens en tussen het trainen door!


Biko zijn manwerktuig zit formidabel. Het hinderd hem totaal niet in zijn ademweg. Ook heb ik een extra elastiek aan de ketting gemaakt als schokabsorber. We hebben volgens de , voor hem, nieuwe regels gewerkt en dat ging prima.
Om alles eerst onder de knie te krijgen heb ik hem weer op zijn eigen bijttasje gezet. Daar beet hij vol op en hij accepteerde de nieuwe manier van handling met gemak. Heerlijk als dingen goed gaan!!

24 juli speuren
Het speuren maar weer eens opgepakt. Ik kan nu toch moeilijk zeggen dat het te warm is. Vroeg in de ochtend naar een speurveld. Het speurveld was voor de hittegolf gemaaid en voorzien van een gestreepte, dikke laag poep. Het gras was daardoor slechts weer gedeeltelijk aanwezig en het veld leek op een uitgedroogde akker met hier en daar een pluk gras. Vele open plekken en opgedroogde poep. Tja, toch maar een spoor gelegd met 3 voorwerpen en 2 hoeken. Biko had er zin in en begon netjes bij het piket lucht te nemen. Hij nam de eerste hoek slordig , maar speurde netjes verder. De 2e hoek ging volgens het boekje. De voorwerpen verwees hij formidabel! Netjes, snel en overtuigend afgaan met het voorwerp tussen zijn voorpoten. Keurig rustig blijven liggen om zijn beloning in ontvangst te nemen en dan weer rustig verder speuren. Hij deed het geweldig en dan op zo´n moeilijk veld. Ik was erg blij met dit resultaat. Na het ophalen van de andere honden en Tamara zijn we verder naar het bos gereden waar hij met Aeilko een heerlijke boswandeling heeft gemaakt.

21 juli
Heel vroeg naar Lelystad waar ik om 16.00 uur al was. Daar heerlijk getraind en super ge-apporteerd. Het afliggen met schieten ging prima en Biko krijgt steeds meer rust. De warmte eistte snel zijn tol maar al met al was het een goede training. Toen de rest van de clubleden er waren en er verschillende honden op het veld waren, nogmaals een trainingssessie gedaan met alle afleiding. Daarbij los gewerkt en de nabijheid van de honden opgezocht. Biko deed het uitstekend en werkte netjes door. Bij het manwerk was hij snel leeg, maar hij reageerde keurig op de nieuw ingebrachte spelregels. Het borsttuig moet vervangen worden voor ééntje die zijn luchtweg vrijlaat. Deze doet dat niet. Op zolder vond ik en oude van voorgaande honden die hem als gegoten zat! 

18 juli Caya
Trainen in Lelystad en Caya Krijnse Locker, de fokster van Biko kwam vandaag op mijn verzoek naar Biko zijn manwerk kijken en haar adviezen geven. Heerlijk getraind en naar de mening en adviezen geluisterd. Caya trainde ook met haar hond Mister en daar kon ik ook het advies bekijken de handling aanvoelen. Biko kan weer een stap verder en is er volgens velen klaar voor. Weg nu met mijn onzekere terughoudendheid om hem voor een terugval te behoeden en voorwaarts mars! Ik heb er zin in!

17 juli ontwollen
Alle honden even lekker geborsteld, nagels geknipt en met pipetten gedruppeld tegen vlooien en teken. Biko ontwolt en ook de muisjes van zijn pootjes leeg geknipt en de bovenkant geprobeerd rond te knippen. Met de nadruk op geprobeerd, want daar had meneer andere ideeën over...hi. Hij stak meerdere malen zijn poot naar voren waarbij ik natuurlijk niet goed vast had en knip , weer een hap weg. Hij heeft nu vele hapjes in alle 4 zijn voetjes en het ziet er niet erg charmant uit. Verzorgt is hij wel, maar het laat aan schoonheid te wensen over. Goed, volgende keer beter.

4 juli Trainen in Lelystad

Tamara ging vandaag onverwacht mee en dus zaten we samen om 8.30 uur 's morgens in de auto. Jessy bleef lekker bij Aeilko thuis en werd door hem verzorgd en vermaakt. Op de club aangekomen was het stil en nog heerlijk qua temperatuur. Eerst Biko uitgelaten en toen met hem getraind. Alle oefeningen werden keurig gedaan, waarbij hij het vooruitsturen op de bal wel heel leuk vond. Het afliggen met schieten deed hij ook uitstekend. Rustig blijven liggen en muisstil. Er komt "schot" in. Het rivieren van 2 verstekken deed hij prima en ook het aanblaffen van mij in het verstek was keurig en schoon. Hij beet op zijn tasje weer vol in en verbeet niet. Aan het einde van de training nog even op de nieuwe pakwerktafel gestaan en deze gebruikt voor Distance Control.
Later op de dag manwerk aan de paal. Biko deed het prima en liet vandaag een beter beeld zien. Na het pakwerk lekker afkoelen in een sloot. Het water was helder, maar door alle gewroet van Biko werd het er niet frisser op.


30 juni bos en scheren
In alle vroegte ( 7.00 uur) naar het bos gefietst, hier 1 kilometer vandaan en daar heerlijk rondgereden. Biko kwam nog een speelmakker tegen en nam pardoes ook even een zandbad. Hij was gelijk grijs. Vlak bij Zeist kwamen we op de heide nog een schaapskudde tegen die door de schaapsherder en 2 border collies bijeen gehouden werden. We hebben er heerlijk even naar staan kijken. Wat drinken en rustig weer naar huis door de kronkelpaadjes. Biko genoot.  Daarna ben ik nog een uurtje door het bos gaan struinen met Jessy en Nicky. Alles was voor de hitte begon weer lekker binnen. ´s Avonds werd Biko op de trimtafel gezet en heb ik hem ontwolt. Daarna zijn achterwerk keurig kaal geknipt en ook zijn schedel en oren geschoren. Hier en daar wat bijwerken en hij is het heertje weer. Zijn koppie laat qua model nog te wensen over, volgende keer wanneer ik zijn pootjes weer doe, ga ik er eens voor zitten. Om zijn schedel breder te laten lijken mag er niet te veel naar de oren toe kaal geschoren worden. Alleen blijf ik nu met onwillige plukken bij zijn oren zitten. Toch Miranda van de trimsalon nog eens voor laten doen waar nu precies de scheidslijn ligt. Al met al is hij in ieder geval weer keurig in het pak en verzorgt.

