DOGS AND SPORTS


Trainingsopbouw

 

Leren volgen door middel van de handtouch

 

Deze aanleer manier van volgen bestaat uit velen kleine stappen. 

      Handtouch aanleren;

Ø      Neem in Uw linkerhand voer en in Uw rechterhand de clicker. Het voer bevind zich in de handpalm onder de duim. Uw wijs- en middelvinger steken uit.

Wanneer de hond met zijn neus Uw vingers aanraakt klikt U en krijgt de hond het voer.

Ø      Wanneer de hond dit door heeft neemt U in beide handen voer + in de rechterhand nog steeds de clicker. De hond zal nu proberen ook uit de clickerhand (rechterhand) voer te krijgen. Op het moment dat de hond naar de clickerhand gaat en deze met zijn neus aanraakt geeft U de hond een foutmelding. De hond corrigeert zichzelf door naar de linkerhand te gaan en deze aan te raken = klik = voer!

Ø      Wanneer de hond dit snapt zit alleen nog maar in de clickerhand voer. In de linkerhand zit niets meer. De hond leert nu eerst een handeling uit te voeren om de klik = voer (links voeren!) te verkrijgen. Deze handeling herhaald U totdat de hond niet meer in verleiding is te brengen om naar de clickerhand te gaan.


Ø      We gaan de hond vervolgens leren aan uitgestoken wijs- en middelvinger van de linkerhand te blijven hangen met zijn neus.


Leren zelfstandig te lopen en een mooi gangwerk, eventueel steppend, aanleren.


Ø      Daarna gaat U de hond leren lopen met zijn neus aan Uw vingers.


De hond de juiste volgpositie aanleren;

Ø      Vervolgens gaat U de hand + hond steeds dichter naar U toebrengen, zodat de hond met zijn schouder bij uw knie loopt, dus in de juiste volgpositie.


Ø      Eenmaal bevestigd kan de hand worden afgebouwd en heeft U één correct volgende hond.

      


Leren volgen door middel van handtarget                


   
                 

 • U neemt de clicker in de rechterhand en een voertje in de linkerhand. U maakt van uw linkerhand een kommetje, met de handpalm naar boven. Het voertje ligt hier nu in.
 • U houdt de linkerhand boven de kop van de hond, en wanneer deze naar boven kijkt, klikt u en geeft u de hond het voertje.
 • Wanneer dit bevestigd is gaat u met de linkerhand naar voren om de hond mee te lokken. De bedoeling is dat de hond leert onder de linkerhand te lopen, kijkend naar boven met zijn lichaam parallel naast u. De hond loopt niet tegen u aan, de arm houdt u gestrekt.
 • U leert de hond nu op deze manier ook een mooi gangwerk aan in draf aan met opgeheven kop. Wanneer dit bevestigd is kan u de hand naar binnen brengen naar uw lichaam toe, zodat de hond in de juiste positie gaat volgen.


Voetttarget

Deze oefening heeft tot doel dat de hond zijn positie leert te behouden ten opzichte van de geleider en daarbij niet afhankelijk blijft van de handtarget. Door de hond te leren dat zijn rechter voorpoot zodanig positie heeft aan te houden dat zijn schouder ter hoogte van de knie van de geleider blijft, heeft hij geen handtarget meer nodig. Om hem dat te leren geven we hem de beloning op de plaats die hij dient te behouden. Feed on position.
Vanuit het volgen aan de handtouch, houd je halt en laat de hond zijn de juiste positie met zijn poot zoeken. Markeer dit door middel van clicker of woord en beloon op positie. De hond mag wel naar binnen staan met de achterhand, maar niet naar buiten. Let hierbij op je eigen houding, zet je voeten achter elkaar, (bij elkaar is halthouden en zitten) en houd je schouders recht. Hang niet over je hond heen!Piffit, linker wendingen en voet 


Bij deze oefening leert de hond zijn achterhand te bewegen en daarbij zijn voorpoten te laten staan. Dit is erg prettig bij linker wendingen, de hond hindert u dan niet, en bij het aanleren van een voorlangs "voet" gaan.

