DOGS AND SPORTS


Windhonden rennen

Windhonden.nl

Windhondenrennen & coursing Raad van Beheer                                        

Commissie voor de windhondenrensport RvB

Windhonden jagen door wild met hun ogen op te sporen, het met hoge snelheid te achtervolgen en het te vangen en te doden. Deze manier van jagen is in Nederland verboden. Via de windhondenrensport kunnen de windhonden nog wel de mogelijkheid geboden worden om hun aangeboren werkcapaciteit ten toon te spreiden.
Baanrennen en coursing bootsen de jacht na door de honden een mechanisch voortgetrokken (kunst) dierenvel voor te houden.
Bij het baanrennen lopen de honden over gras of zand op een renbaan die doorgaans de vorm heeft van een atlethiekbaan.
Coursen vind plaats in het open veld, waarbij het vel een paar hoeken maakt en het geheel wat natuurgetrouwer de jacht op een hakenslaande haas nabootst.

Het baanrennen kent 2 afstanden. De korte afstand is 350 meter en die afstand wordt vooral gelopen door de Whippet en het Italiaanse windhondje. Op de lange baan, 475 meter, lopen hoofdzakelijk de Greyhound, de Afghaan, de Galgo en de Saluki.
Coursing kan door alle windhondenrassen worden beoefend. Daar nemen ook rassen als de Azawakh, de Sloughi en de Deerhound aan deel.

De honden lopen in een koers gescheiden naar ras en geslacht.
Een koers is opgebouwd uit een aantal series. In één serie lopen maximaal zes honden. De twee honden van elke serie die het eerst de eindstreep halen, kwalificeren zich voor de halve finale. De andere honden krijgen een herkansing. De winnaars in de halve finale gaan vervolgens door naar de finale, zodat uiteindelijk de snelste hond wint.
De honden die de finale halen moeten per dag drie, maximaal vier keer opdraven. Het wedstrijdreglement voorziet in rusttijden en een dierenarts ziet toe op de conditie.

Maar voordat een hond aan koersen mag deelnemen, moet hij of zij in het bezit zijn van een rencertificaat. De hond moet toestemming krijgen van de Commissie voor de Windhonden- rensport. Bekeken wordt of de hond zuiver loopt en 'haasvast' is. Dat betekent dat de hond zodra het starthok opengaat niet verdwaasd om zich heen gaat kijken, maar zo snel mogelijk de nephaas volgt. Als laatste mag een teef niet hoger zijn dan 48 centimeter en een reu niet hoger dan 51 centimeter. Als aan al deze eisen uiteindelijk is voldaan, is de hond in principe klaar voor de ren.

Waar? Commissie van renhondensport

Zien?
http://youtu.be/FiChTRkOWCE
http://youtu.be/7ZyC8j69MXQ
http://youtu.be/iBrD6Exf0wc