27 juni training
Heerlijk vroeg naar Lelystad gereden en daar op een verlaten trainingsveld, in de relatieve ochtend koelte getraind.
Eerst apporteren over vlakke grond, haag en schutting. Biko kon de bal verdienen en deed meer dan zijn best. Snel, vrij van de sprong en keurig vasthouden. Daarna vooruitsturen. We brachten samen de bal achter in het veld en als een speer ging hij hem halen. Het volgen, de zit, sta en af met doorlopen waren correct en snel. Toen aanblaffen in het verstek op mij met een bal als buit. Ging uitstekend! Netjes inkomen, keurig zitten en meteen aanhoudend blaffen. Uit de auto een bijttasje gehaald en daar op gerivierd. Ook dit ging prima, niet inpitten, keurig zitten en blaffen. Als beloning bijten, wat hij vol en vast deed en niet verbeet of druk deed. Via de achterdeur van het verstek eruit, zodat hij dat ook eens mee maakte. Dan nog het afliggen, dit keer zonder enige afleiding. Hij ging keurig en rustig liggen en had er vrede mee tot ik schoot met het 6 mm pistool. Als een speer kwam hij naar mij toe, om te zien wat ik aan het doen was en of hij zich ermee kon bemoeien. Ik heb hem rustig terug gebracht en weer afgelegd. Nu kwam het protest, blaffen. Wachten tot het over was en belonen. Uiteindelijk kon ik schieten en bleef hij keurig liggen en was stil. Hij kreeg hiervoor de jackpot!  Een heerlijke training gevolgd door een wandeling. Toen de clubleden arriveerden waren wij al klaar en voldaan. Het werd deze dag heel erg warm en benauwd. Na de training op bezoek bij Marc en Elma. Daar heeft hij nog even een heerlijk waterdip in het nabij gelegen water mogen nemen.
Thuis gekomen was hij moe en ging lekker slapen in de tuin.

21 juni Kennel
We hebben 2 kennelpanelen van 2.00 meter overgenomen van de buurvrouw en nu kunnen we de on-overdekte buitenren van Biko vergroten. We hebben er een avond vullende klus van gemaakt en na boren, zagen en schroeven stond er een grote ren met vele mogelijkheden. Biko ligt, wanneer we alles aan het verbouwen zijn, heerlijk te kluiven.

Biko heeft nu een overdekte ren van 1.70 meter bij 4.5 meter met nachthok, een doorloop naar het tuinhuisje van 2.00 meter bij 2.00 meter en voor dit geheel een ren van 5.5 meter bij 4.00 meter. Wanneer hij in huis loopt kan Nicky in de overdekte ren en Jessy in het tuinhuisje en de grote ren.
 Zo blijft alles onder controle.

19 juni Examen
We zijn geslaagd voor het VZH examen!
Na nog een week bikkelen met het trainen op het schot en het blijven liggen met afleiding besloten we dan toch op te gaan voor examen. Biko liep een keurig appél en verloor punten op enkele keren blaffen en het niet voorkomen na de af-oefening. Hij schoot volledig door. Hierdoor was het correct voorkomen en het aan de voet gaan niet te beoordelen. Bij het afliggen met afleiding gaf hij een blaf op het af-commando wat punten kostte, maar hij bleef keurig en gaf verder geen kik (nou ja, een heel klein beetje piepen dan). Ik was vreselijk zenuwachtig en het was dan ook fijn dat Biko zich daardoor niet van de wijs liet brengen. Petra en Arjan lieten tijdens het afliggen steeds weten of het nog goed ging. Ook het B-gedeelte werd door de goede zorgen en waakzaamheid van alle clubleden goed doorstaan. Mijn dank daarvoor!!!! Nu kunnen we weer verder!


Met dank voor de Foto´s van Marc Molthoff.

13 juni trainen in Lelystad
Zondag en heerlijk weer. We waren al vroeg op het nog lege veld en daar hebben we gebruik van gemaakt. Biko deed een prachtig vlak apport, apport over de haag en schutting. Over de haag sprong hij ruim vrij en hij verkauwde absoluut niet. Prima! Ook vooruitsturen vond hij geweldig op de bal. Daarna in de auto en later terug voor een vzh training. Grommend het veld op en moeilijk herstellen. Hij deed toch zijn oefeningen en met afliggen ging hij na het schieten blaffen. Hij bleef wel liggen. Met de koffie nog lekker bij de hele trainingsgroep gezeten met Biko erbij. Daar gedroeg hij zich weer prima.

9 juni speuren en trainen bij de VDH Lelystad
Rooster vrije dag en s´morgens vroeg lekker gaan speuren. Het gras was flink gegroeid, maar het kon nog prima. Bij het Piket wat kaas en een spoor met 4 hoeken en 4 voorwerpen en op het einde de bal. Biko had er zin in. Hij speurde diep en verwees als een blok. Hij viel bij de voorwerpen neer en touchte het met zijn neus aan. Hij bleef keurig liggen zonder te draaien en kreeg alle 4 de keren een uitbundige beloning op het voorwerp. De hoeken nam hij scherp op de laatste na, daar draaide hij eerst een cirkeltje voor hij weer op het goede spoor kwam.
Ik was heel blij met deze uitvoering van hem!
S´avonds naar de club en in de stromende regen trainen. De oefeningen gaan goed, hij komt alleen niet netjes voor na de af-oefening. Of te hard , of scheef, of niet. Train je het los gaat het altijd goed. Een trainingspuntje. 
Jammer dat een gasttrainer zijn hond 6 verstekken liet rivieren tussen alle andere trainende honden door. Dat gaf tumult en Biko was ook gelijk van slag. De bewuste hond kwam vlak langs hem heen en helaas was dat voor hem teveel. Gelukkig herstelde hij wel redelijk snel. Het afliggen met afleiding ging netjes. We hebben bewust niet geschoten vanavond. Ook nu heb ik even geen manwerk gedaan. Met een echte chipreader van de club even gekeken waar de chip bij Biko zit, dat scheelt zoeken in de toekomst. Zijn chip zit netjes bij zijn linker schouderblad / nek gedeelte.  

8 juni KC Zoy´s
Vroeg naar de club te Amersfoort om daar te trainen met de wedstrijdgroep. Ik was de eerste en het veld was geheel leeg. We hebben een heerlijk appél gelopen en zelfs het afliggen (zonder afleiding) werd getraind. Ook heb ik 2 verstekken achter elkaar gerivierd en hem laten aanblaffen in een tent verstekje, op mijzelf dan wel te verstaan.

6 juni training in Lelystad
Vandaag meteen naar de club om te trainen. Biko liep een keurig appél en deed alles wat hem gevraagd werd. Ook het afliggen met schot deed hij zonder te verblikken of verblozen. Hij bleef ook keurig volgen tijdens het schot en deed zijn af en zit als vanouds snel. We hebben geen manwerk gedaan en getraind op het B-gedeelte van het VZH examen. Ook dat ging prima. Het zoeken naar de chip met een nep apparaatje, het afliggen uit zicht en een andere hond en persoon erlangs, insluiten, trimmer die langs loopt,  alles wat Arjan kon verzinnen ging netjes. Misschien dan toch opgaan voor het examen???? 

29 mei t/m 5 juniHeerlijk op vakantie naar Texel. Biko ging mee en Tamara paste thuis op Jessy en Nicky. We hebben de hele week op de bijna lege stranden gelopen en geluierd. Biko heeft genoten en was de eerste dagen erg moe. Hij is natuurlijk niet gewend om 24 uur 7 dagen lang continu om ons heen te zijn en dat vergde wat van zijn schoonheidsslaapjes. Hij sliep soms op bed en verder op een groot hondenbed in de huiskamer van de bungalo. Verder hadden we het terras van het huisje afgezet met schapengaas en kon hij via de serre naar buiten. Na de wandelingen op het strand ging hij meestal buiten of midden in de kamer liggen en was knock out. De hele week hebben we niets gedaan wat met trainen te maken had en alleen lekker genoten van het mooie weer en de omgeving. Het enige wat Biko niet kon waarderen waren de huiden en schapenvachten die her en der verkocht werden. Hij raakt van de lucht volledig in paniek en wil onmiddelijk vluchten. Dit hebben we dan ook proberen te vermijden.
Een heerlijke week met zalig weer en een tevreden hond met uitgerustte baasjes.

Trainen en speuren
We trainen en speuren wat af op vele verschillende velden dichtbij en ver af . Afgewisseld met heerlijke boswandelingen en héél af en toe een dagje luieren.

19 mei Lelystad
Eerst een workshop van 1,5 uur in Amersfoort van Conrad van Pruijssen. Biko mocht even de uitvoering van het trainingsplan tonen, wat ik voor hem had gemaakt. Daarna weer de auto in op weg naar Lelystad. Biko liep een mooi appél en reageerde welliswaar op het schot tijdens het volgen, maar bleef wel volgen. Met het afliggen bleef hij ook zonder te blaffen keurig liggen. Ik stond nog dichtbij en had een speeltje bij hem achter gelaten. Hij maakt nog steeds vorderingen. Met pakwerk deed hij ook weer keurig zijn best! Een korte maar prima training met bevestigingen van alle inspanningen van afgelopen week. 

18 mei speuren
Om 17.00 uur zijn Aeilko en ik gaan speuren met Biko. Het was een heerlijk zonnige dag en het speurveld lag er droog en warm bij. We zagen de konijnen al lopen en Biko had de lucht ervan al opgepikt. Ik liep een U spoor met 4 voorwerpen. Het was kort gras met veel mos en grote gele stukken. Verspreid konijnengraafsels en keutels. Een vervolg op het speuren van 15 mei dus. Biko liep het spoor zonder het eten van keutels en verwees alle 4 de voorwerpen zonder inwerking en kruipen. Ook nam hij de hoeken scherp. Blij verheugd hebben we nog lekker gespeeld en 10 minuten in het gras gezeten. Nog een kleine wandeling door de mooie omgeving en dan weer naar huis. 

17 mei Fietsen
Vanmiddag uit het werk eerst even uitgelaten en toen een lekker stuk met Biko gefietst. Thuis weer even uitgelopen en van lekker fris water voorzien. Hij ging heerlijk op zijn Dinobot kluiven. Vanavond weer even een paar uur naar binnen om te spelen en socializen. Hij wordt voor mij een echte knuffelbeer....

16 mei Lelystad
Biko heeft heerlijk getraind. Liep een goed appèl. Volgen door de groep, aanmelden, zit, af, staan met doorlopen gingen goed. Afliggen met afleiding was goed. Er werd niet geschoten. Apporteren vlakke grond was goed. Verder met Arjan getraind op aanblaffen, waarin hij nu hectischer was dan op het thuisfront. Begrijpelijk maar iets om over na te denken. Ook het schakelen in driften, door Arjan met zijn buit als afleiding te laten dienen ging heel goed. Vermoeid nog even een wandeling gemaakt en dan lekker de koele auto in om te drinken en rusten. Voor het manwerk ging hij aan de paal en blafte aan op de mouw. Bijten en blaffen ging goed alhoewel hij nog onzeker is aan de ketting.
Nog heerlijk bij mij gelegen en gekroeld tijdens het gezellig napraten buiten op de club. Thuis nog een uurtje naar binnen en dan is het weekend weer om.   

15 mei
Vroeg gespeurd op een zeer konijnenrijk veld. 2 hoeken 4 voorwerpen. De eerste strek had ik extra lang gemaakt met drie voorwerpen en onder het 1e en 3e voorwerp een bakje hart. Na de eerste hoek een voorwerp en na de 2e hoek de bal. Zoals ik had verwacht raakte Biko het eerste voorwerp aan, maar wilde verder en at ondertussen nog wat konijnenkeutels......Na enig wachten kwam daar geen verbetering in en heeft hij een af commando gehad. Verder naar het 2e voorwerp waar hij nog een foutmelding kreeg op het eten van keutels. 2e voorwerp ging hij af met lijn hulp. Daarna ging het goed. Hij nam de hoeken scherp en verwees de volgende 2 voorwerpen netjes en zelfstandig. Ik was tevreden daar dit een veld is met veel mos, kale stukken, versgegraven konijnenkuiltjes en veel vers konijnenpoep. 
Door naar Zeist om daar een boodschap te doen en meteen met Biko even langs de winkels en fietspaden van de stad.
Hij reageerde nergens op en liep netjes mee.
De andere honden thuis opgepikt voor een boswandeling en naar de trainingslokatie voor het schieten en aanblaffen.
 
Biko blijft tijdens de schoten netjes volgen en wanneer je naar het schot toevolgt, blijft hij ook bij mij. Schieten met afliggen ging goed, ik had een bakje hart bij hem achtergelaten waar hij na het schot uit werd gevoerd.

Aanblaffen wordt steeds gecontroleerder en ondanks het af en toe opspringen is hij schoon en constant.
Volgen met extra afleiding, daar werden de prikkels opgevoerd. Aeilko liep mee en bewoog het voorwerp en maakte geluid. Biko begon te pushen en begreep dus dat de concentratie op mij en het correct blijven volgen de click opleverde en dat hij dan zijn buit mocht halen. weer en prima sessie.
Op naar het bos waar Aeilko aan de ene kant met Biko en Tamara en ik met Jessy en Nicky aan de andere kant van het bos een lekkere wandeling maakte.
s´Middags mocht Biko in tuin en huis en lagen de andere twee in de kennels.
Meteen nog even een kleine cirkeltraining gedaan, wat hij goed oppakte.