 • Neem voer in uw linker hand, handpalm naar buiten met het voer onder de duim, en de clicker in de rechter hand.
 • Ga schuin voor de hond staan      
   
 • Leidt de hond met de linker hand in een boog naar achter uw rug en breng uw hand ter hoogte van uw rechter bil.
 • De hond loopt met zijn neus in het voer, ter hoogte van uw rechter bil de handpalm draaien, waardoor de hond, om het voer te krijgen, daar met zijn achterhand moet draaien.
 • Zodra de hond de draaibeweging in de achterhand maakt, klikt u.
 • Breng uw hand niet omhoog of naar voren! Hierdoor loopt de hond aan de voorkant uit de juiste beweging.
 • Wanneer de hond de draaibeweging goed beheerst maakt u de boog met uw linkerhand steeds kleiner.
 • Wanneer de hond de beweging zodanig uitvoert dat hij dit direct naast uw linker zijhelft kan, kunt u proberen of hij ook op het naar achteren draaien van uw linkerschouder, deze beweging meemaakt door zijn achterhand in te draaien. Dit is nu het begin van de piffit en een linker wending.
 • Wanneer u de hond door de handbeweging naast u hebt gekregen kunt u ook de hand naar boven doen. De hond zal hierdoor gaan zitten. Dit is het begin van een voorwaarts aangeleerd "voet"

 

Push


Bij deze oefening leert de hond zijn rechter schouder tegen de linker knie van de geleider te drukken. Het is een aanvullende oefening voor het volgen.

 • De hond zit, de geleider gaat naast de hond staan met zijn knie op schouder hoogte van de hond. let erop dat u niet op een achterpootje gaat staan! Uw linkerbeen staat loodrecht op de grond.
 • U neemt de clicker in de rechter hand en een voertje in de linker.
 • U houd uw hand op de broeknaad, recht boven de neus van uw hond en probeert hem te verleiden om tegen u aan te hangen.
 • Wanneer de hond dit niet eng meer vind en er alle vertrouwen in heeft, gaat u wat meer steun geven op uw rechter been. Hierdoor ontstaat er een hoek tussen uw linker been en de rechter schouder van de hond. Door de juiste positie van het voer gaat de hond mee leunen.
 • Ga nooit te snel te ver! U verliest het vertrouwen van de hond!
 • Gaat de hond rustig met uw bewegingen mee, kunt u de oefening uitbouwen.
 • U gaat weer rechtop staan met uw rechterbeen loodrecht op de grond. Door uw been enige Centimeters te verschuiven van de hond af zal deze, om de druk op het been hetzelfde te houden, moeten aanschuiven. De hond mag hierbij ook gaan staan!
 • Wanneer u de oefening verder uitbouwt zal de hond niet meer kunnen blijven zitten en zal moeten gaan staan om uw steeds verschuivende been te kunnen blijven volgen met de zelfde druk.
 • Wanneer de hond de oefening volledig beheerst kunt u tijdens het volgen nu uw hond deze push oefening vragen en daardoor een strak aan het been volgende hond krijgen.
 • Ook na een rechter wending kunt u de hond een push vragen en meteen een side-step (pas opzij van de hond af) vragen waardoor de hond gaat aansluiten en strakker door de wendingen gaat.
Rond - Voedselcircuit
 

Deze oefening kan worden gebruikt om de hond te motiveren snel te komen, als aanvang voor het volgen, en om de hond op te peppen tijdens de training.

·       Neem in beide handen voer en in de rechterhand de clicker.

·       Ga voor de hond staan.

·       Buk zodanig dat de hond het voer in de rechterhand kan ruiken en laat uw hond deze hand volgen tot achter uw rug. Geef dit voer uit de rechterhand NIET! Achter uw rug aangekomen neemt uw linkerhand het over en leid u de hond weer naar voren aan uw linkerzijde.

·       Daar aangekomen = klik = voer

·       Koppel hier het commando "rond"aan.

