DOGS AND SPORTS


Praktijkspeuren

Iedere hond kan speuren!

 

Praktijkspeuren gebeurt op menselijke lucht en wordt zonder druk of dwang op de hond aangeleerd. De grond waarop het spoor wordt uitgelopen kan bestaan uit: bospad, zandpad, gras, onverharde- en verharde weg, etc. 

De hond mag op z’n “eigen” manier speuren. Sommige honden speuren hoog, andere honden speuren weer laag bij de grond. Het uitgelopen spoor hoeft ook niet exact gevolgd te worden. Door bijvoorbeeld de wind, kan een gelopen spoor “verplaatst” worden. Hierdoor kan de hond tot wel een paar meter naast het gelopen spoor lopen, omdat de geur van de sporenloper “verlegd” is door de wind. Kruispunten, hoeken etc. worden niet gemarkeerd en dient de hond dus zelf, samen met u, uit te werken. 

 

Honden zijn voor wat betreft detectie van geuren op elke geur af te richten. Daardoor zijn ze dan ook op een breed gebied inzetbaar in de praktijk. Hieronder volgt een opsomming om een indruk te krijgen waar detectie honden in de praktijk voor gebruikt worden: Aardgas uit het Nederlandse gasnet, Alcohol, Bepaalde bloemen/zaden, Brandversnellende middelen, Controle van personen op het bij zich dragen van verboden stoffen, Explosieven, Fruitwaar/etenswaar, Geur identificatie ten behoeve van bewijsvoering tegen een verdachte, Houtrot, Kadaver (lijken), Kankergezwellen, Kwik, Narcotica, Olie, Schimmels, Specifieke chemische gassen, Tabak, Termieten, Truffels, Verborgen mensen.

 

 

Speuren is teamwork tussen baas en hond. Het belangrijkste wat u moet leren is om uw hond te leren “lezen” tijdens het speuren. Dit is eigenlijk het moeilijkste van het speuren. Uw hond geeft tijdens het speuren signalen af. Het kan zijn dat hij/zij tijdens het speuren ineens geen geur (van de sporenloper) meer heeft. Op dat moment geeft uw hond een signaal af wat minimaal en nauwelijks zichtbaar kan zijn. Dit moet u leren te herkennen, zodat u samen met uw hond weer op het (juiste) spoor kan komen. 

Waar?
 

Speurhonden Training Center
                      De grootste speurhondenschool in Nederland op het gebied van praktijkspeuren
Speurhond.nl
                                              Kijk ook op speurhond.nl - links, voor meer adressen

Brenda Bouman                                         Proefles Gratis  aanmelden
Mobiel 06-53688050                           
e-mail; speurhond@speurhond.nl

speurhondeninstructieschool.nl
Cor Oldenburg
Telefoon; 0251244836
Mobiel; 06-53483162
e-mail;speurneus@hetnet.nl

Allroundretriever.nl

Maud van Leeuwen
Allstars labrador en retriever trainingen. Jacht en Speurtrainingen vanuit de Utrechtse Heuvelrug
Mobiel 06-22623690
e-mail; maud@wxs.nl

Speurenmetjehond.nl
Francy Vos
Telefoon; 0523618697
Mobiel; 0618554325
e-mail; speurenmetjehond@live.nl

Zien?
http://youtu.be/_VbLcg-wIj0