14 mei
Vroeg uit de veren en na het uitlaten alle honden in de auto en op naar het bos. Eerst naar het trainingspunt waar ik met Biko nog wat herhalingen wilde doen van gisteren. We begonnen met schieten 6 mm pistool. Vrij rondlopen en schieten leverde geen reactie. Correct volgen en schieten gaf een kleine oorbeweging, maar behoud van een correcte positie :)
Daarna het rivieren en aanblaffen. De eerste keer kwam hij te onbesuist, daarna ging hij netjes zitten en aanblaffen.
Toen met hetzelfde juttasje de schakeltraining gedaan. De prikkel werd opgevoerd, Aeilko liep schuin voor ons mee en maakte geluid en bewoog het voorwerp. Biko ging in overtreffende trap volgen en werd beloond met het mogen halen van de buit. Als laatste het afliggen en schieten met het 6 mm pistool. Hier ging hij in protest door te blaffen en te gaan zitten. Ik heb hem een aantal minuten daarin genegeerd en opnieuw afgelegd. Toen weer schieten en teruglopen en belonen. Dat deed hij 2 keer heel erg goed, zonder blaffen en netjes positie behoudend. We maken vorderingen!
Als laatst naar het bos waar Aeilko met Biko en ik met Jessy en Nicky een lekkere boswandeling maakten. Een goed begin van de dag! In de middag het gras gemaaid en een cirkel uitgezet in de tuin. Biko herkende het en we hebben nog even de basics van de cirkeltraining doorgenomen. Hier merk je dat wanneer je op de rechtercirkel wil gaan hij mijn linker uitgestoken hand als uitnodiging ziet voor een handtarget en er onder wil gaan lopen. Hij komt dan naar binnen in de cirkel om aan mijn verzoek te voldoen. De andere kant op heeft hij de neiging niet. Voorlopig moet ik nog even niet te ver naar binnen in de cirkel gaan staan zodat hij aan de nieuwe situatie kan wennen. Leuk en uitdagend om te doen!  

13 mei
Lekker vroeg in de ochtend gespeurd, helaas in de miezer regen. Het gras was heel hoog, 4 hoeken, 7 voorwerpen. Er liepen wat verleidingssporen van wild. Na het uitzetten van het spoor was ik doorweekt. Onder het 3e en 4e voorwerp had ik een bakje met hartjes gelegd. Bij het uitlopen nam Biko goed lucht bij het piket (wat wil je, daar ligt ook runderhart), en ging van start. Na 2 meter ging hij over op het nuttigen van het gras?? Na een mondelinge uiteenzetting ging hij keurig verder en kreeg een af commando bij zijn 1e voorwerp. Vanaf daar ging het prima. Hij verwees alle voorwerpen zelfstandig. Netjes diep speuren ondanks het hoge gras en alle hoeken scherp tot op de laatste hoek na, daar liep hij over heen. Na een korte cirkel pakte hij het spoor weer op en werkte keurig tot aan het einde. Ik wilde nog lekker spelen maar na 2 ballen had hij meer interesse voor alle wildsporen die er ook lagen.....hi.
Daarna door naar de lokatie voor de 6 mm schot training.  Biko vrij laten rondlopen en Aeilko schoot. Op het 2e schot ging hij bij Aeilko kijken. Kwam weer terug. Toen 2 schoten en voeren, daarna schieten tijdens volgen zoals vereist volgens IPO programma. Je ziet hem nog iets reageren met oren en ogen, maar hij houd zijn volgpositie. 2 seconden na het 2e schot beloond met voer. Er kwam een labrador reu op bezoek, en Biko ging kennismaken en over in spel. Daar hadden we even geen tijd voor, dus toen deze weer was vertrokken, door met schakelen in volgen en jutrol halen bij Aeilko. Ook dat ging prima. Toen nog even het aanblaffen van Aeilko na een rivier commando. Biko deed het, na een keer opspringen na, erg netjes. Morgen bevestigen! 

12 mei Lelystad
Ook getraind op het B gedeelte voor het VZH. Buiten het veld werd Biko door de groep ingesloten en ook vast gebonden aan een paal. Daar ging ik uit zicht en liep Petra naar hem toe en liet wat op de grond vallen vlak voor hem. Daarna pakte zij het weer op. Ook kwam er een hond van de nabijgelegen behendigheidsvereniging voorbij toen we met hem bezig waren. Biko deed het erg goed!

10 mei Oene
We waren al om 18.30 in Oene en konden het hele speurveld gebruiken. Ik had een spoor met 3 hoeken en 4 voorwerpen. Er was geen wind en het gras was een aantal dagen geleden gemaaid. Toen ik Biko uit de auto haalde en bij het hek kwam, werd hij enorm uitgescholden door de twee buurhonden. Toen één ervan ook nog door een hek brak en tot aan de hekwerken van Liesbeth kon komen, dacht ik, dat gaat niet goed komen. De buurhond kwam met volle vaart blaffend aan, Biko keek en gromde niet eens. Hij maakte zich groot en liep mee door de poort naar de speurwei. De buurhond liep blaffend mee. Op ongeveer 3 meter van het hek af had ik de aanzet en dan liep het spoor langs het hele hekwerk van de buurhond. Biko liet zich aanzetten en begon met speuren. De concentratie was niet volledig, maar ja wat wil je... ik was verbaast, trots, opgelucht over zijn gedrag in deze situatie! Hij speurde tot vlak voor de hoek tot hij daar de overburen zag die de post kwamen halen, samen met een kind en een erfhond. Ook begon er een ezel te balken die zeker bekeurt had moeten worden voor het overschrijden van de wettelijk toegestane decibels. Jemig wat kan zo´n dier lang en loeihard balken. Ik heb Biko laten kijken en luisteren en toen zijn we weer verder gegaan. Nog even proberen om over de voorwerpen te tijgeren, maar ook dat was na 2 voorwerpen weer voorbij. 
Liesbeth had ondertussen een cirkel uitgezet voor cirkeltraining. Na een korte demonstratie met Evi gingen we met Biko aan de slag. Hij leerde heel erg snel en was volledig gefocust. Leuk om te merken dat hij zo kan leren om bewust in stap, draf en galop te werken en daarbij kun je dan ook nog van alles verzinnen zoals, posities, sprongen, tunnels, apport enz. Dit gilt om meer!!!!
Na een pauze de groepsoefeningen gedaan zoals voorlangs - achterlangs en omcircelen van de 2 andere honden en de zit-blijf en af-blijf in de groep. Het omcirkelen ging uitstekend. Bij de blijfoefeningen houd hij zijn positie maar vind het nog eng en heeft steun nodig. Er zit wel een grote stijgende lijn in.
Schieten met volgen ging heel erg goed. Liesbeth schoot 2 keer met 2 seconden ertussen en Biko kreeg pas een voer beloning na de tweede keer. Hij zakte iets af maar bleef volgen, en herstelde. Heel goed dus!  
Voor de schakeltraining had ik een jutrolletje uitgekozen, dat was toch wel een sterke prikkel. Het ging goed maar het kostte moeite. Wanneer ik klikte werd Liesbeth zowat omver gelopen voor het speeltje. Wat een power zie je dan! Volgende keer een lagere prikkel om mee te beginnen en dan weer uitbouwen.
Al met al een gevarieerde trainingsavond waarvan we weer vermoeid en voldaan s´nachts thuis kwamen.