·       Wanneer uw hond dit rondje kan uitvoeren kunt u de oefening uitbreiden naar 2 of 3 keer rond voor een klik = voer.                

·       Voor een voedselcircuit laat u de hond eerst rond gaan en gooit dan vervolgens het voer dat u in de linkerhand houdt naar voren weg. De hond rent er achter aan.

·       Op het moment dat de hond bij het voer is aangekomen moedigt u de hond enthousiast aan om terug te komen en steekt u uw rechterhand vast uit voor een volgend rondje.

·       Dit naar gelang het temperament van de hond 3 a 4 keer herhalen en afsluiten met afwisselend; een voertje ; een trekspelletje die u voor aankomst al uitnodigend klaar houd ; correct hier komen.

·       Gebruik voor een voedselcircuit grotere stukjes voer die de hond gemakkelijk kan zien en toch snel kan doorslikken.

·       Deze oefening zal op kort gras of beton makkelijker gaan dan op hoog gras, waar de hond het voer eerst moet gaan zoeken.

·       Gooi in de opbouw van de oefening het voer niet te ver weg en zodanig dat de hond het voer kan zien gaan.


Hierkomen

 

 •  U gaat op een stoel / krukje zitten. U doet de knieën tegen elkaar en de voeten zodanig uit elkaar dat de hond er met zijn achterwerk net tussen past. Let hierbij wel op dat uw voeten recht staan en dat uw onderbenen naar voren uitsteken.
 • U doet beide handen samen (in uw rechterhand bevindt zich de clicker, in de linkerhand voer) en lokt de hond tussen uw voeten in. Door het maken van een hefboombeweging gaat de hond zitten, De bedoeling is dat de hond met zijn borst tegen uw knieën aan zit.
 • Om de hond weer bij u weg te krijgen gooit u een voertje weg om vervolgens de hond weer in te laten komen.
 •  Ook kunt de voertjes naar rechts en links uitgooien om de hond te leren vanuit een schuine positie toch recht in te komen.
 • Deze oefening wordt uitgebouwd door steeds hoger te gaan zitten. Vervolgens gaat u tegen een muur hangen (denk wel steeds aan de stand van uw voeten) en als eindresultaat staat u rechtop.
 • Wanneer u recht op staat zal de hond met zijn voorpoten tussen uw voeten zitten, zijn koppositie omhoog.
 • Wanneer het niet gewenst is dat de hond de geleider raakt met inkomen kunt u altijd de voeten sluiten zodat de hond vrij blijft van de geleider.

 

Gebit tonen van de hond

Heel belangrijk is dat;

·       U de oefening heel rustig opbouwt.

·       De hond altijd alles kan blijven zien.

·       U de vingers altijd recht houd.

·       De bek van de hond gesloten is.

·       De hond krijgt eerst het commando "zit".

·       U gaat naast de hond staan.

·       Bij kleine honden gaat u door de knieën

·       Een hand wordt onder de bek / keel van de hond geplaatst. Met de andere hand aait u de hond rustig over de kop terwijl u het commando "Tandjes kijken" geeft. Het belangrijkste is dat de hond dit rustig en ontspannen toelaat. De kop wegtrekken, pootjes even, gapen, schudden met de kop etc. mag allemaal niet. Als dit gebeurt geeft u een foutmelding en daarna herhaalt u het commando. Als de hond dit rustig over zich heen laat gaan, kunt u beginnen om rustig over zijn neusrug te aaien. Belangrijk is dat u daarvoor maar 2 vingers gebruikt. De duim, pink en ringvinger buigt u. Nu kan de hond alles rustig blijven zien en hoeft niet zijn kop weg te trekken. Wanneer de hond ook dit toelaat kunt u met de hele hand over de zijkant van de bek aaien.

