DOGS AND SPORTS


Mondioring


Mondioring- Nederland
 

NVBK.be

Het Mondioring is het aller jongste hondensportprogramma en wordt in België steeds meer beliefd. Begin tachtiger jaren kwamen bij een Franse ring finalewedstrijd in Frankrijk de vertegenwoordigers van de landen Nederland, Zwitserland, Italië, België en Duitsland in een Hotel in Metz te samen, om een bijeenkomst te organiseren, waar de vertegenwoordigers van elk land zijn sport voorbracht en voorstelde, om daaruit een universeel programma te vormen.

De debutanten vangen aan in de derde categorie. Na het behalen van een quorum gaan zij het volgend seizoen over naar de tweede categorie. Als zij in dat tweede seizoen een minimum behalen belanden zij in de hoogte (eerste) categorie. In de eerste categorie is de moeilijkheidsgraad van de oefeningen het hoogst. Het is immers zo dat de honden, in principe vooral de Mechelse Herder, afgericht worden volgens een vast omschreven programma, maar dat de omstandigheden waarin de oefeningen dienen uitgevoerd te worden steeds verschilt van wedstrijd tot wedstrijd. Juist dit gegeven maakt onze discipline zo mooi maar ook zo moeilijk

Buiten de vernoemde oefeningen wordt er op het terrein lokazen (voedsel) aangeboden en rondgestrooid. Het is uiteraard de bedoeling dat de hond zich hierdoor niet laat verleiden. Eenmaal het programma afgewerkt beoordeelt de jury de algemene houding van hond en geleider. Zo kan een slordige voorstelling alsnog extra punten kosten.
   
In het totaal kunnen er 400 punten verdiend worden.
Deze punten zijn als volgt verdeeld:
·Gehoorzaamheidsoefeningen 60 p
·Springoefeningen   60 p
·Verdedigingsoefeningen  240 p
·Voedsel weigeren   20 p
·Algemene houding  20 p

 

Het type waar ze in de Mondioring naar streven is: atletisch, vrij van erfelijke gebreken, onbevangen en evenwichtig karakter, zeer belastbaar, presteren onder druk, temperamentvol tot zeer temperamentvol, sociaal tot redelijk sociaal, moedig onder alle omstandigheden, zelfverzekerd tot natuur scherp (licht prikkelbaar).
 

Waar? www.mondioring-nederland.nl

Zien?
http://youtu.be/SW_OU05_KPQ
http://youtu.be/lx-VAhhq6p8 
http://www.youtube.com/watch?v=AiHwSLVl_QE
http://youtu.be/80sOLTP1NWo

http://www.hondensport.com 
http://www.malinois.be/