6 - 9 mei
6 en 7 mei lekker in de tuin getraind op, onder andere, schakelen van spel met Aeilko en volgen. Dit gaat super!
8 mei waren Tamara en ik de gehele dag weg met Jessy en Nicky naar een obedience wedstrijd te Mijnsherenland. Biko was de gehele dag uit zijn kennel en met Aeilko mee naar het bos en binnen in huis. Ik vernam bij thuiskomst dat hij zelfs op mijn bed had liggen snurken...de boef.
9 mei vroeg uit de veren en speuren. Ik had een prachtig konijnendomein uitgezocht. Biko speurde netjes maar nam de hoeken slordig om zich toch beter te kunnen concentreren op de konijnensporen. De voorwerpen werden aangetikt en hij ging met tegenzin liggen om daarna onmiddelijk verder te tijgeren op zijn platte buik....hoezo ik lig toch???  Na een rustpauze een recht spoor uitgelegd met 4 voorwerpen en daar even de concentratie op gevestigd. Bij de laatste ging het weer prima, netjes en zelfstandig af met het voorwerp tussen zijn poten zonder tijgeren. Toen nog een minispoortje met 1 hoek door een konijnenkeutel gebied, maar ook dat ging uitstekend. Voldaan gingen we weer naar de auto.
Door naar een gebied langs de snelweg waar ik kon werken aan het wennen en negeren van het schieten met het 6 mm pistool. Niemand had er hier last van. Biko is er niet bang voor, maar koppelt het aan manwerk. Aeilko schiet op mijn verzoek wanneer Biko met zijn weggegooide speeltje aan komt rennen. Ik had verwacht dat hij wel bij Aeilko zou zijn gaan kijken , maar hij keek wel maar kwam met zijn speeltje meteen naar mij. Nog eens geprobeerd maar met hetzelfde resultaat. Biko met volgen opgepakt en ook daar geschoten. Hij zakte een pietsje af, maar bleef volgen. Hij was los en kon van alles maar bleef mooi volgen. Volgende keer bevestigen en misschien eens afleggen, wie weet.
Ook nog gewerkt aan het schakelen van spel naar volgen. Er werd nu meer afleiding gegeven en ook daar deed Biko het super op. Verder op de dag nog in de tuin andere items getraind wat allemaal snel en vlekkeloos verliep. In de avond mocht hij met Aeilko mee voor een grote boswandeling en dan nog zo´n 2 uurtjes naar binnen voor de huiselijke gezelligheid. Het weekend is weer om.

5 mei Miranda, Conrad en VDH Lelystad

Het is vandaag voor Biko echt bevrijdingsdag, hij wordt uit zijn vacht gezet. Om 10 uur was Miranda in haar trimsalon te Soesterberg er helemaal klaar voor. Op mijn verzoek werd Biko in een sport tenue gezet en dat betekende zijn lijf kaal en kort haar op de poten. Een korte beharing op zijn kop. Lekker fris en fruitig zogezegd. Miranda heeft met beleid en inzicht hem weer door het gehele proces van scheren, wassen, föhnen en knippen heen geloodst. Uiteraard vond zij weer hier en daar een klit, zoals in zijn voetzool en bij zijn scrotum. Toch weer een minpuntje voor mij en een leermoment daar weer beter op te letten. Om 13.30 waren we weer thuis, waar Aeilko de gehele kennel had schoongemaakt en alle dekens had vervangen. Het zag er weer spik en span uit en het rook er naar wasverzachter....
Om 15.30 naar Amersfoort naar de workshop no 3 van Conrad van Pruijssen. Met mijn trainingsplan uitgeprint en een vermoeide maar schone hond op pad. 
Op de club te Lelystad even gegeten en een fijn appél gelopen. Biko lag aan een lange lijn vast en was redelijk rustig. Hij wilde toen ik naar hem terug liep naar mij toekomen maar liep in de lijn. Dit veroorzaakte een enorme bult stress bij hem. Onder het volgen kon hij het in de groep nog niet kwijt en gromde aanhoudend. Na wat andere oefeningen was het over en ging het uitstekend. Het apporteren over vlakke grond, haag en schutting gingen ook goed. Het schieten tijdens volgen gaat ook steeds beter. Met het pakwerk mocht hij aan de paal werken. Dat was een nieuwe ervaring voor hem. Blaffen en zitten geeft als beloning dat je zo de pakwerker in beweging zet. Na één keer verlies van de buit en daardoor een dip, ging het verder heel goed. Het was voor ons beiden een vermoeiende dag.

4 mei KC Zoy´s
Vanavond naar de KC Zoy´s om daar in de wedstrijdgroep te trainen. Biko was éen van laatsten en had al 3 uur in de auto gewacht. Hij was dus behoorlijk fit.  Op het eerste veld waren de honden van de behendigheid aan het ballen en dat was ook reuze prikkelrijk. Toen ik dan ook langs het clubgebouw liep en Sandra daar pardoes uitkwam sprong Biko omhoog. Op het veld daalde de adrenaline weer en liet hij een fantastisch stukje appél zien. Ook de zeer dichte aanwezigheid van andere honden en mensen deerde hem niet. Ook hier al met al een prima training.

3 mei Oene
Weer regen en ook nog file. Om 18.45 uur kwamen we aan bij Liesbeth. Op haar achterste weiland kon gespeurd worden en dat hebben we dan ook gedaan. Ik had voor Biko een spoor met 3 hoeken en 4 voorwerpen. Hij nam de hoeken heel nauwkeurig. De voorwerpen bevatte geen voerbakje meer, het was wat het was een voorwerpje. Bij de eerste ging hij keurig af en kreeg van mij een heleboel lekkere worst op het voorwerp. De 2e moest al met enig inwerken omdat meneer hem wel touchte maar ook probeerde verder te speuren. Rustig tegen gehouden en nogmaals een bevestigende touch gevraagd met een af. Daarna ging het verwijzen beter. Op het einde de bal, wat hij prima vond. Na wat rust de oefening schakelen getraind. Liesbeth hield zijn grote favoriete speeltje en Biko moest correct volgen. Een paar passen en dan click, haal het maar op bij Liesbeth. Dat hebben we steeds een beetje verder uitgebreid en Biko had snel door dat goed volgwerk beloond werd met het halen van het speeltje. Dit gaan we de volgende keer weer verder uitbouwen. Ook hebben we geschoten tijdens het volgen. Biko blijft reageren. Het voorlangs achterlangs en slalommen met Tara, een Tervuerense herder teef en Loyd een Border terrier ging goed tot op het moment dat Petra de bazin van Tara haar hond een NEE commando gaf. Hierdoor ontstak Biko in een grommen. Ook het zitten en afliggen in een groep ging met deze twee honden goed.
Ook nog Biko afgelegd aan de zijlijn terwijl de andere twee hun appél deden en speelden. Biko piepte soms maar bleef keurig liggen. De Af oefening met doorlopen geoefend zonder te kijken, en het lukt nu beter. Overal zit schot in, maar we zijn er nog lang niet! Al met al lekker getraind!