 • Lukt dit zonder protest of angst, dan kunt u beginnen met het omhoog wrijven van de lippen. Dit doet u met rechte vingers.  Bent u zover dat de hond dit rustig toelaat dan buigt u eerst pink, ringvinger en middenvinger.  Alleen de duim en wijsvinger gebruikt u. Deze plaatst u vlak achter de zwart / bruine "dopneus" van de hond, de neusrug komt er tussenin. 
 • Gaat dit goed dan kunt u beginnen met het optillen van de lippen. 
 •  U wrijft als het ware de lippen schuin omhoog. Niet op de lippen duwen maar omhoog scheppen.
 • FOUT: men heeft heel snel de neiging om iets vast te pakken en dan omhoog te trekken. Het gebeurt dan altijd dat onze nagels in het tandvlees van de hond komen. Dit is voor de hond absoluut geen prettige ervaring en deze zal in de toekomst steeds meer zijn kop gaan weg draaien.
 • FOUT: u gaat met uw hand over de ogen van de hond heen zodat hij/zij niks meer kan zien: ook geen prettige ervaring voor de hond.


 

Targettraining

Met targettraining bedoelen we niets anders dan de hond te leren een voorwerp met zijn neus aan te raken. We hebben hier al gebruik van gemaakt met de handtouch. Hier raakt de hond met zijn neus de linkerhand aan, om zo tot een volgoefening te komen. Welke targets kunnen nog meer voor onze training nuttig zijn ?

 • Alley hoop aanraken voor o.a. het vooruitsturen, pion sturen en richting apport (GG3) aan te leren
 • Riem aanraken voor het aanleren van de terug plaats oefening (GG1)
 • Een dekseltje aanraken voor het aanleren van het vak (GG2)
 • Raakvlakken bij behendigheid, om het er overheen springen te voorkomen.
 • Een targetstick aanraken bij doggydance om zo tot ingewikkelde kunstjes te komen.

Voor alles geldt; Bouw de oefeningen stapsgewijs op en ga ook weer eens terug naar de basis.


Terugbrengen van de bal

 • Neem de clicker met een voertje in de rechterhand.
 • Neem de bal in de linkerhand.
 • Laat de hond de bal in de linkerhand aanraken met zijn neus, en klik hiervoor. Bal onder de rechterarm stoppen om na de klik met links te kunnen voeren!
 • Laat de hond de bal, die zich in de linkerhand bevind, in de bek nemen en klik. Houd de bal wel vast. Ook hier weer na de klik voer overnemen naar de linkerhand en met links voeren.
 • Wanneer de hond dit snapt, het balletje binnen riembereik weggooien. U steekt nu Uw linkerhand uit om de bal in ontvangst te nemen. Wanneer de hond de bal in de linkerhand brengt, klik en belonen. Hierbij is Uw timing essentieel! Wanneer de hond niet komt, of vlak bij de linkerhand aangekomen steeds weer afdraait, laat U hem zijn voerbeloning in Uw clickerhand uitbundig zien. De hond krijgt echter pas een klik wanneer hij de bal brengt in Uw linkerhand.
 • Pak de bal nooit op om hem weer weg te gooien! Dit is precies wat de hond wil en daarbij beloont U zijn/ haar gedrag door hem met nieuw spel te belonen.
 • Hierbij is geduld een vereiste en de aanhouder wint.
 • Let er op dat U Uw hond niet oververmoeid. Sommige honden geven hun grens niet aan en gaan door tot ze er letterlijk bij neervallen. Zeker bij warm en/ of benauwd weer, tijdig stoppen en de hond altijd toegang bieden tot vers water.
 • Ook het oeverloos gooien van ballen kan leiden tot lichamelijke mankementen bij de hond. De voorpoten dienen bij het stoppen en oppakken van de weggegooide bal als schokbrekers. Ook de spectaculaire slidings die Uw hond maakt om de bal te pakken in de volle run kunnen tot problemen leiden.
 • Gooi geen ballen op een veld vol gaten en kuilen. Uw hond kan hier gemakkelijk met een poot in verdwijnen en zo zijn poot breken.
      


