DOGS AND SPORTS


Flyball


Foto´s Jovka Pauwels

Wat is Flyball?
Flyball is een balspelletje waarbij een hond over 4 hindernissen naar een apparaat rent. Hier laat hij, met de druk van de voorpoten, een bal uitspringen, om deze bal dan weer zo vlug als hij kan naar zijn baasje te brengen.

Hoe hoog zijn de schansen?
Minimum 20 en maximum 40 cm, afhankelijk van de schouderhoogte (schofthoogte) van de hond. De race wordt gelopen op de schanshoogte van de kleinste deelnemende hond van het team. M.a.w. de kleinste hond in het team bepaalt de spronghoogte voor het volledige team.

Team?
Een team bestaat uit 6 honden, waaronder 4 basishonden en 2 reservehonden. Deze mogen gedurende een tornooi om praktische of strategische redenen gewisseld worden. Buiten de honden en hun geleiders bestaat een team tevens uit de coach, eventueel een assistent en de ballader.

De spelregels?
Een race bestaat uit 3 (best of three) of 5 (best of five) runs, afhankelijk van de organisatie. Een run is wanneer de vier honden foutloos een balletje bij hun baasje hebben afgeleverd. Er wordt steeds tegen een ander team gelopen in de “Round Robin” (meestal ’s morgens). Deze uitslag (behaalde punten of beste tijden) bepaalt tegen welk team jouw team uitkomt in de “Dubbele Afvallig” (’s middags). Daar gaat de winnaar van de race steeds verder in het tournooi.

Tijdens een wedstrijd zijn aanwezig: één hoofdscheidsrechter, twee schrijvers, twee boxjuryleden en twee bedieners van het E.J.S., Het E.J.S. (elektronisch jureringsysteem) kan tot op 1/100 van een seconde de winnaar aanduiden. Dit toestel geeft ook, naargelang de gekleurde lampen, aan: een valse start, een te vroege wissel, hond keert terug zonder bal, loopt naast schansen…

Flyball lijkt heel simpel maar in teamverband dient elke seconde optimaal benut te worden: Starten doen we met een “vliegende start”, de hondjes kruisen elkaar exact op de startlijn “neus aan neus”, … Dit alles vergt heel wat concentratie, timing, techniek, conditie, teamwerk …

Help!! Mijn hond een flyball- gek!
Een echte flyball- hond komt bruisend van enthousiasme het veld op: blaffen, springen, hij wil zo graag spelen. Denkt u dat u nu altijd met zo’n wildebras opgescheept zit ? Niet ongerust zijn: gehoorzaamheid en flyball zijn te combineren ! Leer je hond het verschil kennen tussen de les en het spel, zoals een kind op school het verschil leert tussen de lessen wiskunde en de speeltijd. Blijf werken aan gehoorzaamheid: dit is onontbeerlijk voor elke hond en elke discipline.

Links

www.flyballen.nl
Een site over het internationale flyball in Nederland. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk informatie over het internationale flyball in Nederland op deze site te verzamelen.  Het voornaamste doel van de internationale flyball zegt het eigenlijk al, namelijk het mee kunnen doen aan internationale flyballtoernooien zoals landen wedstrijden, Europese toernooien en mogelijk in de toekomst officiële Europese kampioensschappen. 
 

www.flyballcompetitie.nl 
Een site voor Flyballend Nederland. Voor informatie over Flyball en uitslagen van de wedstrijden kunt u hier terecht. Vragen? Opmerkingen? Leuke verhalen? Plaats deze op het flyballforum. Om te reageren moet u zich wel even registreren. Bovendien houden ze u na registratie ook regelmatig op de hoogte met een nieuwsbrief.
  


waar?  Kynologenclubs en hun diensten op de site van de Raad van Beheer
           FHN   (niet aangesloten bij de Raad van Beheer)

Zien?
http://youtu.be/X64NC0oQdPI