2 mei
Bah wat een vreselijke regenachtige dag! Ondanks het petweer toch heerlijk getraind. Op de club deed men eerst een stukje sociaal gedragstraining met alle VZH honden. Biko deed het aan de paal, alleen gelaten, met een hond die er voor langs liep, heel erg netjes. Men had een hele sociale en bazingerichte Duitse herder teef hiervoor uitgezocht. Het inlopen van de keurmeester met een map die hij op de grond liet vallen en weer opraapte ging ook zonder problemen. Het insluiten met Biko onder appel aan de voet leverde grommen op, maar zonder enig appel vond hij dan weer prima. Hij was ook behoorlijk geprikkeld door de aanwezigheid van ineens meerdere honden op een kleiner gebied. Hij settelde echter wel en hield op met grommen.
Met het afliggen met afleiding was hij heel rustig. Hidde hield de lange lijn vast, maar zodanig dat Biko er totaal geen weet van had. Het volgen was goed, net zoals de af oefening. Ik blijf een beetje steken met de af oefening. Wanneer ik ook maar iets kijk naar hem gaat hij feilloos af, kijk ik voor me uit dan gaat hij zitten. Dat wordt kiezen voor zekerheid en ik kijk gewoon op het examen naar hem. Ik moet er echter wel aan werken, aan mijn houding dan. Pakwerk ging prima. Hij doet vreselijk zijn best en maakt nog steeds vorderingen. 

30 april en 1 mei

Beide dagen wezen speuren. Op 30 april vroeg in de ochtend op lang gras. Vier voorwerpen en vele hoeken. Onder de voorwerpen lag een bakje met runderhart. Biko verwees alle voorwerpen zelfstandig en nam alle hoeken. Door de wind zat hij op 1 strek iets naast het spoor. Op 1 mei laat in de avond op kort gras met veel verleiding van wildspoor. Biko speurde zeer geconcentreerd, overliep 1 hoek maar kwam zelfstandig terug. Van de 4 voorwerpen  lagen er onder de eerste 2 een bakje met runderhart en de volgende 2 bevatte alleen het voorwerp. Hij verwees ook de laatste 2 heel overtuigend en kreeg daarbij nu van mij uit mijn zak het bakje met hart. Top ! 

28 april
Eerst naar Amersfoort waar de workshop van Conrad van Pruijssen werd gehouden. Om verder te komen met onze doelen , het maken van een trainingsplan, moest iedereen laten zien met zijn hond wat de huidige stand was. Een nulmeting zo gezegd. Biko zijn case was sociaal gedrag in bijzijn van andere mensen. Hij liet een prima beeld zien en de mensen die hem kenden vonden hem zeer vooruit gegaan. Alles werd besproken en nu weer aan het huiswerk. Daarna door naar VDH Lelystad om te trainen. Biko deed erg zijn best en was stil tijdens het afliggen. Hij laat een mooi appél zien en heeft alleen soms moeite met het afgaan tijdens volgen. Helaas ben ik de boosdoener, het is iets in mijn houding . Samen met Arjan kwamen we er weer uit. Tijdens het springen over de haag brak er een hond op hem uit, maar beiden waren gelukkig terug te roepen. Biko was snel weer over de stress daarvan heen, bij mij duurde dat wat langer. Het pakwerk ging formidabel. Hij maakt prima vorderingen.

26 april Oene
Met 2 nieuwe achterbanden naar Oene voor een training met Biko. Daar aangekomen een heerlijk àppel gelopen
met posities uit volgen, apporteren zonder en met haag, vak sturen, DC, behendigheidstoestellen enz. Biko vond het prachtig en deed erg zijn best. Er werd ook geschoten om hem te laten wennen aan het feit dat hij door kan werken en niet hoeft te kijken waar het vandaan komt. Ook dit lukte na enkele schoten. Biko deed ook een slalom met Ice, een Tervuerense Herder en Loyd een Border Terrier. Dat ging heel erg goed. Ook de blijfoefening tussen hun tweeën in, deed hij, zij het met een hoop oversprong gedrag. Als laatste hebben we op het schakelen getraind tussen spel met Liesbeth en het aandachtig volgen met mij. De basis ging goed en hij begreep snel wat hem een beloning opleverde. Nu rustig bevestigen en stapsgewijs uitbouwen zodat we dat ook bij het manwerk kunnen gebruiken. Een hele fijne trainingsavond waar we veel in gedaan hebben. Voldaan gingen we weer op huis aan.  


25 april  Lekke band   
Het liep even anders vandaag! ´s Morgens lekker wezen speuren, en dat ging fantastisch. Biko nam alle hoeken scherp en ging zonder commando´s bij alle voorwerpen liggen. Rond 10.00 uur op pad naar de club met Biko en Jessy. Op 1/3 van de rit hoor ik een ploppend geluid en jawel een lekke achterband. Ik kon echter niet naar de vluchtstrook want die was daar even niet. Ben toen doorgereden naar het dichts bij zijnde stukje waar ik wel kon staan en heb de knipperlichten aangedaan en de gevaren driehoek (op aanraden van Arjan) neergezet. Ik stond op een zeer gevaarlijk punt, vlak voor een verdrijvingsvlak en op een punt waar er verkeer moest invoegen en ook weer uitvoegen naar een andere snelweg. Er waren ook al borden boven de snelweg gaan knipperen en de rijbaan naast mij mochten geen auto´s meer rijden. ANWB gebeld en die was er binnen 15 minuten met een takelwagen om ons van dit gevaarlijke punt weg te krijgen. Hoe zoek ik het uit...??? Op een rustige plaats heeft de wegenwacht met 2 man sterk de band verwisseld die inmiddels bijna van de velg gelopen was. Hun advies was om direkt naar huis te gaan daar ze niet nogmaals konden komen wanneer ik geen reserve wiel aan boord had. Jammer van de training, maar ik wilde het risico niet nemen. De honden hadden hun portie vreemde ervaringen ook wel gehad. Morgen op pad voor waarschijnlijk 2 nieuwe achterbanden, dan kunnen we weer toeren.   

21 april
Vandaag weer heerlijk getraind. s´Morgens om 7.30 uur gespeurd. Vele hoeken en 7 voorwerpen. Biko deed het fantastisch. Hij nam even een wildspoor, maar bedacht zich en ging netjes verder. Verwijzen gaat steeds beter en er komt een mooie rust in. Na afloop even heerlijk een half uurtje gespeelt en gezeten in de natuur. s´ Avonds naar Lelystad voor áppel en manwerk. Biko deed het prima. Na afloop van het áppel heeft Arjan nog even getraint op het inlopen en insluiten van Biko door een groep en ook het omcircelen en naast een vreemde hond zitten. Hij gebruikte hiervoor zijn grote Duitse Herder teef die totaal geen aandacht had voor Biko. Biko deed het hier prima op. Heerlijk als er dingen goed gaan en er steeds weer een stukje vordering inzit.