Apporteren

 •  U heeft de hond inmiddels geleerd correct voor te komen terwijl u op een stoel zit.
 • U neemt het apporteerblok in de inkerhand en uw clicker en voer in de rechterhand. Het apporteerblok wordt voor de neus van de hond gehouden, zodanig dat deze het kan aanraken met zijn neus, met de kop omhoog gericht. de rechterhand met voer en clicker bevind zich achter het blok in het verlengde van de neus van de hond.
  Wanneer de hond het apporteerblok met zijn neus aanraakt, klikt u, en neemt het blok onder uw rechteroksel en voert de hond met de linker hand!
 • Wanneer dit bevestigt is en de hond het blok steeds aanraakt voor zijn klik, gaat u de klik uitstellen. De hond gaat nu om zijn klik = beloning te krijgen, tegen het blok duwen en doet uiteindelijk een keer zijn bek open. Door dit gedrag te shapen en elk stapje zorgvuldig aan te klikken zal de hond uiteindelijk het blok een keer vastpakken. Laat het blok in dit stadium nooit zelf los!  
 • Wanneer de hond steeds zonder te verkauwen het blok in de bek neemt en dit wederom bevestigd is , laat u het blok los wanneer de hond het vast heeft.
 • Denk eraan dat klik = einde oefening =voer. Na de klik mag de hond dus het blok uit de bek laten vallen!
 • We gaan de oefening nu verder uitbouwen. Na dat u het blok heeft los gelaten. klikt u niet, maar pakt het blok weer vast. wanneer de hond het ook nog vast heeft, klikt u.
 • De volgende stap is dat u het blok verder weg houd en de hond het blok aanneemt en weer voorkomt tussen uw voeten met het blok in zijn bek.
 • U bied het blok steeds lager aan en legt het tenslotte op de grond.
 • U legt het blok steeds verder weg op de grond.
 • Tenslotte kunt u het blok gooien
Zit

 • U houd de clicker in de rechterhand en een voertje in de linkerhand.
 • U houd het voertje boven de neus van de staande hond. De hond kijkt omhoog en maakt mat uw linkerhand een beweging over de rug van de hond heen. Om het voertje te kunnen volgen zal de hond moeten gaan zitten.
 • Wanneer de hond met zijn billen de grond raakt geeft u het commando "zit" en klikt u.
 • Daarna het handgebaar afbouwen door de hond steeds minder te begeleiden en het commando te vervroegen.
Af en Down

"Af" voorwaarts liggen vanuit zit;

 • De hond zit.
 •  
 • U brengt de linkerhand met voer naar de neus van de hond.
 • U gaat met de linkerhand loodrecht naar beneden, zodanig dat de hond het kan volgen.
 • Bij de grond aangekomen schuift u uw hand over de grond naar voren waarbij de hond gaat liggen (niet te ver of te snel, anders gaat de hond kruipen).
 • Zo gauw als de hond ligt geeft u het commando "Af"en klikt u.
 • We gaan het handgebaar afbouwen door de hond steeds minder te begeleiden en het commando te vervroegen.

"Down" achterwaarts liggen vanuit staan;

 • De hond staat.
 • U brengt de linkerhand met voer naar de neus van de hond.
 • U gaat met de linkerhand loodrecht naar beneden en zelfs iets naar de hond toe.
 • De hond schaart nu in de liggende houding achterwaarts. 
 • Soms blijft de hond met de achterhand in de lucht hangen terwijl de voorkant al ligt. De handpalm nu naar de grond toedraaien en rustig afwachten.
 • Wanneer de hond ligt geeft u het commando "down "en klikt u.
 • We gaan het handgebaar afbouwen door de hond steeds minder te begeleiden en het commando te vervroegen.
Staan achterwaarts

