DOGS AND SPORTS


Cani Cross

 www.canicrossnederland.nl

 

Wat is Canicross?

Canicross is een loopwedstrijd met de hond, waarbij baas en hond samen een team vormen en hardlopend een parcours afleggen. De hond is daarbij aangelijnd. Een Canicross uitrusting (Canicross tuig, elastiek en gordel) kan je via Canicross Nederland bestellen.

Iedereen, van elk niveau kan mee doen, leeftijd van de baas en ras van hond zijn niet belangrijk. Canicross komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Vanuit Frankrijk is de sport overgewaaid naar België. Daar is het een populaire sport met reglementen en veel officiële wedstrijden. In Nederland is Canicross een nog vrij onbekende sport. Op 11 oktober 2009,  werd het eerste Canicross evenement door Canicross Nederland georganiseerd en bijna 80 deelnemers liepen de wedstrijd uit.  Op 4 januari 2012 is de Vereniging Canicross Nederland opgericht.

Hoe verloopt een Canicross?
Voor een Canicross wedstrijd moeten de honden eerst ter plekke door een dierenarts gecontroleerd worden. De dierenarts controleert het vaccinatieboekje, of de deelnemende hond wel al de verplichte vaccinaties heeft gehad, en kijkt ook of de hond een goede conditie heeft. De controle is gratis maar verplicht voor elk team vooraf deelname aan de wedstrijd.
Bij het begin van de wedstrijd start er om de 30 seconden één deelnemer met zijn/haar hond. Elke hond loopt aangelijnd met zijn baas het parcours. Elk team legt op die manier op zijn eigen tempo een afstand af, die kan variëren tussen de 1 en de 5 kilometer. Daarbij moet de hond zelfstandig lopen. De deelnemende hond mag de baas trekken, maar mag zelf niet voortgetrokken worden. De deelnemers houden hun hond aangelijnd door middel van een speciale gordel of gewoon met een hondenriem in de hand. De bazen m/v worden ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en naar geslacht. In elke categorie kan worden gestreden om de eerste drie plaatsen. Er zijn ook verschillende startcategorieën voor kinderen om samen met hun hond een sportprestatie te leveren.

Waar?  Trainingslokaties

Zien?
http://youtu.be/KijLGIxkubA
http://youtu.be/eIpSo7ZZE8o
http://youtu.be/TErJCfGEWvo
http://youtu.be/wGblXuRLO0g
http://youtu.be/SGY4GHNEeZ8