11 april training VDH Lelystad


 Met dank aan Marc Molthoff voor de foto´s.
Brrrr wat was het koud op het speurveld! Biko´s spoor lag ongeveer drie kwartier en had 2 hoeken en 4 voorwerpen. Onder de voorwerpen lag weer een bakje met runderhart. Biko speurde netjes en ging op commando af bij de voorwerpen. Bij het laatste voorwerp ging hij zelfstandig af. De hoeken nam hij heel netjes en hij nam ook het voer op het spoor op. Ik kreeg nog een nuttige aanwijzing van Arjan voor het aanzetten na het voorwerp. Hij ging goed om met het feit dat er ook andere honden op het veld aanwezig waren. Ik was erg tevreden. 
Het áppel gedeelte op het veld ging ook goed. Hij was stil met afliggen en ondanks de andere honden op het veld bleef hij bij de les. Hij was wel erg snel leeg. Omcircelen van de groep leverde totaal geen reactie meer op en hij was vrolijk en ontspannen.
Tijdens het pakwerk was hij alleen gefixeerd op de buit en hij bracht deze terug naar de pakwerker om nog meer het spel aan te gaan. Hij maakt nog steeds vorderingen! 

7 april kluiven en trainen

Heerlijk weer was het en ik heb op de markt gelijk weer een aantal verse dinobotten gehaald. Biko lag er het eerst mee in de tuin en hij vermaakte zich er opperbest mee. Om 16.00 uur moesten we bij de KC Zoy´s zijn voor de workshop met Conrad van Pruijssen en om 18.00 uur zaten we weer in de auto om door te rijden naar de training in Lelystad. Biko deed het prima!

5 april 2e Paasdag
Ondanks de Paasdagen toch even lekker gespeurd in de ochtend met Biko. Ik had de avond van tevoren 500 gram runderhart uit de vriezer gehaald en verdeeld in 5 bakjes. 3 voor onder een voorwerp, 1 voor op het einde van het spoor en 1 met stukjes voor op het spoor. Biko ging vandaag voor het eerst leren verwijzen. Afgelopen zondag had hij een recht spoortje gespeurd in lelystad en dat was erg goed verlopen. Ik had nu een U spoortje uitgelegd met drie voorwerpen. Biko speurde diep en overtuigend en nam de beide hoeken haarscherp. Bij de eerste 2 voorwerpen kreeg hij het commando "af " en bij het derde voorwerp deed hij het verassend genoeg helemaal zelf! 
Na afloop even ballen en verheugd weer naar huis.

2 april trainen bij Liesbeth
Goede vrijdag. We gaan naar Oenen om bij Liesbeth op haar landgoed te speuren en te trainen. Biko maakt verder kennis met Roulette en speelt met Evi, dat wil zeggen, rent achter haar aan met een heilig respect voor haar klapperende gebit! Tussendoor nog naar Dalfsen om naar een prachtig nestje Dober pupjes te kijken. Het weer was geweldig en we kwamen moe en voldaan weer thuis.

20 maart 2010
Vandaag alle honden ontwormt met Drontal. Biko ondervind er geen last van. Hij ligt lekker in de tuin en de kennel terwijl het hele gezin dit weekend de huiskamer opnieuw in de witte verf steekt.

16 maart Crufts modeshowWe zijn weer terug van de crufts. Tamara en ik hebben er 4 dagen lang genoten van alle hondenrassen, demonstraties en wedstrijden. Vooral de vele winkeltjes hadden onze aandacht. Voor Biko heb ik een lekkere jas gekocht voor het warm houden van zijn spieren na inspanning op koude dagen. Verder een mooi tuig met bijpassende lijn, een lijn voor het fietsen en een leren Halty (erg mooi en prettig voor hem om te dragen). Beschermers voor om de voorpootjes bij de flyball en behendigheid, waar hij toch wel even aan moest wennen bij het lopen. En natuurlijk heel veel fijne ballen waar Tamara meteen mooie fleece touwen aan knoopte. Natuurlijk moest alles gepast worden en Biko deed braaf mee. Het jasje vond hij geen succes, maar liet het wel zitten.

10 maart wandelen met Maud


Heerlijk anderhalf uur het bos in geweest met de buurvrouw Maud en haar honden.

9 maart  pluk de dag
Tja, het moest er van komen. Biko wordt geplukt. O.K. het is geen kip, dus getrimd dan. Miranda gaat verder waar ze 18 februari moest stoppen. Biko gedroeg zich voorbeeldig en liet alles geduldig toe. De rug werd zoveel mogelijk getrimd en de rest werd met de effileerschaar vakkundig in model geknipt. Een bereklus, waar Miranda zich gedurende 3,5 uur doorheen sloeg. Met dank aan Miranda! Dit ventje loopt er weer fris en fruitig bij. 

5 maart entingen
Vandaag naar Liesbeth Meijs , de dierenarts, voor een APK keuring en de entingen. Biko werd nauwkeurig onderzocht en hij kreeg een coctail enting en een enting tegen kennelhoest. Zijn Rabiës enting was nog een jaar geldig, dus dat hoefde nog niet. Er werd wat tandplak van zijn rechter achterste kies boven gehaald en hij werd gewogen. 37 kilo en prima op lijn. Meteen een wormenkuur meegenomen voor over twee weken, dan kan hij er weer even tegen. Biko gedroeg zich voorbeeldig. Hij kwam in de wachtkamer nog een Berner Sennenpup tegen waar hij meteen mee wilde spelen, ondanks zijn zenuwen voor de dierenarts.
Vanmiddag ook groen licht gekregen van de VDH Lelystad om daar te mogen trainen.
Na de beleving van de Crufts kan de pret en het harde werken dus beginnen!

29 februari Skateboard

Om Biko lekker bezig te houden en hem in zijn koppie wat denkwerk te geven heb ik bij Bart Smits een klein skateboardje gekocht. Hierop wilde ik Biko leren met 1 of 2 voorpoten daarop te gaan staan en dan eventueel voorwaarts te rijden. Alles puur en zonder luring. Omdat hij dus alles zelf moest uitvinden en er dus alleen geclickt werd als hij iets deed wat een beetje in de richting kwam, vertoonde hij vreselijk leuk gedrag. Wat een prachtig gezicht om te zien wat een hond dan allemaal laat zien. Hij vond het reuze leuk en kreeg voor ieder miniscuul stapje een click en dan vloog er kaas naar hem toe. Hij had in 2 sessies van 5 minuten door dat je er een voorpoot op moest zetten. Wordt vervolgd.