 • De hond zit, u staat voor de hond.
 • U brengt de linkerhand met voer naar de neus van de hond.
 • U gaat met uw linkerhand naar de borst van de hond en vervolgens tussen zijn voorpoten door naar achteren. de handeling moet niet te snel, de hond moet zijn neus aan het voer blijven plakken.
 • Om het voer te kunnen volgen zal de hond zijn achterhand moeten optillen en gaan staan. Op het moment dat de hond zijn achterhand omhoog doet geeft u het commando "sta" en klikt =voer.
 • De handbeweging wordt vergezeld van een pas inlopen en de handbeweging wordt afgebouwd.
 • vervolgens wordt de handbeweging achterwege gelaten.
 • Het commando wordt vervroegd, het inlopen wordt afgebouwd.
 • De hond gaat nu achterwaarts staan op commando.
Blijfoefeningen

 •  Leer de hond altijd eerst goed zijn posities aan die hij tijdens de blijfoefening moet behouden. Dit zijn meestal de zit en af positie.
 • Bouw de oefeningen zeer zorgvuldig en gefaseerd op.
 • Ga nooit te snel bij de hond weg of op afstand staan.
 • Houd contact met de hond, en beloon hem woordelijk met het behouden van zijn positie door deze positie te herhalen. ( braaf af, goed zo hoor, af, dat is knap af, enz).
 • Beloon de hond met zijn voertje altijd in de positie waarin hij moest blijven.
 • Geef de hond daarna vrij, maar ga dan niet onmiddellijk uitbundig spelen.
 • Klikt U voor het behouden van zijn positie, denk er dan wel aan dat de hond na de klik deze mag opheffen om zijn voer te komen halen.
 • Wordt niet boos en blijf geduldig wanneer de hond de oefening niet begrijpt , maar ga een stapje terug in de opbouw van Uw oefening. De hond moet zich veilig voelen om de blijfoefening goed te kunnen uitvoeren.

Trekspelletjes met de hond

 • Tijdens het spel laat u in principe niet het speeltje los;

 • Als u een onzekere / onderdanige hond heeft laat U hem / haar soms even winnen, maar u eindigt wel het spel zodat u altijd het laatste spel hebt gewonnen;
 • Spelen gebeurt altijd heel uitbundig; U kunt b.v. achteruit lopen, de hond bemoedigend toespreken.
 • Het spel is kort maar heftig; (afhankelijk van het temperament van de hond)
 • Niet hardlopen;
 • Als het spel begint kunt u het commando ‘vast’ geven;
 • Als u het spel wilt eindigen geeft u het commando ‘genoeg’ of ‘los’;
 • Ook een klik kan de hond doen besluiten te lossen om zijn voer in ontvangst te kunnen nemen.
 • Wanneer de hond niet lost, het speeltje ruilen voor een voertje. Op het moment dat de hond het speeltje loslaat het commando “los” geven.
 • Nadat de hond het speeltje gelost heeft het speeltje niet in de lucht of achter de rug houden.
 • Hij/zij mag er gewoon niet aanzitten totdat u de hond weer een commando vast geeft.
 • Belangrijk is dat: De baas begint het spel en eindigt het spel;
 • Het spel wordt gespeeld volgens uw spelregels.
Betasten en belonen


Betasten;

 • benader de hond altijd rustig.
 • Kijk de hond niet in de ogen.
 • Ga nooit gebogen over de hond heen staan.
 • Maak jezelf klein en toegankelijk.
 • Aai de hond niet over zijn kop en nek, maar over de borst tussen de voorpoten en in de hals.
 • Geef geen commando's maar spreek de hond bemoedigend toe.
 • Bij angstig gedrag, aai als eigenaar het ongewenste gedrag er niet in maar laat de hond met uw steun tot rust komen en ontdekken dat hij niets te vrezen heeft. Vraag de persoon die de hond wil betasten om zich klein te maken en een afwachtende houding aan te nemen. De hond kan nu zelf toenadering zoeken.

Belonen;

 • Een hond is geen paard; klop uw hond dus niet op zijn hoofd, hals of schouders als beloning! De hond ervaart dit als een zeer dominant gebaar en moet dit van u gedogen. De hond is er echter niet blij mee en ervaart dit zeker niet als een beloning.
 • Beloon de hond met een kriebel tussen de voorpoten , spel, voer, stem of een combinatie hiervan.