DOGS AND SPORTS


Circeltraining

www.dogbasic.nl   

www.cirkeltraining.nl

You tube kanaal van Dogbasic    

Forum

Hermina Stout  06-51712517

 Mail: cirkeltraining@dogbasic.nl


Waar kan ik deze training volgen?  
 

Wat houdt Dog Basic Cirkeltraining in?


De begrippen communicatie, concentratie, beweging en samenwerken vormen samen de basis voor Dog Basic Cirkeltraining. De hond wordt zonder lijn aan de buitenkant van de cirkel geleid. Dit gebeurt door lichaamstaal en eventuele verbale signalen van de handler.

De cirkel zelf is gemakkelijk op te zetten dus is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan.
Wat heb je nodig ?

 

      1. Ruimte voor een cirkel van minimaal 10 meter doorsnede (dus 5 meter vanuit het middelpunt). Het kan in een tuin of op de hondenschool, maar ook een veld in een park of bos is geschikt voor de cirkeltraining, mits de veiligheid van de hond altijd is gewaarborgd (dus niet vlak langs verkeerswegen met een onaangelijnde hond werken!)

      2. Twaalf paaltjes of tentharingen;

      3. Plastic afzetlint, of koord; Dit zorgt ervoor dat de hond aan de buitenkant van de cirkel blijft werken. Voor de aanleerfase is het gemakkelijker als het lint op borsthoogte van de hond wordt geplaatst, ervaren honden kunnen met een laaggeplaatst lint prima uit de voeten.

 

Foto Ron Baltus

Samenwerken
Dog Basic Cirkeltraining gaat uit van lichaamstaal. Omdat er weinig met stemcommando's wordt gewerkt, zal de hond naar zijn eigenaar moeten blijven kijken om contact te houden en de subtiele, bijvoorbeeld met hand of schouder gegeven aanwijzingen te kunnen volgen. Die aanwijzingen worden door de hond trouwens supersnel opgepikt: als de baas in het midden van de cirkel staat en de andere kant opdraait, zal de hond meteen volgen.

 

Het draait allemaal om samenwerking: de hond moet niet, hij mag. Hoe minder dwang er op de honden wordt uitgeoefend, des te beter ze vaak meewerken. Als de omgeving veilig is, wordt cirkeltraining zonder lijn geoefend. De hond is dan vrij om weg te lopen, maar de praktijk leert dat de meeste honden dolgraag met hun baas willen samenwerken. De lijn is dan geheel overbodig. Als u de handler subtiel ziet leiden en de hond haarfijn ziet volgen, lijkt het haast wel of er bij de Dog Basic cirkeltraining een onzichtbare lijn tussen baas en hond bestaat.

 

Geen verbodszone
Het is bij de Dog Basic Cirkeltraining de bedoeling dat de hond aan de buitenkant van de uitgezette cirkel blijft. Maar het binnengebied van de cirkel is, zoals dat bij andere longeertrainingen soms wel het geval is, absoluut geen verboden terrein. Wel is het de bedoeling dat de hond leert om buiten de cirkel te werken, hij mag alleen in de cirkel komen als de eigenaar dit van de hond vraagt. Maar eigenlijk is de binnencirkel voor de hond helemaal niet van belang. Het is voor hem veel leuker om aan de andere kant van het lint te zijn: daar worden namelijk alle beloningen gegeven! De baas kan daartoe of naar de hond toelopen om die over het lint heen zijn beloning te geven, of de beloning (bijvoorbeeld een bal of iets lekkers) vanuit de cirkel over het lint gooien. 

Dog Basic Cirkeltraining zal niet snel vervelen voor hond en baasje. Dit omdat er aan verschillende dingen gewerkt kan worden op de cirkel. De training is dus zo afwisselend als baas en hond het willen:
Vanuit de basis kan je werken aan diverse onderdelen zoals bijvoorbeeld:

- Tempowisselingen
- Afstandsoefeningen
- Conditie verbetering
- Cavalettiwerk
- Hindernissen
- Vooruit sturen
- Gangwerk verbetering
- Meerdere cirkels

 
Fun
Hou je van uitdagingen en wil je je graag meten met een ander, wedstrijden zullen in de toekomst tot een mogelijkheid behoren.

Dog Basic Cirkeltraining is voor ieder hond toegankelijk. Dus niet alleen de werkhonden! Vele honden en bazen, zullen hier echt plezier aan beleven!!
Wil je meer weten of zelf eens ervaren hoe jouw hond rond de cirkel werkt? Neem dan contact op met   Hermina Stout   06-51712517   Mail:
cirkeltraining@dogbasic.nl    voor de mogelijkheden.