24 februari
Samen met Maud en haar honden Esly en Cilla naar het bos. We hebben heerlijk 2 uur gewandeld en Biko genoot.
Helaas was ik mijn fotocamera vergeten. Biko deed het heel netjes. Esly moest het merendeel in de hondenbuggy omdat hij nog een pup is. Cilla vond het allemaal wel prima. Het is een leuk stel om zo samen te zien. Het is zeker voor herhaling vatbaar en we spraken dan ook af om dit veelvuldig te gaan doen. Daarna ben ik nog een uur met Jessy en Nicky geweest en toen waren mijn voeten op.

21 februari trainen bij 
VDH Lelystad
Met Biko naar de VDH te Lelystad om daar na lange tijd een training te lopen en kijken of alle tijd en energie die we gestoken hebben in zijn therapie ook hier vruchten zou afwerpen. Ik was eerlijk gezegd best wel een beetje gespannen en hoopte dat ik dat niet op Biko zou overbrengen. Natuurlijk was het mistig en hoe meer ik Lelystad naderde werd het ook witter en gladder hier en daar. Daar ik nu niet een echte held ben met auto rijden met zulk weer miste ik ook nog de juiste afslag. Gelukkig bracht Tom Tom me nog op de juiste bestemming. Daar wachtte me een warm welkom en dat voelde heel goed. Toen ik het veld op mocht met Biko had ik me bewapend met een kilo kaas, lange lijnen enz een hele tas vol. Eerst maar laten kennismaken met de grote groep mensen die op het veld staan dacht ik en laten kijken naar alles wat er te doen is. Tjonge, daar veraste Biko mij totaal. Hij was niet terughoudend of overmatig kijkend, hij liep op de groep mensen af en liet zich vrij en ontspannen aanhalen en kroelen. Door iedereen! Had ik een gebitsprothese gehad was die er nu uit gevallen. Iedereen was open naar hem en hij voelde zich heel vrij! Heel blij van binnen ben ik een stukje appél gaan lopen denkende , dan zal hij nu wel gaan grommen als hij merkt dat er ook andere honden op het veld lopen. Maar ook nu, nee. Hij ging aan het werk en had plezier. Er vielen hier en daar wel wat trainingstechnische foutjes, maar dat mocht na al die tijd niet trainen de pret niet drukken. Hij deed het gedragsmatig zo goed, dat ik wel kon jubelen. De clubleden van de VDH die hem eerder hadden gezien vorig jaar vonden hem ook erg vooruit gegaan. Met het afleggen bij het verstek begon hij te blaffen en heb ik de oefening afgebroken toen hij daarmee even ophield. Misschien toch iets teveel op een dag. Al met al was ik super gelukkig met deze ontwikkeling. Na de koffie kwam het manwerk en heb ik gekeken naar de opbouw van de honden. Ook hier is op elk detail super over nagedacht en op elke vraag krijg je dan ook een gedetailleerd antwoord.  Als voorbereiding had ik Biko al vroeg uit de auto om met hem te volgen en spelen en op deze manier toch het contact te houden. Iets wat op deze vereniging door iedereen werd gedaan. Met Biko had ik aan Arjan gevraagd op het jonge honden niveau te beginnen, zodat hij stap voor stap zou kunnen groeien en bevestigen. Eerst zien wat de insteek van de hond was en zorgen dat het om buit ging en niet de man. Biko werd uitgedaagd met een lap aan een touw en de bedoeling was uiteraard dat hij dat zou volgen. Hij was echter meer geinteresseerd in de persoon die de lap bewoog. FOUT. De pakwerker liet met zijn ogen en lichaamstaal zien aan Biko waar het dan wel om ging en leidde hem op deze manier naar de buit. Wanneer Biko er naar keek ging de buit als beloning bewegen. 
Dit moet eerst goed bevestigd zijn om verder te kunnen.  Ik heb de tijd, hij is nog geen 14 jaar. 
Na afloop werd er getrakteerd vanwege een jarige hond en nagepraat over de training.
Het was een hele fijne training met een warm gevoel van al die mensen die je het gevoel geven dat je er bij hoort ondanks dat je een buitenstaander bent, een ander ras hebt en een hond waar best nog wel veel werk aan is te doen. Nu de besluiten van de vergaderingen afwachten en dan kan ik misschien na de crufts fanatiek beginnen met een nieuw hoofdstuk met Biko. Ik heb er in ieder geval zin in!

18 februari  trimsalon

Vandaag zou Biko in de trimsalon bij Miranda een was en knipbeurt krijgen. We hebben hem snel in bad geplaatst, gewassen en geföhnd. Hierna bleek dat hij zeer trimrijp was en tja wat dan. Nu trimmen kan niet meer, hij was al in bad geweest. Nu knippen betekende pas weer over een hele lange tijd weer pas kunnen trimmen. Dus er is nu een nieuwe afspraak op 9 maart en dan wordt Biko getrimd, en daarna verder netjes geknipt. Vandaag is alleen zijn koppie gedaan. Het is nu een echte beer en hij ziet er prachtig uit. Een beetje ontploft zoals de buurvrouw zei. Biko was al lang blij dat hij er zo makkelijk vanaf kwam. Hij had zich overigens zeer netjes gedragen bij Miranda.

24 januari workshop Bianca van der PostDe sneeuw kwam in de ochtend met bakken uit de lucht, maar het mocht de pret niet drukken. Bianca kwam ondanks het slechte weer toch en hielp iedereen met veel plezier en kunde. Biko deed heel erg zijn best en toonde zich prettig sociaal. Hij speelde met Tamara en werkte zelfs met haar. Hij liet zich niet van de wijs brengen door Bianca ook niet als zij dicht op hem liep. Een koude lange dag maar weer het rugzakje gevuld en veel plezier gehad! Met dank aan Tamara voor het regelen van de workshop en Miriam van den Broek voor het regelen van de accomodatie. Het is voor vele herhalingen vatbaar!

6 januari Spelen met EslyBiko maakt kennis met Esly, het nieuwe maatje van Maud, onze buurvrouw en eigenaar van jachthondenschool Allstars. Esly is een stoere labrador pup van 8 weken jong die al gauw door had dat je van Biko niet veel te vrezen had. Biko had het jammer genoeg te druk met andere dingen om tot echt spel te komen. Ze mogen in de toekomst veel vaker spelen en hopelijk op deze manier een leuke band opbouwen en behouden.

3 januari 2010
Vandaag ben ik lekker met Aeilko meegewandeld op zijn boswandeling met Biko. Heerlijk zoals die twee op elkaar zijn ingespeeld en kunnen genieten van de vrijheid en sneeuw. Natuurlijk had ik de fotocamera meegenomen en heb weer veel te veel foto´s genomen.