DOGS AND SPORTS


Nadac Hoopers

Nadac Hoopers        Met toestemmming overgenomen van de site van Corrie Jansen Nadac Hoopers nederland.

Hoopers is een sport die oorspronkelijk uit Amerika komt en daar een onderdeel is van de NADAC Agility.

Dit onderdeel  is voornamelijk bedoeld om de ‘handling’ skills van het team te laten zien.

Er worden parcoursen gelopen door de hond in mooie vloeiende lijnen (op afstand) door het parcours te sturen.

Het parcours bestaat uit boogvormige hoepels die op een onderstel staan, de hond kan daar gewoon overheen lopen en hoeft dus niet te springen, ook kan er een tunnel in het parcours gebruikt worden.

Er zijn 3 soorten Hoopers parcoursen:

Strategic course, waarbij er non-test Hoops zijn, meestal 3 of 4 Hoops in een rechte lijn welke altijd als eerste moeten worden genomen.

Gevolgd door de test- Hoops en die kunnen bestaan uit Hoops geplaatst in verschillende ‘figuren’, o.a. golvend, slalom, cirkel enz. Hiervoor krijgt het team kwalificatie punten. Er wordt ook beoordeeld hoe de handler samenwerkt met de hond en deze in vloeiende lijnen door het parcours laat lopen.

 

Extreme course, in dit parcours staat buiten de normale hoops ook een dichte cirkel met 3 of 4 hoops openingen, welke in de lijn van het parcours genomen moeten worden. De handler moet daarbij dus echt op afstand werken want kan niet mee de cirkel in.

 

Numbered course, daarbij staat het parcours in volgorde van de nummers en moet ook zo afgelegd worden, hierbij geldt de snelheid van de hond en de afstandscontrole die de handler daarbij laat zien.

 

Inmiddels zijn in Europa,  Duitsland en Zwitserland ook druk bezig om Hoopers daar op de kaart te zetten.

 

In Nederland is Hoopers echter nog weinig bekend.

Heel jammer want het is echt een geweldige manier o.a. voor jonge honden als voorbereiding voor de Agility, maar ook voor honden die al Agility beoefenen om wendingen, korte bochten, afstandshandling etc. te trainen zonder belasting van de sprong.

 

Daarom is deze sport ook zeer geschikt voor honden waarvoor,  bijvoorbeeld door hun grootte, de sprongen en toestellen van de Agility te belastend zijn. En voor jonge honden die nog niet mogen springen.

Ook is het gewoon leuk om te proberen om zo goed mogelijk je hond op afstand te gaan handlen en samen met je hond plezier te hebben.

 

Kortom voor iedereen en alle honden!!!! Zien? 

Training:
 
 
 
 
Parcoursen: